vangass 24.11.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam, Stoję przed decyzją o 'dorobieniu' ogrzewania podłogowego w bliźniaku - stan deweloperski. Aktualnie instalacja to zwykłe grzejniki i piec Vitopend 100-W. Chcę zrobić podłogówkę na całym dole (kuchnia, p. dzienny, korytarz, gabinet, łazienka - bez garażu i kotłowni) oraz w łazience na piętrze. W sumie to 57 + 13 m2. Wiąże się to ze skuciem aktualnej wylewki i zrobieniu po wszystkim nowej. Piec będzie zmieniony (jeszcze przez dewelopera) na Vitodens 222-F. Założenia są takie, że chcę osobno sterować: grzejnikami, podłogówką w łazienkach, podłogówką w pozostałych pomieszczeniach. Jak to zrobić, tj jak powinna wyglądać taka instalacja, z czego się składać? Mam jakieś tak już wizje po przeczytaniu forum, ale chce poznać Wasze zdanie . Czy jest możliwość (albo i w ogóle sens) podłączyć sterowanie ogrzewaniem do ID (Inteligentny Dom)? Np żeby system ID badał temperaturę w pomieszczeniach i to on kierował ogrzewaniem? Fajnie, aby temperatura była obniżana na noc czy jak nikogo nie ma. I jak ID to przejmie, to odpadają raczej drogawe sterowniki pokojowe Viessmanna. Thx, V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 25.11.2015 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 nie rób w ogole grzejnikow bo komplikuje to instalacje i jest niepotrzebne. Sterowanie o którym piszesz to też idee fixe i zbedne. Obniżanie temperatury też nie ma sensu (nie przynosi korzyści finansowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.11.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Wszystko jest do zrobienia, jest kilka możliwości, sam mam podłogówkę + 2 grzejniki łazienkowe pracujące ciągle + 3 grzejniki rezerwowe włączane okresowo w pomieszczeniach typu garaż, kotłownia, ... instalacja oparta na zaworze mieszającym. Tu do poczytania -> LINK Natomiast sterowanie podłogówką to mit, bezwładność jej tak bardzo duża, że inwestowanie w regulatory jest stratą pieniędzy. Zmianę o kilka 0C poczujemy po kilku godzinach, kiedy zmienią się i tak warunki pogodowe. Obecnie ogrzewanie włączam pomiędzy godziną 20 a 6 rano, temp ustawiona to 15 C i gwarantuje to komfortowe warunki do prac wykończeniowych we wnętrzu przez cały dzień. Posiadam też kocioł 222-F, jak na razie działa + zestaw pogodowy + zestaw uzupełniający obieg z mieszaczem. + (w przyszłości) zamontuję uzupełniający zestaw H1 sterujący pompą cyrkulacji ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 25.11.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 nie rób w ogole grzejnikow bo komplikuje to instalacje i jest niepotrzebne. Sterowanie o którym piszesz to też idee fixe i zbedne. Obniżanie temperatury też nie ma sensu (nie przynosi korzyści finansowych) Podpisuje się pod tym. Poczytaj jakie problemy mają użytkownicy "kombinowanych" instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.11.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Podpisuje się pod tym. Poczytaj jakie problemy mają użytkownicy "kombinowanych" instalacji... Jeśli jest instalacja prawidłowo wykonana to nie ma żadnych problemów. " Kombinowane" instalacje niedomagają przeważnie dlatego że inwestor chce tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.11.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Ja mam "kombinowaną" instalację - podłogówka w całym domu + 2 grzejniki łazienkowe + 3 grzejniki w garażu, pomieszczeniu gospodarczym i kotłowni.... Wszystko działa bez żadnych problemów. Pisanie o problemach świadczy o inwestorze i jego instalatorze hydrauliku, którego sobie sam wybrał... w domyśle miało być najtaniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.11.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 dziwnym zbiegiem okoliczności, olbrzymia większość (szacuję na 95%) użytkowników instalacji mieszanych (podłogówka+grzejniki) spytana czy drugi raz zrobiliby tak samo - mówi że drugi raz zrobilimy samą podłogówkeci co mają tylko podłogówkę, drugi raz także zrobiliby podłogówkę więc jeśli masz możliwośc, to przemyśl sobie to dokładnie (i poczytaj!