StefanW 12.05.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 E tam, niebieski pewnie, no czepił się jak to bywa na forum, jak opisywałem pomiar takim g..nym termometrem do wędzarni też niektórzy też się czepili. Pirometr niestety nie do wszystkich pomiarów się nadaje to fakt. Nie czepił się; tylko jest to sprawa zasadnicza o czym się mówi. W tym wypadku wynik jest mało ważny bo ważniejszy jest sposób w jaki ten wynik się osiągnęło. Pytam więc w jaki sposób DUNTE otrzymał ten wynik. Zapewne zadowolony jest, że taki wynik otrzymał a ja w ciemno stawiam, że miał tam temperaturę spalin powyżej 250stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.05.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Nie czepił się; tylko jest to sprawa zasadnicza o czym się mówi. W tym wypadku wynik jest mało ważny bo ważniejszy jest sposób w jaki ten wynik się osiągnęło. Pytam więc w jaki sposób DUNTE otrzymał ten wynik. Zapewne zadowolony jest, że taki wynik otrzymał a ja w ciemno stawiam, że miał tam temperaturę spalin powyżej 250stC. No i możesz mieć rację, jak kupi sobie za 12 zł taki g..ny termometr do wędzarni da radę to pomierzyć Jak będzie chciał być wiarygodny kupi za 50zł miernik elektroniczny z termoparą który pokaże to samo. No wiem Pan zdun powinien być merytoryczny ale nie można się tak od razu czepiać przecież źle nie chciał, chciał się przywitać itp. a Ty od razu z grubej rury;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 12.05.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 No i możesz mieć rację, jak kupi sobie za 12 zł taki g..ny termometr do wędzarni da radę to pomierzyć Jak będzie chciał być wiarygodny kupi za 50zł miernik elektroniczny z termoparą który pokaże to samo. No wiem Pan zdun powinien być merytoryczny ale nie można się tak od razu czepiać przecież źle nie chciał, chciał się przywitać itp. a Ty od razu z grubej rury;-) Coś Ty taki wrażliwy? Gdzie tu "grubą rurę" wyczułeś? Przecież poprosiłem grzecznie żeby Dunte objaśnił jak on mierzy temperaturę spalin pirometrem bo ja tego nie umiem robić. A chciałbym się nauczyć. Remiks; tu nie chodzi o cenę urządzenia lecz o rodzaj urządzenia.!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.05.2016 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Skoro wszedłeś przebojem w wątek to może Ty byś wyjaśnił jak się mierzy temperaturę spalin pirometrem.? To proste. Czyta się instrukcję obsługi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 13.05.2016 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Pirometr którego używam ma kolor pomarańczowo szary - tadaaaa nikt nie zgadł. Jest to wzorcowany Sonel DIT500 http://www.sonel.pl/pl/katalog-produktow/kamery-termowizyjne-i-pirometry/dit-500.html Jeśli chodzi o METODOLOGIĘ BADANIA - tak macie rację pirometr nie służy do pomiaru temp. gazów lecz nagrzanych powierzchni. Temu celowi służą analizatory spalin lub anemometry z taką funkcją. Określając temp. spalin kierowałem się wartością temp. rury stalowej łączącej piec z kominem. Niestety nie jestem instytutem badawczym tylko zdunem i nie jestem w stanie wydać w tym zakresie norm ISO (żarcik). Jednak temperaturę spalin tego rodzaju pieca ( 120 - 150 ) potwierdza literatura. Chłonni wiedzy szybko znajdą (klasyczny podręcznik) Poza tym, uważam iż bardzo trudno zmierzyć parametry tego typu urządzeń na paliwo stałe gdyż istnieje zbyt dużo zmiennych. Nie ma identycznego paliwa jak i niema identycznych warunków badań (wilgotność, ciśnienie, temp otoczenia etc.). Praktycy wiedzą iż porównując dwa wkłady kominkowe różnych producentów o deklarowanych przez nich podobnych wartościach, ich skuteczność będzie zazwyczaj odmienna. A jak wy badacie skuteczność swoich kominków czy pieców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.05.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Witam. Fajny sprzęt. Używam dokładnie takiego samego, tyle że pod inną marką. Temperatury spalin wewnątrz przewodów dymowych możesz nim przecież mierzyć termoparą typu K, do której podłączenia masz gniazdo z boku pirometru. Trzeba tylko taką termoparę zakończyć odpowiednią wtyczką. Za 150-200 zł kupisz termoparę K z wkrętką i gniazdem do montowania w rurze a wtyczki kosztują 3-10 zł. W rurze nie trzba podczas pomiaru robić specjalnie dziury. Wejścia do komina zakańczasz rurą z odkręcaną wyczystką - mam przygotowaną jedną taką klapkę wyczystkową pod montaż gnizada termopary i na czas pomiaru można wtedy po prostu zamienić klapkę Pozdrawiam. PS. Stefanie drogi ... w dobrze wykonanych piecach kaflowych tempertura spalin przy wyjściu utrzymuje się właśnie na poziomie 100-150 oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 13.05.2016 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 13.05.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Dzięki DUNTE za odpowiedź bo o to chodziło. Kolor bardzo ładny i już Ci zazdroszczę takiego sprzętu.Skoro wiemy jak mierzyłeś i jaki wynik otrzymałeś to teraz możemy interpretować ten wynik. DUNTE - muszę Cię zmartwić ale ten wynik jest "psu na budę" i dalej podtrzymuję, że temperatura spalin była powyżej 250stC. Zmierzyłeś temperaturę ścianki rury i niestety Twój wynik musisz pomnożyć przez dwa i jeszcze trochę dodać.Dalej możemy już tylko się spierać (jeżeli masz jakiś link do opisywanej temperatury to wrzuć go tutaj) kto ma rację i to nic nie da dopóki nie zrobisz tak jak Ci niezastąpiony Forest-Natura radzi. Forest-Natura - trochę się rozczulam jak się tak miło do mnie zwracasz ale to nic nie da bo i tak Ci racji nie przyznam odnośnie tych temperatur. O temperaturach 100-150stC na wylocie z pieców to możecie pomarzyć albo palić "świeczkę" w palenisku.Kaflaki mają to do siebie, że niestety ale wywalają bardzo wysoką temperaturę. Rozbudowywanie i kombinowanie to są próby poprawiania kiepskiej sprawności.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.05.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Witam. O temperaturach 100-150stC na wylocie z pieców to możecie pomarzyć albo palić "świeczkę" w palenisku. Kaflaki mają to do siebie, że niestety ale wywalają bardzo wysoką temperaturę. Rozbudowywanie i kombinowanie to są próby poprawiania kiepskiej sprawności. Tak Stefanie ... tak ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 13.05.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Sprawność budowanego przezemnie pieca kaflowego jak i pozostałych modeli potwierdza literatura.Z kolei z Pana strony oczekuję przedstawienia Pańskich, nie ukrywam rewolucyjnych wyników badań oraz metodologii. Prosiłbym również o wytłumaczenie stwierdzenia - " Kaflaki mają to do siebie, że niestety ale wywalają bardzo wysoką temperaturę"Proszę również o wskazanie urządzeń zduńskich o większej sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.05.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Sprawność budowanego przezemnie pieca kaflowego jak i pozostałych modeli potwierdza literatura. Z kolei z Pana strony oczekuję przedstawienia Pańskich, nie ukrywam rewolucyjnych wyników badań oraz metodologii. Prosiłbym również o wytłumaczenie stwierdzenia - " Kaflaki mają to do siebie, że niestety ale wywalają bardzo wysoką temperaturę" Proszę również o wskazanie urządzeń zduńskich o większej sprawności. Wdawanie się w dyskusję ze Stefkiem, to karmienie trolla. To też musisz ogarnąć, jeśli chcesz pisać na forum...Musisz przyjąć do wiadomości, że takie Zenki, Stefki czy Panie Józie, to tutaj chleb powszedni. Mogą pisać co chcą, a Ty musisz z tym żyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 13.05.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Jestem tylko dodatkowo na innym forum (dużo mniejszym) ale tam jakoś inaczej. Mniej wrogości.Napewno będę się starał traktować wszystkich z kulturą. Dziękuję za ciepłe przyjęcie i rady.A wracając do tematu, fajny piecyk, oby zduństwo podążało podobną drogą.Tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.05.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 O temperaturach 100-150stC na wylocie z pieców to możecie pomarzyć albo palić "świeczkę" w palenisku. Kaflaki mają to do siebie, że niestety ale wywalają bardzo wysoką temperaturę. No nie rozpędzaj się tak Stefan, jakie piece masz na myśli, może coś dokładniej bo masz rację i jej nie masz ze względu na spore uogólnienie. Jaki wylot i z jakiego pieca masz na myśli? Czy kanały w bryle pieca to już nie piec? Czy odbiornik to część pieca czy nie? Manipulujesz pisząc na wylocie z pieca, napisz na wlocie do komina a pogadamy. Co to są kaflaki, wszystko co jest obudowane kaflem czy jakaś konkretna konstrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 13.05.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Sprawność budowanego przezemnie pieca kaflowego jak i pozostałych modeli potwierdza literatura. Z kolei z Pana strony oczekuję przedstawienia Pańskich, nie ukrywam rewolucyjnych wyników badań oraz metodologii. Prosiłbym również o wytłumaczenie stwierdzenia - " Kaflaki mają to do siebie, że niestety ale wywalają bardzo wysoką temperaturę" Proszę również o wskazanie urządzeń zduńskich o większej sprawności. Jesteś zadowolony ze sprawności swojego pieca to gratuluję, gdybyś tak jeszcze pochwalił się na ile oceniasz tę sprawność to byłoby super. Jeżeli nawet język dla kogoś jest trochę szorstki to zapewniam, że nie ma tu złośliwości a jedynie dociekliwość która zapewne czasami może uwierać. Moje wyniki to to co pisał Forest-Natura; z jednej strony rury pirometr, w rurze dziura a w dziurze sonda, A kaflaki to coś mi się z dawnych lat takie określenie przypomniało; szamot,glina, cegła no i kafle. Proszę o przytoczenie literatury na którą się powołujesz to poprosimy wtedy Piotrka Baturkę coby odkurzył swoje zbiory i sprawdził czy to się zgadza. Nie wiem czy wiesz, że Piotrek Baturka ma duuuuuży zbiór literatury tylko, że chyba z niej nie korzysta bo ciągle tylko o trolach pisze a nic merytorycznie. Piotrek to taki chwalipięta "jo wim ale nie powim". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 13.05.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 No nie rozpędzaj się tak Stefan, jakie piece masz na myśli, może coś dokładniej bo masz rację i jej nie masz ze względu na spore uogólnienie. Jaki wylot i z jakiego pieca masz na myśli? Czy kanały w bryle pieca to już nie piec? Czy odbiornik to część pieca czy nie? Manipulujesz pisząc na wylocie z pieca, napisz na wlocie do komina a pogadamy. Co to są kaflaki, wszystko co jest obudowane kaflem czy jakaś konkretna konstrukcja? No co Ty Remiks nie wiesz co to wylot z pieca? Wylot to wylot. Co Ty tu o jakichś kanałach, odbiornikach nadajesz? Nie mogę się do Ciebie dostroić. Toć wylot z pieca to jest wlot do komina i o czym tu gadać więcej.A kaflaki to taka gwara zduńska, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.05.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 No co Ty Remiks nie wiesz co to wylot z pieca? Wylot to wylot. Co Ty tu o jakichś kanałach, odbiornikach nadajesz? Nie mogę się do Ciebie dostroić. Toć wylot z pieca to jest wlot do komina i o czym tu gadać więcej.A kaflaki to taka gwara zduńska, A widzisz, nie wiem co to wg Ciebie wylot z pieca ale mnie oświeciłeś to wlot do komina więc powiem tak pitolisz waćpan dyrdymały, na wlocie do komina da się osiągnąć nawet mniej niż 100 stopni tylko to raczej niewskazane. Gwara zduńska, no wiesz ja nie jestem zdunem więc jej nie znam, dobrze by było byś i w tym mnie oświecił. A mierzyłeś kiedyś temperaturę spalin na wlocie do komina? Może opisz czym i jak? Nie odpowiedziałeś na podstawowe pytanie, jakie piece masz na myśli? Równaj do Foresta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 13.05.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 A widzisz, nie wiem co to wg Ciebie wylot z pieca ale mnie oświeciłeś to wlot do komina więc powiem tak pitolisz waćpan dyrdymały, na wlocie do komina da się osiągnąć nawet mniej niż 100 stopni tylko to raczej niewskazane. Gwara zduńska, no wiesz ja nie jestem zdunem więc jej nie znam, dobrze by było byś i w tym mnie oświecił. A mierzyłeś kiedyś temperaturę spalin na wlocie do komina? Może opisz czym i jak? Nie odpowiedziałeś na podstawowe pytanie, jakie piece masz na myśli? Równaj do Foresta. W piecu się pali żeby go naładować energią więc to jest raczej porządne hajcowanie niż byle jakie smolenie. I takie porządne palenie trzeba mieć na myśli mówiąc o piecach a przy takim paleniu to zapomnij o 100stC. Pomiar temperatury opisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 14.05.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Jesteś zadowolony ze sprawności swojego pieca to gratuluję, gdybyś tak jeszcze pochwalił się na ile oceniasz tę sprawność to byłoby super. Jeżeli nawet język dla kogoś jest trochę szorstki to zapewniam, że nie ma tu złośliwości a jedynie dociekliwość która zapewne czasami może uwierać. Moje wyniki to to co pisał Forest-Natura; z jednej strony rury pirometr, w rurze dziura a w dziurze sonda, A kaflaki to coś mi się z dawnych lat takie określenie przypomniało; szamot,glina, cegła no i kafle. Proszę o przytoczenie literatury na którą się powołujesz to poprosimy wtedy Piotrka Baturkę coby odkurzył swoje zbiory i sprawdził czy to się zgadza. Nie wiem czy wiesz, że Piotrek Baturka ma duuuuuży zbiór literatury tylko, że chyba z niej nie korzysta bo ciągle tylko o trolach pisze a nic merytorycznie. Piotrek to taki chwalipięta "jo wim ale nie powim". Panie StefanieW nie odpowiedział Pan na żadne postawione pytanie a zadaje Pan kolejne. Posiadam dość spory zasób wiedzy oraz literatury fachowej. Nie widzę potrzeby korzystania z cudzych zbiorów. Bez złośliwości odsyłam Pana do niej. Pokrzykiwanie że "ziemia jest płaska" może być różnie postrzegana przez odbiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.05.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Witam. Toć wylot z pieca to jest wlot do komina i o czym tu gadać więcej. Stefanie drogi ... obejrzyj poniższe zdjęcie i napisz gdzie jest wylot z pieca, gdzie jest wlot do komina, czy jest to "to samo" i ewentualnie co może być pomiędzy. Projekt i realizacja Forest-Natura Pracownia Zduńska Pozdrawiam. PS. Temperatura spalin na wlocie do komina w tym piecu waha się w granicach 80 - 140 stopni w zależności od tego w jakim momencie plenia się ją mierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.05.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Do jakiego komina jest podpięty ten piec ?Konstrukcja....Przekrój kanału.... Wysokość...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.