h4rt 16.12.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, piszę tu na forum w sprawie projektu domu dla mojej Mamy. Sprawa wygląda tak, że została sama i dostała działke budowlaną 25 arów, i postanowiła coś na niej wymodzić, dom w korym będzie mieszkałą sama, dom na ekogroszek z podajnikiem, nie ma dużych wymagań spowodowane jest to oczywiście ilościa osób którę będą zamieszkiwać ten dom, - jedna. Po lekkim spojrzeniu wybraliśmy projekt Z254 http://z500.pl/projekt/223/Z254,maly-dom-parterowy-takze-na-waska-dzialke-z-duzym-pomieszczeniem-gospodarczym/dane-ogolne.html Budynek jest aż za duży dla niej, - ale wybrała jako optymalne spełnienie marzeń. Problem zrodził się przy większym zastanowieniu, - mianowicie okna, jest ich aż 2 potrójne i jedno podójne, czy te okna potrójne nie spowodują niepotrzebnego przebicia kwotowego? Zależy mamie na tym by mieć 2 pokoje łazienkę kotłownie i salon - jadalnia - kuchnia w jednym. Więc mniej wiecej 76m2 powieszchni użytkowej, wiećej nie chce bo nie bedzie ani wykorzytywane a ogrzać trzeba. Czy może jest ktoś kto budował podobny mały domke, i jest wstanie mi pokazać jakiś fajniejszy projekt który bedzie tani w budowie? - Chodzi o typową stodołe nic wiecej nie trzeba. brak bajerów itp zwykły najprostszy dach bez poddasz bez garażu, bez piwnicy ( Mama nie ma prawa jazdy). Chodzi oczywiście o SSZ bo wiaodme że wykończenie wnętrz itp to już może byc w każdego guście, piszemy o kosztach budowy bez zainteresowan sie wykończeniem Pozdrawiam Serdecznie. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez h4rt więcej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 16.12.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Okna typu HS (przesuwne) są dość drogie. Ekogroszek? Serio mama chce mieć na stałe etat palacza w domu? Toż jest tyle bezobsługowych rozwiązań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
h4rt 16.12.2015 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Piec to tam najmniejszy problem, interesuje mnie najmniejszy koszt przy SSZ a przy tych oknach może być trochę niepotrzebnych kosztów, chyba że by troche przerobic projekt i zostawić z boku tylko drzwi balkonowe, a tu wstawić ściane i dac normalne okna ..... wtedy znowu taras z boku, troche trudne, bo dom dość mały gdyż wiekszy no nie ma po co. A trzeba się zastanwoić już na samym początku, a widziałeś kiedyś jakiś fajny projekt tak małego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 16.12.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Jest mnóstwo fajnych projektów małych domów, ale żeby dobieranie miało sens, to warto znać strony świata na działce i zapisy planu zagospodarowania lub warunków zabudowy. Bez tego to takie wróżenie z fusów. Skoro tak interesuje Cię koszt, to warto zaleźć mniejszy metrażowo projekt, a za to dobrze docieplić i zrobić ogrzewanie bezobsługowe, np. na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Mam dom energooszczędny 160m2 ogrzewany gazem. W grudniu zapłaciłam 120 zł za ogrzewanie + ciepła woda.Średnia roczna poniżej 50 zł/m-c. Robienie starszej osobie pieca na węgiel jest bezmyślne. Najlepszy jest prąd. Przy niewielkim domu, dobrze ocieplonym, cena za ogrzewanie nie powinna być wyższa w sezonie grzewczym jak 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts