Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Esperanza listwa zasilająca rainbow 5 pro

Recommended Posts

Witam

mam mały problem i nie wiem czym to jest spowodowane więc proszę o logiczną odpowiedz.

Listwę którą zakupiłem w temacie jak mam podłączoną do prądu i wszystkie gniazdka są wyłączone w każdej dziurce probówka pokazuje ze jest faza w gniazdku jest po lewej stronie - jak zamienię fazę w gniazdku coś to zmieni?? Dodam jeszcze ze podłączyłem lampki led na małą choinkę i jak wyłączam na listwie widać jak się słabo świecą.

Listwę którą zakupiłem w temacie jak mam podłączoną do prądu i wszystkie gniazdka są wyłączone w każdej dziurce probówka pokazuje ze jest faza w gniazdku jest po lewej stronie - jak zamienię fazę w gniazdku coś to zmieni??

Tak, zmieni. Zmieni się Twoja wiedza co do budowy i podłączenia gniazdka, a to jest bardzo dużo.

A co rozwiążę sprawę?? Chodzi tu o ledy które się słabo świecą po wyłączeniu listwy bez jej odłączania od prądy??

Z listwą jest pewnie wszystko w porządku, tak bywa z ledami gdy są wyłączniki z podświetleniem. Jeśli w domu masz gniazdo podwójne możesz sprawdzić czy odwrócenie L,N coś zmienia w podwójnych to odwrócenie jest, możesz sprawdzić "probówką". A i co do "probówki" to zwróc uwagę czy jasność świecenia jest taka sama w gniazdku i w listwie po wyłączeniu.

Edytowane przez Remiks

Z listwą jest pewnie wszystko w porządku, tak bywa z ledami gdy są wyłączniki z podświetleniem. Jeśli w domu masz gniazdo podwójne możesz sprawdzić czy odwrócenie L,N coś zmienia w podwójnych to odwrócenie jest, możesz sprawdzić "probówką". A i co do "probówki" to zwróc uwagę czy jasność świecenia jest taka sama w gniazdku i w listwie po wyłączeniu.
też tak myślę, ale wolę sie upewnić.

Identycznie mam ze zwykłą żarówką świetlówkową(kompaktową) i włącznikiem z podświetleniem. Po wyłączeniu podświetlenie zapala się, ale dodatkowo w nocy widać baaardzo delikatne rozbłyski tejże żarówki.