Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym się kierujecie przy wyborze obrzeży do ogrodu?

Recommended Posts

nie sądze by kostki i krawężniki kamienne były tanie w porównaniu z innymi alternatywnymi materiałami.

U was handlarze mają duże marże dlatego powstaje wrażenie że granit jest drogi. Kupując u producenta wcale tak nie musi być.

Sprawdziłem na allegro, obrzeże trawnikowe plastikowe (liczba kupujących 261 - czyli popularne) cena 299,99zł za 50mb, to wychodzi 6zł za 1mb, a u mnie obrzeże z kostki kosztuje 4,8zł brutto za 1mb i to jest droższa wersja. Z mniejszej kostki to wyjdzie około 2zł .

• 2 months później...

Kamieniarz - jak kupię kostkę u producenta (czyli w kamieniołomie) to muszę zapłacić za jej przewiezienie do Poznania - czyli wynająć samochód dostawczy z kierowcą. Nie wiem czy jest opcja wysyłki kurierem ofoliowanej kostki na paletach?

Dalej - ułożenie kostki kamiennej wymaga dokupienia piasku i cementu do zrobienia podbudowy. Do tego należy doliczyć roboczogodziny zużyte na jej ułożenie. Obrzeże typu ekobord można spokojnie ułożyć samemu używając jedynie młotka do wbijania kołków mocujących. A taśmę z tworzywa używając szpadla.

Nie neguję kamienia, uważam, że jest piękny i naturalny. Ale jest jedną z najdroższych opcji w Poznaniu a nie w Strzegomiu.

Kamieniarz - jak kupię kostkę u producenta (czyli w kamieniołomie) to muszę zapłacić za jej przewiezienie do Poznania - czyli wynająć samochód dostawczy z kierowcą. Nie wiem czy jest opcja wysyłki kurierem ofoliowanej kostki na paletach?

Dalej - ułożenie kostki kamiennej wymaga dokupienia piasku i cementu do zrobienia podbudowy. Do tego należy doliczyć roboczogodziny zużyte na jej ułożenie. Obrzeże typu ekobord można spokojnie ułożyć samemu używając jedynie młotka do wbijania kołków mocujących. A taśmę z tworzywa używając szpadla.

Nie neguję kamienia, uważam, że jest piękny i naturalny. Ale jest jedną z najdroższych opcji w Poznaniu a nie w Strzegomiu.

A ja mam stałego odbiorcę (pośrednika) właśnie z Poznania :)

Układanie betonówki też wymaga przygotowania, na byle czym nie położysz, jedynie sama robocizna może wyjść taniej. Nie wiem jakie są ceny w Poznaniu za układanie betonówki ale u nas chłopaki za kostkę granitową liczą już od 40zł/1m2 .

• 4 weeks później...

Pytanie, czy obrzeże jest w ogóle potrzebne.

Według mnie plastikowe można sobie podarować.

Jeżeli chcesz układać sam i koniecznie muszą być obrzeża to według mnie najrozsądniejszą opcją są obrzeża betonowe.

Na pewno nie jakieś z castoramy, czy obi.

Jest wielu producentów, gdzie kupisz dobry produkt. Najlepiej poczytać opinie i wybrać tego, który ma najlepszy stosunek jakość/cena ;)