janusz_21 10.01.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Poszukiwana Autorka wątku bo nikt o niej nie pamięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekyek 17.01.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Witam . Pozwolę się podpiąć pod temat ktory mnie również doryczy. Jestem na etapie budowy kominka z DGP grawitacyjnym jako ogrzewanie dodatkowe. Kominek budowany dla przyjemności widoku płomienia w chłodne wieczory i przy okazji wykorzystania tego ciepłego powietrza. Budynek o powierzchni użytkowej 135m. Kominek narożny 14 kw. Obudowa z płyt krzemianowo - wapniowych. Dopływ ciepłego powietrza na poddasze rozprowadzony i zalany w wylewkach. Wymiar instalacji ; 5×15 w izolacji z ekranem. Najdłuższy odcinek w poziomie to 4.5m. z trójnikiem. Pozostałe to 3.5 m i 1 m. W kominku już było palone i grawitacja działa przyzwoicie prócz łazienki która jest na najdłuższym odcinku. Dmucha bardzo kiepsko ale się z tym liczyłem że tak może być. Teraz pomyślałem o doprowadzenu tzw. zasysania do kominka z poddasza. I moje pytanie. Czy powinienem poprowadzić rury z każdego pomieszczenia ? A to teraz trochę kłopot. Czy rury pcv o przekroju 50 mm. (kanalizacyjne) coś pomogą ? A może rura 125 mm. jedna na środku poddasza by wystarczyła ? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.01.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Wystarczy cyrkulacja powrotna pod drzwiami (podcięcie ok 2 cm). Łazienka (najdalszy punkt), powinna mieć pobór w kominku wyżej od pozostałych kanałów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekyek 18.01.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Rozumiem że nie robić powrotu powietrza. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Wczoraj w kominku rury DGP ustawiłem w odległościach co 15 cm. w różnicach wysokości . Łazienka najwyżej pod samą komorą i kolejne co 15 cm. niżej. Każda w innym punkcie obudowy. Jeszcze nie palone po zmianie ustawień wysokości. Ale z łazienką mogę mieć kłopot ponieważ w poziomie nie mam lini prostej ( kolano 90 i dwa 45 stopni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.01.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Czasu trzeba żeby zadziałało. Na krótkie przepalenia się nie sprawdzi. Te ustawienia co teraz zrobiłeś...może być tak, że najniższy wlot nie zadziała wcale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekyek 18.01.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Próba na nowych ustawieniach rur w kominku zrobiona. Z łazienką nadal problem. Coś grzeje ale tak jak Pan mówi po dłuższym czasie. Pozostałe grzeją dobrze ale nie bardzo dobrze. Podniose rury do góry. Ustawić wszystkie maksymalnie u góry czy trochę niżej niż łazienka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekyek 18.01.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Zapomniałem że Pan pisał że pobór do łazienki trochę wyżej od pozostałych. Tak że cofam to pytanie. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts