Redakcja 09.12.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Grzeje jak piec, wygląda jak kominek. Zapraszamy do obejrzenia filmu murator.tv z cyklu "Czym ogrzewać dom". Doświadczeniami dzieli się właściciel domu z piecem akumulacyjnym. Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora- to telewizja poradnikowa o Was i dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.12.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Witam. Świetny film - na pewno będzie podnosił świadomość techniczną wielu przyszłych posiadaczy kominków Pozdrawiam. PS. Darek ... weź no krawat chociaż załóż do "telewizji" na drugi raz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 12.12.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Super. Osobiście miałem okazję oglądać piec pobudowany przez pana Darka. Bardzo dobry zdun. Gratulacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.12.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 A ja znam osobiście tego kota! Darek dał "czadu" jak zwykle...Mam nadzieję na więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 15.12.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Mogę potwierdzić, że tego typu kominek faktycznie jest super! Użytkuję podobny z akumulatorem od dwóch lat i nie mogę się nachwalić. Instrukcja budowy takiego pieca jest dostępna na forum od 3 lat tu: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0ahUKEwiq7vuG8N_JAhVnZ3IKHR2yCgEQFggiMAA&url=http%3A%2F%2Fforum.muratordom.pl%2Fshowthread.php%3F172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny&usg=AFQjCNH0PoZ67CvbvrUYUTzW1rYUi6xwUg&bvm=bv.110151844,d.bGQ . Remiks zbudował sam piecyk ale to zdolna "bestia" a jak ktoś leniwy albo ma dwie lewe, polecam Piotra z forum dzięki któremu mam piecyk z czego jestem b. zadowolony. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez janusz_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 15.12.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Temperatura pomiędzy 25 a 27 stopni.... ? Film fajny, właściciel i wykonawca sympatyczni, nie mówiąc o kocie natomiast coś jest nie tak jeśli za komfortową temperaturę uznajemy 27 stopni. Chyba, że gdzieś wkradł się błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 15.12.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Temperatura pomiędzy 25 a 27 stopni.... ? Film fajny, właściciel i wykonawca sympatyczni, nie mówiąc o kocie natomiast coś jest nie tak jeśli za komfortową temperaturę uznajemy 27 stopni. Chyba, że gdzieś wkradł się błąd ? niekoniecznie, ja palac w kominku przy tych temperaturach mam 24st, jakby załadował tyle drewna co ten własciciel to 27 mam z palcem w nosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dobrze zbudowany piec akumulacyjny produkuje inne ciepło. Przy faktycznych wskazaniach termometru 22 o C, odczuwalne jest 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 15.12.2015 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dobrze zbudowany piec akumulacyjny produkuje inne ciepło. Przy faktycznych wskazaniach termometru 22 o C, odczuwalne jest 24. czyli wlasciciel zmierzyl cieplo odczuwalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2015 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Nie wiem...Moja wypowiedź była o charakterze ogólnym, polecającym promieniowanie podczerwone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 31.01.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Nie wiem...Moja wypowiedź była o charakterze ogólnym, polecającym promieniowanie podczerwone. A właściciel pieca twierdzi, że jego piec nie grzeje przez ciepło promieniowania tylko innym ciepłem takim "miękkim". Więc kto wie lepiej jakim ciepłem grzeje piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 31.01.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam. Więc kto wie lepiej jakim ciepłem grzeje piec? To zostało już zbadane dokładnie i opisane w latach dwudziestych i trzydziestych ubiegłego stulecia. Potem te same badania opracowno na nowo w latach 50-tych i 60-tych. Opracowań książkowych jest sporo - po polsku, rosyjsku i niemiecku. To są dobre książki Stefanie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 12.05.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Jak widać historia powoli zatacza okręg, a tradycyjne piece w nowych odsłonach wracają do łask. W przypadku tego pieca chciałbym znać temperaturę spalin na wylocie do komina oraz średnią temperaturę obudowy.Osobiście buduję w większości tego typu konstrukcji, piece pięciokanałowe o równoległych kanałach zwrotnych. Zmodyfikowałem nieco układ Świaziewa. Z moich badań i doświadczenia wynika iż jest on najskuteczniejszy jeśli chodzi o temp. odprowadzanych spalin. Temperatura mierzona pirometrem na wylocie wynosiła około 120 stopni. Jego równomierne nagrzewanie wpływa na żywotność całej konstrukcji. Dodatkowo kanały wewnętrzne profiluję na okrągło za pomocą zaprawy glinianej. Używam wyłącznie cegły szamotowej oraz płytek. W piecu tym można bez problemu palić drewnem i węglem. Załadunek raz na 12 godzin w zuuuuuuuupełności wystarcza:DJak mi ktoś podpowie jak się tu wrzuca zdjęcia to może coś więcej pokarzę zainteresowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.05.2016 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Jak widać historia powoli zatacza okręg, a tradycyjne piece w nowych odsłonach wracają do łask. W przypadku tego pieca chciałbym znać temperaturę spalin na wylocie do komina oraz średnią temperaturę obudowy. Osobiście buduję w większości tego typu konstrukcji, piece pięciokanałowe o równoległych kanałach zwrotnych. Zmodyfikowałem nieco układ Świaziewa. Z moich badań i doświadczenia wynika iż jest on najskuteczniejszy jeśli chodzi o temp. odprowadzanych spalin. Temperatura mierzona pirometrem na wylocie wynosiła około 120 stopni. Jego równomierne nagrzewanie wpływa na żywotność całej konstrukcji. Dodatkowo kanały wewnętrzne profiluję na okrągło za pomocą zaprawy glinianej. Używam wyłącznie cegły szamotowej oraz płytek. W piecu tym można bez problemu palić drewnem i węglem. Załadunek raz na 12 godzin w zuuuuuuuupełności wystarcza:D Jak mi ktoś podpowie jak się tu wrzuca zdjęcia to może coś więcej pokarzę zainteresowanym. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?51245-Jak-doda%C4%87-zdj%C4%99cia-%C5%BCeby-by%C5%82y-widoczne-na-forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.05.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Witam. Dodatkowo kanały wewnętrzne profiluję na okrągło za pomocą zaprawy glinianej Widziałem zdjęcia. Łukasz ... a jak Ci kiedyś w nocy większy płat takiej zaprawy kanał w piecu przytka, to co będzie z ludzmi spiącymi w tym domu ? Za 10-15lat, jak się cegły i kafle rozluźnią nieco w piecu, będzie to miało prawo się stać ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 12.05.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Też odwiedziłem Pana stronę. Brawo - kafle:bye: Był Pan polecany jako specjalista w innym wątku. Muszę poczytać trochę tych postów. Możemy się nie zgadzać w jakiś kwestiach jak ktoś zaznaczył ale myślę że to ok bo to zachęci nas do większej pracy i obserwacji naszych konstrukcji.Wracając do Pańskich obaw, spotkałem się już wcześniej z profilowaniem kanałów w ten sposób. Były to piece rozbiórkowe mające sporo lat na koncie i wszystko było ok. Poza tym skład zaprawy glinianej oraz odpowiednie "wkładki" myślę że zrobiły swoje. Dodatkowo korzystam z wiedzy i doświadczenia starszych zdunów. Zawodu uczyłem pod okiem fachowców a teraz sam to udoskonalam korzystając z wielu nowoczesnych urządzeń.Na chwilę obecną mam uraz kolana i jestem nieco uziemiony, Dzięki temu znalazłem się na tym forum:p Wiec póki co rozmawiajmy bo zbytnio komputerowy nie jestem - wolę coś dłubać na warsztacie jak mam wolny czas.Pozdrawiam Edytowane 12 Maja 2016 przez DUNTE zła bużka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 12.05.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Z moich badań i doświadczenia wynika iż jest on najskuteczniejszy jeśli chodzi o temp. odprowadzanych spalin. Temperatura mierzona pirometrem na wylocie wynosiła około 120 stopni. . Czy mógłbyś opisać jak pirometrem zmierzyłeś temperaturę spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.05.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Witam. Czy mógłbyś opisać jak pirometrem zmierzyłeś temperaturę spalin? ... i czy był żółty czy niebieski ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 12.05.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Witam. ... i czy był żółty czy niebieski ... Pozdrawiam. Skoro wszedłeś przebojem w wątek to może Ty byś wyjaśnił jak się mierzy temperaturę spalin pirometrem.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.05.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Witam. ... i czy był żółty czy niebieski ... Pozdrawiam. E tam, niebieski pewnie, no czepił się jak to bywa na forum, jak opisywałem pomiar takim g..nym termometrem do wędzarni też niektórzy też się czepili. Pirometr niestety nie do wszystkich pomiarów się nadaje to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts