PaRa 15.11.2021 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 a niby dlaczego? Wyjaśnij Zużyłem toche ponad 9000kWh za zeszły rok 77% w taniej taryfie, 23% w drogiej Zapłaciłem niecałe 4000zł Ile bym zapłacił w jednej taryfie? 6000-7000pln. U mnie sama podłogówka - przy kaloryferach byłoby inaczej (nie da rady grzać głównie w 2 taryfie, brak akumulacji) Chodziło chyba o taryfę w przypadku działającej fotowoltaika. W tym momencie mam tak samo, PC działa praktycznie w " tanim " prądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 16.11.2021 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Chodziło chyba o taryfę w przypadku działającej fotowoltaika. W tym momencie mam tak samo, PC działa praktycznie w " tanim " prądzie. co do taryfy z fotowoltaiką to na razie sprawdzam bo działa u mnie dopiero od miesiąca. Jako że przeszedłem z rozliczenia wg wskazania na rozliczenie prognozowane roczne wydłużyłem okienko dzienne i jest obecnie ok 11 do 17 - by jak najwiecej zużywać wtedy kiedy produkuję prąd. Wiem, biorę wtedy prąd w droższej taryfie ale teroetycznie potem w okresie wiosenno letnim powinienem nadwyżkami pokryć to co teraz zużyję wiecej.... ,,,mam nadzieje. Zobacze 1go grudnia wskazania licznika - ile było autokonsumpcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 16.11.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Ja również pozostałem przy g12w. Zobaczymy po roku jak to się przekładać będzie. Ale u mnie ze względu na obciążenie akwariami raczej będę miał dopłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2021 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Ja również pozostałem przy g12w. Zobaczymy po roku jak to się przekładać będzie. Ale u mnie ze względu na obciążenie akwariami raczej będę miał dopłatę. Nie ma sensu przy PV wydłużanie czasu taniej strefy w dzień. Najlepsza byłaby G12as, ale jest niedostępna dla prosumentów. Jeżeli trzeba będzie dokupić prądu - to w taniej strefie. A ta chyba u każdego sprzedawcy jest tańsza w G12, niż w G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 16.11.2021 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Kaizen zobacz co tu ktoś pisze.https://www.sprawdzonewpraktyce.pl/2021/03/fotowoltaika-taryfa-g12-g12w-g13-i-sposob-rozliczania-energii-przez-ze/Jesli trzeba bedzie dokupić to wesług w/w artykułu badą bilansować i patrzeć ile zużyłeś w 1 ile 2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 16.11.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Nie ma sensu przy PV wydłużanie czasu taniej strefy w dzień. Najlepsza byłaby G12as, ale jest niedostępna dla prosumentów. Jeżeli trzeba będzie dokupić prądu - to w taniej strefie. A ta chyba u każdego sprzedawcy jest tańsza w G12, niż w G12w. Nie analizowałem dokładnie, bo mam tylko 2 akwaria podpięte pod podlicznik a kolejne 2 nie, do tego dojdzie jeszcze jedno lub dwa. Nie sądzę, aby g12 było lepsze niż g12w w moim przypadku. Owe 2 baniaki pobierają więcej rocznie niż PC. A one największe zużycie mają właśnie w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Kaizen zobacz co tu ktoś pisze. To różnie wygląda u różnych operatorów. Tylko w G12w rozkład zużycia będzie niewiele różnił się od G12 - bo weekend i tak w ciągu dnia będzie głównie autokonsumpcja. Za to cena kWh będzie się różniła. A one największe zużycie mają właśnie w dzień. I tylko w weekend? W dzień to powiększą autokonsumpcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 16.11.2021 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 To różnie wygląda u różnych operatorów. Tylko w G12w rozkład zużycia będzie niewiele różnił się od G12 - bo weekend i tak w ciągu dnia będzie głównie autokonsumpcja. Za to cena kWh będzie się różniła. I tylko w weekend? W dzień to powiększą autokonsumpcję. Patrząc jaką mamy pogodę.....zero słońca....a z tym ciężko trafić szczególnie jesień, zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2021 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Patrząc jaką mamy pogodę.....zero słońca....a z tym ciężko trafić szczególnie jesień, zima Odwiedzasz czasami pvmonitor? Ile kWh w taką pogodę wyprodukowali Twoi sąsiedzi z 1 kW? Jeżeli nawet - to w g12 poprawisz strukturę zużycia, jak nią rozlicza Twój ZE. Chyba spirytus trzeba rektyfikować w kazdy pochmurny weekęd, żeby g12w wypadło lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 03.12.2021 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Dziś sprawdziłem w PGE Dystrybucja, moja instalacja została zgłoszona 26 listopada. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda się wymienić licznik, podpisać umowę i zamknąć temat. W zeszłym tygodniu miałem wizytę komisji, przedstawiciel gminy, wykonawcy i osoba nadzorująca. Inwerter dostał nalepkę z logo unii europejskiej, czeka mnie jeszcze wizyta wykonawcy, który dołoży zabezpieczenie. Może pomoże mi też z połączeniem inwertera z siecią. Dziś piękne słońce, aż szkoda że nie pracuje. Tym bardziej, że wszędzie informacje o podwyżkach cen energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 10.12.2021 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Następna pozycja na mojej liście może być oznaczona jako zrobione. Przed chwilą pojawił się Pan i wymienił licznik. Uruchomiłem instalacje, mam nadziej, że jakieś słoneczko się pojawi, żebym mógł się pobawić nową zabawką. Jeszcze tylko spięcie inwertera z siecią, ale dziś już chyba wsparcie techniczne Fronius ma wolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.12.2021 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Od 10.12.2021 ma już wymieniony licznik i uruchomioną instalację.Czekam już tylko na nową umowę z PGE, ma przyjść pocztą. Teraz sprawdzam moce, uzyski itp., pomimo pochmurnego nieba kapie po 2 kWh dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.02.2022 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Dziś otrzymała FV z PGE, licznik wymieniono 10.12.2021 a dokument wystawiony po 2 miesiącach.Z pozytywnych rzeczy to nadpłata, będę się starał o jej zwrot na moje konto. Instalacja fajnie produkuje, liczę na brak opłat za prąd za pierwsze półrocze 2022. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.07.2022 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Instalacja przez pierwsze 6 miesięcy tego roku wyprodukowała 5 MWh, jestem pewny, że będzie spora nadwyżka. Zastanawiam się jaką wartość, będzie miała 1 faktura. Z bierzących rzeczy, musiałem zrobić delikatną naprawę kostki przed domem, trzeba było zlikwidować miejsca gdzie grunt siadł - okolice szamba.Przy okazji wstawiłem kratki odwadniające. Pomimo upałów nie często używam klimy, myślałem, że jest mi potrzebna a dużo lepiej działają żaluzje zewnętrzne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 13.08.2022 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Otrzymałem fakturę za I półrocze 2022, kwota do zapłaty 206,96 zł, do rozliczenia pozostało 1328 kWh. Fotowoltaika to chyba w obecnych czasach, jedna z moich najlepszych inwestycji. Teoretycznie, instalacja wyjdzie na zero po 4 góra 5 latach.W przyszłym roku mam otrzymać auto z akumulatorem, które powinno skonsumować nadprodukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.12.2022 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Kolejny rok w " nowym " domu. Czas mija niepostrzeżenie i na bierząco rozwiązuje pojawiające się problemy, na szczęście nie ma ich zbyt dużo. W tym roku musiałem zainstalować listwy odwadniające, przy okazji brukarze poprawili kostkę która zapadła się w niektórych miejscach. Teraz nie mam już uskoków i kałuży po opadach. Fotowoltaika okazała się bardzo dobra inwestycją, tak wygladała produkcja w tym roku Właśnie był u mnie pan z PGE, który wymienił mi licznik z możliwością zdalnego odczytu. Życie pokazało, że moje wybory okazały się słuszne : - inwestycja w małe potrzeby energetyczne budynku - pompa ciepła + fotowoltaika ( w obu przypadkach uzyskałem dofinansowanie ). Dziś pewnie coś bym zmienił w wybranym projekcie, więcej uwagi poświęciłbym za problem związany z przegrzewaniem budynku. Możliwe, ze na forum zacznę pojawiać się częściej, bo planuję kolejną budowę. Edytowane 21 Grudnia 2022 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.02.2023 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Otrzymałem kolejną fakturę z PGE za II część roku, koszt prądu za 2022 to w moim przypadku 421,98 zł. Mam prawie 2000 kWh do odbioru. Wysłałem już wypowiedzenie umowy z opłatą handlową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 06.02.2023 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Fajny wynik aż zazdroszczę. Szkoda że przez dużą ilość drzew u mnie PV nie ma uzasadnienia ekonomicznego :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.02.2023 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Fajny wynik aż zazdroszczę. Szkoda że przez dużą ilość drzew u mnie PV nie ma uzasadnienia ekonomicznego :/ Nie można mieć wszystkiego Miałem szczęście do gminy ( płaski dach ) i dotacji ( PC + fotowoltaika ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 07.02.2023 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 O tak, lokalne uwarunkowania MPZP często burzą pierwotne marzenia Też chciałem mieć płaski dach na budynku ale plan tego zabrania. I wyszło tak jak wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts