Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana instalacji elektrycznej.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kup kartkę papieru, długopis i kalkulator.

Albo kup rolkę 100m 3x1,5 i dwie rolki 3x2,5 a potem sobie dokupisz w miarę potrzeb.

A w ogóle, to jest to bardzo głupie pytanie w rodzaju ile kupić benzyny żeby dojechać nad morze.

To już nie radzisz zrobić instalacji skrętką ?

Przecież będzie taniej.

PS. 4x1,5 też będzie potrzebny, drogi autorze ... elektryku.

To już nie radzisz zrobić instalacji skrętką ?

Przecież będzie taniej.

Piotruś, to że nie rozumiesz tekstu pisanego i masz problemy z komunikacją niedosłowną i pośrednią, to ja o tym wiem i naprawdę nie jest to moja wina.

PS. 4x1,5 też będzie potrzebny, drogi autorze ... elektryku.

To, że kolega będzie potrzebował również 4x1,5,to pisz do niego nie do mnie. Nie ja zadawałem pytanie, mnie odpowiedź nie interesuje.

Jeżeli potrafisz pomóc koledze lukaszence lepiej niż ja, to pomagaj zamiast offtopować temat.

Nie widzę potrzeby używania 4x1,5 w instalacji domowej, jeśli już to 5x1,5 kosztuje zwykle tyle samo. Instalację rób tak by wszystkie połączenia kabli robić w puszkach włączników, a nie pod sufitem. Rolka 3x1,5 i dwie 3x2,5 to dobry punkt wyjścia. Weź jeszcze rolkę cat7 duplex i antenowego, jak już kujesz to dobrze położyć od razu multimedia do każdego pokoju.

Nie widzę potrzeby używania 4x1,5 w instalacji domowej, jeśli już to 5x1,5 kosztuje zwykle tyle samo. Instalację rób tak by wszystkie połączenia kabli robić w puszkach włączników, a nie pod sufitem. Rolka 3x1,5 i dwie 3x2,5 to dobry punkt wyjścia. Weź jeszcze rolkę cat7 duplex i antenowego, jak już kujesz to dobrze położyć od razu multimedia do każdego pokoju.

To że nie widzisz takiej potrzeby nie znaczy że takiej potrzeby nie ma.

Nie widzę potrzeby używania 4x1,5 w instalacji domowej, jeśli już to 5x1,5 kosztuje zwykle tyle samo.

A ja widzę - do żyrandoli. No, chyba że full wypas z wentylatorami zastosuje.

Instalację rób tak by wszystkie połączenia kabli robić w puszkach włączników, a nie pod sufitem.
Przeprowadź jeszcze kurs pierwszej pomocy dla porażonego - przyda się.

Gość grend
Witam,

Proszę Was jako doświadczonych instalatorów o poradę. Zamierzam wymienić instalację elektryczną w domku jednorodzinnym około 200 m2 i nie wiem ile mam zakupić przewodu zasilającego na gniazda i oświetlenie.

Z góry dzięki za poradę

jak chcesz mieć wszystko dobrze zrobione to z 700metrow elektryki, 200antenowego, 200 skretki ,ewnentualnie cos dodatkowego pod alarm później jakieś kable na zewnątrz i takie tam... Na gniazda w pokojach 1,5 w zupełności starczy 2,5 do kuchni i do łazienki

jak chcesz mieć wszystko dobrze zrobione to z 700metrow elektryki, 200antenowego, 200 skretki ,ewnentualnie cos dodatkowego pod alarm później jakieś kable na zewnątrz i takie tam... Na gniazda w pokojach 1,5 w zupełności starczy 2,5 do kuchni i do łazienki

Ta do łazienki na golarkę i depilator 2,5 a do pokoju na grzejnik 1,5 do tego te w pokojach na jednym obwodzie z 10 szt.

A ja widzę - do żyrandoli. No, chyba że full wypas z wentylatorami zastosuje.

Przeprowadź jeszcze kurs pierwszej pomocy dla porażonego - przyda się.

4x1,5 kosztuje zwykle tyle samo co 5x1,5, a dodatkowa żyła może się kiedyś przydać.

Nie ma żadnego uzasadnienia do instalacji z puszkami łączeniowymi. Lepiej prowadzić kabel lampy bezpośrednio z puszki włącznika, w głębokiej puszce wszystko się spokojnie mieści. Skąd ma wynikać porażenie? Mieszkańcy z nudów rozkręcają włączniki i gniazdka?

4x1,5 kosztuje zwykle tyle samo co 5x1,5, a dodatkowa żyła może się kiedyś przydać.

Nie ma żadnego uzasadnienia do instalacji z puszkami łączeniowymi. Lepiej prowadzić kabel lampy bezpośrednio z puszki włącznika, w głębokiej puszce wszystko się spokojnie mieści. Skąd ma wynikać porażenie? Mieszkańcy z nudów rozkręcają włączniki i gniazdka?

No z tym spokojnie się zmieści to bym się nie zgodził np. przekaźnik bistabilny i kilka złączek wago nie tak łatwo upchać.

Gość grend
Możesz to potwierdzić jakimiś obliczeniami, doborem urządzeń podłączonych do gniazd, doborem zabezpieczeń itd ?

yyyy a możesz potwierdzić jakimiś obliczeniami, doborem urządzeń podłączonych do gniazd, doborem zabezpieczeń że musi być 2,5 ?

To licz mądralo - komputer, ładowarka do komórki, ruter, TV , głośniki jakaś lampa stojaca - ile to WAT. Piszę o normalnym mieszkaniu a nie o takim gdzie przychodzi tesciowa z grzejnikiem 3KW który podłącza pod łóżkiem. Tych normalnych mieszkań jest 99,999999% oprócz twojego gdzie pewnie zrobiłeś gniazda i NAGLE wpadłeś na to ze ogrzewanie będzie na prąd i dodatkowo w szafie będziesz miał warsztat z frezarka wiertarka itp

Gość grend
Ta do łazienki na golarkę i depilator 2,5 a do pokoju na grzejnik 1,5 do tego te w pokojach na jednym obwodzie z 10 szt.

W normalnym domu jeżeli chcesz mieć ogrzewanie elektryczne to robisz oddzielne obwody i przekroj kabla odpowiedni do poboru mocy. Masz wtedy możliwość odseparowania taryfy nocnej od dziennej. Jeżeli nie masz normalnego domu to robisz nienormalnie i możesz robić 2,5 a powiem przewrotnie można udowodnić ze musi być 4 kwadrat. Wszystko zależy od rozsądku, a jak nie masz rozsądku to robisz 2,5, 4 kwadrat na gniazda, na lampy 2,5kwadrat itd. zgodnie z normami napisanymi przez lobby producentow kabli...

W normalnym domu jeżeli chcesz mieć ogrzewanie elektryczne to robisz oddzielne obwody i przekroj kabla odpowiedni do poboru mocy. Masz wtedy możliwość odseparowania taryfy nocnej od dziennej. Jeżeli nie masz normalnego domu to robisz nienormalnie i możesz robić 2,5 a powiem przewrotnie można udowodnić ze musi być 4 kwadrat. Wszystko zależy od rozsądku, a jak nie masz rozsądku to robisz 2,5, 4 kwadrat na gniazda, na lampy 2,5kwadrat itd. zgodnie z normami napisanymi przez lobby producentow kabli...

Możesz robić ludziom jak Ci się podoba pod warunkiem że zgodnie z przepisami i nie zapomnij się pod tym podpisać i czekaj na telefon bo teściowa w końcu się zjawi. I indukcję 11kW można na 1,5 zrobić bo przecież nikt jednocześnie czterech potraw nie gotuje w normalnym domu no chyba że to święta panie idą a ja pundu nie mam;-)

W normalnym domu jeżeli chcesz mieć ogrzewanie elektryczne to robisz oddzielne obwody i przekroj kabla odpowiedni do poboru mocy. Masz wtedy możliwość odseparowania taryfy nocnej od dziennej.
Czy Ty wiesz, jak obecnie funkcjonują instalacje podłączone do liczników II-taryfowych ? Mam nieodparte przeświadczenie, że nie masz o tym zielonego pojęcia.