PaRa 27.04.2018 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Czy nasiona mają długi termin przydatności ? Mam trawę Kiepenkerl Majestic Classic, otworzyłem ją w sierpniu 2017, po wysianiu zakleiłem opakowanie. Teraz zrobiłem nią dosiewki i nic się nie dzieje, może termin nie odpowiedni ? Mam jeszcze czekać ( minęło 6 dni ) ? A może nasiona do niczego już się nie nadają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.05.2018 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 (edytowane) Otrzymałem prezent od małżonki, wiertarko-wkrętarka DeWalt XR Li-Ion 14,4 VDCD734C2. Sprzęt sprawdziłem wczoraj, musiał wywiercić 448 otworów pod wkręt tarasowe. Mam już zamocowaną do ściany konstrukcję pergoli, przykręcone deski tarasowe na najważniej części tarasu i zamocowany do ściany sterownik od systemu nawadniania. W tym tygodniu muszę skończyć taras, około 20 maja pojawi się ekipa, która wykona placyk z płyt betonowych za domem. Następne prace wokół domu będą jak pojawi się koncepcja i wolne środki. Dziś święto pracy uczciłem pracą i dokończyłem taras ( z p. Markiem ), jeszcze tylko oświetlenie i żagiel słoneczny. Edytowane 1 Maja 2018 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 03.05.2018 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Posiadanie tarasu wymusiło zakup kompletu mebli, szukałem w necie, marketach budowlanych i ostateczne zakupiłem w IKEA W ostatnim czasie miałem problem z prędkością internetu, rozwiązaniem okazało się wymiana modemu na taki, który obsługuje LTE, kupiłem używany router ZTE MF 283+. W międzyczasie objawiły się tematy, które muszę rozwiązać : - poszukuję jakiegoś punktu, który regeneruje akumulatory do elektronarzędzi, wolałbym załatwić tą sprawę na miejscu ( Warszawa i okolice ). - chciałbym kupić żwir frakcji 4-8, którym wysypałbym część działki - taka alternatywa do trawnika, najlepiej jakby kamyki były jednolite jeśli chodzi o wielkość i barwę. - gdzie znajdę dobry serwis, który wyreguluje mi kosiarkę wrzecionową. Żwir ze względu na koszt transportu najlepiej z Góry Kalwarii / Warki i okolic, pozostałe rzeczy to Warszawa i okolice, pracuję na terenie południowo - wschodniej części mazowieckiego ( Mińsk Maz., Garwolin, Otwock Grójec, Białobrzegi, Kozienice, itp ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.05.2018 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Korzystając z długiego weekendu ( 3 dni urlopu ), wykonałem większość zaplanowanych prac. Serwis który odwiedziłem w Warce, nie był zainteresowany regulacją mojej kosiarki, dlatego zrobiłem to samodzielnie. Kosiarka przechodzi test z kartką papieru. Przy okazji kupiłem podkaszarkę elektryczną, miałem kupić coś w necie ale wybrałem podkaszarka elektryczną STIHL FSE 31 - do koszenia krawędzi trawnika powinna wystarczyć. http://www.stihl.pl/Produkty-STIHL/Kosy-mechaniczne/Podkaszarki-i-kosy-elektryczne/21324-1496/FSE-31.aspx Wczoraj zrobiłem 2 podejście do dosiewek, myślałem że nasiona trawy z zeszłego roku do niczego się już nie nadają, ale pojawiły się jednak igiełki. Nasiona rozsiałem w wybranych miejscach, przykryłem cienką warstwą odpowiedniej ziemi z worka i obficie podlałem. Przesypałem resztkę nawozu do wiaderka i dzisiaj rozsypię go na trawniku, muszę zakupić następny worek. Zamówiłem też opryskiwacz, którym będę walczył z chwastami na trawniku, mam już jeden ale był w nim Roundup i nie chcę ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 14.05.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 http://images83.fotosik.pl/19/74862f609869c983med.jpg http://images83.fotosik.pl/19/f505f31299ae474dmed.jpg Powiedź proszę, kostka dochodzi do tynku? Jak to masz wykonane? Tynk masz jakiś hydrofobowy? U mnie zaproponowali zostawienie "cokołu" 2 cm i podklejenie listwy z okapnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 14.05.2018 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Powiedź proszę, kostka dochodzi do tynku? Jak to masz wykonane? Tynk masz jakiś hydrofobowy? U mnie zaproponowali zostawienie "cokołu" 2 cm i podklejenie listwy z okapnikiem Kostka dochodzi do tynku, nie ma żadnej przerwy, okapnika, jest tylko lekki spadek od budynku. Tynk silikonowy, podobno mniej się brudzi. Ten cokół i okapnik to niepotrzebna komplikacja i koszty, ja też miałem wątpliwości ale widziałem sporo budynków zrobionych tak jak u mnie. Niedługo miną 2 lata jak mam takie rozwiązani i na razie minusów nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 24.05.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Hej. Możesz napisać coś więcej na temat tarasu? Jakie przekroje drewna zastosowałeś? Co ile są legary oraz bloczki betonowe? Jakie wymiary tarasu? Z jakiego drewna są legary? Ile płaciłeś za drewno? Przymierzam się powoli do wykonania tarasu i zbieram dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.05.2018 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Hej. Możesz napisać coś więcej na temat tarasu? Jakie przekroje drewna zastosowałeś? Co ile są legary oraz bloczki betonowe? Jakie wymiary tarasu? Z jakiego drewna są legary? Ile płaciłeś za drewno? Przymierzam się powoli do wykonania tarasu i zbieram dane. Jeśli chodzi o materiały, to wszystkie kupiłem w tej firmie: http://www.niedrogo.net/ i tam masz ceny, wożą na pewno na Białołękę. ( czy za darmo to kwestia wielkości zamówienia ). Wykonanie tarasu jest praco chłonne ale proste, najlepiej robić z pomocnikiem. I zabawy z malowaniem impregnatem i olejem jest trochę. - legary modrzew syberyjski / kantówka strugana 45x70 maja po 3 mb - deska tarasowa wykonana z modrzewia syberyjskiego szczotkowanego . Grubość deski: 28 mm Szerokość deski: 140 mm Klasa jakościowa: AB Profil: Szczotkowany Bloczki wystarczy jak będą co 1m, u mnie były co 60 cm, bo człowiek od kostki żle zrozumiał i zrobił lepiej niż trzeba. Legary powinno się dawać co 50 cm, max 60 cm Taras ma chyba 1,2x9 m ( ten pasek wzdłuż domu ) i 4,6 x 3,8 kwadrat przy oknie suwanym. Dziś pracują ludzie od kostki brukowej, za domem będę miał placyk z płyt, ma tam być basen dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Czy nasiona mają długi termin przydatności ? Mam trawę Kiepenkerl Majestic Classic, otworzyłem ją w sierpniu 2017, po wysianiu zakleiłem opakowanie. Teraz zrobiłem nią dosiewki i nic się nie dzieje, może termin nie odpowiedni ? Mam jeszcze czekać ( minęło 6 dni ) ? A może nasiona do niczego już się nie nadają ? odczekaj dobre 4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.05.2018 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 odczekaj dobre 4 tygodnie. Nasiona są dobre, dosiewka działa, oprysk na chwasty działa, nawóz działa, trawnik jest prawie taki jak chciałem. Jest tylko jeden minus, kosiarka bębnowa albo ja nie daje rady, na razie ograniczyłem podlewanie i nie bede szalał z nawozem bo koszenie stało się problemem. Szukam budżetowego robota koszacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 31.05.2018 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 (edytowane) Za domem pojawił się placyk z płyt, planujemy w tym miejscu ustawienie basenu 2 x 3 m. Skarpę pomiędzy tarasem a placykiem chcę zagospodarować żwirem płukanym frakcji do 16 mm z punktowymi zasadzeniami lub będzie trawnik. Przy okazji ekipa zamontowała krawężniki wzdłuż ogrodzenia, przesunęła rurę drenarską bliżej płotu, obsypała ją grubym żwirem i na koniec wsypała żyzną ziemię. Rozwiązana została też sprawa odprowadzania wody z dachu, do rynien podłączono rurę drenarską i wyprowadzoną ją za płot. Chcę ułatwić sobie życie, dlatego szukam robota koszącego o ile będzie w rozsądnej cenie. Mam zamiar kupić sprzęt doby jakościowo, mam czas więc mogę poczekać na koniec sezonu i wyprzedaże starszych modeli. Edytowane 31 Maja 2018 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 04.06.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Chcę ułatwić sobie życie, dlatego szukam robota koszącego o ile będzie w rozsądnej cenie. Mam zamiar kupić sprzęt doby jakościowo, mam czas więc mogę poczekać na koniec sezonu i wyprzedaże starszych modeli. M.A.G. w swoim dzienniku pisał o nich ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.06.2018 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Wczoraj syn zmotywował mnie do zrobienia piaskownicy, wykorzystałem drewno które pozostały po montażu pergoli i tarasu. Jak widać na zdjęciu jeszcze trochę pracy związanej z zagospodarowaniem terenu mnie czeka. Próbuje walczyć z wiechliną roczną na moim trawniku, do tej pory ograniczyłem podlewanie ( chwast lubi wigloć ), nawożenie ( podobno trzeba ograniczyć azot ) i kosiłem nisko raz w tygodniu. Efektów brak. Na pewno nie pomaga mi to że działkę mam wśród sadów i nasiona są nawiewane. Trawnik wygląda słabo z powodu słońca i upałów, dlatego wczoraj skosiłem trawę, użyłem nawozu i obficie podlałem. Inna szkoła mówi, że jeśli trawnik wzmocnimy to chwast nie będzie miał miejsca na ekspansję. Nie bardzo w to wierzę ale sprawdzenie mnie nic nie kosztuje. Podobno w tej walce pomaga oprysk Stomp, skorzystam z niego w ostateczności. Edytowane 17 Czerwca 2018 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.07.2018 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Budując dom nie zrobiłem odkurzacza centralnego, nie widziałem takiej potrzeby. Zamiast wydawać pieniądze na odkurzacz, miałem plan aby te środki przeznaczyć na dobry odkurzacz tradycyjny ( jakiś czas temu kupiłem Miele ) i odkurzacz automatyczny. Dziś przyszedł do mnie ten ostatni, kupiłem ILIFE V7S Pro. Na początku myslałem o Xiaomi, ale cena mnie zniechęciła i brak funkcji mop. Jak odkurzacz się sprawdzi to będzie też robot do trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.07.2018 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 (edytowane) Dziś skoczyłem prace nad roletą poziomą, zamierzenia były piękne a wyszło nienajgorzej. Kupiłem tkaninę, linkę, karabińczyki, itp. i wyszło coś takiego. Na razie deszcze sprawiły że roleta jest złożona, muszę jeszcze pomyśleć o oświetleniu i zasłonach bocznych bo słońce podczas upałów przeszkadza. A główna funkcja rolety to ochrona tarasu przed słońcem. Edytowane 16 Lipca 2018 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.07.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Chyba poziomą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.07.2018 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Chyba poziomą? Oczywiście, dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.07.2018 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 (edytowane) I wersja rozlozona, gotowa na słońce i lekki deszcz. Edytowane 17 Lipca 2018 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.07.2018 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) Nie przemyślałem wcześniej tematu krawędzi trawnika, podczas koszenia problemem były krawężniki i betonowe elementy ogrodzenia systemowego. O ile samo koszenie idzie szybko i sprawnie, to przycinane trawy przy tych elementach trochę czasu zabierało. Wczoraj został ułożony pasek z kostki brukowej, który ma ułatwić mi życie. Moje rozmowy ze stolarzem na temat wykonania placu zabaw są już na ostatniej prostej, mam nadzieje, że ten element pojawi się za 4 tygodnie. Do tego czasu przygotuję miejsce i kupię płyty wyprodukowane z granulatu gumowego SBR. Edytowane 28 Lipca 2018 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 30.07.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 cześć, możesz coś więcej powiedzieć o samodzielnym robieniu pergoli - a dokładniej tkaniny i elementów do suwania ? Jakbyś pokazał bliżej zdjęcia tego jak to jest zrobione to byłoby super. drogo Cię wyszło w porównaniu do gotowych tranin i elementów do suwania? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts