stam222 10.12.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Witam, Pytanie to już zadawałem jakiś czas temu na forum ale niestety ciągle pozostaje bez odpowiedzi. Może ktoś w redakcji Muratora będzie znał odpowiedź lub będzie wiedział gdzie taką odpowiedź uzyskać. Jestem na etapie SSZ + część instalacji wewnątrz. W WZ wydanych przez Urząd w Poznaniu miałem zapis o szambie (ogólnie to była przeprawa z naszym urzędem i jest to oddzielny i bardzo obszerny temat). W związku z tym zapisem odwołaliśmy się od tej decyzji a ja między czasie wyjechałem na jakiś czas. (Znowu po wielu bojach i przeprawach) dostałem wiadomość od żony, że mamy pozwolenie na POŚ, uff , kamień spadł mi z serca. Już prawie zacząłem budowę POŚ i coś mnie tknęło aby sprawdzić WZ i znowu się zdenerwowałem zapisem naszego urzędu, który brzmi; 4. Odprowadzenie ścieków sanitarnych. Zgodnie z wnioskiem inwestora- do przydomowych oczyszczalni ścieków (na okres tymczasowy do czasu realizacji kanalizacji sanitarnej); Poradźcie mi proszę co w takiej sytuacji robić? Wiem, że mając oczyszczalnie (przydomową ) nie mam obowiązku podłączać się do kanalizacji ale jak sprawa wygląda mając taki zapis w warunkach? 1. Inwestować grube tysiące w PoŚ i nie wiadomo kiedy podłączyć się do kanalizacji? 2. Zrobić szambo? 3. Zrobić oczyszczalnie i nie podłączać się do sieci? Pozdrawiam i mam nadzieje , że znajdzie się ktoś znający przepisy i podpowie czy zapis w WZ wydany przez UM w Poznaniu czy zapis w dzienniku ustaw jest tutaj ważniejszy i wiążący. PS. Dodam, że urząd kilkakrotnie wydawał już dość "dziwne" zapisy z którymi musieliśmy się dość mocno zmagać z pomocą znajomych oraz sądów odwoławczych (SKO) aby uzyskać PnB które trwało ponad 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.12.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 I szambo i oczyszczalnia są elementami tymczasowymi do momentu zbudowania systemu kanalizacji, gdzie podłączenie będzie obligatoryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 27.12.2015 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Dzięki Elfir ,ale niewiele mi wyjaśniłaś.Wydam ponad 20 tyś na oczyszczalnie a za (powiedzmy 2 lata) będę musiał podłączyć do kanalizy miejskiej lub odwrotnie. Kupię najtańszą drenażową i w związku z zapisem w dzienniku ustaw, nie będę musiał się podłączać do kanalizacji miejskiej ale za to będę się męczył z tym gó....m do końca życia na swoim gliniastym podłożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.12.2015 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Sam się uparłeś na oczyszczalnię i się odwoływałeś, więc dla świętego spokoju zmienili ci zapis. Urzędnik poszedł na rękę upartemu inwestorowi a ten znów niezadowolony.Pierwotnie miało być szambo, bo osoba tworząca MPZP wiedziała, że potem będzie prowadzona kanaliza i domy się podłączy do kanalizy obligatoryjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 28.12.2015 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Rozdział 3 ... Art.5 2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych; Chodzi o ten zapis właśnie no i moją kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamesko 03.01.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 W naszym kraju największą bolączką jest brak pewności i stabilności prawa, także nie możesz być pewny,że pewnego dnia urzędnik przyśle Ci informację, że zmieniły się warunki zabudowy i każdy musi być podłączony do kanalizy. Z drugiej strony, natomiast mając POŚ podlegasz pod Rozporządzenie Ministra Środowiska z 18.11.2014 i musisz spełniać określone w nim parametry dla odprowadzanych ścieków, co wiąże się z wykonywaniem badań tychże ścieków raz lub dwa razy w roku za ok. 250zł, aby w razie kontroli nie zapłacić horrendalnych kar. Ja tylko patrzę i zastanawiam się kiedy zaczną ludzi trzepać z wykonania tego obowiązku, bo wszyscy rzucili się na POŚ, ale nikt już im tego nie powiedział, jakie obowiązki prawne wynikają z posiadania takowych. Pewnie jak rządowi zacznie brakować pieniędzy, to pochylą się nad tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts