Marcin34_Śl 24.03.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Projekt ciekawy, moje wątpliwości:- kuchnia/stół, WG Mnie powinno być w kuchni miejsce na mały posiłek a na większe imprezy itp jadalnia z dużym stołem oddalona od kuchni- czy salon nie będzie za wąski 4,8m minus schody 1 m, jak kanapa będzie miała 2,5 - 3 m to ile będzie przejścia pomiędzy kanapą a schodami?- łazienka wąska trochę, mierzyłeś ile będzie miejsca pomiędzy WC a umywalką- sypialnie od południa, jak wcześniej było poruszane będzie gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Wreszcie otrzymałem od architektów projekt. Niestety w moim piętrowym domu z dachem wiązarowym (z pasem dolnym) projektant zaprojektował 13 rdzeni. W kilku miejscach rdzenie są rozmieszczone co 1m. Dodatkowo w ścianach szczytowych jest zaprojektowany rdzeń i skośny wieniec. Spotkaliście się z czymś takim? Moim zdaniem tyle rdzeni i wieńców to gruba przesada. Poniżej rysunek ściany szczytowej: [ATTACH=CONFIG]350091[/ATTACH] To jest jakaś masakra architektem betonowym. chyba ma układ z betoniarnią. szybko muszę dać beton .. bo już 77 lat i a tu betonu jak nie ma tak nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 25.03.2016 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 To jest jakaś masakra architektem betonowym. chyba ma układ z betoniarnią. [ATTACH=CONFIG]351043[/ATTACH] szybko muszę dać beton .. bo już 77 lat i a tu betonu jak nie ma tak nie ma. Na wszelkie moje uwagi dotyczące ilości betonu na piętrze słyszę, że jak dam mniej to może pęknąć itp. W sumie dałbym mniej tych rdzeni, ale boję się że jeśli coś popęka to usłyszę "to nie moja wina bo nie jest zrobione zgodnie z projektem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 25.03.2016 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Projekt ciekawy, moje wątpliwości: - kuchnia/stół, WG Mnie powinno być w kuchni miejsce na mały posiłek a na większe imprezy itp jadalnia z dużym stołem oddalona od kuchni - czy salon nie będzie za wąski 4,8m minus schody 1 m, jak kanapa będzie miała 2,5 - 3 m to ile będzie przejścia pomiędzy kanapą a schodami? - łazienka wąska trochę, mierzyłeś ile będzie miejsca pomiędzy WC a umywalką - sypialnie od południa, jak wcześniej było poruszane będzie gorąco Dzięki za uwagi. Co do wątpliwości: - kuchnia będzie w jakiś sposób oddzielona od salonu, jeszcze nie wiem jak a stół będzie oddalony od kuchni - salon rzeczywiście jest trochę wąski, ale taki wyszedł... Nie chciałem szerszego domu, więc tu jest kompromis pomiędzy szerokością pomieszczeń a szerokością domu - tu podobnie jak wyżej. Pomiędzy WC a umywalką wychodzi koło 90cm. Myślisz że to za mało? - zawsze słyszałem, że w domach pasywnych i energooszczędnych daje się duże przeszklenia od południa, więc tu się nie zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.03.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Na wszelkie moje uwagi dotyczące ilości betonu na piętrze słyszę, że jak dam mniej to może pęknąć itp. W sumie dałbym mniej tych rdzeni, ale boję się że jeśli coś popęka to usłyszę "to nie moja wina bo nie jest zrobione zgodnie z projektem" Ten rysunek który pokazywałeś to tyczył się ścian szczytowych czy ogólnie dach z betonu planujesz bo nie rozumiem tego podejścia konstruktora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 25.03.2016 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ten rysunek który pokazywałeś to tyczył się ścian szczytowych czy ogólnie dach z betonu planujesz bo nie rozumiem tego podejścia konstruktora? Ścian szczytowych. Dach wiązarowy tak jak pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.03.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 - zawsze słyszałem, że w domach pasywnych i energooszczędnych daje się duże przeszklenia od południa, więc tu się nie zgodzę. Daje się duże przeszklenia ale też jest warunek aby średnie U przegrody było 0,15W/m2 a przegroda to ściana i okno itp. Okno będzie mieć 0,8W/m2 a ściana przykładowo 0,1W/m2. Da się policzyć ile jest przegrody z U=0.1W/m2, jaki to stanowi procent całości itp. Jeżeli da się łącznie 30m2 okien to da to przegrodę o stratach 30x0,8=24W/m2. Jeżeli przyjmiemy że pozostałe przegrody będą mieć U=0,1W/m2 to potrzeba ich jakieś 370m2 aby średnie U przegrody wynosiło 0,15W/m2 (370x0,1=37+24=61:400=0,1525W/m2 =ok.15W/m2). Na tej podstawie widać że dużo okien nie oznacza że powinny być same przeszklenia czy coś takiego. Okien powinna być odpowiednia ilość i odpowiednio zlokalizowane aby jak najlepiej wykorzystać słońce do ogrzewania domu. Ta zasada jest dobra i dla domu energooszczednego jak i pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.03.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ścian szczytowych. Dach wiązarowy tak jak pisałem. To jeżeli wiązary to z wiązarów możesz zrobić szczyty bo oni mają taką możliwość i na zasadzie adaptacji to powinno się dać zmienić. Czyli dostaniesz projekt od architekta i konstruktora a potem to zmienisz i nic nie pęknie bo nie będzie bloczków tylko szkielet drewniany. Możesz dopytać architekta dla pewności czy tak to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.03.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) To jeżeli wiązary to z wiązarów możesz zrobić szczyty bo oni mają taką możliwość i na zasadzie adaptacji to powinno się dać zmienić. Czyli dostaniesz projekt od architekta i konstruktora a potem to zmienisz i nic nie pęknie bo nie będzie bloczków tylko szkielet drewniany. Możesz dopytać architekta dla pewności czy tak to może być. ??? Edytowane 25 Marca 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 29.03.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Poniżej rysunek ściany szczytowej: [ATTACH=CONFIG]350091[/ATTACH] Spytaj konstruktora ile wynoszą naprężenia rozciągające w ścianie na górze tego wieńca poziomego (rozumiem, że to jest poziom stropu i ten wieniec i tak będzie) i czy one są większe od dopuszczalnych dla zaprawy. Obstawiam, że nie i że żadne żelbetowe usztywnienia nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.11.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Tą ściankę, to można nawet w technologii szkieletowej postawić, z OSB. W którymś z dzienników (gorbag ?, mest?, artix?) takie rozwiązanie widziałem. W moim projekcie jest obliczona statecznośść takiej ściany (silikat 18cm) i nie trzeba było stosować rdzeni. Żadnego zresztą. Foto mam do ciebie pytanie,bo jesteś na każdym wątku o domu energooszczędnym.Dlaczego mając taką "wiedzę" o budowaniu energooszczędnym ...na zaizolowaną od dołu PF położyłeś 10cm styropianu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.11.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 To jest jakaś masakra architektem betonowym. chyba ma układ z betoniarnią. [ATTACH=CONFIG]351043[/ATTACH] szybko muszę dać beton .. bo już 77 lat i a tu betonu jak nie ma tak nie ma. To jest wygodne rozwiązanie,betonowy strop wiąże budynek.U mnie też architekt chciał na niewielkiej antresoli zrobić betonowy strop.To chyba jest tak jak z kierownikami budowy.Kiedyś słyszałem rozmowę inwestora z drugim: -Mam dobrego kierownika budowy,kazał dorzucić 500kg stali do zbrojenia.Super gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.11.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Foto mam do ciebie pytanie,bo jesteś na każdym wątku o domu energooszczędnym.Dlaczego mając taką "wiedzę" o budowaniu energooszczędnym ...na zaizolowaną od dołu PF położyłeś 10cm styropianu ? Twój: poniewaz nie potrzebowalem jej akumulacyjnosci, a te 10cm EPS bylo tańsze od XPS, przy lepszej lambdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.11.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Twój: poniewaz nie potrzebowalem jej akumulacyjnosci, a te 10cm EPS bylo tańsze od XPS, przy lepszej lambdzie. Akumulacyjności płyty nie potrzebowałeś,ale wychwalanej silki w ścianach już tak?To jak to jest.Potrzebujesz akumulacyjności w ścianach zewnętrznych,a w PF już nie?Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.11.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 (edytowane) W akumulacyjnosci ( zyskow od slonca, czy kominka czy bytowych ) najwieksze znaczenie ma pierwszych 10cm przegrody, reszta jest pomijalna. Bo nie zdazy sie rozgrzac, a żródło dodatkowych zysków juz sie skończyło.Całość akumulacji plyty bierze udział wtedy, kiedy sie ja podgrzewa podlogowka. A ja nie grzeje akumulacyjnie. Gdybym chciał miec wieksza akumulacyjnosc, to zrobilbym strop monolityczny, on zrobilby wiecej, niz dodatkowy beton w podlodze.Silikat wybralem tez, a moze głównie, ze wzgledu na akustyke. Edytowane 22 Listopada 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.11.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 (edytowane) W akumulacyjnosci ( zyskow od slonca, czy kominka czy bytowych ) najwieksze znaczenie ma pierwszych 10cm przegrody, reszta jest pomijalna. Bo nie zdazy sie rozgrzac, a żródło dodatkowych zysków juz sie skończyło. Całość akumulacji plyty bierze udział wtedy, kiedy sie ja podgrzewa podlogowka. A ja nie grzeje akumulacyjnie. Gdybym chciał miec wieksza akumulacyjnosc, to zrobilbym strop monolityczny, on zrobilby wiecej, niz dodatkowy beton w podlodze. Silikat wybralem tez, a moze głównie, ze wzgledu na akustyke. W tym wypadku,nie ma najmniejszego sensu XPS pod płytą....ale to już pewnie pisało ci wielu. Ok,Twój cyrk-Twoje małpy,jak powiadają. Choć...Pamiętam jak pisałem,że chcę różnicować temp.w pomieszczeniach i Liwko i kilkunastu innych niemal mnie zlinczowało.Dziś wiem,że to osiągalne i możliwe.A ci "panowie" pozjadali wszystkie rozumy świata.Ale na FM to norma. Pozdrawiam. Edytowane 22 Listopada 2017 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.11.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 (edytowane) W tym wypadku,nie ma najmniejszego sensu XPS pod płytą....ale to już pewnie pisało ci wielu. Wyobraź sobie, że nikt mi tego nie napisal, bo nieizolowana od gruntu plyta nie mialaby sensu XPS powoduje, ze zadna betonowa czesc domu nie styka sie z gruntem. Gdyby nie on, plyta bylaby jednym, wielkim radiatorem, w dodatku mogacym podciagac wilgoć Warstwa izolacji to uniemożliwia. Na FM powstaje wiele płyt w takiej konfiguracji, wystarczy prześledzić dzienniki budowy. Wersja z calaą izolacją pod plytą ma dla mnie sens wtedy, kiedy rury podlogowki, rury cwu, trafiaja do plyty, a jej powierzchnia jest zatarta pod posadzki. Odpada jeden etap, jeden koszt. Edytowane 22 Listopada 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.11.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Ale XPS powoduje, ze zadna betonowa czesc domu nie styka sie z gruntem. Gdyby njn on, plyta bylaby jednym, wielkim radiatorem, w dodatku mogacym podciagac wilgoś Warstwa izolacji to uniemożliwia. Wersja z calaą izolacją pod plytą ma dla mnie sens wtedy, kiedy rury podlogowki trafiaja do plyty, a jej powierzchnia jest zatarta pod posadzki. Odpada jeden etap, jeden koszt. Chciałem napisać,płyta nie ma sensu,a nie XPS-przepraszam.Chyba że zaszła konieczność konstrukcyjna zastosowania płyty. Jak dla mnie,przerost formy nad treścią.Płyta to możliwości,akumulacja,przewody nadmuchowe wentylacji itd.W Twoim przypadku fundamenty rozwiązane jak u Bartka (Barth3z) były by aż nadto.Na 100% taniej. Co do dalszej części wypowiedzi to....nie ma żadnego znaczenia,czy wylewam 25cm betonu i przykrywam to 10cm posadzki z zatopionym OP,czy wylewam 35cm z zatopionymi rurkami.Oczywiście bez styropianowego hamburgera :)Pierwszy przypadek ma więcej zalet a niżeli wad.W drugim wypadku nie ma miejsca na błędy,żadne błędy.Dobrze o tym wiesz,a niejeden się przekonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.11.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 (edytowane) Plyta to wieksza sztywnosc, brak podciagania wilgoci, brak mostkow termicznych, brak osiadania chudziaka...Szybkosc budowy.A po zamianie polowy grubosci XPS na EPS w stosunku do kalkilacji na ławach wyszlo drozej o 1,5kzłPrzy plycie na 20cm XPS byloby o kilka tys drozej, a zyskalbym tylko akumulacje, ktorej przy gazie nie potrzebuje. Edytowane 22 Listopada 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.11.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Plyta to wieksza sztywnosc, brak podciagania wilgoci, brak mostkow termicznych, brak osiadania chudziaka... Szybkosc budowy. A po zamianie polowy grubosci XPS na EPS w stosunku do kalkilacji na ławach wyszlo drozej o 1,5kzł Przy plycie na 20cm XPS byloby o kilka tys drozej, a zyskalbym tylko akumulacje, ktorej przy gazie nie potrzebuje. Technologicznie-owszem zyskałeś.Jeśli chodzi o energooszczędność,wybacz ale nie widzę tu zysku.Kiedyś,bodajże kolega zubuch wyliczał na każde 5cm betonu akumulację.Wychodziło sporo.Wylewając PF,jedynie dla stabilności,mostków itd -to nic ponad parametry dobrze wykonanego fundamentu. Ja osobiście po 2 miesiącach mieszkania,widzę zaletę akumulacyjności 35cm betonu.Bez styropianowego hamburgera nad rurkami OP.Gdybym napisał ,że moja PC dogrzewa tylko wodę,mając zamknięte termostaty na pętlach-i tak od 3-4 dni-nikt by tu nie uwierzył.Ale tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts