boguslaw 04.12.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) (...) Wygrzewać wylewkę mozna po trzech tygodniach i trwa to tez mniej więcej tyle. Zreszta nawet tam stoi, jak byk - dla strumienia cieplnego 50 W/m2 mamy takie same wartosci dla drewna Tz=35C i rozstawu 12.5 cm, jak i dla ceramiki przy Tz=30C i rozstawie 25cm (...) To dla paneli koleżko. Dokładnie tak jak pisałem: musi wystąpić zarówno zagęszczenie rurek jak i podwyższenie temperatury czynnika. Dla drewna jest jeszcze inaczej... pisałem o tym: cyt:" Zagęszczenie rurek nawet dwukrotne wszystkiego nie załatwi, gdyż aby uzyskać tą samą wydajność cieplną z m2 przy glazurze i przy drewnie, należy prócz dwukrotnego zagęszczenia rurek, podnieść Tz o 10 oC." koniec cyt. Żadne słowne wolty Ci nie pomogą... To co pisałeś na początku jest świadomym kłamstwem... === OGRZEWANIE HYBRYDOWE: Przy ogrzewaniu hybrydowym można spokojnie zasilać tą samą temperaturą (30-45 oC) grzejniki ścienne co podłogowe, z tego samego rozdzielacza. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Natomiast w kolejnym poście piszesz: cyt: " Wygrzewać wylewkę mozna po trzech tygodniach i trwa to tez mniej więcej tyle." hue. hue... == zapętlasz się ... No to napisz, Miszczu, która wylewka bedzie WCZEŚNIEJ gotowa na położenie drewna - ta wysychająca naturalnie, czy ta w której grzeje ogrzewanie podłogowe ? ? Położysz drewno po trzech tygodniach ? Tak, czy nie ? Te infantylne "hue, hue" najlepiej Cię charakteryzuje.... Edytowane 4 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) To dla paneli koleżko. Dokładnie tak jak pisałem: musi wystąpić zarówno zagęszczenie rurek jak i podwyższenie temperatury czynnika. Dla drewna jest jeszcze inaczej... pisałem o tym: cyt:" Zagęszczenie rurek nawet dwukrotne wszystkiego nie załatwi, gdyż aby uzyskać tą samą wydajność cieplną z m2 przy glazurze i przy drewnie, należy prócz dwukrotnego zagęszczenia rurek, podnieść Tz o 10 oC." koniec cyt. Żadne słowne wolty Ci nie pomogą... To co pisałeś na początku jest świadomym kłamstwem... === Po pierwsze nie jestem Twoim koleżką. Po drugie sprawdź dokładnie, czy dla paneli, czy dla drewna 14mm. Żeby Ci pomoc, bo może wzrok niedomaga powtarzam: Płytki ceramiczna, Tz=30C , rozstaw 250mm strumien cieplny 49,7W/m2 Drewno 14mm. Tz= 35C, rozstaw 125mm, strumień cieplny 50,5W/m2 Czyli wystarczy zagęszczenie i 5C, a nie 10C. Tak, czy nie ? A przy mniejszym strumieniu cieplnym - a w nowoczesnych domach są juz znacznie niższe, bliżej 30 W/m2- ta różnica jeszcze się zmniejsza Po trzecie, jeśli nie odwołasz słów o świadomym kłamstwie, leci powiadomienie do moderatora. Masz PP, wiec pewnie Ci sie upiecze, ale niech wiedza, kto ich sponsoruje.... Edytowane 4 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.12.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) To, ze temperatura zasilania ma być nieco wieksza przy drewnie, czy panelach nie podlega dyskusji, ale te 2C większej różnicy nie robią. Z drugiej strony, można pod panelami, drewnem bardziej zagęścić rurki i wtedy znów możemy zjechać z temperatura zasilania (...) A to to co? Kłamstwo czy też "przejęzyczenie"? Zjazd z Tz zupełnie Ci nie wyszedł... Jesli ktoś nie zaplanował i nie wykonał odpowiedniego zagęszczenia rurek podłogówki to cyt: "o panelach i drewnie w zasadzie może zapomnieć". koniec cyt. I to by było na tyle... === Ponadto Twoje własne słowa: cyt:"Wygrzewać wylewkę można po trzech tygodniach i trwa to tez mniej więcej tyle." koniec cyt. Razem sześć tygodni... === ps. Sam widzisz jak to jest... Edytowane 4 Grudnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.12.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Po pierwsze nie jestem Twoim koleżką. Po drugie sprawdź dokładnie, czy dla paneli, czy dla drewna 14mm. Żeby Ci pomoc, bo może wzrok niedomaga powtarzam: Płytki ceramiczna, Tz=30C , rozstaw 250mm strumien cieplny 49,7W/m2 Drewno 14mm. Tz= 35C, rozstaw 125mm, strumień cieplny 50,5W/m2 Czyli wystarczy zagęszczenie i 5C, a nie 10C. Tak, czy nie ? A przy mniejszym strumieniu cieplnym - a w nowoczesnych domach są juz znacznie niższe, bliżej 30 W/m2- ta różnica jeszcze się zmniejsza Po trzecie, jeśli nie odwołasz słów o świadomym kłamstwie, leci powiadomienie do moderatora. Masz PP, wiec pewnie Ci sie upiecze, ale niech wiedza, kto ich sponsoruje.... Przy słaboocieplonej "gierkówce" i grubszym parkiecie, różnica temperatur (płytki-parkiet) może dość do 10oC. Pozdrawiam. PS. Napisałem o różnicy temperatur płyty grzewczej a tz oczywiście będzie zależała od rozstawu rurek, ich średnicy, przepływu, rodzaju i grubości jastrychu. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Parkiet PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 04.12.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Ale zanim zaczniemy liczyć to dla konkretnego przypadku to spójrzmy w tabele. Zalozmyy, ze zależy nam na uzyskaniu strumieńia 54 W/m2 (wystarczającego w większości nowych domów) Dla ceramiki taki strumień ustawamy dla rozstawu 25cm i Tz 35°C Dla parkietu taki strumień uzyskamy dla rozstawu 20cm i Tz 40°C Dla grubego parkietu mamy taki strumień dla 10Cm i 40C, lub 25cm i 45°C Jak widać, wzadnym przypadku nie występuje konieczność podnoszenia temperatury o 10C i zagęszczania rurek. Żródło: http://www.roth-polska.com/files/Systemy_ogrzewania_podlogowego_inf_tech_v1_09_2.pdf Strona 32, 34 Na początku tego wątku zarzucałeś mi, że powielam mity z XX w. i twierdziłeś, że przy parkiecie wystarczy podnieść temperaturę na zasilaniu o 2 st To, ze temperatura zasilania ma być nieco wieksza przy drewnie, czy panelach nie podlega dyskusji, ale te 2C większej różnicy nie robią. Z drugiej strony, można pod panelami, drewnem bardziej zagęścić rurki i wtedy znów możemy zjechać z temperatura zasilania.... Teraz z przytoczonych przez Ciebie samego tabel widać, że przy tym samy rozstawie trzeba podnieść podnieść temperaturę na zasilaniu o 10 st. A dodatkowe 10 st na zasilaniu to już jest bardzo istotna różnica. Najbardziej uderzy w użytkowników pomp ciepła, gdzie różnica temperatur między dolny i górnym źródłem ma kolosalny wpływ na sprawność pompy. Ta zmniejszona sprawność pompy doda się ze zwiększonymi stratami przez przenikanie i mnożona przez lata użytkowania da już naprawdę istotne kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 04.12.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 @ boguslaw @fotohobby Czyżbym koledzy wyczuwał zadawnione animozje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Ponadto Twoje własne słowa: cyt:"Wygrzewać wylewkę można po trzech tygodniach i trwa to tez mniej więcej tyle." koniec cyt. Razem sześć tygodni... === . Tak, sześć tygodni, ale Ciebie prosiłem o wypowiedź po jakim czasie można kłaść parkiet po wylaniu wylewki. Czy Ty możesz skupić się na odpowiedzi na TO pytanie ? Bo jak poszperasz i to sprawdzisz, to wiele Ci się wyjaśni. Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Na początku tego wątku zarzucałeś mi, że powielam mity z XX w. i twierdziłeś, że przy parkiecie wystarczy podnieść temperaturę na zasilaniu o 2 st Zdanie o "micie" tyczyło słów, Zapomnij o drewnie i w zasadzie o panelach i nadal je podtrzymuję, bo to mit. Zagęszczenie rur i podniesienie TZ o 5C (lub w nowych domach o 2-3C) będzie i tak korzystniejsze, niż poniesienie jej o 10C, mieszacze i wątpliwej urody kaloryfery pod oknami Teraz z przytoczonych przez Ciebie samego tabel widać, że przy tym samy rozstawie trzeba podnieść podnieść temperaturę na zasilaniu o 10 st. A dodatkowe 10 st na zasilaniu to już jest bardzo istotna różnica. Tak, to prawda sądziłem, że te różnice są mniejsze (sam mam panele i o nich myślałem, pisząc o 2C), jednak bogusław, sprzedawca grzejników, kompletnie rozjechał się z rzeczywistością pisząc o podwójnym zagęszczeniu i temperaturze podniesionej o 10C. Dodatkowo bogusław, pisząc o konieczności wygrzewania wylewki zapomina (lub po prostu - nie wie), że ten proces PRZYŚPIESZA możliwość położenia na nią drewna. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.12.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Niczym nie zamażesz tego co popełniłeś...=== Ponadto dla wyższych potrzeb wydajności cieplnej z m2 konieczna dt pomiędzy Tz przy ceramice i drewnie jest nawet wyższa niż 10 oC. === Edytowane 4 Grudnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Przy słaboocieplonej "gierkówce" i grubszym parkiecie, różnica temperatur (płytki-parkiet) może dość do 10oC. Pozdrawiam. PS. Napisałem o różnicy temperatur płyty grzewczej a tz oczywiście będzie zależała od rozstawu rurek, ich średnicy, przepływu, rodzaju i grubości jastrychu. Dokładnie tak, wszystkie zależności widoczne są w tabelach Rotha, jakie przytoczyłem. Dla nowych, nawet tylko "normowych" domów, ta różnica się zmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Niczym nie zamażesz tego co popełniłeś... === Możesz nie uciekać i odpowiedzieć na pytanie: po jakim czasie można kłaść parkiet po wylaniu wylewki. Czy jesteś zbyt leniwy, żeby to znaleźć w necie ? Bo, to, że jako eks-lekarz tego nie wiesz, ujmy nie przynosi, ale przed napisaniem wypadałoby się dokształcić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.12.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Zdanie o "micie" tyczyło słów, i nadal je podtrzymuję, bo to mit (...) Jesli ktoś nie zaplanował i nie wykonał odpowiedniego zagęszczenia rurek podłogówki to cyt: "o panelach i drewnie w zasadzie może zapomnieć". koniec cyt. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.12.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (...) Dodatkowo bogusław, pisząc o konieczności wygrzewania wylewki zapomina (lub po prostu - nie wie), że ten proces PRZYŚPIESZA możliwość położenia na nią drewna. Nie zmieniaj tematu. Co ma piernik do wiatraka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.12.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Dokładnie tak, wszystkie zależności widoczne są w tabelach Rotha, jakie przytoczyłem. Dla nowych, nawet tylko "normowych" domów, ta różnica się zmniejsza. Zgadzam się, przy czym są to wartości obliczeniowe - maksymalne. Średnie temperatury zewnętrzne i dobrze ocieplone budynki z rekuperacją tworzą warunki, gdzie różnica temperatury jastrychu grzewczego w zamianie płytki na cienkie drewno, zbliża się do dwóch stopni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Nie zmieniaj tematu. Co ma piernik do wiatraka? Sam rozpocząłeś temat, jak to konieczność wygrzewania wylewki przedłuża prace. Ponadto ogrzewania podłogowego nie da się uruchomić natychmiast po wykonaniu, tak jak instalacji grzejnikowej, gdyż wylewka musi wyschnąć a następnie należy ją stopniowo, umiejętnie wygrzać... Stąd, jak pisałem gdzieś tam uprzednio, trwa to długo, długo... No to pytam, po jakim czasie można ułożyć parkiet na jastrychu w OP i bez niego. Jeśli już czas jest tak ważny. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Zgadzam się, przy czym są to wartości obliczeniowe - maksymalne. Średnie temperatury zewnętrzne i dobrze ocieplone budynki z rekuperacją tworzą warunki, gdzie różnica temperatury jastrychu grzewczego w zamianie płytki na cienkie drewno, zbliża się do dwóch stopni. Pozdrawiam. Właśnie na tyle tą różnicę szacowałem, kiedy rozpoczęła się dyskusja o większych stratach do gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.12.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (...) jako eks-lekarz (...). Nie ma czegoś takiego jak "eks-lekarz" tak jak nie można być "eks-prawnikiem" czy też "eks-inżynierem". Jesteś bardzo miałki fotohobby.... Już nie wiesz czego się czepić... === Kończąc przywołam inną istotną zależność : w tej samej temperaturze zasilania moc grzewcza 1 m2 posadzki pokrytej drewnem jest o 50% niższa od posadzki pokrytej ceramiką. === Kolorowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) dlatego Tobie, jako humaniście, trzeba wybaczyć pewne lapsusy techniczne, jak na przykład ten: w tej samej temperaturze zasilania moc grzewcza 1 m2 posadzki pokrytej drewnem jest o 50% niższa od posadzki pokrytej ceramiką. To jest bzdura, bo moc grzewczą można zwiększyć jeszcze zagęszczeniem rur. I już nie jest 50%, a sporo mniej, A o rozstawie nie pomyślałeś.... Jako osoba z PP, promująca, sprzedająca kaloryfery, powinieneś mieś większą wiedzę techniczną Edytowane 4 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.12.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Sam rozpocząłeś temat, jak to konieczność wygrzewania wylewki przedłuża prace. No to pytam, po jakim czasie można ułożyć parkiet na jastrychu w OP i bez niego. Jeśli już czas jest tak ważny. Wiem, że Bogusław robi super grzejniki ale tu niepotrzebnie ujmuje podłogówce. Jest sprawą oczywistą, że jastrych grzewczy, pomimo że jest grubszy oraz musi mieć niższą wilgotność, suszy się znacznie krócej od zwykłego. Wynika to z tego, że źródło ciepła wewnątrz jastrychu jest bardziej skuteczne od źródła ciepła poza jastrychem. Czas suszenia zależny od temperatury grzania, gęstości rurek i wilgotności otoczenia. Anhydryt schnie szybciej od betonu. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts