Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimowe Rewolucje czyli???


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

 

Forszmak po lubelsku w nieco innej odsłonie.Dlaczego w Zimowych Rewolucjach , ponieważ za oknem plucha.

Dwa rodzaje mięsa dobrze wysmażone by dać miejsce cebuli i odrobinie wędzonki.

 

http://images76.fotosik.pl/228/cbd364f0dd330134.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/228/1426a652501d5f4b.jpg

 

Na patelni połączyłem mięso wołowe,wieprzowe - surowe , smażone z wędzonką cebulą i kiełbasą.

 

http://images77.fotosik.pl/228/75b8046f735829c7.jpg

 

Do rosołu z kaczki włożyłem zawartość patelni i gotowałem na wolnym ogniu 1,5 h .Potem na 10 minut włożyłem paprykę surową i kiszone ogórki pokrojone w kostkę.Kilka łyżek przetartych pomidorów i dużo dużo papryki w proszku ,przełamując słodką i ostrą .Jeśli ktoś zapyta to powiem ,że kawałek fety dodałem.

 

http://images76.fotosik.pl/228/e43491802a65381a.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Na koniec dnia zrobiłem muffinki na słodko i jako babka ziemniaczana.W tym celu użyłem do tej słodkiej części , koktajlowych owoców i czekolady mlecznej wkładając w ciasto francuskie.Drugie zaś to farsz niczym nieodbiegający od babki ziemniaczanej.Trzeba popracować nad własnym ciastem bo to gotowe ma wiele do życzenia.

 

http://images75.fotosik.pl/228/5e08aaed87ad27a4.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/228/3e83e8ec9b8b2cd3.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/229/5c22a4bddf0f8d49.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/228/7f93730a68247428.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/229/18d87fbab8706336.jpg

 

Jak cisto się ulepszy to efekt w tej owocowej będzie zaskakujący.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Składniki na śmieszną Zimowa moją Rewolucję.

 

http://images78.fotosik.pl/229/2c36a7cede27a424.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/229/6ce198f66330a4cb.jpg

 

Cebularz lubelski czyli drożdżowe ciasto typu graham z cebulą , makiem i czarnuszką.Spróbuje go wkomponować w te składniki j/w.Choć jest tak wczorajsza babka ziemniaczana ale longery też jadam z frytkami.

 

Aha i wczorajszy forszmak spasteryzowany w słoikach i oczekiwanie na np . pizzę.Nadzienie ciekawe.Położę w niedalekiej przyszłości na własnoręcznie wykonany placek drożdżowy przykryję startą mozzarellą.Będzie pizza forszmak.

 

http://images75.fotosik.pl/229/2995a43efa47df15.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Już przygotowane do zapieczenia.Pomidory z pozostałymi składnikami.Do polania użyłem cytrynowego oleju i posypałem siekanym tymiankiem.

 

http://images75.fotosik.pl/230/d796895ee35eba5f.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/230/223269b684c1918a.jpg

 

Miałem włożyć szarą renetę w całości ale włożyłem dwa plastry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Do piekarnika i 40 min 180 stC.

 

http://images75.fotosik.pl/230/563002dc4418c455.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/230/9deb40b36d08ed7a.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/231/bc384d15e7459f5c.jpg

 

W otoczeniu lodowej z rzodkiewka w lekkim winegret z plastrem szarej upieczonej renety.W takiej przekładance jest wczorajsza wieczorna babka ziemniaczana,pomidor,cebula czerwona ,mozzarella,kiełbasa podsuszana,olej cytrynowy,tymianek siekany i Vegeta.

 

http://images75.fotosik.pl/230/2009a79d0ade2b64.jpg

 

Mam kawał ładnego boczku więc do marynaty i przygotowanie do pieczenia.Upiekę go bez przykrycia w wysokiej temp. po to by wykorzystać jutro do ciekawej Zimowej mojej Rewolucji.

 

http://images76.fotosik.pl/230/a353f18fa4abbc85.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

i posypałem siekanym tymiankiem.

 

 

rozmarynem - jak już Koledzy wyżej podpowiadali.

Zawsze gdzieś Ci tam dzwoni , ale w większości przypadków jednak nie ten kościół :)

 

Gratulacje z powodu Dziadkowania.

Jak to mówią - dzieci mieć nie trzeba , ale wnuki koniecznie.

Może na zdrowie Ci wyjdzie ? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rozmarynem - jak już Koledzy wyżej podpowiadali.

Zawsze gdzieś Ci tam dzwoni , ale w większości przypadków jednak nie ten kościół :)

 

Gratulacje z powodu Dziadkowania.

Jak to mówią - dzieci mieć nie trzeba , ale wnuki koniecznie.

Może na zdrowie Ci wyjdzie ? :)

Być może się pomylił z tym tymiankiem ...

... wdzę jednak, że zaczyna kucharzyć bardziej normalnie ... pożyjemy, zobaczymy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Późna pora ale obiecałem co zrobiłem z boczkiem.

 

http://images77.fotosik.pl/235/30c58b3ce091fe07.jpg

 

Tak się upiekł i dodałem go do:

 

http://images75.fotosik.pl/235/7ccec9dc469d76bd.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/235/f752349940d20d09.jpg

 

Cebula,czosnek na oleju rzepakowym.Do tego rozmrożone liście szpinaku ,a na koniec długie wstążki- makaron i trochę parmezanu.Delikatne zamieszanie .Miały być jeszcze suszone pomidory ale to już inna bajka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo łaskawy Chef'ie jesteś :)...

 

Prawda?

A tak wgl, to gdzieżeś bywała, gdy Cię nie było? Noworoczne pozdrowienia i smakowite, ale - niespecjalne- życzenia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Za 20 zł kupiłem od pewnej pani ,a powiedziała mi gosposia ,że u niej są najlepsze.Teraz moczy się w wodzie by się wypłukała bo troszkę krwista jest.Jutro sobota coś wymyślę .Coś pasującego do moich Zimowych Rewolucji.

 

http://images77.fotosik.pl/235/d6e53791d77da8bf.jpg

 

i jeszcze tosty dlaczego tu.Tu bo są z forszmakiem i z goudą.Może zdjęcie tego nie oddaje ale w smaku są poprawne.

 

http://images78.fotosik.pl/235/70313483442b6cd0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Oj tam oj tam.Zeżarli mi do fotek.Pozostało.

 

http://images76.fotosik.pl/239/388c5c3c235f66b7.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/239/f4e6961b5d5a4f8c.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/239/eab5bffc354206c2.jpg

 

Pozostałość była okrutna.Mięso z marynaty przesmażone i upieczone w naczyniu w temp.180 stC czas 50 min,Ziemniaki al dente z mleka , upieczone w piekarniku. Miały być piersi z kaczki ,a będzie sałatka z piersi kurczaka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

http://images75.fotosik.pl/239/bf82263448aff797.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/240/9fad4ceb7f6eae59.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/240/7f97e12c2b324113.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/239/5d0e441997e50fbe.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/240/f87dc2ae528c87ce.jpg

 

Mały opis ponieważ zasługuje to danko do moich Zimowych Rewolucji.Skąd idea wklejania właśnie w np.Zimowe Rewolucje , a nie np. w Kulinaria itp.Danie jest niepowtarzalne ,dość smaczne inne od standardu.Dlatego.

Pierś z kurczaka smażona na maśle klarowanym w delikatnej glazurze cukrowej.Tyle ,że glazurę zrobiłem z cukru pudru.Odrobina chili,soli himalajskiej i pieprzu ziołowego,trochę przyprawy gyros .Pekinka dość spora moczona w delikatnej zalewie octu balsamicznego.Powiadam nie zmięknie,będzie krucha i wyrazista w smaku.Ser Edam Rycki.Grzanki.Akurat te bo wolno miękną.Sos prosty .Czosnek przez praskę utarty z Vegetą.Jogurt naturalny i majonez.Tyle.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Kaczka mi zmarzła czyli skruszała na mrozie.

 

http://images78.fotosik.pl/240/ada8fb18b408b76d.jpg

 

zanim jednak obiad , delikatne śniadanie.

 

http://images76.fotosik.pl/240/41038a6549e8808a.jpg

 

Dlaczego w moich zimowych rewolucjach.Ponieważ proste i różnorodne.Pieczywo z tostera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...