Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Częste wyłączanie/załączanie się pieca...

ropek1

Recommended Posts

Witam,

Chciałem zapytać o Waszą opinię w kontekście częstego wyłączania/załączania pieca który posiadam - Brotje WBS 22E + czujnik pogodowy.

W domu posiadam instalację ogrzewania podłogowego (aktualnie samo ogrzewanie - dojdzie jeden przewymiarowany grzejnik w garażu), a powierzchnia do ogrzania to ok 130 m2.

Dzisiaj wieczorem zauważyłem, że piec dosyć często się włącza/wyłącza - najpierw grzeje przez ok 20 minut, później się wychładza przez ok 7-8 minut, a następnie znowu uruchamia.

Słyszałem, że piece kondensacyjne powinny grzać stale niższą temperaturą by mieć najlepszą sprawność.

Niby nic poważnego się nie dzieje gdyż temperatura w domu jest mniej więcej na ustalonym poziomie (21,5 do 22 stopni), ale nie chciałbym niepotrzebnie płacić dużych rachunków za gaz.

Dotychczas jedyne ustawienie pieca które modyfikowałem to krzywa grzewcza która jest ustawiona na 0,5.

Jak sprawdzałem ustawienia temperatury pieca i temperatury powrotu to wygląda to mniej więcej tak że piec grzeje przy temperaturze zewn. 1 stopień na ok 38,5 stopnia (https://drive.google.com/file/d/1HS_zTOP9W109jRCGFM38B9o7IwXwNxv4fA/view?usp=sharing), a temperatura powrotu przez te 20 minut rośnie do ok 33,3 stopnia i po osiągnięciu tej temperatury palnik się wyłącza.

Czy Waszym zdaniem powinno się tak dziać?

Hej,

38,5 stopnia temperatura zasilania przy 1oC temp zewn?

Czy to nie za dużo jeśli małe zapotrzebowanie na ciepło? Jak wygląda ocieplenie domu?

Taktowanie kotła możesz zmniejszyć na kilka sposobów (próbować każdy z osobna):

- zwiększając histerezę temp. zasilania

- zwiększając czas między startami palnika

- zmniejszając moc palnika

- można sprawdzić jak zaochowa się kocioł jeśli dać miinimalny wpływ tem. wewn.

Od razu piszę, że nie znam menu Twojego sterownika i musisz pytać innych użytkowników lub czytać instrukcję najlepiej serwisową :)

Edytowane przez franco78

Parametr 2243 odpowiada za czas między wyłączeniem a włączeniem palnika, domyślnie ustawiony jest na 7 minut - co pokrywało by się z tym co piszesz.

Instrukcja - http://www.broetje.pl/wp-content/uploads/2015/04/Instrukcja-monta%C5%BCu_WBS-E.pdf strona 65.

Jeśli przy tej temperaturze kocioł pracuje z podaną przez Ciebie częstotliwością, to wskazywało by na to iż dom potrzebuje około 3,5kW moc. Kocioł ten przy parametrach 50/30 ma 4,7kW i będzie sobie tak pracował.

Na przyszłość - dla domu o takim zapotrzebowaniu na moc, spokojnie wystarczyłby WBS 14E.

Dzięki wielkie za informacje.

Odpowiadając na Wasze pytanie dot. domu. Dom to stary budynek z lat 70-tych murowany z cegły, dosłownie dwa tygodnie temu ociepliłem go styropianem 15 cm, a przyziemie (garaż i piwnica) został ocieplony styrodurem 10cm (+ oczywiście izolacja). Mieszkam w nim od marca, ale w tamtym okresie raczej nie grzałem za dużo.

RAPczyn:

- czy mogę w jakiś sposób ewentualnie zmniejszyć moc tego kotła?

Franco78:

- czym jest histereza temperatury zasilania i za co odpowiada ten parametr?

RAPczyn

- czy mam skrócić ten czas czy wydłużyć?

Mistalova

- od wczoraj (godz 21:30) do dzisiaj (godz 15:50) liczba startów kotła zwiększyła się o 67

Jakieś masakryczne liczby startów podajecie. 100 na dobę?

Prowadzę statystykę u mnie przez 21 dni listopada miałem 183 starty co daje średnio 7,8 startu na dobę i mysle zeby to zoptymalizować. Pewnie bedzie mniej jak bedzie zimniej (na razie podwórko 0C). Właściwie to ilość startów wymusza zapotrzebowanie ciepłej wody.

Rada dla autora wątku - zmmniejszyć moc kotła na minimum. Tzn ograniczyć w panelu moc do około 3,5kW - i powinien się rzadziej załączać kociou

Do autora wątku:

Histereza - różnica między temperaturą zadaną zasilania a temperaturą poniżej której ma włączyć się palnik (przy jakiej temp minimalnej w obiegu zacznie grzać ponownie wodę).

Mam nadzięję, że to dobrze wytłumaczyłem ;)

W moim kotle musiałem zagłębić sie w instrukcję instalatora, bo ta zwykła użytkownika to jakaś uboga;)

Mój serwisant nie błysnął jakoś wiedzą więc sam musiałem się edukować i podejrzewam skromnie, że teraz wiem więcej od niego na twmat ustawień mojego Buderusa GB072:)

Zmieniłem parametry, o któyvh pisałem w 3 poście...

Edytowane przez franco78

Do autora wątku:

Histereza - różnica między temperaturą zadaną zasilania a temperaturą poniżej której ma włączyć się palnik (przy jakiej temp minimalnej w obiegu zacznie grzać ponownie wodę).

Mam nadzięję, że to dobrze wytłumaczyłem ;)

..

Gwoli scisłosci, histereza działa w dwie strony, chodzi o właczanie ale i o wyłaczanie palnika przy róznicy temp biezacej czynnika i zadanej.

Bardziej obrazowo mamy histereze 1 oC, temp. zadana 25 oC, właczenie palnika powinno nastapic przy temp. 24 oC, wyłaczenie przy 26 oC.

Gwoli ścisłości, u mnie to nawywa się tak:

" Interwał temperaturowy dla wyłączenia i ponownego załączenia palnika"

dalej...

"Interwał temperaturowy ustala, o ile temperatura zasilania musi spaść poniżej zadanej temperatury zasilania, aby obniżenie to zostało zinterpretowane jako zapotrzebowanie

ciepła. Wartość tę można ustawiać co 1..."

Edytowane przez franco78

- czy mogę w jakiś sposób ewentualnie zmniejszyć moc tego kotła?

...

- czy mam skrócić ten czas czy wydłużyć?

...

- od wczoraj (godz 21:30) do dzisiaj (godz 15:50) liczba startów kotła zwiększyła się o 67

Można ograniczyć moc maksymalną ale ten kocioł startuje bodaj z mocą minimalną - parametr 2441, jeśli zmniejszysz moc maksymalną to raczej nie niżej niż do 8kW.

Możesz wydłużyć przerwy między pracą kotła np. do 20minut i sprawdzić jak będzie się zachowywał.

Generalnie, jeśli startów z powodu c.o. jest więcej niż 5000 w sezonie grzewczym, to warto się pochylić nad zbiornikiem buforowym.

Gwoli ścisłości, u mnie to nawywa się tak:

" Interwał temperaturowy dla wyłączenia i ponownego załączenia palnika"

dalej...

"Interwał temperaturowy ustala, o ile temperatura zasilania musi spaść poniżej zadanej temperatury zasilania, aby obniżenie to zostało zinterpretowane jako zapotrzebowanie

ciepła. Wartość tę można ustawiać co 1..."

Kazdy moze sobie tworzyc definicje jakie chce (ale i tak nie przebije mistrza TB), ogolnie histereza nie dotyczy tylko temperatur.