Zielony Inwestor 22.11.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 WitamPoradźcie proszę czy murowanie ściany działowej pod sam strop (wylany, rozszalowany) to błąd?Teoria mówi, aby dylatować ze 2 cm (wełną, pianką), ale nie bardzo rozumiem jak potem zachowa się tynk CW, który będzie pod sam strop i jeszcze szybciej odpadnie w takim układzie, jeżeli założymy uginanie się stropu?(strop monolityczny 15cm, 9,5x4,5m, ścianka pustak 12cm, zaprawa cemetowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 22.11.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Witam , nie wiem jak u innych , ale u mnie murarz zrobił działówki pod sam strop i nic nie pęka . Ściany mają 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 22.11.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Ja zostawiłem ok 1cm przerwy i wypełniłem pianką montażową, Ściany otynkowane tynkiem cw i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.11.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 To zależy od rozpiętości stropu i ugięcia jakiemu ulegnie. Ściany nie pękają, bo one przenoszą naciski pionowo w dół. Pęknięcie może pojawić się na górze stropu nad ścianą, lub w pobliżu. Jeżeli mamy na stropie położoną warstwę styropianu i wykonaną wylewkę, to takiego pęknięcia można nie widzieć. Podobnie w przypadku podłogi - jeżeli mamy już warstwę ocieplenia i wylewkę, to niewielkich pęknięć i zarysowań betonu podłogi po prostu nie zauważymy, nie przeniosą się one na wylewkę, styropian będzie stanowił "dylatację". Jednak w skrajnych przypadkach może zapaść się podłoga lub utworzyć schodek na stropie. Tak więc zawsze potrzebna jest 2 cm dylatacja wypełniona pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.04.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Teoria mówi, aby dylatować ze 2 cm (wełną, pianką), ale nie bardzo rozumiem jak potem zachowa się tynk CW, który będzie pod sam strop i jeszcze szybciej odpadnie w takim układzie, jeżeli założymy uginanie się stropu? A inna teoria mówi, że piankę (lub wełnę) daje się po tynkowaniu, następnie sznur dylatacyjny, uszczelniacz akrylowy do zlicowania z tynkiem i na to farba. Czyli na tej szczelinie nie ma tynku. Ale czy ktoś tak perfekcyjnie robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts