Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FILM: Czym ogrzewać dom - piec akumulacyjny

Redakcja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli zdecyduje się na taki piecokominek który warzy około 1,5 tony to czy beton tzw chudy wytrzyma, czy też trzeba wykonac mały fundament?

Plusy i minusy kominów ceramicznych systemowych i stalowych ?

Coraz bardziej jestem przekonany do piecokominka ...

Mały fundament...Ceramiczne rury pękają od 500 o C

Nie lubię wody w kominkach i piecokominkach, bo to mało oszczędny gadget. O kominkach pisałem kilkukrotnie...W piecokominku jedna porcja opału wystarczy do nagrzania go na 12 godzin (i utrzymania ciepła w domu w tym samym czasie). Nawet jak przy okazji nagrzeje się woda, to za chwilę jej zabraknie i praktycznie trzeba albo utrzymywać ogień by zapewnić grzanie wody, albo zainstalować duży baniak do jej gromadzenia (300-500 l dla 3-5 osób). Tylko, że nagrzanie takiego baniaka to zwykle więcej opału, niż do nagrzania domu. Paranoja...Szkoda drewna i zachodu. Mam baniak 300 litrów i zamknąłem zawór zasilający z kominka. Grzeję go prądem. Palę 10 min w piecokominku rano lub wieczorem, przełączam na sterowanie komputerem i wychodzę do pracy, lub idę spać...Tyle mam z tym "grzaniem kominkiem" roboty ;)

Można jednak zawsze taka nasad odbiera trochę ciepła , przecież jest w ciepłej zabudowie

Trochę... :) Jak palenisko porządnie się nagrzeje, to spokojnie mogę przełączyć wymiennik na krótki obieg, woda grzeje się od samego ciepła paleniska. Czyli problem w razie "W". Trzeba by faktycznie inaczej zlokalizować wymiennik, albo grzać wodę niższą temperaturą, np. jakieś rury w ceramice, albo w obudowie, a nie bezpośrednio ze spalin. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety.

Ps.

Nawierciłem te dziurki w wyczystkach od akumulatora ceramicznego (pisałem o tym w innym wątku) i pomierzyłem temperaturę spalin. Wygląda to tak: wymiennik wodny na krótkim obiegu (wyłączony) - temperatura na wejściu 250*C, na wyjściu 110*C, przy wymienniku załączonym odpowiednio 130 i 80. Użyłem do tego takiego termometru:

http://allegro.pl/ax5-termometr-do-pieczenia-mies-wedzarnia-szynki-i6582220523.html

tylko z zakresem 0-300*C

Teraz pasowało by jeszcze zmierzyć ile mam na wylocie komina.

Edytowane przez Krakers70

Czyli czeka mnie rozkuwanie chudziaka i wykonanie fudamentu ...

A jakie temp występują w kominie przy podłączonym piecokominku ?

To jaki komin jest optymalny do współpracy z pieckominkiem?

Dzieki za wyjaśnienie grzania wody ...

Prawidłowe spalanie drewna, powinno się odbywać w temperaturach znacznie przekraczających 600 o C. Dopiero od tych wartości, aktywizują się (ulegają spaleniu) związki, które w niższych temperaturach wędrują prosto do komina. Są odpowiedzialne za smog a spalenie ich podnosi wydajność opału. W moim piecokominku, główne spalanie odbywa się w przedziale 700-930 o C. Takiej temperatury nie kieruje się oczywiście do komina, tylko do wymiennika akumulacyjnego. Niemniej, czasem w konstrukcji pieca pojawiają się dwie drogi, sterowane specjalną klapą. . Długa droga przez masę akumulacyjną i krótka, która ułatwia rozpalanie i otwieranie drzwi w palenisku. Niekiedy zdarza się puścić 900 o C do komina przez roztargnienie...Skorupki 2 cm rur szamotowych kominów systemowych są wówczas do wymiany....

Nawet jak przy okazji nagrzeje się woda, to za chwilę jej zabraknie i praktycznie trzeba albo utrzymywać ogień by zapewnić grzanie wody, albo zainstalować duży baniak do jej gromadzenia (300-500 l dla 3-5 osób). Tylko, że nagrzanie takiego baniaka to zwykle więcej opału, niż do nagrzania domu. Paranoja...Szkoda drewna i zachodu. Mam baniak 300 litrów i zamknąłem zawór zasilający z kominka. Grzeję go prądem. )

100 litrów na 1 człowieka ..... sporo.

Z powyższego opisu wynika że masz bardzo nieefektywny sposób ogrzewania , piecokominek oraz WODNY wkład kominkowy , skoro musisz grzać wodę prądem .

Czy nie lepiej byłby zainstalować wkład piecowy ze sterowaniem strumienia ciepła ,zależnie od aktualnych potrzeb , na kanały akumulacyjne lub wymiennik wodny ?

Takie rozwiązanie stosowałem wielokrotnie .

100 litrów na 1 człowieka ..... sporo.

Z powyższego opisu wynika że masz bardzo nieefektywny sposób ogrzewania , piecokominek oraz WODNY wkład kominkowy , skoro musisz grzać wodę prądem .

Czy nie lepiej byłby zainstalować wkład piecowy ze sterowaniem strumienia ciepła ,zależnie od aktualnych potrzeb , na kanały akumulacyjne lub wymiennik wodny ?

Takie rozwiązanie stosowałem wielokrotnie .

Nie zrozumiałeś o czym piszę....