szach11 05.12.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Witam !Mam zakupiony piec jednofunkcyjny ecocondens gold 20kw + zasobnik termet 120l. Dom jest mały łącznie jakieś 110 m2 , 55 parter i tyle samo piętro i dość ciepły zapotrzebowanie to jakieś 4-5 KW, w całym domy podłogówka.Po obliczeniach wychodzi mi 6 obwodów grzania podłogowego na dole i 6 u góry. W tym na parterze ze 2 x13m2, 10 m2, 3 m2 , 3m2, 6m2 na piętrze ze 5 x 9 m2 , 5 m2 Planuje rozłożyć to na dwa rozdzielacze jeden u góry ( około 12 m od kotła) drugi na dole (2,5 m) .Teraz najważniejsze. Chce w każdym z pokoju zainstalować termostat żeby mieć możliwość regulacji temperatury i w przypadku gdy pojedyncze pokoje w danym rozdzielaczu osiągną zakładaną temperaturę żeby poszczególne obiegi się przytykały zamykały a gdy wszystkie uzyskają temp. żeby pompa się wyłączała. Taki schemat działania chciałbym na dwóch rozdzielaczach dolnym i górnym, ale w przypadku gdy oba się rozdzielacze się zamkną i wyłączą się pompy to chciałbym żeby piec się wyłączył. Bardzo proszę o informację jaki sprzęt muszę jeszcze dokupić aby uzyskać taką możliwość regulacji i czy wszystko ma tu sens.Oczywiście planuje sterowanie zasilaniem CO z pogodówki.Pozdrawiam Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.12.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Z czterokrotnie przewymiarowanym piecem, bez bufora ciepła ciężko będzie zapanować nad całością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szach11 05.12.2015 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Piec ma palnik modulowany od 2 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 05.12.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 A dlaczego nie chcesz sterowac tego w czystej pogodowce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szach11 05.12.2015 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 No właśnie potrzebuje porady w która stronę iść. Jedni instalatorzy podpowiadają mi jedno drudzy drugie i bądź Pan mądry.Jeśli możesz mi napisać jakie jest najlepsze rozwiązanie takiej instalacji dla mnie to napisz proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Podłączasz kocioł do rozdzielaczy , ustawiasz krzywą grzewczą,różnice w nagrzewaniu pomieszczeń korygujesz rotametrami...Żadnych termostatów pokojowych, miesza czy i innych tego typu wynalazków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.12.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Piec ma palnik modulowany od 2 kw A to zwracam honor. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.12.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Dokładnie to co pisze jasiek71, nie baw się przy podłogówce w żadne dodatkowe sterowanie. Ustawisz sobie temperatury w pomieszczeniach na rozdzielaczach i po robocie.A jeżeli twierdzisz, że musi być to sterowanie to sam się przekonaj. Pomieszkaj rok, dwa bez tego i wyciągnij wnioski. Ewentualnie założysz.Kabelki możesz sobie położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 19.02.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Podłączasz kocioł do rozdzielaczy , ustawiasz krzywą grzewczą,różnice w nagrzewaniu pomieszczeń korygujesz rotametrami... Żadnych termostatów pokojowych, miesza czy i innych tego typu wynalazków... W takim razie jaki rozdzielacz polecasz do podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.02.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Na pewno nie Capricorn zbyt dużo z nim problemów, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 19.02.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Na pewno nie Capricorn zbyt dużo z nim problemów, niestety. To chyba ten co potrafi cieknąć i nie bardzo można go uszczelnić? W takim razie jaki wybrać do ogrzewanie 100m2 podłogi - 8 obwodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.02.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Może KAN-therm, ponoć o wiele lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Na pewno nie Capricorn zbyt dużo z nim problemów, niestety. Nie ma rzeczy które sie nie psują, jezeli chodzi o capricorna to moze wymieniłem 1 lub 2 rotametry na kilkadziesiąt rozdzielaczy, ale zaden z nich nie był nieszczelny, tak w zasadzie najsłabszym ogniwem(czescią rozdzielacza) jest rotametr którym czesto sie nie kreci, ustawia sie przepływy i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.02.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Nie ma rzeczy które sie nie psują, jezeli chodzi o capricorna to moze wymieniłem 1 lub 2 rotametry na kilkadziesiąt rozdzielaczy, ale zaden z nich nie był nieszczelny, tak w zasadzie najsłabszym ogniwem(czescią rozdzielacza) jest rotametr którym czesto sie nie kreci, ustawia sie przepływy i po sprawie. Panie Andrzeju, jasna sprawa. Jestem wyjątkowym pechowcem bo wpierw w instalator wymienił belkę bo ciekła, następnie pod czas odpowietrzania układy odpowietrznik rozpadł się w ręku zalewając pokój. Teraz po zamknięciu pętli i ich otworzeniu nie widać przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.02.2016 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Może podpowie mi Pan co zrobić by przepływomierze na belce dwóch pętli ponownie ożyły? Rozkręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.02.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 1. Jaki jest sens dawać Baypas przy rozdzielaczu podłogówki jeśli zaworem 3D sterować będzie pogodówka?2. Co sądzicie o takim rozdzielaczu i tym całym sterowaniu?http://allegro.pl/rozdzielacz-9-miesz-podlogowki-esbe-afriso-alpha2l-i6022481949.htmlCzy da rade do tego zaworu 3D podłączyć takie sterowanie:http://allegro.pl/silownik-zaworu-afriso-343-sterownik-tech-st-431n-i5091171231.htmlDo grzania używana będzie woda z bufora 1000l o temp od 80-90*C, aż do jego wychłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 01.03.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 U mnie od 4 lat pracują rozdzielacze TECE, jak na razie (odpukać) bez awarii. Działa poprawnie, nie zaglądam do nich od dłuższego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts