Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie Podłogowe-Modernizacja Gierkówki

tofel3

Recommended Posts

Sam rozpocząłeś temat, jak to konieczność wygrzewania wylewki przedłuża prace. (...)

Ach so...

Nawiązałeś do mojego stwierdzenia z któregoś tam wątku, że sprawny instalator powiesi grzejnik wraz z ułożeniem do niego gałązek za 20 minut, natomiast wykonanie podłogowego trwa tygodniami, za co inwestor musi zapłacić, chyba, że w całości przejmie na siebie uruchomienie podłogówki...

===

Ps.

OGRZEWANIE HYBRYDOWE:

Przy ogrzewaniu hybrydowym można spokojnie zasilać tą samą temperaturą (30-45 oC) grzejniki ścienne co podłogowe, z tego samego rozdzielacza.

===

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z tych 20 minut i z tych "tygodni" też się z Ciebie śmiali....

Nawet ja Ci pisałem, ile DNI trwało u mnie położenie podłogówki.

No, ale skąd Ty możesz to wiedzieć....

w tej chwili zasilam podłogówkę z temperaturą 31C. I póki temperatura nie spadnie do -10 to tak pozostanie, później wzrośnie do 32-33C

Zasilanie takimi temperaturami kaloryferów to absurd.

Ale masz ku temu odrębny wątek, gdzie często piszesz sam z sobą, tu nie ma sensu tego powielać.

Edytowane przez fotohobby

Wiem, że Bogusław robi super grzejniki ale tu niepotrzebnie ujmuje podłogówce.

Jest sprawą oczywistą, że jastrych grzewczy, pomimo że jest grubszy oraz musi mieć niższą wilgotność, suszy się znacznie krócej od zwykłego. Wynika to z tego, że źródło ciepła wewnątrz jastrychu jest bardziej skuteczne od źródła ciepła poza jastrychem. Czas suszenia zależny od temperatury grzania, gęstości rurek i wilgotności otoczenia. Anhydryt schnie szybciej od betonu. Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Witaj .

Nie ujmuję nic podłogówce, ma także swoje zalety, jednakże nie zgadzam się na bezwarunkowe peany...

Przeczytaj w tym wątku posty #14 i #16 napisane przez kol. fotohobby i w ich kontekście mój post #17.

Ponadto zawsze pisałem: nie wszystko dla wszystkich.

Pozdrawiam

Bogusław

(...)

To jest bzdura, bo moc grzewczą można zwiększyć jeszcze zagęszczeniem rur. I już nie jest 50%, a sporo mniej,

A o rozstawie nie pomyślałeś....

(...)

W tej samej temperaturze zasilania moc grzewcza 1 m2 posadzki pokrytej drewnem jest o 50% niższa od posadzki pokrytej ceramiką.

Skoro o rozstawie nie napisałem, to oznacza, że piszę o podłogówce z takim samym rozstawem.

To nie jest informacja dla Ciebie lecz dla innych czytających ten wątek....

Jeśli ktoś nie wykonał zagęszczenia rurek, to przy podłogówce, posadzka pokryta drewnem o grubości 14 mm będzie mieć względem posadzki pokrytej ceramiką, przy tej samej temperaturze zasilania, moc grzewczą o 50% mniejszą.

===

Skoro o rozstawie nie napisałem, to oznacza, że piszę o podłogówce z takim samym rozstawem.

To nie jest informacja dla Ciebie lecz dla innych czytających ten wątek....

===

No to dobrze, że wziłąłeś pod uwagę moją poprawkę, bo ktoś mógłby sobie pomyśleć, że bez zwiększenia Tz nie ma już innych sposobów na zwiększenie mocy podłogówki...

Witaj .

Nie ujmuję nic podłogówce, ma także swoje zalety, jednakże nie zgadzam się na bezwarunkowe peany...

Przeczytaj w tym wątku posty #14 i #16 napisane przez kol. fotohobby i w ich kontekście mój post #17.

Ponadto zawsze pisałem: nie wszystko dla wszystkich.

Pozdrawiam

Bogusław

Ja doskonale rozumiem, że że podkład o wyższej temperaturze będzie generował większe straty.

Ale nie ma potrzeby zwiększania Tz aż o 10C i to jeszcze przy dwukrotnym wzroście zagęszczeniu rur.

Nawet przy -20C i zagęszczonej dwukrotnie podłogówce wystarczy Tz o 5C większa, a dla średniej z sezonu grzewczego, we współczesnych domach ta różnica jest o połowę mniejsza.

To co to za straty, biorąc pod uwagę izolację podłogi o grubości 15-20cm ?

w tej chwili zasilam podłogówkę z temperaturą 31C. I póki temperatura nie spadnie do -10 to tak pozostanie, później wzrośnie do 32-33C

Zasilanie takimi temperaturami kaloryferów to absurd.

kaloryferami innymi niż regulusy zgoda...

Z 1 m2 dla dT 1 oC otrzymujemy średnio 10W mocy i to niezależnie od tego czy z podłogówki czy też z grzejnika.

Zatem możliwa do uzyskania moc grzewcza jest funkcja powierzchni wymiany ciepła do otoczenia oraz dT...

10m 2 posadzki z dT 1oC ma zbliżoną moc grzewczą do 1 m2 grzejnika o dT 10 oC....

http://www.regulus.com.pl/news/dynamiczny-system-grzejnikowy

===

Edytowane przez boguslaw

No to dobrze, że wziłąłeś pod uwagę moją poprawkę, bo ktoś mógłby sobie pomyśleć, że bez zwiększenia Tz nie ma już innych sposobów na zwiększenie mocy podłogówki...

To Ty piszesz bezwarunkowo, ja wskazałem jedną z zależności... Parkiet wskazał ich więcej...

Pamiętaj jednakże, że wątki czyta wielu i informacja winna być podawana w szerszym kontekście, który następnie można doprecyzowywać.

Ty wyskoczyłeś z hasłem, że nie ma problemu czym się pokryje podłogówkę i że jeśli ktoś mówi inaczej , to powiela mity.

Otóż to nie są mity.

Otóż może być problem....

I dlatego należy od razu w pierwszym zdaniu napisać co trzeba zrobić, by problemu nie było.

Uwaga forumowicze.

Jeśli ktoś nie wykonał zagęszczenia rurek w określonym pomieszczeniu, to przy podłogówce, posadzka pokryta drewnem o grubości 14 mm będzie mieć względem posadzki pokrytej ceramiką, przy tej samej temperaturze zasilania, moc grzewczą o 50% mniejszą.

===

T

Ty wyskoczyłeś z hasłem, że nie ma problemu czym się pokryje podłogówkę i że jeśli ktoś mówi inaczej , to powiela mity.

===

Przeczytaj to niby "moje zdanie"

A potem przeczytaj faktycznie to, co ja NAPISAŁEM

Znajdź różnice.

Bo ja nigdzie z takim hasłem nie wyskoczyłem.

Ja napisałem,że mitem jest, że o drewnie na podłogówce można zapomnieć. A już w drugim poście napisałem o tym z czym należy się liczyć, decydując się na nie (wzrost Tz, ew. zagęszczenie rurek, mogłem jeszcze dodać, że jedno i drugie ).

Wszystko to,że MOZNA, oraz co trzeba zrobić, aby mieć drewno na podłogówce zostało napisane na pierwszej stronie...

W tej samej temperaturze zasilania moc grzewcza 1 m2 posadzki pokrytej drewnem jest o 50% niższa od posadzki pokrytej ceramiką.

Jeśli ktoś nie wykonał zagęszczenia rurek, to przy podłogówce, posadzka pokryta drewnem o grubości 14 mm będzie mieć względem posadzki pokrytej ceramiką, przy tej samej temperaturze zasilania, moc grzewczą o 50% mniejszą.

Bazując na własnych doświadczeniach nie zgodzę się z tym stwierdzeniem bo gdyby tak było, miałbym w łazienkach gorąco a w mieszkaniu zimno. A tak nie jest - a parkiet ma 16mm i leci na tym samym zasilaniu

Bazując na własnych doświadczeniach nie zgodzę się z tym stwierdzeniem bo gdyby tak było, miałbym w łazienkach gorąco a w mieszkaniu zimno. A tak nie jest - a parkiet ma 16mm i leci na tym samym zasilaniu

Może być tak jak napisałeś.

W najprostszym przekazie:

Efektywność ciepła podłogi to nic innego jak przepływ ciepła - energii w czasie (J/s).

W dzisiejszych budynkach przepływ ciepła nie musi być tak intensywny, więc ciepło zdąży i przez płytkę i przez deskę.

Różnica jest przy dużych potrzebach przepływu (zapotrzebowania), oraz na początku grzania gdzie ciepło przez płytkę "idzie z marszu", natomiast przy desce, ciepło najpierw musi nagrzać podkład, aby łatwiej mu było przenikać przez deskę.

Później, przy niskim obciążeniu, ciepło idzie "łeb w łeb" parkiet- płytka, do czego się przyczynia samoregulacja ogrzewania.

Pozdrawiam.

Bo to jest plus nowych domów.

Ja wprawdzie nie mam parkietu, ałe mam panele 12mm na podkładzie 3mm (XPS) wiec opór porównywalny z drewnem 14mm

Zasilam to wszystko temperaturą 31C (mógłbym mniej, bo kocioł pracuje aktualnie tylko 5H na dobę).

Tam, gdzie mam panele mam rozstaw 20cm / 15cm(strefa brzegowa) i przepływ w jednym (sypialnia) jest sporo przykręcony, aby nie przekraczać tam 20C.

Bo to jest plus nowych domów.

Ja wprawdzie nie mam parkietu, ałe mam panele 12mm na podkładzie 3mm (XPS) wiec opór porównywalny z drewnem 14mm

Zasilam to wszystko temperaturą 31C (mógłbym mniej, bo kocioł pracuje aktualnie tylko 5H na dobę).

Tam, gdzie mam panele mam rozstaw 20cm / 15cm(strefa brzegowa) i przepływ w jednym (sypialnia) jest sporo przykręcony, aby nie przekraczać tam 20C.

No to spadł mi kamień z serca, dobrze że nie na nogi.:rolleyes:

Planuję parkiet w sypialniach, a zagęszczenie rurek mam co 10 cm, przy strefach brzegowych z oknami do poziomu podłogi co 5 cm.

Pozdrawiam

Cezary

9...)

Później, przy niskim obciążeniu, ciepło idzie "łeb w łeb" parkiet- płytka, (...)

Niskim obciążeniu czyli przy zapotrzebowaniu na ciepło pomieszczenia nie przekraczającym 30 W/ m2...

Jeśli u kogoś zapotrzebowanie na ciepło pomieszczenia jest wyższe niż w/w, rurki podłogówki muszą być zagęszczone a Tz w okresach zwiększonego zapotrzebowania na ciepło stosownie podwyższona.

Pozdrawiam

Ale pamiętajcie, że wyszliśmy w tej dyskusji ze starej gierkówki... I tak na marginesie tofel3 chyba już dawno temu uciekł :rolleyes:

Tofel3 zamilkł, kiedy usłyszał, że podstawa to termomodernizacja a system grzewczy należy dostosować do obciążenia cieplnego dopiero po niej...

===

Przy obecnej "zimie" standard wystarczy, przy większych, szczególnie kilkudniowych spadkach temperatury, może już być mało..

===

Ogrzewanie hybrydowe pozwala uniknąć takich niespodzianek, zapewniając dużego stopnia manewrowość i bezpieczny margines czasu na reakcję.

Tanio, bezpiecznie i komfortowo.

===