adam_mk 31.12.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 " Dom jest dwupiętrowy, o powierzchni 160m2, zbudowany z Silki." No, pomyślmy...Parter, piętro, drugie piętro i coś na nim...160m2 / 3 = 53, (3) m2 na kondygnację.Nie za dużo...Osiem pomieszczeń na kondygnacji...To wychodzi (jak równo podzielić) tak ze 6,625m2 na pomieszczenie.Średnio 2 x 3 m. Wiem!Dom dla lalek budujesz!Na rysunkach parteru nie ma...Czy na pewno czytałeś właściwe watki? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.12.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Całkiem duże masz AdamieM te lalki jak 2x3 m dla nich w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 02.01.2016 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 adam_mk rozumiem że poczułeś sylwestrowy klimat, ale żart raczej kiepski.Idąc Twoim tokiem rozumowania dom jednopiętrowy ma dwie kondygnacje. Przemyśl to jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 02.01.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 adam_mk rozumiem że poczułeś sylwestrowy klimat, ale żart raczej kiepski. Idąc Twoim tokiem rozumowania dom jednopiętrowy ma dwie kondygnacje. Przemyśl to jeszcze raz. No bo zasadniczo tak jest Dom jednopiętrowy ma dwie kondygnacje. Parter + piętro. Nawet Wiki Ci pomoże: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kondygnacja Tradycyjnie przyjęta praktyczna numeracja kondygnacji (np. na panelu windy) w Polsce i wielu innych krajach europejskich nakazuje jednak numerować piętro położone ponad parterem jako pierwsze. W krajach anglojęzycznych istnieją różniące się normy amerykańska i brytyjska. Wedle amerykańskiego zwyczaju first floor (czyli pierwsze piętro) oznacza parter, zaś wedle brytyjskiego pierwsze piętro. Analogicznie do amerykańskiego nazewnictwo używane jest w krajach byłego ZSRR oraz było stosowane w NRD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 02.01.2016 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Iscra skoro już cytujesz Wiki to rób to rzetelnie: "W mowie potocznej uznaje się często piętro za synonim kondygnacji."Cytat z tego samego hasła Wiki, który przesłałaś. Edytowane 2 Stycznia 2016 przez mayek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 02.01.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Nawet sobie nie zadałeś trudu by sprawdzić płeć swojego rozmówcy... Naprawdę dziwisz się, że używając mowy potocznej czytający niekoniecznie wiedzą o co Ci chodzi? Szczególnie na forum branżowym? Tyle ode mnie, powodzenia w projektowaniu i budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 02.01.2016 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Nawet sobie nie zadałeś trudu by sprawdzić płeć swojego rozmówcy... Już poprawiłem i najmocniej przepraszam- mój błąd. Ale będę się nadal upierał że mowa potoczna tu wystarczy. Wszyscy zrozumieli poza jednym czepialskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Widzisz, bo ja mieszkam w Polsce. A tu, jak gadają o pierwszym pietrze to po schodach się tam z PARTERU wchodzi... I ... To tak... potocznie mówiąc. A konkretnie. Aby o czymś gadać, dyskutować pomysły czy pomagać to musimy mieć "na rozumie" to samo. Inaczej bełkot wyjdzie i strata czasu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 05.01.2016 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Inaczej bełkot wyjdzie i strata czasu. Czy pisanie o "domku dla lalek" nie podpada czasem pod powyższe stwierdzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Jak się przyjmuje za prawdę to, co ktoś deklaruje (kompletnie bez sensu) to wychodzą takie głupoty!Bardzo dobrze to zauważyłeś! Daj rzetelny opis, zadaj pytanie to może ktoś rzetelnie odpowie.Tak to forum działa. Na razie bronisz "najtwojszego" zdania na jakiś temat.Można, tylko po co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 19.01.2016 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Ostatnio otrzymałem wycenę na płytę fundamentową i wyszło, że wersja z płytą grzewczą jest tylko 8tys droższa od tradycyjnej płyty (obie oczywiście zaizolowane od spodu).Wychodzi na to że za niewielkie pieniądze mam ogrzewanie i wylewkę. Niepokoi mnie tylko czy taka płyta dobrze współpracuje z ogrzewaniem gazowym?Rozumiem że duża pojemność cieplna spowoduje praktycznie brak możliwości sterowania temperaturą w ciągu doby. Czy są jakieś inne różnice w porównanie ze "zwykłą" płytą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.01.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Co to jest wg Ciebie płyta grzejna ? Mówisz że tanio Bo jak do zwykłej płyty ktoś Ci wsadzi 500mb rurki po 2 zł/mb to wyjdzie tysiąc, dołóż 500 na ułożenie tego a gdzie 6,5tyś ? Dalej tanio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 21.01.2016 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Co to jest wg Ciebie płyta grzejna ? Mówisz że tanio Bo jak do zwykłej płyty ktoś Ci wsadzi 500mb rurki po 2 zł/mb to wyjdzie tysiąc, dołóż 500 na ułożenie tego a gdzie 6,5tyś ? Dalej tanio? Nie pomyślałem o tym w ten sposób :/ Nie zmienia to jednak pytania czy płyta grzejna jest lepsza od "zwykłej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 16.03.2016 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Wreszcie otrzymałem od architektów projekt. Niestety w moim piętrowym domu z dachem wiązarowym (z pasem dolnym) projektant zaprojektował 13 rdzeni. W kilku miejscach rdzenie są rozmieszczone co 1m. Dodatkowo w ścianach szczytowych jest zaprojektowany rdzeń i skośny wieniec. Spotkaliście się z czymś takim? Moim zdaniem tyle rdzeni i wieńców to gruba przesada. Poniżej rysunek ściany szczytowej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.03.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Twój projektant to żywcem zerżnął od mojego. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 16.03.2016 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Twój projektant to żywcem zerżnął od mojego. [ATTACH=CONFIG]350147[/ATTACH] Pozdrawiam Cezary No tak tylko u Ciebie dach się na tym trzyma a u mnie to nie ma żadnej funkcji konstrukcyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Tą ściankę, to można nawet w technologii szkieletowej postawić, z OSB.W którymś z dzienników (gorbag ?, mest?, artix?) takie rozwiązanie widziałem. W moim projekcie jest obliczona statecznośść takiej ściany (silikat 18cm) i nie trzeba było stosować rdzeni.Żadnego zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.03.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Hej mayek. Projekt domu ogólnie ciekawy. Przy założeniach które podawałeś to szacuje że wyjdzie Ci domek 2-3l maksymalnie o obciążeniu cieplnym 20-30W/m2 ale za to zapotrzebowanie na chłód będzie też znaczne więc coś do schłodzenia będziesz potrzebować. Płyta grzewcza to trochę drogo policzyli za to że przy okazji zatopią w niej rurki do wodnej podłogówki. Tak jak poprzednicy pisali, za rurki wyjdzie 1-2k a firma chce skasować za to 8k więcej. No chyba że w tej cenie będziesz miał płytę zrobioną na gotowo czyli idealnie zatartą dzięki czemu nie będziesz potrzebować robić dodatkowych wylewek bo płyta będzie podłogą to wtedy inna sprawa i warto przemyśleć. To będzie robić firma więc też inaczej do tego podchodzą niż jakbyś sam budował. To trzeba dobrze przemyśleć. Duża masa akumulacyjna nie pozwoli Ci na sterowanie temperaturą w zależności od nastroju ale też to nic złego bo i tak mimo potencjalnych chęci ustawisz raz temperaturę i tego nie będziesz zmieniał bo i po co? Planujesz jakiś stryszek? Rozumiem że będziesz dawał wełnę między belkami stropowymi a nie w skosach? Czemu ściana szczytowa w wersji murowanej? To będzie mostek cieplny dość spory ,no chyba że z BK to zrobisz to wtedy ten mostek będzie mniejszy. BK łatwiej będzie dociąć do tych skosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 17.03.2016 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 fotohoby, kamilDzięki za pomoc. Będzie dokładnie tak jak piszecie, czyli nie będę tego murował. Dzisiaj dostałem wycenę od firmy która robi mi wiązary i zrobili dodatkowe wzmocnienie tak aby można było zabudować szczyt płytą OSB. Wkurza mnie tylko że architekci szczycący się ekspertów od budownictwa energooszczędnego dopuszczają takie "kwiatki" Co do płyty to chyba jednak nie zdecyduję się na grzewczą, lecz na podłogówkę w wylewce. kamil możesz rozwinąć myśl o zapotrzebowaniu na chłód? Dlaczego ma być duże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.03.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 fotohoby, kamil Dzięki za pomoc. Będzie dokładnie tak jak piszecie, czyli nie będę tego murował. Dzisiaj dostałem wycenę od firmy która robi mi wiązary i zrobili dodatkowe wzmocnienie tak aby można było zabudować szczyt płytą OSB. Wkurza mnie tylko że architekci szczycący się ekspertów od budownictwa energooszczędnego dopuszczają takie "kwiatki" Co do płyty to chyba jednak nie zdecyduję się na grzewczą, lecz na podłogówkę w wylewce. kamil możesz rozwinąć myśl o zapotrzebowaniu na chłód? Dlaczego ma być duże? Każdy dom oprócz zapotrzebowania na ciepło ma zapotrzebowanie na chłód, oznacza ile potrzebujesz przeznaczyć na chłodzenie domu. Duże okna zmniejszają zap. na ciepło ale przez nie musisz bardziej chłodzić. Przy budowie domu trzeba patrzeć na jedno i drugie no chyba że w lato nie planujesz mieszkać. Jeżeli podłogówka w wylewce to pod płytę daj 10cm XPSa a na to 10 czy 20cm EPSa inaczej to nie ma sensu ekonomicznego. W tej wersji ładnie wszystko pochowasz w podłodze co tam chcesz i po problemie. Przy płycie grzewczej to już na gotowo musisz robić podejścia a jak się machniesz to będzie problem gdy przykładowo odpływ od kibelka o metr w złym miejscu zrobisz a tak to doprowadzisz wszystko w tej warstwie EPSu. Architekt z góry powinien przewidzieć aby nie robić murowanego szczytu ale cóż poradzić. Jak się chce mieć dobrze to trzeba samemu wszystko zaplanować a architekt na tej podstawie ma zrobić projekt. Inaczej to Cię każdy wydyma na każdym kroku jak sam nie upilnujesz. Pamiętaj że człowiek z natury wybiera łatwiejszą drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts