Vein 28.11.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Hej, Ostatnio jestem traktowany mądrością ludową, że okazjonalne grzanie domu drewnianego (np tylko w weekend) powoduje jego przyspieszone niszczenie :> I się zastanawiam na ile jest to mądrość ludowa a na ile realne zagrożenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.11.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Realnie zagrożenie w takim domu to właśnie grzanie , ponieważ przebywając, gotując itp produkujemy parę wodną, która na zimnych balach się skrapla, szczególnie w kątach przy podłodze.Nie łudźmy się że 20cm bala daje jakąś wymierną izolację ot tyle co 5cm styropianu.Stąd temperatura powierzchni nikłą .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 28.11.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 U mnie w 24 cm balach nic się nie skrapla pomimo ,ze codziennie gotuję , piorę ,kąpię się itd itp . Zimny bal ? Co to takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.11.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Dość typowe przeliczanie bala (drewna) na styropian, w praktyce się nie sprawdza. Również gotuję, kąpię się itp i raczej w okresie jesienno zimowym mam kłopoty z wilgotnością ale w odwrotną stronę jest zbyt mała. W łazience też ściana zewnętrzna z bala i nie widziałem by coś się skraplało co prawda bal grubszy bo ponad 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 28.11.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) Powiem więcej w łazience paruje z wanny i prysznica jak w saunie tureckiej i nic , zero grzyba i innych wytworów na scianach , Płaz drewniany - przyjmuje wszystko ! A cieśla który stawiał moją chałupę przy każdej wizycie twierdzi ,że mam za sucho i żeby nawilżać powietrze . Edytowane 28 Listopada 2015 przez butynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.11.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Zawsze zadajcie sobie pytanie ile jest % wilgotności... jak skarżycie się że jest za sucho to dobrze ..ratuje to zawsze całą sprawę .. w każdym domu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 28.11.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 W takim razie jaka wilgotność jest optymalna wg, Ciebie lub wg . jakichś badań , opracowań itp w domu z bali ( ogólnie drewnianym ) . Nie mam pojęcia jaka jest u mnie wilgotność ale z ciekawości przy najblizszej okazji kupię higrometr ! Tylko jeśli okaże się ,ze jest za mała ( ta wilgotość ) lub za duża to i tak nie będę dążył do ideału tylko dlatego ,że licznik pokazuje tak lub tak . Nie będę nic zmieniał bo po co skoro teraz komfort wilgotnościowy odczuwalny przeze mnie jest OK .Drewno też czuje się dobrze .Chcę tylko sprawdzić z czystej ciekawości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.11.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) 45-55 % to jest optimum, ze względu na np unoszenie kurzu. suchość w nosie, itp do tego idzie się przyzwyczaić i ja się tak przyzwyczaiłem bo takowy detal u rodziców domu jest ..przy -5 widać jak zimny jest to element .. i ? i tam się woda nie wykraplała. http://www.odbiory.pl/index.php/poradnik-automatyki-i-bms/item/wykres-molliera-i-x z czego wynika że wilgotność w domu kształtowała się w okolicach 20% czyli sucho idzie się przyzwyczaić... Z czego wynika fakt że w domu drewnianym rzadko dochodzi do takich rzeczy ? a czemu o tym wspomniałem ? niestety/ lub stety właśnie w domu do remontu, narożniki wygniły, fakt że ustawione było łóżko, i dość trudny dostęp powietrza ... brak dostarczania w to miejsce ciepła .. = dodatkowe oziębianie ściany .. coś jak izolacja od środka .. która może i jest zastąpiona każdym przedmiotem który choć trochę blokuje konwekcję. Brak dostarczania ciepła w to miejsce, powoduje że jego temperatura