Yacky 22.12.2015 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Ktoś w powyższych postach napomknął o czymś takim jak nawiewnik. Zacząłem przeglądać różne strony i mam pytanie: czy w gotowych oknach/futrynie - można taki nawiewnik zamontować? czy takim nawiewnikiem nie wlatuje zimne powietrze podczas silniejszych wiatrów, mrozów? czy nie ma przez to strat ciepła? no i koszty - na allegro są nawiewniki od kilkunastu zł - czy takie coś działa i czy pomoże (zakładając, ze problem mojego kominka to zbyt szczelny dom i mała ilość powietrza). Podobno lepsze są automatyczne.... Jednak cały czas się obawiam - jak każdy kto nie zna tematu - skoro jest otwór to będzie nawiewać zimne powietrze i wzrosną koszty ogrzewania! No i wycinanie dziur w oknach czy murze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.12.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Witam. Miałem rację że projektant domu nie rozmawiał nigdy ze swoim dziadkiem jak się powinno taki dom projektować ... Zaczynasz też nareszcie rozumieć że powietrze jest w domu potrzebne. Zamontowanie nawietrzaków w ścianach albo oknach obowiązkowo u Ciebie. Do tego nasady obrotowe na kominy (strażaki). I powinno być ok. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.12.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Ktoś w powyższych postach napomknął o czymś takim jak nawiewnik. Zacząłem przeglądać różne strony i mam pytanie: czy w gotowych oknach/futrynie - można taki nawiewnik zamontować? czy takim nawiewnikiem nie wlatuje zimne powietrze podczas silniejszych wiatrów, mrozów? czy nie ma przez to strat ciepła? no i koszty - na allegro są nawiewniki od kilkunastu zł - czy takie coś działa i czy pomoże (zakładając, ze problem mojego kominka to zbyt szczelny dom i mała ilość powietrza). Podobno lepsze są automatyczne.... Jednak cały czas się obawiam - jak każdy kto nie zna tematu - skoro jest otwór to będzie nawiewać zimne powietrze i wzrosną koszty ogrzewania! No i wycinanie dziur w oknach czy murze ... Tak nawiewnikami wlatuje zimne powietrze tak ja wentylacja jest pewną stratą i wzrosną koszty ogrzewania. Chciałeś iść w oszczędności z wentylacji trzeba było montować rekuperator. Koszty wyeliminowania wentylacji w domu z czasem będą większe, wilgoć, grzyb itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 22.12.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Ja mam czasami problem(bardzo rzadko) jak na dworze jest specificzne cisnienie .Ciezko mi wyczuc czy jak nizsze czy wyzsze ale wtedy mam problem z odpaleniem kominka.Pale nim raz na tydzien-dwa.Przy wietrze nie mam problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.12.2015 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Ja mam czasami problem(bardzo rzadko) jak na dworze jest specificzne cisnienie .Ciezko mi wyczuc czy jak nizsze czy wyzsze ale wtedy mam problem z odpaleniem kominka.Pale nim raz na tydzien-dwa.Przy wietrze nie mam problemu . Głównym problemem przy tak rzadko palonym kominku jest zimny komin. Staraj się unikać rozpalania o zmierzchu...To najgorszy moment bez względu na rodzaj ciśnienia. Używaj dużo drobnej podpałki (tzw słomiany ogień) i stopniuj kolejne kawałki drewna, a nie od razu grube na podpałkę. Uchyl okno podczas rozpalania. Najlepiej pal od góry https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwitrtrYl_HJAhWLjSwKHQnIBe4QFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fblog.kominki-batura.pl%2Fczy-mozna-palic-do-gory-nogami%2F&usg=AFQjCNF9yuLh_7n1YgE-KoXgkOkOJts_aA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 23.12.2015 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 nasada już kiedyś była - fakt, że była zanim podniosłem kominy wyżej. Ale wtedy nie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 23.12.2015 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 "Najlepiej pal od góry..."dzięki za link do artykułu. Ciekawy i wart wypróbowania sposób (w sposób opisany w artykule rozpalam ogień w piecu na ekogroszek). Pytanie czy zadziała w kominku. U mnie problem z dymem zwykle ujawnia się przy zamkniętych drzwiczkach - dym wylatuje szparami w drzwiach i na łączeniu szyby z ramą drzwi. Ale sprawdzę i dam znać jak u mnie poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.12.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Witam.A nie masz przypadkiem czerpni powietrza do kominka czymś przytkanej ... albo dupiato zrobionej ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 28.12.2015 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Witam. A nie masz przypadkiem czerpni powietrza do kominka czymś przytkanej ... albo dupiato zrobionej ? Pozdrawiam. Ale w jakim sensie "dupiato"? Z czerpni powietrze dochodzi bardzo ładnie. Obecnie, ze względu na to, że podniosłem teren, poziom czerpni znajduje się ok 30cm pod ziemią i wyprowadzona jest pionowo w górę. Ale przez kilka miesięcy gdy czerpnia była odsłonięta palenie przebiegało w ten sam sposób. Więc raczej to nie wina czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 28.12.2015 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Najlepiej pal od góry https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwitrtrYl_HJAhWLjSwKHQnIBe4QFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fblog.kominki-batura.pl%2Fczy-mozna-palic-do-gory-nogami%2F&usg=AFQjCNF9yuLh_7n1YgE-KoXgkOkOJts_aA spróbowałem - działa. Tzn rozpala się bardzo ładnie, ale muszę jeszcze wypróbować tą metodę przy większych wiatrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 29.12.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 P. Batura masz racje.Rozpalam wieczorami i na dodatek komin zimny.A blog ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts