Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie dość, że pierwszy i duży to jeszcze bez błędów - tak zakładam!:))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oooo, hej mamik:) - jak fajnie, że odkopujesz mój wątek:hug: nie piszę bo się nic nie dzieje, choć powinnam Wam napisać, że architekt przyjął moje rzuty, wizualizacje i inne pierdoły i ma robić z nich projekt - czyli zakładam, że przerysowuje:) Nic a nic się nie obraził - zależy mu na zadowolonym kliencie, a ten będzie zadowolony, jak dostanie swój dom:lol2:

Sądzę, że do końca czerwca powinien się wyrobić - ma popracować nad bryłą, jakoś ją ładnie ubrać. Zmieniłam wysokie okno w salonie na dwa wysokie, hihi - zobaczymy co z tego wyjdzie;)

Napiszę zaraz jak się dowiem:)

A na działce cisz i nic się nie dzieje - choć ostatnio rozmawiałam z panem od ogrodów - chyba w międzyczasie zrobimy też projekt ogrodu, bo może część drzew wkopiemy zanim zaczniemy budowę. Tak mi się brzozy marzą:)

no to jak się nie dzieje, skoro się dzieje :lol2:

projet ogrodu równolegle z projektem domu - tak żeby zgrać ogród z obrysem domu, ścieżkami i rozmieszczeniem okien :yes: żeby widoki ładne były :yes:

nasadzenia przed budową to wg mnie bardzo dobry pomysł, raz widziałam taką budowę, działka była podzielona, do płotu budowa, za płotem ogród, działka około 1000m, więc nie jakaś ogromna, a dało się, robotnicy za płot nie wchodzili, a po dwóch latach budowy dom był z ogrodem, a nie w polu:D

czekamy na c.d.:D

No więc tak właśnie planujemy zrobić - poczekam tylko na koncepcję i jak już ją klepniemy, to szukamy projektanta ogrodów. Fajnie z tą działkę z wjazdem od południa, bo główny ogród (i najbardziej zielony) będzie na końcu działki, zatem daleko poza obszarem trasy koparki (tak wierzę:))

Od frontu pójdą rośliny kwitnące, a te zasadzę, jak dom już stanie, bo czekać na nie nie trzeba.

Najtrudniej z drzewami, ale mam nadzieję, że po 3 latach już będzie na co popatrzeć:)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 5 weeks później...

Jestem absolutnie wykończona etapem koncepcji, ale chyba można oficjalnie uznać ją za zakończoną:wave:

Cud, że architekt przy nas (mnie) nie osiwiał, ale wielkie dla Niego ukłony, bo zrobił tak, jak miało być i jest cudownie pięknie:D

Koniec końców stanęło na 3 koncepcjach. Mieliśmy dużą zagwozdkę z oknami w pokoju chłopców - ściana fasadowa jest pod okna 2m, ale w trakcie prac padła sugestia, żeby dodatkowo wstawić okna połaciowe. No i zaczęło się jeżdżenie, szukanie, spotkania. W życiu nie miałam okien połaciowych i nie sądziłam, że z ich wymiarem jest taki problem - jak pasowały na wysokość, to nie pasowały na szerokość. Jak pasowały na szerokość to były tak wysokie, że nic nie zostałoby z poddasza, a tam ma być cała WM i pokój miałby chyba 3,5m. Chciałam połączyć je kołnierzem to znów dolne okna byłyby zbyt krótkie. A jeśli dłuższe to zupełnie nieotwieralne, zatem myłabym je lewitując nad działką.....No horror. Myślałam, że w XXIw zamawiam okna jakie chcę - a tu klops.

Stanęło więc na oknach 1,6-2m ale szerokich - chłopcy mają te pokoje od południa, zatem zakładam, że nie będzie tam za ciemno, a znów przy połaciowych od południa mogły by być wręcz prześwietlone. Za to mają wysoką bawialnię z mega wysokimi oknami:)

Zmieniliśmy również okno w kuchni na wysokie, przy czym ciut inaczej planuję ustawić kuchnię.

Reszta bez zastrzeżeń - jest dokładnie tak, jak chcieliśmy i dla nas (mam nadzieję) wygodnie i funkcjonalnie. Rozważam jeszcze zmianę biegu schodów, bo trochę te biedne dzieci się nachodzą, ale to już później.

Póki co mamy jeszcze zadecydować o kolorystyce elewacji - ja jestem za wersją 2, mąż za wersją 1;)

(niestety dach w kolorze czekolady, bo tak przepisy każą)

wersja 1:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/OPCJA1B_zpsi9zxiut1.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/OPCJA1a_zpsztj7dr5z.jpg

wersja 2:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/OPCJA3b_zpsmpekza0j.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/OPCJA3a_zpsfadpies8.jpg

rzut parteru:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/LK_1301_TECHNICZNYrzutparteru-1_zpstlvr9vnn.jpg

rzut piętra:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/LK_1301_KONCEPCJArzutpitra-1_zpswbhbcuwn.jpg

Ze spokojem czekamy teraz na rozrysowanie na działce i bierzemy się za planowanie ogrodu:p

Ana, jak dla mnie za dużo jest ozdobników na elewacjach np. podpory okapów (a może zrezygnować z okapów szczytowych? ), więc jeden kolor będzie lepszy, czyli wersja 2.

Biegu schodów nie zmieniaj, tak jest dobrze, bo przez salon nie będą ganiali :)

Wejście masz od południa?

Cudowny dom będzie warto było tak długo czekać, a do tego funkcjonalny szyty na Waszą miarę..

Dla mnie elewacja nr 2 .

Profeska że najpierw sprawdziliście jakie okna możliwe do wykonania a potem zostały wrysowane bo najgorzej jest tak że wyobraźnia ponosi papier wszystko przyjmie i na etapie realizacji jest problem.

Za projektem ogrodu na tym etapie jestem za niwelacja terenu czy np oczko system nawadniania sama jestem na tym etapie i gdybym zrobiła wcześniej to koparkowy nie musiałby odwiedzać mnie tyle razy....

Kiedy zamierzacie ruszać ?

Jedna znajoma ma wejście z sypialni bezpośrednio do łazienki i bardzo na to narzeka, bo w nocy spłukiwana woda w toalecie ją budzi. Mówi, że teraz łazienka albo z wejściem z przechodniej garderoby, albo z osobnego korytarzyka.

Jedna znajoma ma wejście z sypialni bezpośrednio do łazienki i bardzo na to narzeka, bo w nocy spłukiwana woda w toalecie ją budzi. Mówi, że teraz łazienka albo z wejściem z przechodniej garderoby, albo z osobnego korytarzyka.

Ja mogę powiedzieć z własnego doświadczenia mnie nie budzi może to drzwi lub tak twardo śpię, lub krótsze rury kanalizacyjne jak to na parterze.