Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z podłaczeniem lamp i włączników.

Recommended Posts

Gość grend

Jeżeli tgs ma faktycznie łóżko ,tak jak pisal , miedzy kinkietami to chyba jest bezcelowe właczanie kinkietów przy łózku jeżeli może zgasic światło głowne... Nigdy się z takim czyms nie spotkałem. Można zrobić to schodowymi albo bistabilnie - efekt ten sam

Najmniej zainteresowany wątkiem jest autor :)

a czym się różni ? Pomijam ułożenie klawiszy

W tym konkretnym przypadku czy w ogóle? Dobra pytanie retoryczne, w tym konkretnym przypadku, jeśli zasilanie jest takie jak pisze autor wątku, to za pomocą bistabilnych da się sterować tak by z miejsca 1,2,3 dało się włączyć i wyłączyć oświetlenie główne jak i kinkiety pojedynczo co jest niemożliwe przy użyciu schodowych i krzyżowych do tego da się zachować funkcję żyły ochronnej.

ok tylko że ta opcja jest według mnie bezsensu i dlatego nie biore tego pod uwagę. Bo w tym wszystkim chodzi aby była oświetlona droga łożko - drzwi i to spełnia...

Wielu rzeczy nie bierzesz pod uwagę, tego że każde gniazdko jest sprowadzone do rozdzielnicy też a i jesteś pewien że da się zrobić to o czym piszę a nie podpuszczam Cię np.?

2 osobne zasilania aby w momencie wyłączenia jakiegoś bezpiecznika było drugie żródło swiatła i mozliwoś wyłaczania swiatła głownego przy łóżku i przy wejściu - tak mi się wydawało ze to ma sens.

Dwustronne zasilanie w mieszkaniówce i o ile zrozumiałem oba zasilania załączone "na kupę". Przecież to rozwala wszelakie obliczenia zabezpieczeń SWZ i przekrojów przewodów. Amatorszczyzna. Brak odpowiedzialności.

Tylko ja się nie spotkałem żeby klient chciał mieć "wszystkie bajery" ,

Jak wykonałem jedną w zyciu instalacje to właśnie tak zrobiłem .

Weź się chłopie zdecyduj, czy wypowiadasz się jako doświadczony fachowiec, czy jako wykonawca jednej instalacji.

A najlepiej daj sobie w ogóle spokój, bo jesteś niebezpieczny dla otoczenia. Jak kiedyś przeczytałem Twoją radę że nie należy łączyć uziemienia odgromowego z ochronnym, to napad śmiechu mało mnie nie zabił. Że o bezpiecznych 230V nie wspomnę.

Remiks inna działka - powiedz mi jak połaczyłes rurę kominową z twoją masą akumulacyjną kominka ? Dołożyłeś rurę stalowa i wylałeś na to szamot czy w inny sposób ?

Fakt nie na temat;-) Cegła szamotowa, wycięty otwór większy od rury ok 1cm fazowany tak by rura nie wpadała uszczelnienie z maty z włókien ceramicznych.

Gość grend

ale to zrobiłeś z cegieł płaszczyznę i wtedy wyciąłes ten otwór - a nie było problemu z fugami.

Ja mam taki jeden dylemat. Robię kominek przez parter i pietro. Mase akumulayjną też robię na piętrze i teraz nie wiem czy przepuszczać spaliny przez masę, czy mi się jednak rura wychłodzi do 150-200 stopni i będzie zbedna ? Bo jeżeli zrobię na wyrost to będę musiał rozebrać a jak nie zrobie i będzie 300 stopni to będę musiał dobudować. Rura stalowa wśrodku będzie miała 5 metrów i zgaduj. Robiłes jakies badania :) w tym kierunku ? Jak stwierdziłeś ile stopni wypuszczasz w komin bo dla mnie to jest kluczowe