fotohobby 23.11.2017 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Technologicznie-owszem zyskałeś.Jeśli chodzi o energooszczędność,wybacz ale nie widzę tu zysku.Kiedyś,bodajże kolega zubuch wyliczał na każde 5cm betonu akumulację.Wychodziło sporo.Wylewając PF,jedynie dla stabilności,mostków itd -to nic ponad parametry dobrze wykonanego fundamentu. Ja osobiście po 2 miesiącach mieszkania,widzę zaletę akumulacyjności 35cm betonu.Bez styropianowego hamburgera nad rurkami OP.Gdybym napisał ,że moja PC dogrzewa tylko wodę,mając zamknięte termostaty na pętlach-i tak od 3-4 dni-nikt by tu nie uwierzył.Ale tak jest. O jakim styropianowym hamburgerze NAD rurkami OP Ty piszesz ? Zrozum - nie każdy potrzebuje tej akumulacyjności, a przewagę płyty nad fundamentami pokaże Ci każdy program, symulujący rozpraszanie się energii w gruncie. Jak napisałem - wydałem około 1.5 tyś więcej, niż w przypadku fundamentów. Gdybym zastosował 20cm XPS pod płytą, to ta różnica wyniosłaby 4.2 tys zł Zwrot kosztów nastąpiłby więc o wiele później - o ile by nastąpił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 24.11.2017 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Dodatkowo akumulacyjność grubej płyty w domu mocno energooszczędnym mogłaby być bardzo trudna do opanowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.11.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Dodatkowo akumulacyjność grubej płyty w domu mocno energooszczędnym mogłaby być bardzo trudna do opanowania. Bzdura.Nie mam z tym żadnego problemu,nawet w okresie przejściowym.I jak pisałem już nie raz,nie mam tez problemu z różnicowaniem temp.przy grzaniu strefowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.11.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Zrozum - nie każdy potrzebuje tej akumulacyjności, .... Przy grzaniu gazem-pewnie masz rację.Gdybym jednak chciał grzać gazem,czy kablami -fundamenty zrobiłbym jak Barth3z.Ale to moja opinia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts