Gość grend 25.11.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Możesz robić ludziom jak Ci się podoba pod warunkiem że zgodnie z przepisami i nie zapomnij się pod tym podpisać i czekaj na telefon bo teściowa w końcu się zjawi. I indukcję 11kW można na 1,5 zrobić bo przecież nikt jednocześnie czterech potraw nie gotuje w normalnym domu no chyba że to święta panie idą a ja pundu nie mam;-) tak jak pisałem jak ktoś nie ma rozsądku i nie potrafi prostych rzeczy ogarnąć, zaplanować to niech robi nawet 6 kwadrat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.11.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 tak jak pisałem jak ktoś nie ma rozsądku i nie potrafi prostych rzeczy ogarnąć, zaplanować to niech robi nawet 6 kwadrat ... Jeśli to Twoja cała wiedza tak jak z licznikiem dwutaryfowym to nie mamy o czym dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 25.11.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Jeśli to Twoja cała wiedza tak jak z licznikiem dwutaryfowym to nie mamy o czym dyskutować. z czym masz znowu problem ?? Co znowu wymyślisz ?? Może że jak masz ogrzewanie elektryczne to nie robisz osobnego obwodu. Żałosne.... Jak wymyślasz jakies bzdury to postaraj się wyliczyć jakie jest obciążenie wykorzystywane w przeciętnym pokoju. Oczywiście pomijaj takie aspekty jak najazd teściowej z ogrzewaczem wody 4 KW albo z warsztatem w szafie co pewnie ma elpapiotr. Drugą sprawą jest to ze kabel 1,5kwadrat nie wytrzymuje obciążenia 2300Watt tylko spokojnie 3000Watt - może nie wiesz ale kiedyś były bezpieczniki 13A póki jakiś lobbysta - producent kabli, kopalnia miedzi nie "kupił" nowych norm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) z czym masz znowu problem ?? Co znowu wymyślisz ?? Może że jak masz ogrzewanie elektryczne to nie robisz osobnego obwodu. Żałosne.... Jak wymyślasz jakies bzdury to postaraj się wyliczyć jakie jest obciążenie wykorzystywane w przeciętnym pokoju. Oczywiście pomijaj takie aspekty jak najazd teściowej z ogrzewaczem wody 4 KW albo z warsztatem w szafie co pewnie ma elpapiotr. Drugą sprawą jest to ze kabel 1,5kwadrat nie wytrzymuje obciążenia 2300Watt tylko spokojnie 3000Watt - może nie wiesz ale kiedyś były bezpieczniki 13A póki jakiś lobbysta - producent kabli, kopalnia miedzi nie "kupił" nowych norm 13A są do tej pory. Nic nie wymyślam to tylko Ty prezentujesz swoją wiedzę. A most o nosnosci 24T wytrzymuje spokojnie 30 T pytanie jak długo i ile razy. Edytowane 25 Listopada 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 25.11.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 ....policzyłeś już ile WAT pobiera 99,999% pokoi ? Jak długo ??? Sto lat ??? Na moim rozciagnietym 50metrowym przedłużaczu 1,5kwadrat rozciągniętym częściowo na słońcu jest podłączone często i gęsto 4KW i co prędzej się dzieje zamiast spaleniu przewodu to się wypala gniazdo w rozdzielni. Jak kiedykolwiek ci się trafiło być na budowie to sobie pooglądaj jak wygladaja gniazda...Ten przedłużacz już mam długo bardzo dłuuuuugo O jakiej wiedzy bredzisz - tej kupionej przez lobby czy tej prawdziwej realnej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.11.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 ....policzyłeś już ile WAT pobiera 99,999% pokoi ? Jak długo ??? Sto lat ??? Na moim rozciagnietym 50metrowym przedłużaczu 1,5kwadrat rozciągniętym częściowo na słońcu jest podłączone często i gęsto 4KW i co prędzej się dzieje zamiast spaleniu przewodu to się wypala gniazdo w rozdzielni. Jak kiedykolwiek ci się trafiło być na budowie to sobie pooglądaj jak wygladaja gniazda...Ten przedłużacz już mam długo bardzo dłuuuuugo O jakiej wiedzy bredzisz - tej kupionej przez lobby czy tej prawdziwej realnej ??? 100 lat tia jeśli w funkcji czasu to raczej watogodzina. Co do budowy to na wielu byłem i sporo tam takich mądrali jak Ty tylko żaden podpisu złożyć nie chce a inwestor protokół by chętnie ujrzał. Jeśli elektryki uczyłeś się na swoim przedłużaczu to wybacz nie mamy o czym dyskutować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 25.11.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 100 lat tia jeśli w funkcji czasu to raczej watogodzina. Co do budowy to na wielu byłem i sporo tam takich mądrali jak Ty tylko żaden podpisu złożyć nie chce a inwestor protokół by chętnie ujrzał. Jeśli elektryki uczyłeś się na swoim przedłużaczu to wybacz nie mamy o czym dyskutować. Pozdrawiam ty chyba mylisz dwie rzeczy - to co musi być na papierze a jak to wygląda w realu. To nie dotyczy tylko elektryki ale tez innych dziedzin. Wszystko polega na dupochronie dla osoby podpisującej. Dlatego np fundament robi się 70 na 50 chociaż starczy np 55 na 35. Beton daje się na cos B20 chociaż starczy B15. Ten podpisujący też w tym momencie jest chroniony bo robił cos według norm i technologii producentów i jakby cos się stało to jest czysty jak noworodek. A producentowi tez zależy aby jego towaru tez zeszło duuuużo i tak się koło toczy. Co nowe normy to większe przekroje kabli, większe przekroje odgromu itd Te całe "opowieści" mogą się szybko skończyć jak obliczysz ile Wat "pobiera" pokój i zaciśnij zęby, zmuś się do tego i POLICZ bo tak to jest tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.11.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Te całe "opowieści" mogą się szybko skończyć jak obliczysz ile Wat "pobiera" pokój i zaciśnij zęby, zmuś się do tego i POLICZ bo tak to jest tylko Zaciskam zęby i liczę, mój nie muszę bo obciążenie w tej chwili 150Wat do tego każde gniazdo na osobnym obwodzie 2.5mm2 ale jak mam Twoim zdaniem policzyć Twój pokój czy Pani Krysi bo przecież możesz mieć w pokoju 3 gniazda Pani Krysia 2 a może 5 do tego razem możesz mieć dwa pokoje połączone bo przecież tak można i tak się robi. Zawsze możesz jak to ktoś na forum proponował skrętkę wykorzystać bo przecież wytrzyma. Już widziałem takich co uznawali że dziadowie zamiast fundamentów kamienie rzucali i starczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 25.11.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 osobne gniazdo na osobnym obwodzie - pozostaje tylko podziwiać ... to może nieodpowiednie slowo. Nie rozumiesz co masz obliczyć ??? To takie trudne ??? Przejdź się po swoim pokoju i powłączaj wszystko i to policz ile to WAT ??? A co ma liczba gniazd do obciążenie ???????????????????????????????????????????? Tzn jak będziesz miał w pokoju 25 gniazd to powłączasz 7 TV, 8 laptopów ???? Ty tak na poważnie ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.11.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 osobne gniazdo na osobnym obwodzie - pozostaje tylko podziwiać ... to może nieodpowiednie slowo. Nie rozumiesz co masz obliczyć ??? To takie trudne ??? Przejdź się po swoim pokoju i powłączaj wszystko i to policz ile to WAT ??? A co ma liczba gniazd do obciążenie ???????????????????????????????????????????? Tzn jak będziesz miał w pokoju 25 gniazd to powłączasz 7 TV, 8 laptopów ???? Ty tak na poważnie ??????? No widzisz niewiele widziałeś ale za to masz prawo pouczać innych ot takie czasy idą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elekt1719514002 26.11.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Ad vocem za przeproszeniem.Obciążenie długotrwałe przewodu YDY 3 x 1,5 p/t wynosi w zależności od sposobu ułożenia i temp. od 18,5-21A i można zastosować zabezpieczenie 16-20A ( do sprawdzenie w normie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.11.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Ad vocem za przeproszeniem. Obciążenie długotrwałe przewodu YDY 3 x 1,5 p/t wynosi w zależności od sposobu ułożenia i temp. od 18,5-21A i można zastosować zabezpieczenie 16-20A ( do sprawdzenie w normie ). To teraz przelicz, przy zastosowaniu współczynników poprawkowych, i będziemy wiedzieć, jak jest naprawdę. Sprawdzimy w PN-IEC 60364-5-523:2001 - wersja polska Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych -- Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego -- Obciążalność prądowa długotrwała przewodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.11.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 (edytowane) Ad vocem za przeproszeniem. Obciążenie długotrwałe przewodu YDY 3 x 1,5 p/t wynosi w zależności od sposobu ułożenia i temp. od 18,5-21A i można zastosować zabezpieczenie 16-20A ( do sprawdzenie w normie ). Cóż, wybrałeś sobie jedną tabelę i to nie wiem którą bo max tam powinno być więcej, popatrz na inne tabele czy izolacja na pewno ta oraz współczynniki jak proponuje elpapiotr. Edytowane 26 Listopada 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.11.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Remiks i elpapiotr wy naprawdę macie ograniczenia. Jeżeli ja podłączę 3000 Watt na przewodzie 1,5kwadrat i takie coś działa przez 8-10 godzin to wy na podstawie kupionych przez lobby normach będziecie udowadniać ze to nie działa. Nie wiem jak to podsumować. Następna rzecz może jeden z drugim - dwa madrale w końcu policzą ile przeciętny pokój pobiera Watów bo tutaj wynika że nawet przy bzdurnych normach kabel 2,5 jest bezsensu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.11.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Remiks i elpapiotr wy naprawdę macie ograniczenia. Jeżeli ja podłączę 3000 Watt na przewodzie 1,5kwadrat i takie coś działa przez 8-10 godzin to wy na podstawie kupionych przez lobby normach będziecie udowadniać ze to nie działa. Nie wiem jak to podsumować. Następna rzecz może jeden z drugim - dwa madrale w końcu policzą ile przeciętny pokój pobiera Watów bo tutaj wynika że nawet przy bzdurnych normach kabel 2,5 jest bezsensu.... No tak a Ty swoje, buduj jak chcesz zamień beton na stropie na jaki chcesz, połóż sobie kable jak chcesz, zbrojenia zrób drutem wiązałkowym. Twój wybór a nie zapomnij kierbuda sobie równego poszukać. Nie namawiaj jednak innych do fuszerki choć fuszerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.11.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Madralo w końcu dowiem się ile pobierają urządzenia w pokoju czy będziesz kolejne 1000 postów bredził To może ja zacznę Laptop 100W ładowarka do telefonu 5 W TV 200W lampa 75 W ruter 10 W okresowo wiertarka 600W bo raz na 30 lat trzeba powiesić szafkę Srednio można przyjąć że w pracy ciągłej jest podłączone 200W - 300W i do tego potrzebny jest kabel 2,5kwadrat gdzie według norm powinien być obciążany 3700W a tak naprawdę wytrzyma spokojnie 4500W przy pracy ciągłej. NORMY to dupochron i kasa dla wytwórców Oświetlenie w domu pobiera więcej prądu - ale tutaj rozumiem ze do żyrandola masz przewód 2,5kwadrat a zasilanie oświetlenia to 4 kwadrat. i oczywiście na cały dom masz 8 zasilaą oświetlenia a nie 2 jak robią elektryczne nieuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.11.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 jak robią elektryczne nieuki No cóż - tylko wypada Ci współczuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.11.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 (edytowane) Madralo w końcu dowiem się ile pobierają urządzenia w pokoju czy będziesz kolejne 1000 postów bredził To może ja zacznę Laptop 100W ładowarka do telefonu 5 W TV 200W lampa 75 W ruter 10 W okresowo wiertarka 600W bo raz na 30 lat trzeba powiesić szafkę Srednio można przyjąć że w pracy ciągłej jest podłączone 200W - 300W i do tego potrzebny jest kabel 2,5kwadrat gdzie według norm powinien być obciążany 3700W a tak naprawdę wytrzyma spokojnie 4500W przy pracy ciągłej. NORMY to dupochron i kasa dla wytwórców Oświetlenie w domu pobiera więcej prądu - ale tutaj rozumiem ze do żyrandola masz przewód 2,5kwadrat a zasilanie oświetlenia to 4 kwadrat. i oczywiście na cały dom masz 8 zasilaą oświetlenia a nie 2 jak robią elektryczne nieuki Ile mam aktualnie w pokoju już pisałem wystarczy poczytać nikt Cię nie namawia na 2,5 możesz zrobić jak chcesz. Jeśli chodzi o brednie to raczej nie z mojej strony, różnicówki to też dupochron i wymysły wytwórców bo przecież kiedyś ich nie było i ludzi nie pozabjało. A dlaczego się uparłeś na 1,5 skoro Twoje obciążenie w pokoju 0,75 pociągnie tak napiszesz że to wg normy minimalny przekrój jeśli chodzi o wytrzymałość mechaniczną ale to norma lobby itp. Muszę przyznać Ci rację tak jesteś elektrycznym nieukiem ale to już nie moja wina. Edytowane 26 Listopada 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.11.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. nie wiem tak mi się nasunęło po x postach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.11.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 (edytowane) Masz rację. Nie będę dyskutował z Tobą. Edytowane 26 Listopada 2015 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts