Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwieszony sufit na małej powierzchni

pecet0

Recommended Posts

Potrzebuję podwiesić sufit w wiatrołapie, zabudowa będzie niewielka 1,5 m2 max 2 m2.

Zabudowa będzie w celu ukrycia rur wentylacyjnych od rekuperatora do skrzynek rozdzielczych.

czy na takiej powierzchni trzeba wieszać wieszaki do stropu?

Czy można zamontować profile do ścian bocznych i do nich od dołu przykręcić płytę GK ?

krótka ale treściwa wypowiedz.

Przynajmniej wiem czym to może skutkować.

Obawiam się wiercenia w stropie żelbetowym, co tam trzeba byłoby aby się ten hak w nim trzymał nie wypadając ze stropu.

Gdyby natomiast pominąć strop a przypomocować profile UD do ścian i połączyć je poprzecznie profilami CD to takie coś ma racje bytu?

Ponad 15 lat temu robiłem sufit w łazience podobnej wielkości, to było moje pierwsze doświadczenie z profilami i płytami.

Konstrukcja samonośna, bez wieszaków, tylko na profilu obwodowym. Do dziś wygląda bardzo ładnie. Nie powinno być problemu.

Ale! Znalazłem niedawno na strychu w tamtym domu profile których wówczas używaliśmy i były wyraźnie grubsze i sztywniejsze niż to co używałem teraz u siebie (mam duże rozpiętości rusztu krzyżowego na wieszakach).

Zrobiłbym więc w takim przypadku bez obaw sufit bez wieszaków, ale wybierając najsolidniejsze dostępne materiały.

Profile 0,6mm, a nie 0,45 z tolerancją 10%, czyli w praktyce 0,4mm. Niektóre marketowe profile wydawały mi się też znacznie miększe od innych, nawet jeśli sprawiały wrażenie grubszych.

jeszcze tak sobie oglądam filmy na youtube z wykonawstwem sufitów podwieszanych

i niektórzy stosują profile UD do ścian i prostopadle do nich wkładają do środka profile CD.

a inni montują UD do ścian i prostopadle tuż nad nimi układają CD (opierając o UD) i skręcając je wkrętami.

i później płyty kręcąc do tych CD.

jak to powinno wyglądać czy tak i tak jest poprawnie CD wciskamy do środka UD bez skręcania, czy CD opieramy na UD i skręcamy jedno z drugim

Witam

Na samych UD nie ma sensu wieszać, trzeba by dorzucić ze 2szt. CD i przynajmniej w dwóch miejscach podwiesić (najlepiej w 4) i lepiej nie opieraj rur o ruszt. A jeśli chodzi o wiercenie otworów pod kołki to nie masz się czego obawiać, a kołki jak odpowiednie wiertło i kołki dobierzesz to też nie ma się czego obawiać (a jak chcesz to możesz poprosić w sklepie o specjalne kołki do sufitów są zdecydowanie droższe ale przy 2 czy 4szt. nie odczujesz tego finansowo :).

Jeśli chodzi o mocowanie UD do CD to w Twoim przypadku bym mocował (w przypadku sufitu podwieszanego do drewna i muru to bym trochę inaczej zrobił - ale to już inna bajka).

Pozdrawiam

w tym ciekawym artykule są użyte profile UW i CW to jest to samo co UD i CD ?

czy to są inne profile?

Na samych UD nie ma sensu wieszać, trzeba by dorzucić ze 2szt. CD i przynajmniej w dwóch miejscach podwiesić (najlepiej w 4) i lepiej nie opieraj rur o ruszt.

jakich rur?

stosując pręty do podwieszenia (wysokość ok 20 cm) można jakoś regulować jeśli jednego wkreta wkrecił bym za głęboko w strop a drugiego za płytko aby te pręty kończyły się na takiej samej długości?

Edytowane przez pecet0