Arthizmoo 28.11.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Witam, proszę o pomoc w zlokalizowaniu przyczyny słabego przepływu wody przez pętle podłogówki. Podłogówka na dwóch poziomach parter + piętro. Powierzchnia grzania łącznie to około 150m2, pętle z pexa 16mm po jakieś 60mb. Na górze mam rozdzielacz 12 obwodów w tym jeden na suszarkę w łazience. Dół 8 obwodów + 2 grzejniki poza mieszaczem na garaż i kotłownie. Instalacja została uruchomiona kilka dni temu, na chwilę obecną na rotametrach mam przepływ około 0,5, regulacja nie pomaga. Całość jest przelana wodą, raczej wszystko jest odpowietrzone. Ogrzewanie podłogowe wraz z cwu robiła ekipa w lecie, do rozdzielaczy mam podłączone zasilenie rurą PP stabi 25. Kotłownie wykonała inna ekipa i na dzień dobry podczas oględzin kotłowni stwierdzili, że z tymi rurami zasilającymi rozdzielacze będzie problem. Pompa elektroniczna, 25/40 Keller pracuje na 3 biegu 22W. W załączeniu fotka kotłowni. Czy jeśli przekrój rur faktycznie jest za mały to czy zmiana pompy na większą coś da? Będę rozmawiać z wykonawcą, jednakże chciałbym poznać waszą opinię. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 28.11.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Próbowałeś zamykać pętle na suszarkę i inne obwody nie podłogowe czy zwiększy się przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 28.11.2015 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Suszarka jest zakręcona, na chwilę obecną nie ma jeszcze jej na ścianie. Po zakręceniu rozdzielacza 12ob. na piętrze na parterze (8ob.) przepływ zwiększa się do 1l. Przelewałem dziś wszystkie pętle po kolei i woda leje się bez oporów. Wiadro 15l napełniało się bardzo szybko. Przy odkręconej tylko jednej pętli rotametr wciąga do oporu stąd sądzę, że to wina zbyt małej średnicy rur zasilających i powrotu ale wykonawca twierdzi, że już nie jedną kotłownie tak zrobił i wszystko hula. Nie mam pomysłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 .... Przy odkręconej tylko jednej pętli rotametr wciąga do oporu stąd sądzę, że to wina zbyt małej średnicy rur zasilających i powrotu ale wykonawca twierdzi, że już nie jedną kotłownie tak zrobił i wszystko hula. Nie mam pomysłów? Prawdopodobnie masz rację, jezeli wszystkie pętle są odpowietrzone to raczej są za duze opory na zasilaniu rozdzielaczy. PP25 to ok 19 mm srednicy wewnętrznej to jest za mało. Skoro wykonawca twierdzi ze jest dobrze to niech poprawia, instalacja gwarancję przeciez ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 29.11.2015 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Masz rację, tylko żeby wymienić te rury trzeba rozwalić podłogi w kilku pomieszczeniach. Na razie szukam alternatywnego rozwiązania problemu. Czy większa pompa coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.11.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Strumień wody przepływający przez gałązkę zasilającą o średnicy wewn., jak pisze asolt 19 mm, rozdziela się na 12 mniejszych strumieni wody...Wydajniejsza pompa z pewnością pomoże, jednakże mogą pojawić się szumy przepływu, co jednak nie musi być wcale bardzo słyszalnym problemem,. Druga, dodatkowa opcja to poprowadzenie drugiej rury pod rozdzielacze (niektóre?) inną, choćby dłuższą drogą, spięcie obu gałązek trójnikiem i grubszym króćcem do rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.11.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Jaki masz dom? Jakiej długości pętle? Jaki jest wyliczony opór instalacji c.o.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 29.11.2015 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Jaki masz dom? Jakiej długości pętle? Jaki jest wyliczony opór instalacji c.o.? Dom z użytkowym poddaszem, po podłodze około 200m2. Fachowiec który układał podłogówkę i resztę instalacji prócz kotłowni powiedział, że zrobi krótsze pętle kosztem ich większej ilości. Zgodziłem się bo i tak płaciłem z metra więc było mi to obojętne a w skutku tego pompa miała mieć lżej w związku z czym miała być oszczędniejsza. Tak jak pisałem w pierwszym poście najdłuższe pętle mam po około 60mb. Góra 12 obwodów z czego jeden będzie pod suszarkę w łazience. Na dole 8 obwodów. W chwili obecnej w/w pompa o parametrach podnoszenie 4m, max przepływ 2,6m3/h 22W obsługuję łącznie 19 pętli. Na jaką pompę podmienić obecnie pracującą? Na co mam patrzeć przepływ czy wysokość podnoszenia?? Jeszcze jedno, w kotłowni nad pompą i na powrocie mam zawory zwrotne z metalowymi grzybkami które ponoć mają spory opór. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.12.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Spece od podłogówki jakoś nie kwapią się do pomocy... Tak jak pisałem. Wykonawcy podłogówki robią dużo droższą od instalacji grzejnikowej podłogówkę, a później użytkownik w razie problemu musi się z nim bujać miesiącami... Często także instalacja pracuje wadliwie lecz użytkownik nie zdaje sobie z tego sprawy, nie mając żadnej skali porównawczej i będąc zdany tylko na siebie.Problem w tym, że instalacji podłogowej nie da się po wykonaniu sprawdzić "na full", gdyż wylewka po wyschnięciu powinna być wygrzewana...Z tego też powodu uruchomienie instalacji oraz jej regulacja spada na użytkownika, który te czynności wykona tak jak mu wyjdzie, gdyż będzie je robił po raz pierwszy w życiu.Nie będzie także w stanie ocenić czy i gdzie popełnia jakieś błędy. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.12.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Spece od podłogówki jakoś nie kwapią się do pomocy... === Jest gwarancja to jaki problem, kto wykonywał niech poprawia, co doradzac nie widząc instalacji ani jej projektu (to akurat byłoby trudne bo projektu nie ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.12.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Jest gwarancja to jaki problem, kto wykonywał niech poprawia, co doradzac nie widząc instalacji ani jej projektu (to akurat byłoby trudne bo projektu nie ma). Zadawane pytania wystarczająco dokładnie opisują sytuację i dotyczą jej konkretnych składowych. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.12.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Zadawane pytania wystarczająco dokładnie opisują sytuację i dotyczą jej konkretnych składowych. === Czy to zmienia fakt ze odpowiedzialnosc wykonawcy za poprawne działanie instalacji pozostaje? Wracając do mieritum na podstawie opisu skłaniam sie do tego ze są za małe srednice rur zasilającej i powrotnej, czy mocniejsza pompa pomoze, to trzeba stwierdzic empirycznie, bo zadnych obliczen i projektu nie ma. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 04.12.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Podejrzewam jak inni ze średnica rur za mała. Ostatnio przerabialismy podobny przypadek. Fachowcy zasilanie główne na oba rozdzielacze poprowadzili rurka w której trójniki i luki były z takim zwężeniem ze średnica wynosiła 10mm. Na sugestie ze maja wyciąć trójnik była obraza że oni tak zawsze robią. Jedyne co Ci pozostaje to spróbować mocnejsza pompę np 25-80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.12.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Zrób zdjęcie rozdzielaczy to po pierwsze. Drugie pytanie u ciebie jedna pompa zasila dwa rozdzielacze? Jeżeli tak to już masz przyczynę swoich problemów. Na każdy rozdzielacz powinieneś mieć osobną pompę. I tylko wtedy podłogówka będzie miała odpowiednie przepływy. Grubość rur zasilających jest wystarczająca żeby ta podłogówka u ciebie działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Suszarka jest zakręcona, na chwilę obecną nie ma jeszcze jej na ścianie. Po zakręceniu rozdzielacza 12ob. na piętrze na parterze (8ob.) przepływ zwiększa się do 1l. Przelewałem dziś wszystkie pętle po kolei i woda leje się bez oporów. Wiadro 15l napełniało się bardzo szybko. Przy odkręconej tylko jednej pętli rotametr wciąga do oporu stąd sądzę, że to wina zbyt małej średnicy rur zasilających i powrotu ale wykonawca twierdzi, że już nie jedną kotłownie tak zrobił i wszystko hula. Nie mam pomysłów? Daj mocniejszą pompę i będzie działało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 08.12.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Czy aby napewno wszystko jest dobrze odpowietrzone? Jesli tak to musi dzialac....kwestia iz rzeczywiscie mogli uzyc rury pp32 ale mysle ze poprostu nie umieja oni ani ty wyregulowac przeplywow w calej instalacji......w zaleznosci jak jest ona wykonana bo to istotne i odpowiednia wysokosc temp zasilania wody CO wychodzac z pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 08.12.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 wikęsza pompka pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 09.12.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Moim zdaniem przyczyną nie jest średnica rur. PP25 to nie są małe rury ich średnica wewnątrz to 25-6,8mm/. Przyczyny należy szukać w konfiguracji instalacji (ilość pomp na zdjęciu, sprzęgła etc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.12.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 dla porównania opis pompy i co zasila i czy jest ok http://forum.muratordom.pl/showthread.php?84900-pompa-do-CO-energooszcz%C4%99dna-klasy-A&p=4473200&viewfull=1#post4473200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 15.12.2015 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dzięki wszystkim za liczne wypowiedzi, chciałbym zaktualizować wątek po małej modernizacji. Otóż zdecydowałem się na wymianę rur 25 na 40 (zasilanie i powrót). Dodatkowo przy rozdzielaczach wymieniono zawory na calowe aby udrożnić przepływy. Cały zabieg nie poprawił sytuacji na rotametrach jednakże wyraźnie zmieniła się temperatura na powrotach rozdzielaczy oraz samej podłogi. Temat trochę odpuściłem ze względu na pilną potrzebę ocieplenia poddasza jednakże ze względu na wiele wypowiedzi w tym wątku odświeżam temat. Sam nie wiem czy szukać problemu, podłoga grzeje a zdaniem instalatora przepływy pokazywane na rotametrach nie muszą być dokładne. W przyszłości chciałbym mieć możliwość regulacji poszczególnych pętli, jednak przy przepływach do 1l.min wydaje mi się to raczej ciężkie do zrobienia. Na dziś mam zainstalowaną elektorniczną pompę 40kę Keller pracującą na trzecim biegu 22W. Na zasilaniu i powrocie są zawory zwrotne, rury PP40 i dwa rozdzielacze 12 oraz 8 obwodów (pętle po około 60mb). Mieszacz o ile pamięć mnie nie myli ma 12m3/h, czyli z zapasem wystarcza. Przy tak zrobionym układzie poza pompą nie mam się do czego przyczepić. Nie wiem czy to zostawić czy dalej szukać. Ze względu na nieocieplony dach nie mogę sprawdzić efektywności grzania. Opcja dwóch pomp na górę i dół nie wiele zmieni ponieważ zakręcając rozdzielacz na dole przepływ na górze zwiększa się ale nieznacznie. Czy ktoś może mi jeszcze doradzić czemu ta woda tak wolno płynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts