fotohobby 29.04.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Nie chce mi się wierzyć że przykładowo budowlańcy w tej samej cenie będą murować z silki i BK nie mówiąc już o dalszych pracach jak będzie trzeba wchodzić w ścianę. Kolejna rzecz, w której się mylisz. Szef mojej ekipy tylko wzruszył ramionami, że będzie silikat. Wycenę podał mi, zanim poznał materiał. Bardziej interesowała go liczba kominów Instalatorzy tez nie liczyli od punktu więcej dlatego, że to silikat. A silikat był i najprawdopodobniej jest nadal sporo tańszy od BK. Mówię oczywiście o silikacie 18cm, bloczki pełne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2016 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Chyba żartujesz? Cały czas trąbisz, że zbyt duża akumulacja jest droższa w eksploatacji. Zbyt duża a nie że odpowiednio dobrana w zależności od potrzeb domu. Ściany wew i podłoga bardzo dużo zakumuluja jak na potrzeby takiego domu. No chyba że mur zew będzie nie za gruby aby nie musiał kraść za dużo energii. Dobra gr. ściany zew byłaby 12cm ale to za mało w większości domów. Może jeszcze 15cm nie byłoby aż taka tragedia. Na to 35cm styro i gitara. Tyle że nie słyszałem o tym aby ktoś projektował domy z silki o gr.15cm. Tu ciekawym rozwiązaniem byłyby ściany prefabrykowane z keramzytu bo robią je o gr.15cm ale to zależy od ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2016 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Kolejna rzecz, w której się mylisz. Szef mojej ekipy tylko wzruszył ramionami, że będzie silikat. Wycenę podał mi, zanim poznał materiał. Bardziej interesowała go liczba kominów Instalatorzy tez nie liczyli od punktu więcej dlatego, że to silikat. A silikat był i najprawdopodobniej jest nadal sporo tańszy od BK. Mówię oczywiście o silikacie 18cm, bloczki pełne. To pewnie temu że z góry dał taka cenę za robotę że i tak dobrze na tym wyszedł. Logiczne jest że z BK zrobi się przynajmniej 2x szybciej o ile nie jeszcze szybciej. Widocznie przyjął stawkę jak za murowanie z ceramiki, bo tym najczęściej robią, więc jakbyś z BK to by się ucieszył że więcej zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 30.04.2016 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 To pewnie temu że z góry dał taka cenę za robotę że i tak dobrze na tym wyszedł. Logiczne jest że z BK zrobi się przynajmniej 2x szybciej o ile nie jeszcze szybciej. Widocznie przyjął stawkę jak za murowanie z ceramiki, bo tym najczęściej robią, więc jakbyś z BK to by się ucieszył że więcej zrobi. 90% ekip nie zwróci na to uwagi. Wiesz dlaczego? Bo pustaki noszą pomocnicy i to oni będą musieli się bardziej napracowac a nie szef. A im zapłaci tyle samo co zawsze. Jeden dom taki drugi taki i wszystko się równa. Są jeszcze bardziej wyszukane materiały za które się dolicza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.04.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Zbyt duża a nie że odpowiednio dobrana w zależności od potrzeb domu. Ściany wew i podłoga bardzo dużo zakumuluja jak na potrzeby takiego domu. No chyba że mur zew będzie nie za gruby aby nie musiał kraść za dużo energii. Dobra gr. ściany zew byłaby 12cm ale to za mało w większości domów. Może jeszcze 15cm nie byłoby aż taka tragedia. Na to 35cm styro i gitara. Tyle że nie słyszałem o tym aby ktoś projektował domy z silki o gr.15cm. Tu ciekawym rozwiązaniem byłyby ściany prefabrykowane z keramzytu bo robią je o gr.15cm ale to zależy od ceny.Nie ma czegoś takiego jak zbyt duża akumulacja, jeżeli mówimy o normalnym domu, również pasywnym. Wymyślasz coś co nie istnieje. "kradzenie" energii przez byt gruby mur to po prostu bzdura, uświadom to sobie. Nie ma ścian z keramzytu. To żelbet z dodatkiem keramzytu. Ten dodatek, to taka marketingowa ściema. Niewiele daje ale jest za co skasować. Kiedys pisał tu jeden producent takich ścian, że nawet je farbują, by nie wyglądały jak betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.04.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) To pewnie temu że z góry dał taka cenę za robotę że i tak dobrze na tym wyszedł. Logiczne jest że z BK zrobi się przynajmniej 2x szybciej o ile nie jeszcze szybciej. Widocznie przyjął stawkę jak za murowanie z ceramiki, bo tym najczęściej robią, więc jakbyś z BK to by się ucieszył że więcej zrobi. Z żadnym wykonawcą nie rozmawiałeś, a już to jest dla Ciebie "logiczne".... Wykonawcę bardziej interesowało to ile będzie kominów, jakie wykończenie (tynk, czy klinkier) bo obróbka tychże zabiera mu więcej czasu. Tak więc nie twórz mitów. A te 2x szybciej, to skad wziłąłeś ? Z norm, czy (jak o większości tutaj) gdybasz ? Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 30.04.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Pewnie z KNR' ówhttp://www.sekocenbud.pl/sklep/sprzedaz-wysylkowa/katalogi-nakladow-rzeczowych/knr.html Wracając do tematu:Mieszkamy miesiąc. Początkowo wc na dole wydawało mi się zimne. Normalnie czułem chłód żadne inne pomieszczenie nie dawało takiego odczucia. Na sterowniku temp. pow. 22 stopnie, temp. podłogi 20 -21oC. Po dwóch tygodniach sprawdziłem zużycie prądu w ciągu ostatniego miesiąca na sterowniku. Było dokładnie 0 - słownie: " zero".Podniosłem temp. do 23. po kilku dniach nie mam już problemu. Wc jest wew. domu - tj. ściany nie są zewnętrznymi dom. Jednak z 3 stron otaczają je pomieszczenia nieogrzewane na co dzień ( schody do nieogrzewanej piwnicy i pomieszczenie gospodarcze ( temp. 18-19 oC ) Temat łazienek muszę odpuścic: Nie ma sensu grzac podłogówką w łazience do temp. 27oC. Początkowo w łazience była ustawiona temp, 22 stopnie. Później dwa dni 24 oC.Nie byłoby problemu gdyby kąpac się pod prysznicem. Po pierwszej osobie wzrasta temp, do 25-26 i wilgotnośc do 55%.To właśnie jest komfort- temp. nie może decydowac o kolejności kąpieli.Ostatecznie została farelka. Odkręcasz wodę, włączasz farelkę i masz 28oC zanim zdążysz się rozebrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.04.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 A silikat był i najprawdopodobniej jest nadal sporo tańszy od BK. Mówię oczywiście o silikacie 18cm, bloczki pełne. Czy taki 18 cm silikat to wystarczająca grubość ściany nośnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Nie ma czegoś takiego jak zbyt duża akumulacja, jeżeli mówimy o normalnym domu, również pasywnym. Wymyślasz coś co nie istnieje. "kradzenie" energii przez byt gruby mur to po prostu bzdura, uświadom to sobie. Nie ma ścian z keramzytu. To żelbet z dodatkiem keramzytu. Ten dodatek, to taka marketingowa ściema. Niewiele daje ale jest za co skasować. Kiedys pisał tu jeden producent takich ścian, że nawet je farbują, by nie wyglądały jak betonowe. Na swojej stronie praefa podaje że 75% to keramzyt, 15% piasek a 10% cement http://www.praefa.com/oferta więc to raczej nie zwykły dodatek tylko główny składnik. Jedynie trzeba jakoś walczyć o lepszą cenę aby to było taniej niż tradycyjne murowane ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Z żadnym wykonawcą nie rozmawiałeś, a już to jest dla Ciebie "logiczne".... Wykonawcę bardziej interesowało to ile będzie kominów, jakie wykończenie (tynk, czy klinkier) bo obróbka tychże zabiera mu więcej czasu. Tak więc nie twórz mitów. A te 2x szybciej, to skad wziłąłeś ? Z norm, czy (jak o większości tutaj) gdybasz ? Nie gdybam tylko liczę. 1m2 ściany: BK termalica zużycie 6,67szt; silka xella 15szt; silikaty nawet 18szt. Waga podobna bloczków a jak nic jest ich ponad dwa razy mniej. To że ktoś daje się skubać że cena ta sama za murowanie to nic nie poradzę. No chyba że tak liczą bo patrząc na całość roboty SSO to murowania nie jest najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 90% ekip nie zwróci na to uwagi. Wiesz dlaczego? Bo pustaki noszą pomocnicy i to oni będą musieli się bardziej napracowac a nie szef. A im zapłaci tyle samo co zawsze. Jeden dom taki drugi taki i wszystko się równa. Są jeszcze bardziej wyszukane materiały za które się dolicza.... To że się pracownikami nie będzie przejmować to rozumiem ale z silki dłużej się robi. Nie mówię nawet o docinkach itp. Przy BK można nawet gotowe nadproża założyć że robota będzie szła o wiele szybciej do przodu. Szybciej a zarazem więcej robót zrobią bo zazwyczaj ekipy mają kilka zleceń. Nikt mi nie wmówi ściemy że dla ekipy to nie ma znaczenia. Raczej ma ale nie chcą marudzić aby nie wyszło że im się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Czy taki 18 cm silikat to wystarczająca grubość ściany nośnej ? Na nieduże parterówki to nawet i gr.12cm by wystarczyła, tak mi mówił konsultant z xelli. Gr.24 jest zazwyczaj robiona bo tak jest standardowo i architektom czy konstruktorom nie chce się bardziej zastanowić nad czymś innym bo i tak to inwestor płaci więc mają to gdzieś. Wolą dać grubiej niż cieniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.04.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Na swojej stronie praefa podaje że 75% to keramzyt, 15% piasek a 10% cement http://www.praefa.com/oferta więc to raczej nie zwykły dodatek tylko główny składnik. Jedynie trzeba jakoś walczyć o lepszą cenę aby to było taniej niż tradycyjne murowane ściany.To nic nie zmienia. Żelbet to stal, cement i kruszywa. Różne. Może być też keramzyt ale w takiej ścianie jego rola izolacyjna jest minimalna. Parametry bardzo podobne do zwykłego żelbetu. Pic na wodę i fotomontaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 To nic nie zmienia. Żelbet to stal, cement i kruszywa. Różne. Może być też keramzyt ale w takiej ścianie jego rola izolacyjna jest minimalna. Parametry bardzo podobne do zwykłego żelbetu. Pic na wodę i fotomontaż. Nie ważne, nie dla keramzytu zamówiłbym u nich ściany tylko dla tego że gr. ścian nośnych mają 15cm standardowo ale jak dadzą cenę zaporową to się im podziękuje i tyle. Jak dla mnie prefabrykacja ma sens jeżeli w porównaniu do tradycyjnych metod jest znacznie taniej. Nawet jak podobne pieniądze to wtedy też można się skusić gdyż to jest szybciej. 75% keramzytu jednak to nie 75% żwiru więc raczej będzie to trochę lepsze od zwykłego betonu. Myślałem też o tym aby samemu sobie zrobić takie ściany najwyżej w kawałkach. Wtedy można byłoby zrobić formę na płycie fund., na spód ułożyć styropian o gr.15cm, potem zbrojenie siatką z pręta fi.8mm i oczku 15cm górą i dołem. Mieszankę betonową można sobie przygotować w betoniarce, oczywiście nie samemu ale jak formy będą przygotowane to w weekend z braćmi to zalejemy bez problemu. Może nawet dźwig nie będzie potrzebny tylko koparka uciągnie taki jeden nieduży element to wtedy jej usługa będzie tańsza. Na razie warto popytać w firmach a potem się zobaczy i pomyśli. Firma może zrobić długi jeden element. Ja przykładowo południową ścianę o dł.6,6m musiałbym zrobić w 3 kawałkach a oni zrobią w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.04.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie ważne, nie dla keramzytu zamówiłbym u nich ściany tylko dla tego że gr. ścian nośnych mają 15cm standardowo ale jak dadzą cenę zaporową to się im podziękuje i tyle. Jak dla mnie prefabrykacja ma sens jeżeli w porównaniu do tradycyjnych metod jest znacznie taniej. Nawet jak podobne pieniądze to wtedy też można się skusić gdyż to jest szybciej. 75% keramzytu jednak to nie 75% żwiru więc raczej będzie to trochę lepsze od zwykłego betonu. Myślałem też o tym aby samemu sobie zrobić takie ściany najwyżej w kawałkach. Wtedy można byłoby zrobić formę na płycie fund., na spód ułożyć styropian o gr.15cm, potem zbrojenie siatką z pręta fi.8mm i oczku 15cm górą i dołem. Mieszankę betonową można sobie przygotować w betoniarce, oczywiście nie samemu ale jak formy będą przygotowane to w weekend z braćmi to zalejemy bez problemu. Może nawet dźwig nie będzie potrzebny tylko koparka uciągnie taki jeden nieduży element to wtedy jej usługa będzie tańsza. Na razie warto popytać w firmach a potem się zobaczy i pomyśli. Firma może zrobić długi jeden element. Ja przykładowo południową ścianę o dł.6,6m musiałbym zrobić w 3 kawałkach a oni zrobią w jednym.Problemem przy ścianach z żelbetu jest ich cena. Zamawiane kosztują przynajmniej dwa razy tyle ile każda inna ściana. Robić samemu można ale nie jest to łatwa robota a i tak taniej i szybciej nie wyjdzie. Trzeba mieć stół wibracyjny i porządną betoniarkę. Moim zdaniem ściany z żelbetu to ideał. Cienkie, mocne, dobrze izolują akustycznie. W przypadku całych segmentów ściennych najgorsza robota odbywa się w zakładzie a na budowie już tylko montaż. Można w nich umieścić przepusty rury na instalację tylko trzeba wcześniej wszystko precyzyjnie zaplanować. Niestety jak się policzy koszt to przechodzi ochota. Niewiele gorsze i grubsze ściany z silikatów wychodzą o połowę taniej. Zastanawiam się przy okazji czemu nikt nie oferuje gotowych, żelbetowych paneli ściennych, powiedzmy 1 metrowej i 2 metrowej szerokości z których można by złożyć praktycznie każdy domek. Panele również z oknami i drzwiami. Nie trzeba dużego samochodu, dużego dźwigu. Montaż zrobiłby każdy. Nie opłaca się najwyraźniej a szkoda, bo dla wielu inwestorów byłoby to idealne rozwiązanie. Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.04.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Czy taki 18 cm silikat to wystarczająca grubość ściany nośnej ? No pewnie, skąd te wątpliwości ? Nawet 15 cm jest wystarczające, tyle że trzeba na wyboczenia uważać przy konstruowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.04.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Nie gdybam tylko liczę. 1m2 ściany: BK termalica zużycie 6,67szt; silka xella 15szt; silikaty nawet 18szt. Waga podobna bloczków a jak nic jest ich ponad dwa razy mniej. To że ktoś daje się skubać że cena ta sama za murowanie to nic nie poradzę. No chyba że tak liczą bo patrząc na całość roboty SSO to murowania nie jest najwięcej. Ty sobie "liczysz", a ja rozmawiałem z sześcioma ekipami. Taka różnica. Tylko jedna różnicowała cenę w zależności od materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Ty sobie "liczysz", a ja rozmawiałem z sześcioma ekipami. Taka różnica. Tylko jedna różnicowała cenę w zależności od materiału. Jaką cenę mówili za samo murowanie? No chyba że od razu SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.04.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Ile ciepła z powietrza jest w stanie wchłonąć podłoga? Tak sobie myślę, że skoro paląc w kominku i przy włączonej DGP mam w nogi zimno, to znaczy, że trudno podłogę nagrzać nadmuchowo. Chodzę sobie nieraz w krótkich spodenkach w zimie, ale bosą stópką nie stanę bo mnie później boli noga aż po kolano. Temperatura podłogi przy wyłączonym grzaniu jest najniższa w całym domu i nie da się jej wcale nagrzać powietrzem, prawdopodobnie też nie uda więcej niż kilka milimetrów promieniowaniem, a jedyny sposób to ogrzewanie podłogowe. Według mnie podłoga jako magazyn energii zupełnie odpada w cyklu dobowym w domu pasywnym ogrzewanym nadmuchowo. Może przeniesie coś energii z lata na jesień, ale stabilizację temperatury przy grzejącym słońcu dadzą dopiero masywne ściany o dużej powierzchni i strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.04.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Jaką cenę mówili za samo murowanie? No chyba że od razu SSO. Wstępne wyceny miałem za całość. SSO. Ale skoro one sie nie zmieniały w zależności od materiału, to znaczny, że samo murowanie scian także nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts