Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak docieplić garaż od wewnątrz - niedrogo i nie zmniejszajac go za mocno

borusek

Recommended Posts

Otóż problem taki, ze w garażu mam 15-16 st C gdy w domku 22 st. Temperatura w garażu stanowczo za wysoka. Garaż jest mały jak to w małym domku. Obmyśliłem chytry plan ;) aby go od wewnątrz docieplić, a szczególnie ścianę działowa miedzy częścią mieszkalną i garażem bo ona nie ma izolacji i przez nią ucieka mi ciepełko do garażu. Planuje też ocieplić sufit garażu bo w pokoju nad sufitem jest ogrzewania podłogowe i chyba tez trochę podgrzewa mi garaż. Dylemat mam taki czy ocieplać tez ścianę zewnętrzna garaży, czyli tą z oknami na podwórko :) czy tylko a sens ścianę dzielącą dom z pomieszczeniem garażowy, Czym to zrobić aby nie zmniejszyć za mocno szerokości garażu bo i tak wąski. Zmniejszenie po szerokości 10cm to absolutnie max. Jakich materiałów użyć. Z góry serdecznie dziękuje za poradę dla lajkonika.

Własnie jestem na ukończeniu podobnej roboty, mam garaż nieogrzewany, nad nim sypialnia i zdecydowałem się na wełnę mineralną isoroc - isofas fazowany i gruntowany, ładnie to wygląda i lepsza izolacyjność od styropianu, tylko zaprawą przykleić i pomalować np farbą strukturalną. ja dałem 8 cm na sufit gdyż i tak nisko mam juz w garażu.

Garaż masz ogrzewany czy nie?

1. Jeżeli nie to ociepl tylko (od strony garażu) ścianę wspólną z domem i sufit. Na sufit daj 10cm styropianu a na ścianę 5-10cm i koniecznie zadbaj, żeby ją jakoś zabezpieczyć przed uszkodzeniami mechanicznymi. Sam tynk cienkowarstwowy to za mało. Jeżeli masz jakieś szafki w garażu to postaw je wzdłuż właśnie tej ściany. Co do styropianu to użyj grafitowego.

2. Jeżeli jest ogrzewany to możesz najpierw spróbować takiego myku. Zakręć ogrzewanie w garażu - niech będzie ogrzewany tylko ciepłem uciekającym z domu. Może w taki układzie będziesz zadowolony z temp, która będzie w garażu.

Garaż mam z kaloryferem dość sporym, ale od zawsze praktycznie zakręcony, odkręcam na 2 dni przy rozruchu CO przed zimą. Przy zakręconym kalafiorze mam te 15 -16 st C w garażu. Pewnie jak bym go odkręcił było by z 18 :D

Czyli docieplę szarym-grafitowym styropianem 10cm sufit garażu i 5 cm dam na ścianę dzielącą dom z garażem.

• 3 years później...
Dlaczego chcecie użyć styropianu wewnątrz garażu? przecież to nierozsądne . !
Hmmmmm, tak podpatrywałem to u wielu sąsiadów garaze wyłożene po calosci szarym styropianem i to dość grubym. Robione to było na etapie budowy, wiec nie problem, że sie komuś garaż zmniejszył u mnie sytuacja jest taka,z e garaż malutki, a wiec zmniejszenie musi być jak najmniejsze. Czy ten utwardzony styro co się daje na podłogi i dachu ma mniejsza przpuszczalność ciepła. Straty bedą mniejsze niż na tym zwykłym ? Metr kw wełny prasowanej jak ogladałem w Castorami 28 zł, a styropian 5 cm ten twardy podlogowy 10 zł za m2, więc tu duża różnicy. Technologia montażu tej wełny chyba dla mojego wykonawcy nieznana będzie, a i pewnie droższa w materiałach i robocinie. Mam na ocieplenie 50-60 m2 max 2000zł z robocizną i wszystkimi materialami.