MD. 07.11.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 (edytowane) Można klapą moritza oddzielić wymiennik wodny od reszty kominka. I wtedy albo grzejesz wodę albo masę akumulacyjną. Jak nie ma prądu to spaliny nie lecą do wymiennika wodnego. Edytowane 7 Listopada 2017 przez MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.11.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 (edytowane) Można jednak zawsze taka nasad odbiera trochę ciepła , przecież jest w ciepłej zabudowie Edytowane 7 Listopada 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.11.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Można jednak zawsze taka nasad odbiera trochę ciepła , przecież jest w ciepłej zabudowie A niby inaczej tego rozwiązać się nie da??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.11.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Jesli zdecyduje się na taki piecokominek który warzy około 1,5 tony to czy beton tzw chudy wytrzyma, czy też trzeba wykonac mały fundament? Plusy i minusy kominów ceramicznych systemowych i stalowych ? Coraz bardziej jestem przekonany do piecokominka ...Mały fundament...Ceramiczne rury pękają od 500 o C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.11.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Nie lubię wody w kominkach i piecokominkach, bo to mało oszczędny gadget. O kominkach pisałem kilkukrotnie...W piecokominku jedna porcja opału wystarczy do nagrzania go na 12 godzin (i utrzymania ciepła w domu w tym samym czasie). Nawet jak przy okazji nagrzeje się woda, to za chwilę jej zabraknie i praktycznie trzeba albo utrzymywać ogień by zapewnić grzanie wody, albo zainstalować duży baniak do jej gromadzenia (300-500 l dla 3-5 osób). Tylko, że nagrzanie takiego baniaka to zwykle więcej opału, niż do nagrzania domu. Paranoja...Szkoda drewna i zachodu. Mam baniak 300 litrów i zamknąłem zawór zasilający z kominka. Grzeję go prądem. Palę 10 min w piecokominku rano lub wieczorem, przełączam na sterowanie komputerem i wychodzę do pracy, lub idę spać...Tyle mam z tym "grzaniem kominkiem" roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 08.11.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Mały fundament...Ceramiczne rury pękają od 500 o C Czyli czeka mnie rozkuwanie chudziaka i wykonanie fudamentu ... A jakie temp występują w kominie przy podłączonym piecokominku ? To jaki komin jest optymalny do współpracy z pieckominkiem? Dzieki za wyjaśnienie grzania wody ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 08.11.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Można jednak zawsze taka nasad odbiera trochę ciepła , przecież jest w ciepłej zabudowie Trochę... Jak palenisko porządnie się nagrzeje, to spokojnie mogę przełączyć wymiennik na krótki obieg, woda grzeje się od samego ciepła paleniska. Czyli problem w razie "W". Trzeba by faktycznie inaczej zlokalizować wymiennik, albo grzać wodę niższą temperaturą, np. jakieś rury w ceramice, albo w obudowie, a nie bezpośrednio ze spalin. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Ps. Nawierciłem te dziurki w wyczystkach od akumulatora ceramicznego (pisałem o tym w innym wątku) i pomierzyłem temperaturę spalin. Wygląda to tak: wymiennik wodny na krótkim obiegu (wyłączony) - temperatura na wejściu 250*C, na wyjściu 110*C, przy wymienniku załączonym odpowiednio 130 i 80. Użyłem do tego takiego termometru: http://allegro.pl/ax5-termometr-do-pieczenia-mies-wedzarnia-szynki-i6582220523.html tylko z zakresem 0-300*C Teraz pasowało by jeszcze zmierzyć ile mam na wylocie komina. Edytowane 8 Listopada 2017 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.11.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Czyli czeka mnie rozkuwanie chudziaka i wykonanie fudamentu ... A jakie temp występują w kominie przy podłączonym piecokominku ? To jaki komin jest optymalny do współpracy z pieckominkiem? Dzieki za wyjaśnienie grzania wody ...Prawidłowe spalanie drewna, powinno się odbywać w temperaturach znacznie przekraczających 600 o C. Dopiero od tych wartości, aktywizują się (ulegają spaleniu) związki, które w niższych temperaturach wędrują prosto do komina. Są odpowiedzialne za smog a spalenie ich podnosi wydajność opału. W moim piecokominku, główne spalanie odbywa się w przedziale 700-930 o C. Takiej temperatury nie kieruje się oczywiście do komina, tylko do wymiennika akumulacyjnego. Niemniej, czasem w konstrukcji pieca pojawiają się dwie drogi, sterowane specjalną klapą. . Długa droga przez masę akumulacyjną i krótka, która ułatwia rozpalanie i otwieranie drzwi w palenisku. Niekiedy zdarza się puścić 900 o C do komina przez roztargnienie...Skorupki 2 cm rur szamotowych kominów systemowych są wówczas do wymiany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.11.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Nawet jak przy okazji nagrzeje się woda, to za chwilę jej zabraknie i praktycznie trzeba albo utrzymywać ogień by zapewnić grzanie wody, albo zainstalować duży baniak do jej gromadzenia (300-500 l dla 3-5 osób). Tylko, że nagrzanie takiego baniaka to zwykle więcej opału, niż do nagrzania domu. Paranoja...Szkoda drewna i zachodu. Mam baniak 300 litrów i zamknąłem zawór zasilający z kominka. Grzeję go prądem. ) 100 litrów na 1 człowieka ..... sporo. Z powyższego opisu wynika że masz bardzo nieefektywny sposób ogrzewania , piecokominek oraz WODNY wkład kominkowy , skoro musisz grzać wodę prądem . Czy nie lepiej byłby zainstalować wkład piecowy ze sterowaniem strumienia ciepła ,zależnie od aktualnych potrzeb , na kanały akumulacyjne lub wymiennik wodny ? Takie rozwiązanie stosowałem wielokrotnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.11.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 100 litrów na 1 człowieka ..... sporo. Z powyższego opisu wynika że masz bardzo nieefektywny sposób ogrzewania , piecokominek oraz WODNY wkład kominkowy , skoro musisz grzać wodę prądem . Czy nie lepiej byłby zainstalować wkład piecowy ze sterowaniem strumienia ciepła ,zależnie od aktualnych potrzeb , na kanały akumulacyjne lub wymiennik wodny ? Takie rozwiązanie stosowałem wielokrotnie .Nie zrozumiałeś o czym piszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts