iskra99 18.12.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Witam mam wykonaną rozdzielnie elektryczną w budynku do pewnego momentu. Następnie będę wpinał z postępem praco poszczególne obwody. Mam wyprowadzone kable od łazienki i "za chwile " będę miał też kuchnie. Z racji tego że jest sieć TNS zastosować chcę ochronę p.porażeniową. Na łazienkę chcę dać 1 różnicówkę 40A 30mA AC. (w sumie będą 2 wyłączniki 16A "B" - na gniazda oraz jeden 10A "B" na oświetlenie.) W kuchni na pewno będzie różnicówka 40A 30mA AC 3F - do płyty indukcyjnej. Dodatkowo będzie jedna różnicówka 1F 40A 30mA AC - dla pozostałych gniazd. Oraz róznicówka 16A 10mA AC - dla młynka w zlewie. Mam do waś pytanie czy 1. znaktoś z Was producenta wyłączników nadprądowych 1P+N ale w obudowie pojedynczego "ESA"? 2. Dużo czytałem - lepiej stosować wyłączniki z rozłączanym N (oczywiście tylko w sieci TNS) ale czy aby na pewno> Mimo że są droższe stosujecie takie?? 3. Teoretycznie wszelkie urządzenia zabezpieczające zwłaszcza różnicówki muszą mieć jakieś badania że w ogóle działają - zastanawiam się czy np. Legrand, Hager, Eaton będzie lepszy od takich z firmy np. KOMWAG? cena tych jest niska ale czy jest sens przepłacać za firmę?? Jak uważacie jako doświadczone osoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.12.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 (edytowane) 2. Dużo czytałem - lepiej stosować wyłączniki z rozłączanym N (oczywiście tylko w sieci TNS) ale czy aby na pewno> Mimo że są droższe stosujecie takie?? A do TT już nie można ? Ale i tak nie stosuję. KOMWAG? cena tych jest niska ale czy jest sens przepłacać za firmę?? Jak uważacie jako doświadczone osoby? Nooo, jeżeli importer KOMWAG na swojej stronie pisze : ( http://www.roznicowki.pl/pl/c/Wylaczniki-automatyczne/62 ) Wyłącznik różnicowoprądowy pozwala bowiem na przygotowanie instalacji do samoczynnego odcięcia dopływu prądu w sytuacjach, kiedy zdiagnozowany przez urządzenie zostanie fakt upływu prądu do ziemi (najczęściej dzieje się to w sytuacjach, kiedy użytkownik – nieświadomy zagrożenia – dotknie elementu instalacji będącego pod napięciem) , to ja dziękuję za taką ofertę. Ale co się dziwić - kobieta prowadzi sprzedaż (prawdopodobnie chińszczyzny) Edytowane 18 Grudnia 2015 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 18.12.2015 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 dziekuej za odpowiedz.Do TT zwłaszcza można ale mi chodziło o moj typ sieci TNS. Może nie ma sensu oglądać ofert "no name" producentów - choć czasem marka to nie wszystko. Dla mnie przemawia chyba najbardziej Hager ich oferta wydaje mi się najbardziej czytelna i chyba najbardziej kompletna.Lepiej stosować róznocowke (RCCB) i bezpiecznik osobno czy mimo ze droższe lepsze sa hybrydy roznicowki z bezpiecznikiem jak się nie myle u hagera to RCBO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.12.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Kto bogatemu zabroni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 30.12.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 2. Dużo czytałem - lepiej stosować wyłączniki z rozłączanym N (oczywiście tylko w sieci TNS) ale czy aby na pewno> Mimo że są droższe stosujecie takie?? Ale po co Ci takie w domowej instalacji ? Szkoda kasy... Daj normalne jednopolowe, gwarantuje, że wystarczy. Polecam osprzęt ETI (ETIMAT)- dlaczego ? Jako jedyni mają miedziane styki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 03.01.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 W kuchni na pewno będzie różnicówka 40A 30mA AC 3F - do płyty indukcyjnej. Odbiorniki przyłączane do instalacji na stałe (bez pośrednictwa wtyki i gniazda), nie będące w łazience, nie wymagają wyłącznika różnicowoprądowego. Różnicówka w tym obwodzie to zbędny wydatek, w dodatku wprowadza w obwodzie niepotrzeby styk w torze N - indukcja jest odbiornikiem, który ulegnie zniszczeniu jeśli nastąpi przerwa przewodu N (choćby w wyniku awarii różnicówki). Dodatkowo będzie jedna różnicówka 1F 40A 30mA AC - dla pozostałych gniazd. To sugeruje, że zamierzasz wszystkie odbiorniki w kuchni (poza indukcją) zasilić z jednej fazy. To nie jest dobry pomysł. Oprócz indukcji w kuchni swoje wydzielone obwody będą musiały mieć co najmniej zmywarka, piekarnik i gniazda ogólne. To za dużo na jedną fazę w polskich warunkach, gdzie zabezpieczenie przedlicznikowe ma z reguły 25-32A - może dochodzić do przeciążenia jednej fazy i niepotrzebnych wyłączeń. Te obwody trzeba rozbić na różne fazy. Byle tylko nie zasilać ich z jednej trójfazowej różnicówki. Oraz róznicówka 16A 10mA AC - dla młynka w zlewie. Aż tak czułe RCD nie jest konieczne, ale jak bardzo chcesz to rób - błędem to nie jest. Szkoda tylko pieniędzy bo taki aparat sporo kosztuje - na to konto lepiej kupić więcej 30 mA różnicówek żeby nie zasilać 10 obwodów z jednej. 2. Dużo czytałem - lepiej stosować wyłączniki z rozłączanym N (oczywiście tylko w sieci TNS) ale czy aby na pewno> Mimo że są droższe stosujecie takie?? W układach TN nie ma takiej potrzeby. Są kraje, gdzie wymaga się aparatury rozłączającej N (Francja, Holandia), ale wynika to z powszechnego tam układu TT. U nas i w TT się tego nie wymaga, chociaż tamtejszy wymóg jestem w stanie zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 U nas i w TT się tego nie wymaga, chociaż tamtejszy wymóg jestem w stanie zrozumieć. Wymaga się rozłączania wszystkich torów roboczych (przewodów czynnych), a w tym przypadku N również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 04.01.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Mea culpa. Myślałem o wyłącznikach w obwodach odbiorczych. Te w TT na razie nie są chyba wymagane w PL w wersji dwubiegunowej. A może są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts