mayek 13.12.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Witam, po kilku latach czytania tego forum. Po ponad roku bardziej aktywnej tu obecności. Po przeczytaniu paru kilkuset stronicowych wątków... Jest decyzja o budowie domu. Dom ma być taki jak w tytule- energooszczędny lecz nie za wszelką cenę. W tym momencie mamy projekt koncepcyjny, który poniżej przedstawiam. Dom jest dwupiętrowy, o powierzchni 160m2, zbudowany z Silki. Posadowiony będzie na płycie fundamentowej po którą będzie 20cm XPS'a. Na ścianach będzie 25cm styropianu a w dach pójdzie 40cm wełny. Oczywiście będzie WM i dobre okna. W przyszłości, jak ruszę z budową założę dziennik budowy a do tego czasu chciałbym tu zbierać Wasze opinie i pytać o nurtujące mnie problemy. Poniżej przedstawiam koncepcję tego domu. Bardzo proszę o uwagi i zgłaszanie wszelkich błędów, które widzicie Z góry dzięki. Pana TB (jak już się wygrzebie z bana) proszę o niepisanie w tym wątku. Pozdrawiam mayek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 14.12.2015 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Szczerze mówiąc spodziewałem się nieco większego odzewu Serio nikt nie ma żadnych uwag do projektu? Jak oceniacie układ funkcjonalny? Czy grubości izolacji są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.12.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Czajnik elektryczny kup z grzałką w formie spirali, a nie taki z płaskim dnem, bo te są znacznie głośniejsze. Otwarty salon połączony z kuchnią to nie tak dobry pomysł, jak wygląda na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 14.12.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Mnie się takie domki podobają (spójrz na mój dziennik . W kuchni/jadalni będzie ciasno w tym stołem pośrodku. Ale może gdybyś z tego stołu zrobił częściowo wyspę, czyli przeniósł tam płytę i pociągnął stół w prawo aż pod samą ścianę (wtedy nie byłoby szafek),to może byłoby lepiej (po skandynawsku)? Zależy jaki sposób używania kuchni i trybu życie lubicie. W Muratorze 9/2015 jest o trzech modelach kuchni - warto przejrzeć. Jaki jest kąt nachylenia dachu? Jak wysoko ściana kolankowa - pełna wysokość pomieszczeń na piętrze? Zastanów się czego oczekujesz po tym gabinecie na parterze, bo tam też będzie głośno. Domek obity drewnem ładnie wygląda, ale to jest dosyć kłopotliwe. Jeśli na piętrze to pomieszczenie obok łazienki to pralnia, to możesz ewentualnie zrobić z niej wyjście na dach garażu-taras choćby na pranie. Łazienka na piętrze trochę ciasna, czy po prawej ma być prysznic, na parterze też? Ilu będzie domowników. Podaj więcej szczegółów, np. ustawienie względem stron świata a będzie ławiej się odnieść do tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 14.12.2015 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Szczerze mówiąc spodziewałem się nieco większego odzewu To jest podforum energooszczędne. Daj z 60cm izolacji w ściany i z 90cm na dach to może ruszysz jakoś oszczędnych forumowiczów do boju. Do tego kolektory i panele fv. Bez tego to nie ma tu sexu, nuuuda panie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 15.12.2015 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 nk dzięki za konstruktywne uwagi. -Kuchnia będzie nieco inaczej zabudowana, tak aby była nieco odcięta od salonu. Możliwe że płyta pójdzie na wyspę. Niestety nie rozumiem Twojej sugestii aby przesunąć stół pod ścianę. Możesz rozwinąć? -Na górze jest pełne piętro- dach 35stopni (chyba) -W gabinecie będzie głośno- stoi tam pianino córki -Drewno być musi i już. Mam świadomość uciążliwości tego rozwiązania. -Łazienka na górze ma prysznic po prawej i ta na dole też. -Domowników docelowo 2+2 -Południe oczywiście od strony dużych okien w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 15.12.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 -Na górze jest pełne piętro- dach 35stopni (chyba) -Południe oczywiście od strony dużych okien w salonie A te okna na piętrze od południa? w lato planujesz czymś zasłaniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 15.12.2015 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 A te okna na piętrze od południa? w lato planujesz czymś zasłaniać? Jasne, ale nie mam do końca pomysłu jak. Albo wymyślę jakieś okiennice albo jakiś system rolet zewnętrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.12.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Cześć, jeśli gabinet nr 6 na parterze będzie służył jako pokój dla gości, to wg mnie jest za daleko do łazienki i drzwi z tego pokoju powinny wychodzić na korytarz, a nie na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 19.12.