się obniża, tak samo jest z paroizolacją, która musi być w ciepłym miejscu. Edytowane 28 Listopada 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Porównanie nowoczesnego domu z bala ze starą chałupą bez izolacji poziomej to lekkie przegięcie...Tak jak 20 % wilgotności. Gdziekolwiek. Przy takiej wilgotności drewno pęka z hukiem, a koty świrują.... Mój skakał na 1,5 m, gdy mu zafundowałem pod nogami pękające deski podłogowe o wilgotności 40 %. Dyskusja powinna chyba się zacząć od tego jaki jest ten dom z bala, jak skonstruowany i jaki będzie system grzewczy, którym go będzie pytający traktował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.11.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) Akurat tak się składa że dom miał izolację... choć przedwojenny, a odróżnianie jakieś nowoczesności ... nie wiem co mają deski do tego .. no ale trudno. System grzewczy ? a co tu ma system grzewczy do powiedzenia .. Jeśli podgrzewasz powietrze .. to automatycznie rośnie jego pojemność na parę wodną, stąd stałe zaciąganie powietrze z zewnątrz ..które prawie nie ma w sobie wilgoci .. powoduje stałe rozrzedzanie tego co się wytwarza wewnątrz domu, przez pranie, gotowanie, mycie itp .. powietrze przy -5 jest tak suche że nawet jego 99% po ogrzaniu do 20st staje się ledwo 10% ... choć ilość gram pary wodnej jest stała... Akurat dom stoi na wysokiej suchej betonowej podmurówce, a ten fragment jest wskazuje południe .. .Tak jak 20 % wilgotności. Gdziekolwiek. Przy takiej wilgotności drewno pęka z hukiem to jest bardziej norma w takich domach .. ponieważ są mocno nieszczelne zresztą kto robi test szczelności swojego domu ? nikt .. cała sprawa polega aby odrzucić domysły i przesłania .. bazujące na wydaje mi się .. lub powtarzaniu obiegowych opinii. Nie raz mi się dostaje, bo burzę ciepły spokój, komuś kto dorabia całą "teorię" bez choćby cienia zastanowienia się skąd co .. Drewno nie rozróżnia czy jest nowocześnie wbudowane, czy nie nowocześnie. Wiele znajomych mieszka w domach .. które są obustronnie szalowane, wydają się "pozornie" szczelne .. tylko że jak kolega założył paroizolację to wiatr pompował ją niczym balon, a kuchnia od północy stała się najcieplejszym miejscem w domu. Edytowane 29 Listopada 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 eniu pewnie że wilgotność 20% to przegięcie ale z tym pękaniem strasznym bym nie przesadzał, Ubiegłej zimy kilka razy miałem wilgotność w domu 20% i tutaj ma rację czołgowy, przyczyną wentylacja ale też z totalną nieszczelnością domu z bala też bym nie przesadzał. W nocy i do tej pory u mnie wieje dość mocno i różnica temperatur w domu do porównywalnego dnia bezwietrznego jest ok1-1,5 stopnia co ciekawe prędzej wychładza się góra a nie część balowa, góra oczywiście ocieplona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 29.11.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Remiks, a kładli u Ciebie uszczelkę w to wyżłobienie(tam gdzie idzie wełna), bo wiem, że w kanadzie to standard, a u nas tak średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 eniu pewnie że wilgotność 20% to przegięcie ale z tym pękaniem strasznym bym nie przesadzał, Ubiegłej zimy kilka razy miałem wilgotność w domu 20% i tutaj ma rację czołgowy, przyczyną wentylacja ale też z totalną nieszczelnością domu z bala też bym nie przesadzał. W nocy i do tej pory u mnie wieje dość mocno i różnica temperatur w domu do porównywalnego dnia bezwietrznego jest ok1-1,5 stopnia co ciekawe prędzej wychładza się góra a nie część balowa, góra oczywiście ocieplona. Jak już raz dobrze popęka, to potem 20 % niestraszne, fakt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Akurat tak się składa że dom miał izolację... choć przedwojenny, a odróżnianie jakieś nowoczesności ... nie wiem co mają deski do tego .. no ale trudno. System grzewczy ? a co tu ma system grzewczy do powiedzenia .. Jeśli podgrzewasz powietrze .. to automatycznie rośnie jego pojemność na parę wodną, stąd stałe zaciąganie powietrze z zewnątrz ..które prawie nie ma w sobie wilgoci .. powoduje stałe rozrzedzanie tego co się wytwarza wewnątrz domu, przez pranie, gotowanie, mycie itp .. powietrze przy -5 jest tak suche że nawet jego 99% po ogrzaniu do 20st staje się ledwo 10% ... choć ilość gram pary wodnej jest stała... Akurat dom stoi na wysokiej suchej betonowej podmurówce, a ten fragment jest wskazuje południe .. to jest bardziej norma w takich domach .. ponieważ są mocno nieszczelne zresztą kto robi test szczelności swojego domu ? nikt .. cała sprawa polega aby odrzucić domysły i przesłania .. bazujące na wydaje mi się .. lub powtarzaniu obiegowych opinii. Nie raz mi się dostaje, bo burzę ciepły spokój, komuś kto dorabia całą "teorię" bez choćby cienia zastanowienia się skąd co .. Drewno nie rozróżnia czy jest nowocześnie wbudowane, czy nie nowocześnie. Wiele znajomych mieszka w domach .. które są obustronnie szalowane, wydają się "pozornie" szczelne .. tylko że jak kolega założył paroizolację to wiatr pompował ją niczym balon, a kuchnia od północy stała się najcieplejszym miejscem w domu. System grzewczy ma sporo do powiedzenia. Kominkiem zwykłym z wkładem, wysuszysz migiem, prądem będziesz raczej bździł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Remiks, a kładli u Ciebie uszczelkę w to wyżłobienie(tam gdzie idzie wełna), bo wiem, że w kanadzie to standard, a u nas tak średnio. Tam gdzie wełna nie natomiast na zamkach tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 System grzewczy ma sporo do powiedzenia. Kominkiem zwykłym z wkładem, wysuszysz migiem, prądem będziesz raczej bździł... To prawda a jeszcze jak powietrze do spalania pobierane z wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.11.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Z systemem maiłem na myśli samo podnoszenie temp. Oczywiste jest jeśli przyjmuje się około 10m3 powietrza na 1kW mocy to daje dość spory strumień powietrza, a piec działa tu jak wentylator i powoduje powstanie podciśnienia wewnątrz i zasysanie powietrza zewnętrznego, to uwzględniając co powinno być oczywiste przy poborze powietrza z wnętrza, wtedy jak najbardziej ma wpływ.To dodatkowy punkt gdzie wilgotność większa jak x procent nie ma szans zaistnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 To fajny sposób na regulacje wilgotności, tylko trzeba zrobić "zawór trójdrożny" powietrza zasysanego do spalania w kominku, w zależności od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 To fajny sposób na regulacje wilgotności, tylko trzeba zrobić "zawór trójdrożny" powietrza zasysanego do spalania w kominku, w zależności od potrzeb. Może i fajny jak się ma problemy ze zbyt dużą wilgotnością a jak z za małą? W ubiegłym roku powietrze do spalania pobierałem z wewnątrz plus brak obudowy paleniska szamotowego i drastycznie spadała wilgotność. Obecnie obudowa zrobiona, powietrze z zewnątrz a wilgotność dziś 31%. Wilgotność w granicach 50 paru procent mam jak jeszcze nie grzeję lub na początku grzania gdy temperatury na zewnątrz 10-15 stopni i z dwa dni leje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) "Zawór trójdrożny" w tym wydaniu, to system pobierania powietrza z zewnątrz, z możliwością zamykania go w miarę potrzeb i obserwacji pogody (i wilgotności). Gdy masz za małą wilgotność (a masz), pobierasz z zewnątrz jak jest mróz (sucho) i z pomieszczenia jak jest deszcz (wilgoć wchodzi do domu). Do tego nawilżacz w kominku (lub piecu) . Patrz przydasie Piotra... Edytowane 29 Listopada 2015 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts