Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

po wymianie grzejników - roznica ciepla, gdzie szukac problemu???

deejay37

Recommended Posts

Witam. Mam problem z ogrzewaniem, z zoną zamieszkaliśmy w domu z rodzicami, wyremontowaliśmy sobie gore, rodzice na dole, w domu jest ogrzewanie centralne w układzie otwartym, podczas remontu góry wymieniliśmy grzejniki zebrowe stalowe na aluminiowe, na dole zostały stalowe stare, no i doszło do pory grzewczej i jest problem ze aluminiowe które podobno miał byc nawet wydajniejsze od starych stalowych - jest odwrotnie, na dole jest ok a u mnie do gory niema tego ciepła nawet co bylo na stalowych, na dole np: teraz jest 23stopnie u gory 19stopni. Prosze o porade gdzie moge szukac problemu, czy grzejniki ktore wymieniłem na fondital calidor 500/100 nie są odpowiednie do układu otwartego? czy ta różnica spowodowana przez to ze na dole sa stalowe a do gory aluminiowe, pompka na piecu jest, przestawienie na 3 bieg nic nie zmieniło, czuc o polowe różnice ciepła miedzy przypływem a odpływem grzejników. Chociaz jakas wskazówke moze ktros poradzi, nie znam sie na istalacji grzewczej probowałem mniej wiecej opisac dobrze moj problem w razie jakis pytan prosze pytac

Prawdopodobnie zmienił się opór hydrauliczny grzejników na górze (głównie generowany przez zawory), zatem instalację należy wyregulować pod względem oporów i co za tym idzie przepływu czynnika grzejnego.

Może te teksty przybliżą ci problem:

http://www.regulus.com.pl/news/regulacja-hydrauliczna-instalacji-co

http://www.regulus.com.pl/news/akademia-regulusa-ii-srednica-rur-przylacza-grzejnika

Pozdrawiam

Bogusław