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 25.11.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 99% procent inwestorów nie ma zielonego pojęcia o instlacji CO i CWU.Są zdani tylko i wyłącznie na instlatora. który pracuje w myśl zasady "będzie Pan zadowolony". Ile mamy na forach przykładów żle zrobionyh instalacji, wciskania zbyt mocnego kotła czy pieca, wciskanie zbędzych "ulepszaczy".Druga strona medalu to inwestorzy, którzy boją się podłogówki, naczytali się mitów o podłogówce, albo słyszeli, że ktoś mówił, że podłogówka jest be. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.11.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 ja miałem to szczęście, że czytałem to forum jeszcze przed budową. I był kiedys taki wątek o podłogówce i grzejnikach, nie pamiętam tytułu....i czytając te wszystkie wypowiedzi uwierzyłem tym od podłogówki (i to tam właśnie były też wypowiedzi że drugi raz zrobiliby tylko podłogówkę). I była to jedna z 3 najlepszych (kluczowych) decyzji podjętych podczas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Ja mam "kombinowaną" instalację - podłogówka w całym domu + 2 grzejniki łazienkowe + 3 grzejniki w garażu, pomieszczeniu gospodarczym i kotłowni.... Wszystko działa bez żadnych problemów. Pisanie o problemach świadczy o inwestorze i jego instalatorze hydrauliku, którego sobie sam wybrał... w domyśle miało być najtaniej... Z czego wynikła koniecznosc wykonania grzejników w garazu, kotłowni i pom gosp?. Jak dobrze policzyc to koszt wykonania podłogówki jest porównywalny z kosztem montazu grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 25.11.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) I zaczyna się już temat wałkowany od dawien dawna:) Ja również spoooooro czytałem na forum przed i w trakcie budowy. No ale trzeba poświęcić na to dużo czasu, a nie każy go ma. Odezwij się do @asolt, który napisał powyżej a wszystko się wyjaśni Edytowane 25 Listopada 2015 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.11.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Z czego wynikła koniecznosc wykonania grzejników w garazu, kotłowni i pom gosp?. Jak dobrze policzyc to koszt wykonania podłogówki jest porównywalny z kosztem montazu grzejników. Grzejniki w kotłowni, garażu i pom. gospodarczym wykonałem bez żadnej konkretnej przyczyny, bo chciałem. W pom. gospodarczym będzie mały warsztacik do domowego dłubania. Jak na razie grzejniki te są odcięte i nie ogrzewają pomieszczeń. A podłogówkę w garażu ktoś kladzie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Grzejniki w kotłowni, garażu i pom. gospodarczym wykonałem bez żadnej konkretnej przyczyny, bo chciałem. W pom. gospodarczym będzie mały warsztacik do domowego dłubania. Jak na razie grzejniki te są odcięte i nie ogrzewają pomieszczeń. A podłogówkę w garażu ktoś kladzie ?? Argument "bo chciałem" jest nie do pobicia. Tu dyskusji nie ma. Co do garazu to i owszem niektórzy kładą i wychodzi to taniej niz przewymiarowany grzejnik. Ci którzy chcą miec ogrzewany garaz tak robią, ci którzy nie chcą ogrzewac nie ogrzewają, wedle uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vangass 25.11.2015 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Rozpisaliście się - dzięki . Więc tak: - instalacja pod grzejniki jest zrobiona, mogę nie wstawiać grzejników ale kasy nie odzyskam od dewelopera (są po prostu w standardzie) - podłogówka chcę aby miała osobny obieg, niezależny od grzejników - co to sterowania to ok. tak też sądziłem, że to nie ma sensu Czyli jeśli chodzi o podłogówkę, to można zrobić 2 osobne obwody (łazienki, reszta)? I tak jak napisałem piotrek0m to potrzebny będzie mieszacz, rozdzielacz i zestaw regulacyjny? A gdzie można ustawić automatyczne włączanie podłogówki w zadanych godzinach tj, np 5-20? W sterowniku pokojowym? I czy generalnie regulujecie temperaturę wody w podłogówce? Czy raczej się tego nie tyka? Thx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 25.11.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Wszystko jest do zrobienia, jest kilka możliwości, sam mam podłogówkę + 2 grzejniki łazienkowe pracujące ciągle + 3 grzejniki rezerwowe włączane okresowo w pomieszczeniach typu NIe chodzi o to że się nie da zrobić tylko nie ma to ekonomicznego sensu - zarówno inwestycyjnie jak i utrzymaniowo. Dlaczego inwestycyjnie nie ma sensu? bo trzeba dołożyć sprzęgło, mieszacz, dodatkowe 2 pompy. A dlaczego utrzymaniowo nie ma sensu? Bo pompy zużywają prąd czyli PLNy a kocioł zamiast chodzić na 30C (zasilanie podłogówki) przy sprawności 109% będzie chodził na parę % mniej grzejąc wodę na 50C. Najlepszy ekonomicznie wariant to samo podłogowe. Ja mam zrobione podłogowe + grzejniki na wszelki wypadek. rury od grzejników zamurowałem w ścianie na wszelki wypadek choć z drugiej strony są podłaczone do rozdzielacza. Ale kotłowni nie mam na dwa obiegi i nie bede robic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vangass 25.11.2015 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) Najlepszy ekonomicznie wariant to samo podłogowe. Ja mam zrobione podłogowe + grzejniki na wszelki wypadek. rury od grzejników zamurowałem w ścianie na wszelki wypadek choć z drugiej strony są podłaczone do rozdzielacza. Ale kotłowni nie mam na dwa obiegi i nie bede robic:) To może faktycznie zrobić tak: - zrobić podłogówkę wszędzie (bez garażu i kotłowni) - zostawić grzejniki na wszelki wypadek (ale zakręcone) - zrobić prostszą instalację kotła I tak jak pisałem w 1 poście, deweloper 'daje' Vitopend 100-W w standardzie. To może zamiast dopłacać deweloperowi do Vitrodensa 222-F zakupić we własnym zakresie ten albo inny kocioł (może nie z tak wysokiej półki jak Viessmann) i wziąć instalatora, który ogarnie i podłogówkę i nowy piec i sterowanie wszystkim... Edytowane 25 Listopada 2015 przez vangass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 25.11.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Dowolny piec byle nie 2 funkcyjny bo te nie dają dużęgo komfortu CWU. Lepiej osobny bojler lub jak masz mało miejsca kocioł z wbudowanym zasobnikiem 40l, kolega taki sobie chwali. Rurki kaloryferów oczywiscie zostwić. Co do skuwania wylewki troche slaby temat bo poniesiesz koszty skucia, utylizacji gruzu a poza tym w wylewkach moze byc istniejąca instalacja którą skuwając zniszczysz. Dowiedz się czy w podłodze nie ma rurek lub instalacji elektrycznej. to co planujesz moze byc nierealizowalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vangass 25.11.2015 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Tak, oczywiście chcę jednofunkcyjny kondensacyjny + zasobnik (na 4 osoby).Wg dewelopera można skuć wylewkę. Koszta poniosę ale na szczęście mam co zrobić z gruzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.11.2015 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Argument "bo chciałem" jest nie do pobicia. Tu dyskusji nie ma. Co do garazu to i owszem niektórzy kładą i wychodzi to taniej niz przewymiarowany grzejnik. Ci którzy chcą miec ogrzewany garaz tak robią, ci którzy nie chcą ogrzewac nie ogrzewają, wedle uznania A może ktoś policzył o ile taniej? No i jeszcze należy wziąć pod uwagę argument, że nie wszystkim zależy na tym, żeby było jak najtaniej...A... projekt ogrzewania miałem robiony, co zwykle jest rzadkością (żeby było taniej właśnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.11.2015 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Tak, oczywiście chcę jednofunkcyjny kondensacyjny + zasobnik (na 4 osoby). Wg dewelopera można skuć wylewkę. Koszta poniosę ale na szczęście mam co zrobić z gruzem. Zrób ogrzewanie hybrydowe (grzejniki i podłogówka na komunikacyjnej części posadzek - w jednym obiegu)- wówczas skujesz tylko wybraną część posadzki - około 30%. Skoro zakładasz obniżanie dobowe i brak grzania przy wyjazdach czy też podczas nieobecności w domu - byłoby to moim zdanie najlepsze wyjście, jeśli chcesz mieć efekt ciepłej podłogi. Pozdrawiam Bogusław Ps. Brawo piotrek0m! === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts