miwi74 29.11.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Witam ,mam duży problem może pomożecie a wiec. Będę robił ogrzewanie w domu ,dom jest z bala grubośći 16 cm z zewnątrz zrobiłem ocieplenie 10cm wełna na to płyta osb 12mm no i na to siding. Od środka ocieplenie 5 cm wełna na to płyta K-G. Jakie zrobilibyście ogrzewanie tego domku ,acha jest jeszcze poddasze użytkowe dach również ocieplony wełna 10cm ,no i okna 3szybowe . Dom ma na dole 60m2 plus garaz jakies 18m2 no i poddasze 40m2.Co polecacie co było by najlepsze do takiego domku jaki rodzaj ogrzewania zrobić.pozdrawiam i czekam na propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 29.11.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Dom już stoi a Ty zastanawiasz się dopiero nad wyborem rodzaju ogrzewania??? . Ile ten Twój dom potrzebuje energii na sezon (CO+CWU)? Masz gdzieś blisko gaz? Bo jeśli nie to zostaje Ci prąd. Bezpośrednio lub PC powietrze-woda lub PC gruntowa. Najważniejsze jest zapotrzebowanie-to punkt wyjścia do policzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.11.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Dom już stoi a Ty zastanawiasz się dopiero nad wyborem rodzaju ogrzewania??? . Ile ten Twój dom potrzebuje energii na sezon (CO+CWU)? Masz gdzieś blisko gaz? Bo jeśli nie to zostaje Ci prąd. Bezpośrednio lub PC powietrze-woda lub PC gruntowa. Najważniejsze jest zapotrzebowanie-to punkt wyjścia do policzenia. Nawet jakby miał blisko gaz to nie oznacza ze ten gaz jest najlepszy, to teren Tauronu i tania II taryfa w G12w, po co pchac sie w gaz, skoro taniej inwestycyjnie i serwisowo jest zainstalowac bufor z wezownicą cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 29.11.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Nawet jakby miał blisko gaz to nie oznacza ze ten gaz jest najlepszy, to teren Tauronu i tania II taryfa w G12w, po co pchac sie w gaz, skoro taniej inwestycyjnie i serwisowo jest zainstalowac bufor z wezownicą cwu. Oczywiście że bliski gaz nie oznacza, że jest dobry/najlepszy. Oznacza tylko że ewentualnie można go wziąć pod uwagę i policzyć. Najczęściej i tak prąd przy małych i średnich domach wychodzi najlepiej. Albo bezpośrednio albo PC. Gaz to jakaś tam alternatywa dla prądu w nowych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.11.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Witam ,mam duży problem może pomożecie a wiec. Będę robił ogrzewanie w domu ,dom jest z bala grubośći 16 cm z zewnątrz zrobiłem ocieplenie 10cm wełna na to płyta osb 12mm no i na to siding. Od środka ocieplenie 5 cm wełna na to płyta K-G. Jakie zrobilibyście ogrzewanie tego domku ,acha jest jeszcze poddasze użytkowe dach również ocieplony wełna 10cm ,no i okna 3szybowe . Dom ma na dole 60m2 plus garaz jakies 18m2 no i poddasze 40m2.Co polecacie co było by najlepsze do takiego domku jaki rodzaj ogrzewania zrobić.pozdrawiam i czekam na propozycje. Centralne elektryczne. Kocioł elektryczny Kospel (programator dobowy, tygodniowy itd) + regulusy. Kocioł tak małej wielkości można umieścić niemal wszędzie. Pozdrawiam Bogusław Ps. Coś mizernie ociepliłeś dach... Bez klimy latem się nie obejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.11.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Centralne elektryczne. Kocioł elektryczny Kospel (programator dobowy, tygodniowy itd) + regulusy. Kocioł tak małej wielkości można umieścić niemal wszędzie. Pozdrawiam Bogusław Ps. Coś mizernie ociepliłeś dach... Bez klimy latem się nie obejdzie... Cóz z tego ze kocioł mały jak potrzeba jeszcze spory zasobnik na cwu (dla II taryfy). Nie lepiej to połaczyc w postaci bufora z wezownicą cwu i mamy wtedy calosc zuzycia na co i cwu w II taryfie, kocioł nam tego nie zapewni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.11.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Grzanie cwu zdecydowanie osobno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.11.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Grzanie cwu zdecydowanie osobno... Cóz za bogactwo argumentów, nie wiem od którego rozpocząc dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwi74 30.11.2015 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Dom już stoi a Ty zastanawiasz się dopiero nad wyborem rodzaju ogrzewania??? . Ile ten Twój dom potrzebuje energii na sezon (CO+CWU)? Masz gdzieś blisko gaz? Bo jeśli nie to zostaje Ci prąd. Bezpośrednio lub PC powietrze-woda lub PC gruntowa. Najważniejsze jest zapotrzebowanie-to punkt wyjścia do policzenia. Hello:bye: dom kupiłem bez centralnego grzali się w nim piecami kaflowymi ,gaz jest w drodze jeśli chodzi o prąd to musiałbym pociągnąć pewnie siłę do tego centralnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.11.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Hello:bye: dom kupiłem bez centralnego grzali się w nim piecami kaflowymi ,gaz jest w drodze jeśli chodzi o prąd to musiałbym pociągnąć pewnie siłę do tego centralnego . Do zasobnika cwu nie potrzeba, natomiast do kotła c.o. już tak. Kocioł c.o. zapewni płynną podaż energii w zależności od potrzeb i nie wymaga specjalnego miejsca a także komina. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.11.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Cóz z tego ze kocioł mały jak potrzeba jeszcze spory zasobnik na cwu (dla II taryfy). Nie lepiej to połaczyc w postaci bufora z wezownicą cwu i mamy wtedy calosc zuzycia na co i cwu w II taryfie, kocioł nam tego nie zapewni. Zgadza się. Tyle tylko że musi znać zapotrzebowanie by określić wielkość bufora. Z Tauronu w g12w prąd w nocnej jest po około 25gr z przesyłem + opłaty stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.12.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 W już stojącym domu z bala, o powierzchni parteru 60 m2, raczej nie ma miejsca na duże urządzenia, ani na jakieś istotne przeróbki. Dla zapewnienia płynnej, całodobowej i niczym nie ograniczonej podaży ciepła, zasadne jest rozdzielenie instalacji c.o. oraz cwu. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.12.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Zgadza się. Tyle tylko że musi znać zapotrzebowanie by określić wielkość bufora. Z Tauronu w g12w prąd w nocnej jest po około 25gr z przesyłem + opłaty stałe. Nie zapotrzebowanie, a obciązenie cieplne, ale z tym to chyba najmniejszy problem. Co do opłat stałych to i tak by one były, ale dla dokładnosci to trzeba je podzielic proporcjonalnie do zuzycia bytowego, na c.o. oraz na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 23.12.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Sam mam podobny dylemat. Chociaż u mnie ostateczne decyzje zapdną dopiero na wiosnę. Wiem, ze moi znajomi zdecydowali się na zestaw z kotłem MCR3 De Dietrich bodajże. Ogólnie sporo przydatnych informacji można znaleźć na ich blogu http://blog.dedietrich.pl/. Może warto poczytać. dobreee .......żartowałem ....... z takim marketingiem nie masz wielkich szans na tym forum ... ludzie już się nie łapią na takie sztuczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts