Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ogrodowa

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Elfir, to tak nie do końca jest. Z info jakie kiedyś wyciągnąłem od serwisanta, część narzędzi jest robiona gdzieś w Austrii. Część jest robiona w Azji. I taki model produkcji stosują bodajże wszystkie firmy. Mają swoich technologów w CHRL i pod ich dyktando klepią produkcję. Dla przykładu - praktycznie wszystkie elektro narzędzia mam z Stiga - i wszystkie są robione w Chinach. A nikt nie powie że Stiga to 'chińczyk marketowy'. Działa latami i ma dobrą jakość.

steffan66 - odnośnie pomp - to taka dygresja; rodzice u siebie mają oczko wodne, spore bo jakieś pod 16 kubików. Zrobili je krótko po wykończeniu domu. Na dziś to będzie jakieś 12 lat. Przyjechała wówczas jakaś firma, założyli pompę zanurzeniową, wodotryski różne, podpowiedzieli ojcu jaki dodatkowy filtr może sobie zrobić, założyli też później lampę UV. Jakoś niedawno, latem siadła pompa. wyciągnęliśmy ją z ojcem i próbowaliśmy odszukać co to za model itp. Nie udało sie- była cała zawalona glonami. Gdzie nie gdzie się tylko kolor - zblazowany żółty przebijał. Wziąłem pompę pojechał do chłopaków na serwis - tam ustalili ze to stary model z AL-KO. Można było ją w dodatku naprawić, ale uznaliśmy że nie ma to sensu. Nie udało się też już dostać takiego modelu. Weszły nowe. Nie wiemy ile te nowe ujadą. Ale jeśli pompa zanurzeniowa pracuje prawie dzień w dzień przez ponad 11 lat to zakładam że z pompami ogrodowymi też sobie radzą. I mówi Ci to fan Stiga :-)

• 4 months później...
Ja z tych pomp, które znam mogę Ci polecić zapoznanie się na przykład z pompami od Wilo, bo taką właśnie wybrałem do ogrodu teściowej jak zostało mi zlecone wykonanie systemu nawadniania kwiatków i warzyw :p Jest w czym przebierać u nich, ja zdecydowałem się na Wilo FMC bo większej pompy teściowa do kwiatków nie potrzebuje :p A i ciśnienie nie wyrwie jej węża z ręki :)