Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, piszę tu na forum w sprawie projektu domu dla mojej Mamy. Sprawa wygląda tak, że została sama i dostała działke budowlaną 25 arów, i postanowiła coś na niej wymodzić, dom w korym będzie mieszkałą sama, dom na ekogroszek z podajnikiem, nie ma dużych wymagań spowodowane jest to oczywiście ilościa osób którę będą zamieszkiwać ten dom, - jedna.

Po lekkim spojrzeniu wybraliśmy projekt Z254

http://z500.pl/projekt/223/Z254,maly-dom-parterowy-takze-na-waska-dzialke-z-duzym-pomieszczeniem-gospodarczym/dane-ogolne.html

Budynek jest aż za duży dla niej, - ale wybrała jako optymalne spełnienie marzeń. Problem zrodził się przy większym zastanowieniu, - mianowicie okna, jest ich aż 2 potrójne i jedno podójne, czy te okna potrójne nie spowodują niepotrzebnego przebicia kwotowego? Zależy mamie na tym by mieć 2 pokoje łazienkę kotłownie i salon - jadalnia - kuchnia w jednym. Więc mniej wiecej 76m2 powieszchni użytkowej, wiećej nie chce bo nie bedzie ani wykorzytywane a ogrzać trzeba. Czy może jest ktoś kto budował podobny mały domke, i jest wstanie mi pokazać jakiś fajniejszy projekt który bedzie tani w budowie? - Chodzi o typową stodołe nic wiecej nie trzeba. brak bajerów itp zwykły najprostszy dach bez poddasz bez garażu, bez piwnicy ( Mama nie ma prawa jazdy).

Chodzi oczywiście o SSZ bo wiaodme że wykończenie wnętrz itp to już może byc w każdego guście, piszemy o kosztach budowy bez zainteresowan sie wykończeniem

Pozdrawiam Serdecznie.

Edytowane przez h4rt
więcej informacji.

Piec to tam najmniejszy problem, interesuje mnie najmniejszy koszt przy SSZ a przy tych oknach może być trochę niepotrzebnych kosztów, chyba że by troche przerobic projekt i zostawić z boku tylko drzwi balkonowe, a tu wstawić ściane i dac normalne okna ..... wtedy znowu taras z boku, troche trudne, bo dom dość mały gdyż wiekszy no nie ma po co. A trzeba się zastanwoić już na samym początku, a widziałeś kiedyś jakiś fajny projekt tak małego domu ?

Jest mnóstwo fajnych projektów małych domów, ale żeby dobieranie miało sens, to warto znać strony świata na działce i zapisy planu zagospodarowania lub warunków zabudowy. Bez tego to takie wróżenie z fusów.

Skoro tak interesuje Cię koszt, to warto zaleźć mniejszy metrażowo projekt, a za to dobrze docieplić i zrobić ogrzewanie bezobsługowe, np. na gaz.

Mam dom energooszczędny 160m2 ogrzewany gazem. W grudniu zapłaciłam 120 zł za ogrzewanie + ciepła woda.

Średnia roczna poniżej 50 zł/m-c.

Robienie starszej osobie pieca na węgiel jest bezmyślne.

Najlepszy jest prąd. Przy niewielkim domu, dobrze ocieplonym, cena za ogrzewanie nie powinna być wyższa w sezonie grzewczym jak 200 zł.