Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowe grzanie w mieszkaniu kozą?

Łukasz M

Recommended Posts

Witam,

Jak prawidłowo ogrzewać mieszkanie drewnem w kozie ? Jak długo utrzymać temperaturę ?

Mam koze K7 z kratki.pl ale pracuje czasem długo i tak jak dzis przychodze do domu i jest 16 stopni, nagrzanie mieszkania mi troche zajmnie. A na noc i tak się wychłodzi i z rana znów będzie zimno. Może mam dokupić/zmienić typ paliwa ?

I jeszcze technicznie: mieszkanie w kamienicy, 52mk2, nieocieplone. To mój pierwszy sezon z kominkiem.

Pozdrawiam, i czekam na rady.

Do szybkiego dogrzania drobniejsze drewno i szybko spalamy. Najlepsza suche iglaste drewno. Do utrzymania temperatury wkładamy jak największe kawałki drzewa, zmniejszamy dopływ powietrza, nigdy nie zamykamy całkowicie. Wymarzonym opałem do tej kozy- drewno liściaste pocięte w plasterki grubości do 15 cm i musi być powietrznosuche 20% wilgotności.

Przy takim paliwie dokładamy co 4-6 godzin w zależności od wielkości palonych kawałków drewna.

Kpina to nie czytać ze zrozumieniem postu założycielskiego, bo najważniejsze są plasterki...Plasterki, szczapy czy serdelki nic nie pomogą,bo nikogo nie ma w domu! Nie ma kto Twoich plasterków dokładać przez kilkanaście godzin...

Rada jest, ale proponowanie inwestycji w akumulację przy kozie K 7, to też kpina...

na czas nieobecnosci wrzuc jakis sprasowany dobrze brykiet. ogolnie male piecyki brykiet lubia. doplyw po wstepnym przepaleniu tego co dolozyles do pieca zamknij jak najszczelniej-wentyl bezpieczenstwa masz przy szybie.

na 50 m2 nieocieplonych murow, zakup tej kozy do grzania, to zdecydowanie slaby pomysl.

Witam,

Jak prawidłowo ogrzewać mieszkanie drewnem w kozie ? Jak długo utrzymać temperaturę ?

Mam koze K7 z kratki.pl ale pracuje czasem długo i tak jak dzis przychodze do domu i jest 16 stopni, nagrzanie mieszkania mi troche zajmnie. A na noc i tak się wychłodzi i z rana znów będzie zimno. Może mam dokupić/zmienić typ paliwa ?

I jeszcze technicznie: mieszkanie w kamienicy, 52mk2, nieocieplone. To mój pierwszy sezon z kominkiem.

Pozdrawiam, i czekam na rady.

Porady i czytanie ze zrozumieniem:

post 1- opis i pytanie: "Może mam dokupić/zmienić typ paliwa ?"

post 2- porada "najlepszego" na forum: "Nic nie zrobisz."

post 3- porady dyletanta odnośnie opału i sposobu palenia.

post 4- kpiny z pytającego i dyletanta łaskawie udzielone przez "najlepszego"

itd itd

A może można pomoc bez widoków na zysk?

post 8- rzeczowe porady. Można?

Kpienie z plasterków podważa wiedzę kpiących z praw rządzących paleniem drewna.

24-11-2015 r. godzina 17,00 rozpalam ogień w kominku.(węgiel drzewny z poprzedniego palenia 1/2 litra i plasterek grubości 13 cm średnicy 22 x 25 cm) do godziny 23,00 podkładam jeszcze dwa plasterki.( średnica 12 cm grubość 13 cm i średnicy 30 cm grubości 10 cm) 25-11-2015 r. godzina 6,30 jest żar w kominku podkładam kolejny krążek brzozy - sucha, wilgotność poniżej 20% Do domu wracam 13.30, brak ognia, kominek ciepły.

Mam koze K7 od kilku miesiecy. Jestem z niego zadowolony, moze nie bardzo, ale zadowolony. Jego wielkosc wewnatrz nie pozwala na wrzucenie wiekszego kawalka drewna. Osobiscie pale zcinkami z konstrukcji dachowych, takie klocki ok 150x300x60.. Jest super, ale dokladam to czesto. Do ogrzania mam tylko salon na dole, ok 30mkw, po 2h jest cieplutko jak trza :-)

Dziękuje wszystki za odpowiedzi, nawet tym co Jurgonka jak to określiślasz "najlepszego" - od tramwajów. Przez zakupeł pytałem ludzi i fachowców od komików, którzy określili że moc jest wystarczająca. Rzeczywiście koza ma małą łądowność jak to hakin1 piszesz, co nie pozwala na zawalenie jej drewnem do oporu i pozwolenie sobie na spokojną noc.

Przez kilka najbliższych dni potestuje sposoby palenia, lub kupie z 3-4 paczki brykietu z budowlanego (LM) i wypróbóje sposób łączony.

Każdy uczy się na błędach, ale myśle ze przetrwamy pierwszy sezon.

Zapytam jeszcze, czy jest opcja aby uzyć do podtrzymania temperatury węgla lub miału ?

Edytowane przez Łukasz M