kamilb1987b 15.03.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 No to mam prośbę - pomieszkaj i napisz. A nie zarzucaj nas "misiami" Parę lat minie zanim będę mógł z doświadczenia coś powiedzieć. Według OZC nie wychodzi mi dom pasywny tylko 2l więc ciężko będzie pisać o domu pasywnym. Swoją drogą w programie PHPP chyba zupełnie inaczej wychodzą wyniki obliczeń niż w OZC. Na stronie pibp prezentują projekt domu który według obliczeń ma poniżej 15kWh/m2 a moc grzewczą podają 11W/m2. Skoro ich projekt ma taki wynik to mój powinien mieć poniżej 10kWh/m2 bez problemu a tak nie jest. Więc temu uważam że OZC źle liczy zapotrzebowanie w takim domu. Będę musiał dać to policzyć w tym programie PHPP i się zobaczy co będzie. Ale to dopiero jak będę miał projekt od architekta bo na razie mi się z tym nie śpieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.03.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 ------- Temu pisałem że w pasywnym 20* może być odczuwane jako komfortowe a inne komfort odczują dopiero przy 21-22*. Kamilu jest dokładnie odwrotnie niż mniemasz Druga sprawa , czemu zakładasz że tylko dom pasywny jest szczelny,a już nie pasywny nie może być szczelny? Czy uważasz że w domu 2L czy też 3L komfort bytowy i koszta ogrzewania ( włącznie z cwu) będą wyższe niż w pasywnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 16.03.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Na stronie pibp piszą o komforcie w domu pasywnym a w nim przyjmują 20* bo inaczej nie ma szans aby powietrzem nawiewnym ogrzać dom. Piszą ponieważ temperatura brana pod uwagę do obliczeń to właśnie 20 stopni bez względu na strefę klimatyczną (I, II itp.) Żadna filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 16.03.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 ------- Czy uważasz że w domu 2L czy też 3L komfort bytowy i koszta ogrzewania ( włącznie z cwu) będą wyższe niż w pasywnym ? A czy według Ciebie tak nie jest? (chodzi o koszt ogrzewania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.03.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 ------- Kamilu jest dokładnie odwrotnie niż mniemasz Druga sprawa , czemu zakładasz że tylko dom pasywny jest szczelny,a już nie pasywny nie może być szczelny? Czy uważasz że w domu 2L czy też 3L komfort bytowy i koszta ogrzewania ( włącznie z cwu) będą wyższe niż w pasywnym ? Nie pasywny też może być szczelną i są patrząc na dzienniki forumowiczów ale nie tylko szczelność ma znaczenie. Wszystko trzeba tak dobrać by zapotrz. było niskie i moc grzewcza też wtedy gdy osiągnie się standard pasywny inaczej może być odczuwany komfort. Każdy dom będzie potrzebować ogrzewania do komfortu tylko pasywny ma tą przewagę że przy znacznie gorszych warunkach pogodowych niż dom energooszczędny. W energooszczędnym ogrzewanie nie zawsze chodzi a nawet od czasu do czasu a jednak nikt nie marudzi że mu jest źle w domu. Przykładowo jak na zewnątrz jest +5 czy +10st to w energooszczednych domach nie trzeba ogrzewać a temperatura potrafi przekraczać te nawet 21-22* i potrafi być za ciepło. A pasywny da ten sam efekt przy niższych temperaturach i gorszej pogodzie bez potrzeby aktywnego ogrzewania. Więc kompletnie nie rozumiem krytyki domów pasywnych pod względem komfortu. Chyba się to bierze z dziwnych wyobrażeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.03.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Piszą ponieważ temperatura brana pod uwagę do obliczeń to właśnie 20 stopni bez względu na strefę klimatyczną (I, II itp.) Żadna filozofia Ale też nigdzie nie jest napisane że jak ktoś chce mieć 22* to ze tego nie może mieć tyle że za pomocą wentylacji tego się nie osiągnie w szczytowych temperaturach. Jak zimy będą już same łagodne to wtedy inna sprawa ale po dwóch sezonach na razie trudno stwierdzić czy tak będzie już zawsze czy to tylko jakaś anomalia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.03.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Kamilu masz dzisiaj do pracy na drugą zmianę? Kerado28 A czy według Ciebie tak nie jest? (chodzi o koszt ogrzewania). Oczywiście że tak . Dom energooszczędny wymaga jakiegoś ta źródła ciepła .Dom 3 L przy PC gruntowej która przy takim domu z łatwością na ogrzewaniu osiągnie COP 4,5 , 3L/4,5=0,66L , czyli znacznie mniej jak pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.03.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 A pasywny da ten sam efekt przy niższych temperaturach i gorszej pogodzie bez potrzeby aktywnego ogrzewania. Więc kompletnie nie rozumiem krytyki domów pasywnych pod względem komfortu. Chyba się to bierze z dziwnych wyobrażeń. Jasne że w domu pasywnym sezon grzewczy będzie krótszy . Jasne że w gorszej pogodzie będziesz miał w pasywniaku bez ogrzewania powiedzmy 21*C , jasne że w tedy będziesz miał tem ale nie komfort,w domu energooszczędnym ogrzewanie będzie wtedy aktywne (na minimalnym poziomie) i przy 21*C będzie komfort ,Ty w pasywniaku będziesz przy 21*C siedział w sweterku i kapciach , ja przy 21*C spokojnie chodzę boso w krótkim rękawku . Nie o krytykę pasywniaków tutaj chodzi tylko o fakty , związane z ,,wadami" takiego domu. To nie są żadne dziwne wyobrażenia o domach pasywnych ,Twoje twierdzenie dom pasywny= dom doskonały jest bardzo dziwne , wręcz dziwaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 16.03.2016 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Nie o krytykę pasywniaków tutaj chodzi tylko o fakty , związane z ,,wadami" takiego domu. To dawaj te wady, i FAKTY bo o nie przecież tu pytamy. I podaj tą pompę co ma COP 4,5, ile kosztuje i czy kto ktoś gdziekolwiek sprawdził (COP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.03.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Każda gruntowa pc on/of ( już o inwerterach nie wspomnę ) będzie miała w energooszczędnym cop 4,5 , skoro przy B0/W35 ma cop 4 , to w przypadku domu energooszczędnego wystarczy GZ na poziomie 30*C( u mnie wystarcza 32*C ale jeszcze parę istotnych rzeczy nie dokończonych) a i średnia tem glikolu w dobrze wykonanym DZ poziomym spokojnie w skali sezonu wyjdzie średnia i 5*C(u mnie tak wychodzi ) ,sam sobie zobacz na wykresach pc gruntówki jaki cop będzie miała w b5/w30,Wady ,utrzymuje tem w domu na poziomie powiedzmy 21*C i jest odczucie chłodu , w energooszczędnym przy tej samej tem i aktywnym ogrzewaniu jest przyjemnie ciepło , pasywniak jest droższy w budowie , To co oszczędzi się na ogrzewaniu ( chociaż energooszczędny z pc ma mniejsze koszta ogrzewania , nie mówiąc już o kosztach cwu ) wyda się na chłodzenie latem ,itp...itp..., nie mam teraz czasu , wybywam na dwa/trzy dni , więc na razie nie będę dyskutował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.03.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Kamilu masz dzisiaj do pracy na drugą zmianę? Kerado28 ). Oczywiście że tak . Dom energooszczędny wymaga jakiegoś ta źródła ciepła .Dom 3 L przy PC gruntowej która przy takim domu z łatwością na ogrzewaniu osiągnie COP 4,5 , 3L/4,5=0,66L , czyli znacznie mniej jak pasywny. Akurat dziś wolne bo wizyta u specjalisty była. Jeżeli pompa którą poleca jasiek wytrzyma bez wymiany 20-25lat to wtedy faktycznie jest to ciekawe rozwiązanie pod warunkiem że ma się miejsce na kolektor poziomy bo odwierty już nie są tak opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.03.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Jasne że w domu pasywnym sezon grzewczy będzie krótszy . Jasne że w gorszej pogodzie będziesz miał w pasywniaku bez ogrzewania powiedzmy 21*C , jasne że w tedy będziesz miał tem ale nie komfort,w domu energooszczędnym ogrzewanie będzie wtedy aktywne (na minimalnym poziomie) i przy 21*C będzie komfort ,Ty w pasywniaku będziesz przy 21*C siedział w sweterku i kapciach , ja przy 21*C spokojnie chodzę boso w krótkim rękawku . Nie o krytykę pasywniaków tutaj chodzi tylko o fakty , związane z ,,wadami" takiego domu. To nie są żadne dziwne wyobrażenia o domach pasywnych ,Twoje twierdzenie dom pasywny= dom doskonały jest bardzo dziwne , wręcz dziwaczne. Skąd masz takie fakty skoro nikt nie ma w Polsce (z tego co wiem) domu pasywnego o obciążeniu cieplnym 10W/m2? Owszem, zapotrzebowanie poniżej 15kWh/m2 to ma parę osób ale aby to osiągnąć to wystarczy dać więcej okien to przy ociepleniu jak normy nakazują będzie spełniony warunek zapotrzebowania ale przy dużych oknach rośnie obciążenie cieplne do nawet 18-20W/m2 czyli dwa razy więcej niż standard pasywności przewiduje. Więc nie ma kto tu na forum powiedzieć jak z tym będzie. Aby mówić o komforcie bez ogrzewania to trzeba spełnić oba warunki a nie tylko jeden i to ten łatwiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 16.03.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Skąd masz takie fakty skoro nikt nie ma w Polsce (z tego co wiem) domu pasywnego o obciążeniu cieplnym 10W/m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.03.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Ty znasz kogoś kto ma? Masz może jakieś porównania wyników OZCvPHPP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 22.03.2016 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 No kerado28, podaj te domy ogrzewane grzałką za reku.Gadałem ostatnio z kolegą (projektantem CO), który opisywał zrealizowane domy grzane powietrznie. Wniosek - porażka. Oczywiście nie były to domy pasywne, dlatego chętnie poczytam relację mieszkających w takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.03.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) Czyli coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że zamiast grzać cienką wylewkę do 28* lepiej zagrzać do 24* grubą płytę fundamentową, która później będzie długo oddawała ciepło. Pisałem o tym kilkakrotnie.Konstrukcja podłogi typu "hamburger"-czyli np.izolacja pod płytą,potem styro na płycie,podłogówka,wylewka-to zwykła niedorzeczność.Ogrzewanie podłogowe,przynajmniej wodne-powinno znaleźć się bezpośrednio na płycie (na listwach czy siatce PCV,siatce metalowej(czego nie pochwalam itd.).A nie na przekładce typu styro.Po co zatem izolowana od spodu płyta?Ideałem wydaje się ogrzewanie w płycie,jak dla mnie wymaga zbyt dużej precyzji w wykonaniu ,zaplanowaniu całej hydrauliki itd.Dla odważnych. Nie wiem tylko,jak było by z komfortem i rachunkami w takim założeniu (bez styro przekładki) w grzaniu kablami.Może przy wylewce 6-7cm max,było by na zawołanie szybko ciepło,a po wyłączeniu ogrzewania -długo komfortowo -czy nawet przyjemnie Edytowane 22 Marca 2016 przez TwojPan add Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.03.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) To zdecydowanie jest komfort, pytanie tylko czy opłacalny cenowo- ja ze względu na specyfikę naszej budowy nie wydałam właściwie więcej, niż chciałam wydać więc nie mnie oceniać koszty "zwyczajnie " budowanego domu pasywnego. Niemniej jednak komfortu będę broniła jak lwica:). . Jestem mocno ciekawy,ile kosztował m2 tego budynku.Bez jakiejkolwiek "dotacji"-którą oprócz finansowego wsparcia,jest też darmowa pomoc wszelkiego rodzaju ekspertów itd.Bo to wybór znającej się na rzeczy ekipy,czy wybór właściwej technologii-to też kasa (w myśl zasady:czas to pieniądz) A ja jak "lew" będę bronił stwierdzenia ,że "pasywniaki" to farsa-wymyślona jedynie,by konieczność podwyższania standardów życia na naszej pięknej planecie -nie była konieczna.Po co wypłacać wyższe wynagrodzenia,oferować lepsze standardy życia-i niech każdy wydaje ile i jak chce. Najlepiej zmusić i wmówić,że oszczędzanie jest trendy.Mnie to przypomina firmy,gdzie w komplecie z wypłatą,pracownicy mają darmową opiekę lekarską i darmowe posiłki.Jedzą co im dadzą ,a leczą się tam gdzie muszą. Ostatnio rozmawiałem z kolesiem z USA.Mieli wtedy -20deg w ciągu dnia.Pytałem czym się grzeją,ogrzewanie nadmuchowe +24deg w domu (szkieleciak)-no problem.Latem ten sam system chłodzi.I co tam koszta.To jest to.Nikt tam nie farmazoni o konieczności budowania domów pasywnych i oszczędzaniu,ekologii itd.A komfort mają jaki i kiedy chcą. Za koszt polskiego domu pasywnego,pewnie postawiłby tam ze trzy takie szkieleciaki Edytowane 22 Marca 2016 przez TwojPan Stany :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Pisałem o tym kilkakrotnie.Konstrukcja podłogi typu "hamburger"-czyli np.izolacja pod płytą,potem styro na płycie,podłogówka,wylewka-to zwykła niedorzeczność.Ogrzewanie podłogowe,przynajmniej wodne-powinno znaleźć się bezpośrednio na płycie (na listwach czy siatce PCV,siatce metalowej(czego nie pochwalam itd.).A nie na przekładce typu styro.Po co zatem izolowana od spodu płyta? 1. Bo nie wszyscy grzeją prądem i akumulacja nie jest im potrzebna. 2. Bo chcą płytę aby: - zlikwidować mostki termiczne do gruntu - zlikwidować mozliwośc kapilarnego pociągania wody przez ławy. - posadowić dom na słabszym gruncie. - mocno różnicować temperatury wewnątrz domu. Dla mnie np bez sensu jest robić płytę i dodatkowa wylewkę na niej. Bo trzeba płacić za drogi XPS pod płyta, a poźniej jeszcze dodatkowo za wylewkę. Jesli już, to płyta zatarta na gotowo z wszystkimi instalacjami w niej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.03.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 1. Bo nie wszyscy grzeją prądem i akumulacja nie jest im potrzebna. 2. Bo chcą płytę aby: - zlikwidować mostki termiczne do gruntu - zlikwidować mozliwośc kapilarnego pociągania wody przez ławy. - posadowić dom na słabszym gruncie. - mocno różnicować temperatury wewnątrz domu. Zakładałem w swoim poście jedynie ogrzewanie prądem (czysty,PC -bez znaczenia)... Różnicować temp w domu można tez inaczej.Ale ok. 1. Bo nie wszyscy grzeją prądem i akumulacja nie jest im potrzebna. Dla mnie np bez sensu jest robić płytę i dodatkowa wylewkę na niej. Bo trzeba płacić za drogi XPS pod płyta, a poźniej jeszcze dodatkowo za wylewkę. Jesli już, to płyta zatarta na gotowo z wszystkimi instalacjami w niej.... Jest wiele aspektów "za" np.ewentualne awarie systemu ogrzewania podłogowego,dokładność wykonania (ciągle tak bardzo poszukiwana w Polsce) itd-a na koniec,możliwość skorygowania planów na zapomniane przewody,instalacje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.03.2016 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 No kerado28, podaj te domy ogrzewane grzałką za reku. Gadałem ostatnio z kolegą (projektantem CO), który opisywał zrealizowane domy grzane powietrznie. Wniosek - porażka. Oczywiście nie były to domy pasywne, dlatego chętnie poczytam relację mieszkających w takich Aby móc ogrzewać dom przez powietrze z reku to jego moc grzewcza nie może przekraczać 10W/m2 i nie jest to typowe ogrzewanie jak na zasadzie pompy powietrznej. A że warunek mocy jest ciężko uzyskać to wszyscy obniżają zapotrzebowanie na ciepło a wtedy można stosować ogrzewanie czystym prądem bo tylko takie ma jakiś sens ekonomiczny. Ale co ma wspólnego z komfortem to nie wiem. Każdy dom wymaga jakiegoś ogrzewania tylko że od jego jakości zależy ile to ogrzewanie będzie chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts