jacek.zoo 30.11.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Hej, mam dwie sprawy, czy mozliwe ze rozpalka ma wplyw na czystosc szyby? Rozpalam rozpalka do grilla, takie biale kostki, na poczatki mialem kupione pare paczek i odkad zacsalem rozpalac od gory szyba byla czysta i przez tydzien, mam wrazenie ze odkad zmienilem rozpalke to szyba jest brudna po godzinie pwlenia. Tez biale kostki, ale takie strasznie mokre sa. Jak otworze ta folie w ktorej sa zapakowane to na drugi dzien az cala mokra jest, czy to moze miec wplyw na ta szybe? I drugie, glupsze. Tylko sie nie smiejcie czy ktos probowal wedzic cos w kominie od kominka? Mam na tyle plaski dsch ze w klapkach mozna chodzic i do komina od kokinka bardzo latwy dostep, czy to zadziala czy moge zniszczyc komin i pozniej w domu bedzie capilo wedzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.11.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Kiedyś ludzie tylko w kominie wędzili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 30.11.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 czy moge zniszczyc komin i pozniej w domu bedzie capilo wedzonka poczujesz magię świąt:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.11.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Hej, mam dwie sprawy, czy mozliwe ze rozpalka ma wplyw na czystosc szyby? Rozpalam rozpalka do grilla, takie biale kostki, na poczatki mialem kupione pare paczek i odkad zacsalem rozpalac od gory szyba byla czysta i przez tydzien, mam wrazenie ze odkad zmienilem rozpalke to szyba jest brudna po godzinie pwlenia. Tez biale kostki, ale takie strasznie mokre sa. Jak otworze ta folie w ktorej sa zapakowane to na drugi dzien az cala mokra jest, czy to moze miec wplyw na ta szybe? I drugie, glupsze. Tylko sie nie smiejcie czy ktos probowal wedzic cos w kominie od kominka? Mam na tyle plaski dsch ze w klapkach mozna chodzic i do komina od kokinka bardzo latwy dostep, czy to zadziala czy moge zniszczyc komin i pozniej w domu bedzie capilo wedzonka Zanim poprawisz pisownię może nie wrzucaj samej podpałki do komory paleniskowej. Wrzucaj polana.Sezonowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 30.11.2015 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Zanim poprawisz pisownię może nie wrzucaj samej podpałki do komory paleniskowej. Wrzucaj polana.Sezonowane. faktycznie, a ja glupi myslalem ze w kominku pali sie podpalka pooana sezonowane, jak pisalem czarna szyba wrocila jak zmienilem podpalke, na chlopski rozum nie ma to wplywu a jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.12.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 faktycznie, a ja glupi myslalem ze w kominku pali sie podpalka pooana sezonowane, jak pisalem czarna szyba wrocila jak zmienilem podpalke, na chlopski rozum nie ma to wplywu a jednak Z mojego 9 letniego doświadczenia . Podpałka - rozpałka nie ma nic wspólnego z brudzeniem szyby. No chyba ,że kładziesz ją przy samej szybie i źle ustawione powietrze robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 01.12.2015 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Z mojego 9 letniego doświadczenia . Podpałka - rozpałka nie ma nic wspólnego z brudzeniem szyby. No chyba ,że kładziesz ją przy samej szybie i źle ustawione powietrze robi swoje. to może inaczej, czy dwuletnie drewno które lezy pod dachem mogło nabrać wilgoci na tyle ze teraz bardzo brudzi? widac jaka jest pogoda, mokra i "skiśnięta", ale drewno pod dachem. bo innego pomyslu juz nie mam :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 01.12.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 to może inaczej, czy dwuletnie drewno które lezy pod dachem mogło nabrać wilgoci na tyle ze teraz bardzo brudzi? widac jaka jest pogoda, mokra i "skiśnięta", ale drewno pod dachem. bo innego pomyslu juz nie mam :/ Dwie sprawy..... Moje drewno / buk i grab / sezonowane, pod zadaszeniem w przewiewnym miejscu: buk 4 lata grab 3 lata wilgotność mierzona po przyniesieniu do domu - 19-20%. Po kilkudniowym składowaniu w suchej kotłowni wilgotność zróznicowana, jak się trafi - 7, 10,16 %. Druga sprawa - używałem takiej podpałki jak piszesz w ubiegłym sezonie i miałem delikatny nalot po bokach szyby, w tym sezonie miałem do teraz inną, lepszą podpałke przy której szyba była wyraznie czysta, od tygodnia mam znów jakiś badziew który się słabo rozpala i o dziwo widze podobne zabrudzenie szzyby. Tak że dziwy Panie dziwy... Twoje spostrzeżenia nie sa dla mnie całkiem głupie... :). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.12.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 to może inaczej, czy dwuletnie drewno które lezy pod dachem mogło nabrać wilgoci na tyle ze teraz bardzo brudzi? widac jaka jest pogoda, mokra i "skiśnięta", ale drewno pod dachem. bo innego pomyslu juz nie mam :/ Czepiasz się samego drewna nie analizując samego palenia.Hipotetycznie .Pada, wilgoć i nieodpowiednia ilość powietrza do spalania plus np. źle wygrzany komin powiedziałem np.Brudny nie czyszczony komin ,niekoniecznie drewno.Wkleiłem fotki w dekalogu palacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 01.12.2015 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Czepiasz się samego drewna nie analizując samego palenia.Hipotetycznie .Pada, wilgoć i nieodpowiednia ilość powietrza do spalania plus np. źle wygrzany komin powiedziałem np.Brudny nie czyszczony komin ,niekoniecznie drewno.Wkleiłem fotki w dekalogu palacza. Komin raczej nie brudny bo uzywany 2 miesiace, drewno 2 letnie takze nie jest mokre, i mocny nalot na szybie w poczatkowej fazie palenia gdzie powietrze pierwotne i wtorne otwarte na maks. Jedynie co sie zmienilo to podpalka i pogoda na dworze. Chociaz jak drewno polezy 2 dni bezposrednio przy rozpalonym kominku i doschnie to jest tak samo. Jutro umyje szybe, kuoie ta podpalke co mialem wczesniej i popale, wtedy bedzie wiadomo na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 02.12.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Komin raczej nie brudny bo uzywany 2 miesiace, drewno 2 letnie takze nie jest mokre, i mocny nalot na szybie w poczatkowej fazie palenia gdzie powietrze pierwotne i wtorne otwarte na maks. Jedynie co sie zmienilo to podpalka i pogoda na dworze. Chociaz jak drewno polezy 2 dni bezposrednio przy rozpalonym kominku i doschnie to jest tak samo. Jutro umyje szybe, kuoie ta podpalke co mialem wczesniej i popale, wtedy bedzie wiadomo na 100% Kolego wydaje mi się że nie chodzi tu o podpałkę ale o sposób rozpalania, jak dla mnie czarna szyba przestała istnieć od kiedy rozpalam gwałtownie tzn. kilka drobnych polan porąbanych jak do rozpałki w piecu to podpalam albo podpałką albo mini palnikiem w ciągu 15min mam 60st. Kiedyś zaś kładłem drewno i samą podpałkę i to się tliło i tliło a szyba stawała się ciemniejsza i ciemniejsza temperatura zaś rosła i rosła i urosnąć nie mogła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 06.12.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Czy zmiana podpałki cos dała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 06.12.2015 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Czy zmiana podpałki cos dała? na pewno dam znac, tam gdzie wczesniej kupowalem akurat braklo :/ a dwa troiche za cieplo zeby palic w kominku. jak przepale to od razu napisze, bo sam jestem bardzo ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.12.2015 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Sprawa wyglada tak, dzisiaj prsejezdzalem obok salonu gdzie kupowalem kominek i wszedlem zapytac o to smolenie szyby, to mowilq ze moze tsk byc ze cale drewno mam dwiletnie to moga byc klocki mniej dosuszone i moga smolic. Ale jak wspomnialem o podejzeniu podpalki to mowilw ze nie spotkala sie z tym ale ze w zasadzie moze tak byc. dala mi na probe podpalke bruner czy jakos tsk, taka w plastikowych saszetkach ktore w calosci sie podpala. I generalnie widsc spora roznice, takze podpalka ma wplyw na smolenie szyby!!!! Mam 15 tych sassetek i poprobuje, jak bedzie tak jak do tej pory to zamowie tube 100szr i nje bede kombinowal z roznumi podpalkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 09.12.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 kolego a cykniesz fotke jak ty w tym kominku rozpalasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.12.2015 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 kolego a cykniesz fotke jak ty w tym kominku rozpalasz pewnie, generalnie od gory, ale jak bede palil to zrobie fotorelacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 09.12.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 pewnie, generalnie od gory, ale jak bede palil to zrobie fotorelacje Potwierdzam również te czary. Od wczoraj zmieniłem podpałkę i szyba praktycznie kryształ. Przy poprzedniej podpałce miałem dwie pionowe smugi po bokach szyby Drewno, sposób palenia ten sam. Lepiej się pali z tą podpałką, wszystko dopalone, popiołu garstka.Może ta podpałka pozwala uzyskac wyzszą temperaturę w początkowej fazie palenia, ? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 14.12.2015 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 kolego a cykniesz fotke jak ty w tym kominku rozpalasz wiec tak, wczoraj rozpaliłem 0 15:35, tak to wygladało, te dwa najgrubsze kawałki na dole to mniej więcej grubosci ręki po 15 minutach, szyba dalej czysta po kolejnych 15 minutach, czyli 30 min od rozpalenia dorzuciłem saszetke sadpalu, dodaje, a nóż cos pomoze i córka lubi kolorowy ogień w tym momencie zamknąłem powietrze pierwotne. powietrze wtórne czyli na szybe przez całe palenie otwarte na maks po nasepnych 15min czyli 45min od rozpalenia pojawiła się ierwsza smuga na szybie po 8 godzinach od rozpalenia szyba wygląda tak w ciagu palenia kilka razy otwierałem troche powietrze zeby pojawiłsie ogien, wieczorem zamknałem całkiem powietrze i poszedłem spac, rano szyba wyglądała tak: niestety moge dodac tylko 5 zdjec, ta szybe wrzuce ze moment. podsumowanie, na tej rozpałce szyba czysta, przy tej dymiacej po 10 minutach palenia szyba była juz czarna, nie całkiem ze nie bylo nic wiac ale bardzo mocno przydymiona. wczesniej jak paliłem to nawet po 5 niach palenia szyba miała tylko takie smugi jak po 45min palenia wczoraj, tylko podejrzewam ze moze wtedy były polany które byly wczesniej bardziej na wierzchu i były bardziej dosuszone i dlatego mniej smoliły. poza tym ostatnio jest ciagle taka skiśnieta deszczowa pogoda i drewno pewnie tez troche naciągneło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 14.12.2015 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 kolego a cykniesz fotke jak ty w tym kominku rozpalasz no i ta szyba dzisiaj rano: macie jakes uwagi do mojego palenia?? cos zmienic?? wczoraj mało załaowałem bo generalnie bylo dosyc ciepło, jakby załadował duoz to w domu miałbym 27st, do kominka dorzucam polany srednicy mniej wiecej grejpfruta, jak poprzednia juz sie rozsypie na żar, powietrzem tak mieszam ze jak sie bardzo rozpali to zamykam, a jak przygasa to otwieram troche, generalnie nie wedzi sie w kominku, zawsze jakis płomien tam jest. jedynie na noc całkiem zamykam powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.12.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 no i ta szyba dzisiaj rano: [ATTACH=CONFIG]340622[/ATTACH] macie jakes uwagi do mojego palenia?? cos zmienic?? wczoraj mało załaowałem bo generalnie bylo dosyc ciepło, jakby załadował duoz to w domu miałbym 27st, do kominka dorzucam polany srednicy mniej wiecej grejpfruta, jak poprzednia juz sie rozsypie na żar, powietrzem tak mieszam ze jak sie bardzo rozpali to zamykam, a jak przygasa to otwieram troche, generalnie nie wedzi sie w kominku, zawsze jakis płomien tam jest. jedynie na noc całkiem zamykam powietrze. A sprawdzałeś uszczelkę szyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts