Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa na działce teściów ? pomocy

Recommended Posts

Najgorsze w temacie jest to, że nie możesz bazować na opiniach, które Ci ludzie dają. Jest wiele różnych przypadków. Na przykład moi rodzice mieszkali z dziadkami i wszyscy byli zadowoleni, bo obowiązki dbania o dom rozbijało się na więcej osób. Z drugiej strony znam rodziny gdzie kilka kilometrów to za mało.

Wszystko zależy od tego jakie macie relacje i jak sobie radzicie z utrzymywaniem relacji oraz jaka jest ta druga strona.

------

Druga myśl:

Pamiętaj też, że w życiu nie ma nic za darmo.

Edytowane przez JarekMad

Można zrobić dwie darowizny (matka -> córka , potem przeniesienie działki przez żonę do wspólności małżeńskiej ustawowej) w jednym akcie, wtedy nie płacisz podatku i zaoszczędzisz na taksie notarialnej (tu musisz się dogadać z notariuszem). Niedawno to osobiście przechodziłem. Poniżej masz interpretacje sądów, że tak można, bo część notariuszy będzie Ci wpierała, że trzeba dwa akty darowizny, po podesłaniu im tych numerów spraw zmieniali zdanie.

1) IBPBII/1/436-263/14/MCZ z dnia 31.10.2014 r.

2) IPTB2/436-128/13-4/KK z dnia 19.02.2014 r.

3) IPPB2/436-40/09-2/MZ z dnia 09.04.2009 r.

Polecam również lekturę pisma Ministerstwa Finansów z dnia 26.01.2007 r. Nr PL-834/85/JB/06/PDJC-345/06/39/07

Ja się wybudowałam na działce teściów i w o wiele bliższej odległości do ich domu.

Da się żyć. Ale ja mam normalnych, miłych teściów.

Darowizna działki - myśmy zrobili to rozszerzając wspólnotę małżeńską na majątek sprzed ślubu. W ten sposób najtaniej wyszło nabycie praw do działki.