Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

na początek chciałabym się przywitać ponieważ na forum jestem po raz pierwszy:)

Moja rejestracja jest związana z wykończeniem niedawno zakupionego mieszkaniam, liczę że znajdę tu pomoc, inspiracje i ciekawe porady:)

Otóż dołączam zdjęcie nabytku.

Mieszkanie ma łączną powierzchnię 38,1 m2. Stan jest surowy także wszystko jest jeszcze w trakcie planowania. Myślę, że tona inspiracji z Internetu pomoże mi w zaprojektowaniu przestrzeni, z jedną rzeczą mam jednak szczególny problem mianowicie z GARDEROBĄ.

Niby miejsca jest sporo...ale nie ma nigdzie na ubrania, dokumenty i inny dorobek życia. Nie mam pojęcia gdzie powinnam zaplanować garderobę :bash:

Nie chciałabym zamykać kuchni aby nie ograniczać perspektywy...sypialnia jest zbyt mała a wejście jest źle usytuowane. Nawet jeżeli zaplanuję garderobę nad i wokół lóżka to będzie nadal zbyt mało z uwagi na brak miejsca na półki w łazience chociażby.

W mieszkaniu będą póki co mieszkały dwie osoby ale być może kiedyś rodzinka mi się powiększy i co wtedy?

Proszę pomóżcie! To dla mnie bardzo ważne gdyż nie planuję zmieniać mieszkania w przeciągu najbliższych...kilkunastu może lat i muszę zaplanować coś na serio.

Architekta niestety nie zatrudnię, zwyczajnie z braku wolnych środków.

:)

Capture.jpg

Dziękuję Kinka!!

Zastanawiam się, czy garderoba w przedsionku nie będzie przeszkadzała w otwieraniu drzwi, które otwierają się w prawo...

Hmm a czy garderobę dałoby się wstawić w miejscu gdzie jest ścianka oddzielająca wejście od kuchni? przynajmniej taką na głębokość 60cm? Mozna byłoby potraktować ją dwustronnie na stronę kuchni i garderoby przy wejściu. Nie wiem jednak czy kuchnia nie jest zbyt mała na taki zabieg...

• 1 month później...

Witam, jakiś czas temu pytałam na forum o umieszczenie szafy w mieszkaniu o powierzchni 38,1 m2.

Aktualnie rozpoczeliśmy już wykańczać mieszkanie i już niebawem muszę podjąć kilka istotnych decyzji.

Projekt właściwie mam już skończony, dołączam zdjęcie.

Zastanawia mnie jednak wielkość kuchni w salonie z anaksem...

Chcę zrobić obniżenie sufitu w tym miejscu aby zarysować kuchnię i przedpokój i oddzielić je od salonu dlatego decyzję muszę podjąć właściwie już teraz.

Dołączam rzuty projektu, miejsce w którym będzie sufit podwieszany oraz wymiary salonu i części kuchennej.

Salon z aneksem ma 25,26m2.

Czy zaplanowana kuchnia nie zdominuje salonu?

Kilka razy już, pokazując projekt, usłyszałam pytanie czy kuchnia nie jest za duża?:)

1 sufit.jpg

2 rzut.jpg

3 wymiary.jpg

4 kuchnia.jpg

5 szafa.jpg

raczej 260cm :)

Tak mówię o kuchni.

Jak jeszcze obniżysz to będziesz miała wrażenie, że zahaczysz o sufit, pomijam inne negatywy.

oczywiście takie jest moje zdanie, być może Tobie będzie pasować tak niskie pomieszczenie. Niektórzy budują domy, gdzie mają po 250cm i twierdzą, że jest ok. Dla mnie 275 to minimum a najlepiej jak jest pomiędzy 280-300.

moim zdaniem lepiej wejście do sypialni zrobić z salonu i wówczas w sypialni jest miejsce na szafę.

Nie wyobrażam sobie by twoje pomieszczenie miało 160 cm :) chyba 2,6m?

Zero powieszanych sufitów o ile nie maskują jakiś instalacji.

Wybaczcie błąd, oczywiście 260:) Przemyślę sufit...jakie są jeszcze minusy?

W kuchni będzie duży wentylator w rogu oraz oczywiście okap nad kuchenką, czy nie wystarczą?

Opcja z wejściem do pokoju z salonu i szafy w przedpokoju była brana pod uwagę, zrezygnowałam z wejscia bo szafa, która by powstała byłaby zbyt mała a w korytarzu zrobiłaby się klitka:(

Edytowane przez simpleme

W kuchni będzie duży wentylator w rogu oraz oczywiście okap nad kuchenką, czy nie wystarczą?

Wiesz, że to oznacza rozszczelnione lub uchylone okna bo same nawietrzniki w oknach nie mają takiej wydajności? Wiesz, że w lato to pół biedy, ale zimą oznacza kolosalne straty energii i wyziębianie mieszkania? itp. itd.