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Ja w temacie drewnianej elewacji. Mysle ze to bardzo odwazna decyzja (nie zebym odwodzil). Czy swiadomie decydujesz sie na 25 styropianu pod drewnem zamiast welny? Poniewaz dom jest caly w drewnie kazda ze stron (np polnoc vs poludnie) juz po 1-2 latach bedzie sie dramatycznie roznila od drugiej. Zakladam ze zakladasz czeste impregnowanie. Ale to tez zmieni wybarwienie drewna. Moze jednak "rozbic" ta monolityczna strukture jakimis wstawkami innego materialu? Nie napisales nic o wynikach OZC, czy zakladanych parametrach. A tak naprawde to jest podstawa oceny, co i jak warto korygowac. Np. o ile nie walczysz o 15kWh, to XPS pod plyta mozesz zredukowac do 10cm. To bedzie bez wplywu. A oszczedzi Tobie 6-8 tys PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 20.12.2015 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Mikolaj5 Drewno może i jest odważną decyzją, ale dom miał być w stylu stodoły (nie do końca się udało).Próbowaliśmy eksperymentów z różnymi materiałami i charakter stodoły zupełnie znikał.Tak więc drewno będzie a podobno modrzewia syberyjskiego nie trzeba impregnować. Pokryje się szarą "patyną' co mi wcale nie przeszkadza. Jakie widzisz zalety wełny nad styro? Przy dokładnym montażu styropian ma same zalety (chyba). Lepszą lambdę i cenę. No chyba że się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 20.12.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Jakie widzisz zalety wełny nad styro? Przy dokładnym montażu styropian ma same zalety (chyba). Lepszą lambdę i cenę. No chyba że się mylę... No generalnie wszyscy daje welne na stelazu, w kontekscie wentylacji drewna. Ale sa tez glossy za styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 21.12.2015 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 No ale zrobię pustkę wentylacyjną i nie będzie chyba źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 23.12.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Np. o ile nie walczysz o 15kWh, to XPS pod plyta mozesz zredukowac do 10cm. To bedzie bez wplywu. A oszczedzi Tobie 6-8 tys PLN. 10cm XPS a 20cm jest dla Ciebie bez różnicy? zmniejszyć izolację o 50% to znaczny wpływ. Ale też bym dał mniej drogiego XPS'a a na to konto dołożyłbym EPS 100 na płytę/pod posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 23.12.2015 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 10cm XPS a 20cm jest dla Ciebie bez różnicy? zmniejszyć izolację o 50% to znaczny wpływ. Ale też bym dał mniej drogiego XPS'a a na to konto dołożyłbym EPS 100 na płytę/pod posadzki. To nie jest 50% tylko mniej (może 20%?), gdyż U nie zmienia się liniowo z grubością warstwy izolacyjnej. W gruncie pod płytą będzie prawie stała, dodatnia temperatura, inaczej jest ze ścianami i dachem, które są wystawione na dużo większe wahania temperatur. U nas w płycie jest 20 cm XPSa, na ścianach będzie 30 cm EPSa, a na poddaszu 32 cm wełny. O 15 kWh nie walczymy, gdzyż przyjęliśmy NF40. tym nie mniej kosztorys i oszacowanie swoich możliwości finansowych jest niezwykle ważne. Powodzenia i wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.12.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 No generalnie wszyscy daje welne na stelazu, w kontekscie wentylacji drewna. Ale sa tez glossy za styropianem. z tą wełną to taki klops jest - przepuszcza parę pod drewno, stąd pustka wentylacyjna. styropian ma o wiele wyższy opór, więc w teorii pustki nie trzeba. ja zastosowałem styropian i pustkę wentylacyjną. mam garaż obity modrzewiem z trzech stron (w całości) i faktycznie zachowuje się różnie, ale do tej pory to nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 24.12.2015 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 mam garaż obity modrzewiem z trzech stron (w całości) i faktycznie zachowuje się różnie, ale do tej pory to nie przeszkadza Modrzewiem syberyjskim czy "zwykłym"? Impregnowałeś jakoś czy zostawiłeś bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 25.12.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 z tą wełną to taki klops jest - przepuszcza parę pod drewno, stąd pustka wentylacyjna. styropian ma o wiele wyższy opór, więc w teorii pustki nie trzeba. ja zastosowałem styropian i pustkę wentylacyjną. mam garaż obity modrzewiem z trzech stron (w całości) i faktycznie zachowuje się różnie, ale do tej pory to nie przeszkadza Ja bynajmniej nie upieram się przy wełnie, a wręcz odwrotnie , mocno zastanawiam się nad styropianem. Tylko własnie szukam innych zwolenników tych rozwiązań, co by mnie utwierdzili w przekonaniu. Z resztą u nas to może 10m2 takiej izolacji będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 25.12.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 To nie jest 50% tylko mniej (może 20%?), gdyż U nie zmienia się liniowo z grubością warstwy izolacyjnej. W gruncie pod płytą będzie prawie stała, dodatnia temperatura, inaczej jest ze ścianami i dachem, które są wystawione na dużo większe wahania temperatur. U nas w płycie jest 20 cm XPSa, na ścianach będzie 30 cm EPSa, a na poddaszu 32 cm wełny. O 15 kWh nie walczymy, gdzyż przyjęliśmy NF40. tym nie mniej kosztorys i oszacowanie swoich możliwości finansowych jest niezwykle ważne. Powodzenia i wesołych Świąt! Właśnie o to chodzi. Ja bym nawet powiedział że te 50% więcej izolacji daje znacznie mniej jak 20% "cieplej" U nas OZC pokazywało różnicę rzędu 25kWh przy 20XPS i 26,5 KWh przy 10XPS. Pod płytą jest po prostu cieplej. Inna sprawa to zdecydowanie jestem zwolennikiem dołożenia styropianu na płytę niż pod płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suepl 31.12.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Bukowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts