Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe + sterowanie

vangass

Recommended Posts

dziwnym zbiegiem okoliczności, olbrzymia większość (szacuję na 95%) użytkowników instalacji mieszanych (podłogówka+grzejniki) spytana czy drugi raz zrobiliby tak samo - mówi że drugi raz zrobilimy samą podłogówke

ci co mają tylko podłogówkę, drugi raz także zrobiliby podłogówkę

więc jeśli masz możliwośc, to przemyśl sobie to dokładnie (i poczytaj!)

Gdyż montowali w części tylko podłogowe a w części domu tylko grzejniki, zamiast w jednym pomieszczeniu i podłogowe i grzejniki skonfigurowane tak, by dopiero ich sumaryczna moc grzewcza dawała 100% ciepła potrzebnego przy największych mrozach...

Ponadto.

Podłogówka nie wszędzie wchodzi w grę a grzejniki można zastosować wszędzie. Dużo taniej i z mniejszą ilością problemów.

Gałązki najkrótszą drogą do grzejnika i po problemie... Grzejnik w dowolnym miejscu pomieszczenia, niekoniecznie pod oknem - także ukryty w ścianie lub w posadzce kanałowy.

http://www.archimania.pl/budowa/ogrzewanie/item/6689-hybrydowa-dystrybucja-ciep%C5%82a.html

Pozdrawiam

Bogusław

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

Ponadto.

Podłogówka nie wszędzie wchodzi w grę a grzejniki można zastosować wszędzie. Dużo taniej i z mniejszą ilością problemów.

Pozdrawiam

Bogusław

Tzn. gdzie nie wszędzie?, projektowałem juz podłogówki na wszystkie mozliwe pokrycia posadzki i działa (dlaczego by miało nie działac) Co do taniosci to grzejniki sa tansze tylko w Twoich wyliczeniach, w rzeczywistych wyliczeniach juz nie. To samo dotyczy ilosci rzekomych problemów z podłogówką. Opowiedz cos onich wiecej, jestem w tej dziedzinie teoretykiem i praktykiem i potrafie ocenic Twoje wywody w tej materii

Nie przedstawiłes nigdy przykładowego kosztorysu instalacji hybrydowej, nie wiem dlaczego nalezą sie brawa dla piotrek0m, czy za to ze inwestycyjnie wyszło mu drozej wykonanie ogrzewania w garazu, kotłowni i pom. gosp.?

Z czego wynikła koniecznosc wykonania grzejników w garazu, kotłowni i pom gosp?. Jak dobrze policzyc to koszt wykonania podłogówki jest porównywalny z kosztem montazu grzejników.

Weź dowolne pomieszczenie z jednym grzejnikiem.

Sprawny instalator zrobi gałązki zasilające do tego grzejnika i powiesi grzejnik za góra 20 minut...

Instalator, który ma mało roboty będzie namawiał inwestora na podłogówkę, gdyż spędzi w tym pomieszczeniu na izolacjach, układaniu, wylewkach i in. mnóstwo czasu, za który i tak zapłaci inwestor.

Kotłownia + instalacja grzejnikowa zajmie sprawnemu monterowi dni natomiast podłogówka tygodnie...

Instalator wyreguluje instalację grzejnikową i to on odpowiada za regulację hydrauliczną "na gorąco".

Przy podłogówce to na użytkowniku spoczywa jej wygrzewanie i nauka eksploatacji. Instalator zawsze może powiedzieć, źle grzejesz, zmień KG, masz niedokończone to czy tamto itp., nauczysz się z czasem na własnych błędach i wszystko będzie ok.

Jeśli będzie coś nie tak, to wszystko jest ładnie zalane betonem.

Większa kasa, łatwość montażu i mniejsza odpowiedzialność.

Stąd presja na podłogówkę...

===

Edytowane przez boguslaw

Sprawny instalator zrobi gałązki zasilające do tego grzejnika i powiesi grzejnik za góra 20 minut...

Instalator, który ma mało roboty będzie namawiał inwestora na podłogówkę, gdyż spędzi w tym pomieszczeniu na izolacjach, układaniu, wylewkach i in. mnóstwo czasu, za który i tak zapłaci inwestor.

Kotłownia + instalacja grzejnikowa zajmie sprawnemu monterowi dni natomiast podłogówka tygodnie...

===

Tak, tak oczywiscie ze przy grzejnikach nie wykonujemy izolacji podłogi, nie montujemy rozdzielaczy, nie wykonujemy wylewki, wszystko to wykonujemy tylko przy podłogówce. Pytanie do Ciebie, byłes kiedy na budowie, takiej zwyczajnej budowie typowego domu?

Sprawny instalator zamontuje rozdzielacz, zasilanie do niego, grzejnik, próbę cisnieniową powietrzna i wodną i odpowietrzy za 20 min. czy to jakis robocop?

Teoria (a moze fantazja) to dobra rzecz ale cóz z tego skoro sie całkowicie rozmija z praktyką.

Gdyż montowali w części tylko podłogowe a w części domu tylko grzejniki, zamiast w jednym pomieszczeniu i podłogowe i grzejniki skonfigurowane tak, by dopiero ich sumaryczna moc grzewcza dawała 100% ciepła potrzebnego przy największych mrozach...

to jeszcze dopiszę, nie mogę się powstrzymać

nie ukrywam, że wpływ na taką a inną podjętą wtedy decyzję miały nie tylko komentarze zadowolonych użytkowników podłogówki jak i twoje wpisy - chodzi mi o wątek którego już nie ma :p

nie wiedziałem wtedy o ciebie tyle co teraz, ale pomyślałem sobie że lepiej posłuchać zadowolonych użytkowników i użytkowników niezadowolonych(mniej lub bardziej) z instalacji mieszanych - niż producenta grzejników który pisał tak a nie inaczej.....

teraz zmieniłeś płytę, zmieniłeś śpiewkę na hybrydową (to i tak postęp w stosunku do tego co pisałeś wcześniej :p) ale na mój gust kijem wisły nie zawrócisz :bye:

dla forumowiczów wpisy innych użytkowników danych systemów będą zawsze cenniejsze niż wpisy teoretyka

aha, więc w pewnym sensie jestem twoim dłużnikiem :p

to jeszcze dopiszę, nie mogę się powstrzymać

nie ukrywam, że wpływ na taką a inną podjętą wtedy decyzję miały nie tylko komentarze zadowolonych użytkowników podłogówki jak i twoje wpisy - chodzi mi o wątek którego już nie ma :p

nie wiedziałem wtedy o ciebie tyle co teraz, ale pomyślałem sobie że lepiej posłuchać zadowolonych użytkowników i użytkowników niezadowolonych(mniej lub bardziej) z instalacji mieszanych - niż producenta grzejników który pisał tak a nie inaczej.....

P

Bogusław, mistrz antyreklamy swoich wyrobów. Dziwny jest ten swiat

(...)

Hybrydowe tylko wówczas gdy ktoś lubi dreptać na bosaka po ciepłej posadzce a także przy ogrzewaniach bardzo niskotemperaturowych.

W innym przypadku wystarczy grzejnikowe...

Przejrzyj ile Waszych wpisów od początku wątka dotyczy sterowania...

Może jeden...

===

===

(...) komentarze (...) użytkowników niezadowolonych(mniej lub bardziej)

A tam gdzie się nie da hybrydowego dopiero dawać tylko grzejniki.

===

Oczywiście hybrydowe tylko wówczas gdy ktoś lubi dreptać na bosaka po ciepłej posadzce a także przy ogrzewaniach bardzo niskotemperaturowych.

===

Edytowane przez boguslaw

Tak, tak oczywiscie ze przy grzejnikach nie wykonujemy izolacji podłogi, nie montujemy rozdzielaczy, nie wykonujemy wylewki, wszystko to wykonujemy tylko przy podłogówce. Pytanie do Ciebie, byłes kiedy na budowie, takiej zwyczajnej budowie typowego domu?

Sprawny instalator zamontuje rozdzielacz, zasilanie do niego, grzejnik, próbę cisnieniową powietrzna i wodną i odpowietrzy za 20 min. czy to jakis robocop?

Teoria (a moze fantazja) to dobra rzecz ale cóz z tego skoro sie całkowicie rozmija z praktyką.

To co wymieniasz, to są części wspólne które trzeba wykonać dla obydwu opcji instalacji, dlatego o nich nie wspominam.

Piszę o samym grzejniku.

Grzejnik to grzejnik - czy to ścienny czy to podłogowy.

Piszę o gałązkach + grzejniku w opozycji do całęj rozbudowanej i złożonej podłogowej instalacji grzewczej z jej wszystkim elementami składowymi oraz innego typu wylewkami.

===

To, że w sprawie podłogówki, na FM, dzień za dniem wypowiadają się ci sami "dyskutanci" (których można policzyć na palcach jednej ręki) na pewno powinno dać czytającym do myślenia.

===

===

To co wymieniasz, to są części wspólne które trzeba wykonać dla obydwu opcji instalacji, dlatego o nich nie wspominam.

Piszę o samym grzejniku.

Grzejnik to grzejnik - czy to ścienny czy to podłogowy.

Piszę o gałązkach + grzejniku w opozycji do całęj rozbudowanej i złożonej podłogowej instalacji grzewczej z jej wszystkim elementami składowymi oraz innego typu wylewkami.

===

To, że w sprawie podłogówki, na FM, dzień za dniem wypowiadają się ci sami "dyskutanci" (których można policzyć na palcach jednej ręki) na pewno powinno dać czytającym do myślenia.

===

===

Inny typ wylewki? czy chodzi o wylwki anhydrytowe? przeciez to jest zadecydowana mniejszosc wsród wylewek.

Co do czasy wykonania pętli to istotnie jest on dłuzszy niz podpieie grzejnika ale nie na tyle aby stwierdzic ze zajmuje on dni a podłogówka tygodnie, pytał wiecej o to czy byłes kiedy na budowie i obserwowałes i mierzyłes czas wykonania obydwu rodzajów instalacji, bo wiem nie nie byłes i nie mierzyłes. Za to teoretycznie to opracowałes.

Co ma dac do myslenia czytajacym tem wątek, ze wypowiadam sie na temat podłogowki który to temat znam od strony teoretycznej i praktycznej, gdzie przekłamuję lub niedopowiadam, staram sie przedstawiac problem realnie w odroznieniu od Ciebie, który podłogowkę znasz od strony teoretycznej (teoria zgodna z własnymi przekonaniami)

Czy płaci się instalatorowi za czas wykonania OC? - nie. Przecież płacimy za m2 ułożenia instalcji ogrzewania podłogowego. Także dyskusje, że szybciej powiesisz grzejnik niż ułozysz pętle są zbędne. W czym problem zaprosić na budowę kilku instalatów i poprosić o wycenę za całość. Można sobie porównać koszty robocizny, materiałów itp.

Niestety ale opinie na temat OP często są zaleciałe z przeszłości i większość ludzi, którym mówiłem, że WSZĘDZIE będę miał podłogowe robili WIELKIE oczy:) Padały pytania z wielkim zdziwieniem - w sypialniach też? Nie dystkutowalem, szkoda nerwów.

Mam ponad 150m2 podłogowego ( osobne pętle dla 2 ręcznikowców), jeden rozdzielacz parter, drugi poddasze. Całość napędza jedyna pompa znajdująca się w kotle (oczywiście na 3 biegu). Wyszło na styk - wg zrobionego projektu OP przepływy w sam raz wystarczą. Także jeśli ktoś ma mniej podłogi do ogrzaniatym bardziej w zupełności wystarczy taka instalacja - prosta, przejrzysta, w której łatwo zdiagnozować ewnetualną usterkę :)

Jak piszą użytkownicy takich instalacji - raz a dobrze ustawisz i zapominasz o niej:)

Po lekturze wielu wątków zrezygnowałem z ogrzewania podłogowego w garażu i pomieszczeniach technicznych. W nich może być chłodniej, a nawet może być zimno. Żeby jednak mieć zapewnioną możliwość ogrzewania pomieszczeń w różnych sytuacjach wykonałem i zamontowałem 3 grzejniki. Są cały czas zakręcone. W łazience oprócz ogrzewania podłogowego zdecydowałem się na grzejniki drabinkowe, żeby podsuszyć ręczniki. Grzeją na niskiej temperaturze, są ciepłe w dotyku i to wystarcza. Na ogrzewanie był zrobiony niezależny projekt. Nie analizuję tych decyzji pod kątem rozważań akademickich.

Po lekturze wielu wątków zrezygnowałem z ogrzewania podłogowego w garażu i pomieszczeniach technicznych. W nich może być chłodniej, a nawet może być zimno. Żeby jednak mieć zapewnioną możliwość ogrzewania pomieszczeń w różnych sytuacjach wykonałem i zamontowałem 3 grzejniki. Są cały czas zakręcone. W łazience oprócz ogrzewania podłogowego zdecydowałem się na grzejniki drabinkowe, żeby podsuszyć ręczniki. Grzeją na niskiej temperaturze, są ciepłe w dotyku i to wystarcza. Na ogrzewanie był zrobiony niezależny projekt. Nie analizuję tych decyzji pod kątem rozważań akademickich.

A te dwa zakręcone grzejniki też są przewidziane na niską temperaturę?

===

Oczywiście hybrydowe tylko wówczas gdy ktoś lubi dreptać na bosaka po ciepłej posadzce a także przy ogrzewaniach bardzo niskotemperaturowych.

===

Przecież ty kompletnie nie wiesz o czym gadasz człowieku! Jaka ciepła posadzka w dzisiejszych domach? Kiedy taka występuje? Weź się lepiej chłopie zabieraj stąd z tymi swoimi grzejnikami, bo te wpisy to raczej im reklamy nie robią. Gorzej, coraz więcej forumowiczów widzi z kim ma do czynienia.

ps. Teraz znowu na mnie zakablujesz, że cię nękam?

do myślenia powinien dać sprzedawca kiepskich kaloryferów upychający swoje mierne teorie w wątku o ogrzewaniu podłogowym. i fakt, że NIKT na FM nie przyznał mu jeszcze racji w sprawie "ogrzewania hybrydowego" i "bezpieczeństwa cieplnego" (nie musisz już w tym wątku powtarzać ich definicji, niespełniony doktorku :))

Instalator wyreguluje instalację grzejnikową i to on odpowiada za regulację hydrauliczną "na gorąco".

Przy podłogówce to na użytkowniku spoczywa jej wygrzewanie i nauka eksploatacji. Instalator zawsze może powiedzieć, źle grzejesz, zmień KG, masz niedokończone to czy tamto itp., nauczysz się z czasem na własnych błędach i wszystko będzie ok.

Jeśli będzie coś nie tak, to wszystko jest ładnie zalane betonem.

Większa kasa, łatwość montażu i mniejsza odpowiedzialność.

Stąd presja na podłogówkę...

===

Czy mi się wydaje czy to dzieje się naprawdę. Jak można takie kretyństwa bezkarnie wypisywać. :bash:

Oczywiście siebie do tego grona też zaliczasz?

Edytowane przez plusfoto

===

O technicznych rzeczach bredzisz, jak nie przymierzając humanista ;)

Dwaj instalatorzy robili mi podłgówkę w 3,5 dnia, a kotłownię i spięcie jej z kotłem 1 dzień.

Wyregulowanie polegało na prYkręceniu sypialni, pomieszczenia gospodarczego i gabinetu.

Trwało 5 minut i drugie 5minut na następny dzień, aby jeszcze mocniej skręcić sypialnie.

Kompromitujesz swoją firmę, pisząc takie banialuki.