akm97 13.12.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Witam wszystkich. Od około 2 miesięcy jestem użytkownikiem dwóch nowych kompletów stelaży podtynkowych Tece Base oraz mis (muszli) Koło style rmfree, czyli tzw. bezrantowych. Problem dotyczy nie funkcjonujących prawidłowo spłuczek. Na początku w obu zestawach pomimo ustawienia ilości spłukiwanej wody na 4,5 l (Tece przewiduje możliwość regulacji w zakresie 4,5-9 l) faktyczna ilość spłukiwanej wody wynosiła ok. 7-8 litrów. Po pierwszym wezwaniu przedstawiciela Tece stwierdził, że problem ten występuje tylko w misach bezrantowych (problem ten mają też mają mieć inni producenci, w tym Geberit), a spowodowany jest małymi oporami wypływu wody stawianymi przez musy bezrantowe. Tece ma radzić sobie z tym problemem, poprzez wymianę spłuczek na takie dostosowane do tych mis. Wymiana mechanizmów spłuczek w obu zestawach spowodowała spadek ilości spłukiwanej wody o ok. 1-1,5 l, a więc i tak za dużo. Poza tym zaczęły się problemy z częstym zawieszaniem się mechanizmów spłuczek (szczególnie przy spłukaniu ekonomicznym). Takie zawieszanie zdarza się w każdej spłuczce średnio 1-3 razy dziennie i powoduje opróżnienie całego zbiornika. Mechanizm odblokowuje dopiero kilkukrotne stukniecie w przyciski. Przy kolejne wizycie, przedstawiciel Tece (po kontakcie z Koło) zasugerował, że z mis mogły zostać usunięte tzw. kryzy ograniczające wypływ wody. Kryzy te mają wygląd plastra cytryny i powinny znajdować się wewnątrz misy. Brak tych kryz miałby powodować powstanie wirów w zbiorniku i w efekcie nieprawidłowe działanie mechanizmu. Jako, że muszli nie montowałem osobiście rozebrałem jedną z mis, aby to sprawdzić. Okazało się, że kryza jest na swoim miejscu. Chciałem jeszcze dodać, że zarówno stelaże, jak i misy zostały kupione jako całkowicie nowe z pełną gwarancją. Jednej używam od około dwóch miesięcy, drugiej ok. miesiąc. Przyczyną raczej nie jest jakość wody, gdyż w instalacji mam założony filtr mechaniczny, filtr węglowy oraz zmiękczacz wody Cosmowater 22.Czy ktoś miał podobny problem?Z powodów ekologicznych, ale i finansowych chciałbym spowodować, żeby spłukiwanie następowało ilością wody ok. 4,5 l (ekonomiczne bodajże 1,5 litra, a teraz również jest o wiele większe), ponadto ciągłe zawieszanie również powoduje nadmierne zużycie wody.P.S. Oczywiście, niestety oba stelaże mam już kompletnie zabudowane w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimas7 08.10.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Czy udało Ci się jakoś rozwiązać problem? Czy problem tyczy się wszystkich stelaży TECE i wszystkich mis bezrantowych (czy tylko Koła)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.10.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 To jakieś bzdury.Wiry owszem mogą powstawać bez kryzy ale misy bez rantowe to inna para kaloszy i nie ma ona wpływu na działanie mechanizmu.Poza tym w zaworach są specjalne tulejki w 4 kolorach do wyeliminowania rozchlapywania wodyTo one przyhamowują wodę i mogą mieć wpływ na ilość spłukiwaniaSprawdź czy zawór w ogóle posiada jakąkolwiek z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 19.10.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Mając 4 osoby w domu, które korzystają 10x dziennie, przez miesiąc zaoszczędzisz 1,2m3 wody i ścieków co daje kwotę mniejszą niż 10 zł,Spłukując małą ilością wody możesz zablokować sobie kanalizację jak masz jakiś odcinek, gdzie lecą tylko ścieki czarne a nie ma dodatkowych szarych, np. nitka tylko od WC.Z ekologią nie ma to nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts