Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zx100

Recommended Posts

a niby dlaczego? Wyjaśnij :-)

Zużyłem toche ponad 9000kWh za zeszły rok

77% w taniej taryfie, 23% w drogiej

Zapłaciłem niecałe 4000zł

Ile bym zapłacił w jednej taryfie? 6000-7000pln.

U mnie sama podłogówka - przy kaloryferach byłoby inaczej (nie da rady grzać głównie w 2 taryfie, brak akumulacji)

Chodziło chyba o taryfę w przypadku działającej fotowoltaika.

W tym momencie mam tak samo, PC działa praktycznie w " tanim " prądzie.

• Odpowiedzi 823
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chodziło chyba o taryfę w przypadku działającej fotowoltaika.

W tym momencie mam tak samo, PC działa praktycznie w " tanim " prądzie.

co do taryfy z fotowoltaiką to na razie sprawdzam bo działa u mnie dopiero od miesiąca.

Jako że przeszedłem z rozliczenia wg wskazania na rozliczenie prognozowane roczne wydłużyłem okienko dzienne i jest obecnie ok 11 do 17 - by jak najwiecej zużywać wtedy kiedy produkuję prąd.

Wiem, biorę wtedy prąd w droższej taryfie ale teroetycznie potem w okresie wiosenno letnim powinienem nadwyżkami pokryć to co teraz zużyję wiecej....

,,,mam nadzieje. Zobacze 1go grudnia wskazania licznika - ile było autokonsumpcji.

Ja również pozostałem przy g12w. Zobaczymy po roku jak to się przekładać będzie. Ale u mnie ze względu na obciążenie akwariami raczej będę miał dopłatę.

Nie ma sensu przy PV wydłużanie czasu taniej strefy w dzień. Najlepsza byłaby G12as, ale jest niedostępna dla prosumentów.

Jeżeli trzeba będzie dokupić prądu - to w taniej strefie. A ta chyba u każdego sprzedawcy jest tańsza w G12, niż w G12w.

Nie ma sensu przy PV wydłużanie czasu taniej strefy w dzień. Najlepsza byłaby G12as, ale jest niedostępna dla prosumentów.

Jeżeli trzeba będzie dokupić prądu - to w taniej strefie. A ta chyba u każdego sprzedawcy jest tańsza w G12, niż w G12w.

Nie analizowałem dokładnie, bo mam tylko 2 akwaria podpięte pod podlicznik a kolejne 2 nie, do tego dojdzie jeszcze jedno lub dwa. Nie sądzę, aby g12 było lepsze niż g12w w moim przypadku. Owe 2 baniaki pobierają więcej rocznie niż PC. A one największe zużycie mają właśnie w dzień.

Kaizen zobacz co tu ktoś pisze.

To różnie wygląda u różnych operatorów. Tylko w G12w rozkład zużycia będzie niewiele różnił się od G12 - bo weekend i tak w ciągu dnia będzie głównie autokonsumpcja. Za to cena kWh będzie się różniła.

A one największe zużycie mają właśnie w dzień.

I tylko w weekend?

W dzień to powiększą autokonsumpcję.

To różnie wygląda u różnych operatorów. Tylko w G12w rozkład zużycia będzie niewiele różnił się od G12 - bo weekend i tak w ciągu dnia będzie głównie autokonsumpcja. Za to cena kWh będzie się różniła.

I tylko w weekend?

W dzień to powiększą autokonsumpcję.

Patrząc jaką mamy pogodę.....zero słońca....a z tym ciężko trafić szczególnie jesień, zima

Patrząc jaką mamy pogodę.....zero słońca....a z tym ciężko trafić szczególnie jesień, zima

Odwiedzasz czasami pvmonitor? Ile kWh w taką pogodę wyprodukowali Twoi sąsiedzi z 1 kW?

Jeżeli nawet - to w g12 poprawisz strukturę zużycia, jak nią rozlicza Twój ZE. Chyba spirytus trzeba rektyfikować w kazdy pochmurny weekęd, żeby g12w wypadło lepiej.

• 3 weeks później...

Dziś sprawdziłem w PGE Dystrybucja, moja instalacja została zgłoszona 26 listopada.

Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda się wymienić licznik, podpisać umowę i zamknąć temat.

W zeszłym tygodniu miałem wizytę komisji, przedstawiciel gminy, wykonawcy i osoba nadzorująca. Inwerter dostał nalepkę z logo unii europejskiej, czeka mnie jeszcze wizyta wykonawcy, który dołoży zabezpieczenie. Może pomoże mi też z połączeniem inwertera z siecią.

Dziś piękne słońce, aż szkoda że nie pracuje. Tym bardziej, że wszędzie informacje o podwyżkach cen energii.

Następna pozycja na mojej liście może być oznaczona jako zrobione.

Przed chwilą pojawił się Pan i wymienił licznik. Uruchomiłem instalacje, mam nadziej, że jakieś słoneczko się pojawi, żebym mógł się pobawić nową zabawką.

Jeszcze tylko spięcie inwertera z siecią, ale dziś już chyba wsparcie techniczne Fronius ma wolne.

• 2 months później...
  • 4 months później...

Instalacja przez pierwsze 6 miesięcy tego roku wyprodukowała 5 MWh, jestem pewny, że będzie spora nadwyżka.

Zastanawiam się jaką wartość, będzie miała 1 faktura.

Z bierzących rzeczy, musiałem zrobić delikatną naprawę kostki przed domem, trzeba było zlikwidować miejsca gdzie grunt siadł - okolice szamba.

Przy okazji wstawiłem kratki odwadniające.

Pomimo upałów nie często używam klimy, myślałem, że jest mi potrzebna a dużo lepiej działają żaluzje zewnętrzne .

• 1 month później...

Otrzymałem fakturę za I półrocze 2022, kwota do zapłaty 206,96 zł, do rozliczenia pozostało 1328 kWh.

Fotowoltaika to chyba w obecnych czasach, jedna z moich najlepszych inwestycji.

Teoretycznie, instalacja wyjdzie na zero po 4 góra 5 latach.

W przyszłym roku mam otrzymać auto z akumulatorem, które powinno skonsumować nadprodukcję.

• 4 months później...

Kolejny rok w " nowym " domu.

Czas mija niepostrzeżenie i na bierząco rozwiązuje pojawiające się problemy, na szczęście nie ma ich zbyt dużo. W tym roku musiałem zainstalować listwy odwadniające, przy okazji brukarze poprawili kostkę która zapadła się w niektórych miejscach. Teraz nie mam już uskoków i kałuży po opadach.

Fotowoltaika okazała się bardzo dobra inwestycją, tak wygladała produkcja w tym roku

2adc1da65164bedcmed.jpg

Właśnie był u mnie pan z PGE, który wymienił mi licznik z możliwością zdalnego odczytu.

Życie pokazało, że moje wybory okazały się słuszne :

- inwestycja w małe potrzeby energetyczne budynku

- pompa ciepła + fotowoltaika ( w obu przypadkach uzyskałem dofinansowanie ).

Dziś pewnie coś bym zmienił w wybranym projekcie, więcej uwagi poświęciłbym za problem związany z przegrzewaniem budynku.

Możliwe, ze na forum zacznę pojawiać się częściej, bo planuję kolejną budowę.

Edytowane przez PaRa

• 1 month później...