kamilb1987b 30.04.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Problemem przy ścianach z żelbetu jest ich cena. Zamawiane kosztują przynajmniej dwa razy tyle ile każda inna ściana. Robić samemu można ale nie jest to łatwa robota a i tak taniej i szybciej nie wyjdzie. Trzeba mieć stół wibracyjny i porządną betoniarkę. Moim zdaniem ściany z żelbetu to ideał. Cienkie, mocne, dobrze izolują akustycznie. W przypadku całych segmentów ściennych najgorsza robota odbywa się w zakładzie a na budowie już tylko montaż. Można w nich umieścić przepusty rury na instalację tylko trzeba wcześniej wszystko precyzyjnie zaplanować. Niestety jak się policzy koszt to przechodzi ochota. Niewiele gorsze i grubsze ściany z silikatów wychodzą o połowę taniej. Zastanawiam się przy okazji czemu nikt nie oferuje gotowych, żelbetowych paneli ściennych, powiedzmy 1 metrowej i 2 metrowej szerokości z których można by złożyć praktycznie każdy domek. Panele również z oknami i drzwiami. Nie trzeba dużego samochodu, dużego dźwigu. Montaż zrobiłby każdy. Nie opłaca się najwyraźniej a szkoda, bo dla wielu inwestorów byłoby to idealne rozwiązanie. Takie panele, właśnie wąskie można samemu zrobić a potem nawet koparka wystarczy do montażu bo nie będą takie ciężkie. Jak w firmach dadzą ceny zaporowe to może sam takie zrobię. Nie myślałem o tym ze względu na montaż okien który musi być w izolacji aby to jakoś wyglądało ale sobie przypomniałem że nie trzeba brać tych drogich systemów mowo itp tylko na kątownikach zamontować. Warto to przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.04.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Czyli silikaty złe, bo energię kradną, a beton dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Ile ciepła z powietrza jest w stanie wchłonąć podłoga? Tak sobie myślę, że skoro paląc w kominku i przy włączonej DGP mam w nogi zimno, to znaczy, że trudno podłogę nagrzać nadmuchowo. Chodzę sobie nieraz w krótkich spodenkach w zimie, ale bosą stópką nie stanę bo mnie później boli noga aż po kolano. Temperatura podłogi przy wyłączonym grzaniu jest najniższa w całym domu i nie da się jej wcale nagrzać powietrzem, prawdopodobnie też nie uda więcej niż kilka milimetrów promieniowaniem, a jedyny sposób to ogrzewanie podłogowe. Według mnie podłoga jako magazyn energii zupełnie odpada w cyklu dobowym w domu pasywnym ogrzewanym nadmuchowo. Może przeniesie coś energii z lata na jesień, ale stabilizację temperatury przy grzejącym słońcu dadzą dopiero masywne ściany o dużej powierzchni i strop. Ścian też powietrzem nigdy nie ogrzejesz aby były ciepłe bo to niemożliwe. W pasywnym ze względu na małe straty ciepła, idealną szczelność (choć to nie tak trudno osiągnąć w domach nawet energooszczędnych) i brak mostków to wszystko się w środku kumuluje i nie powinno być dużych różnic temperatur między powietrzem w domu a przegrodami od wewnątrz. Dzięki temu nie jest konieczne stałe źródło promieniowania do odczuwania komfortu. Nie wiem co masz z tymi nogami ale ja u siebie w łazience nie mam ogrzewania podłogowego, w całym domu grzejnikowe i jak się wchodzi pod prysznic a potem z niego wychodzi to stojąc na płytkach gołą stopą nie czuje jakiegoś skręty kiszek czy coś takiego. Dobrze mi się stoi mimo że zimna jest ta podłoga. Trochę z tym przesadzacie że tylko promieniująca podłoga oznacza super komfort w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.04.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Czyli silikaty złe, bo energię kradną, a beton dobry? Chodzi o grubość materiału. A ściana keramzytowa jest trochę cieplejsza od litego betonu jakby nie patrzeć. Też jakby nie patrzeć to 15cm przegrody zje mniej ciepła niż 24cm. W tym też przypadku mniej pójdzie na straty. Dodatkową zaletą jest to że budynek po zewnątrz będzie mógł mieć trochę mniejsze wymiary dzięki czemu zmniejsza się powierzchnia zabudowy a to też koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.04.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Chłopaku... Fizyka jest przeciw tobie, ale możesz się z nią kłócić i się inni będą mogli pobawić twoim kosztem. Dotknij sztućców, a potem deski do krojenia. Blachy do ciasta i ciasta w piekarniku. Szyby okiennej, a potem ramy. Styropianu i muru. To, że coś jest zimne w dotyku nie znaczy ze nie ma zgromadzonej energii. Woda 33 st C wydaje się chlodna, a styropian 10st C ciepły. Ty wiszisz to co ciepłe w odbiorze jako dobre do pasywniaka, a tymczasem dobre jesr to, co dlugo ma ciepło, bo ma dużą pojemność cieplną. Beton jest może zimny w dotyku, ale prędzej wyssie z Ciebie cale ciepło i Ci nogi odmrozi, niż sam się ogrzeje. Ale jak już sie ogrzeje w lecie od słońca, to się nie wyziebi choćby tydzień lało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.04.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Chodzi o grubość materiału. A ściana keramzytowa jest trochę cieplejsza od litego betonu jakby nie patrzeć. Też jakby nie patrzeć to 15cm przegrody zje mniej ciepła niż 24cm. W tym też przypadku mniej pójdzie na straty. Dodatkową zaletą jest to że budynek po zewnątrz będzie mógł mieć trochę mniejsze wymiary dzięki czemu zmniejsza się powierzchnia zabudowy a to też koszt. Jakby nie patrzeć... Lepiej jednak patrzeć. I widzieć. I myśleć. I słuchać. I zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.04.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Też jakby nie patrzeć to 15cm przegrody zje mniej ciepła niż 24cm. . To jest mistrz Złote Usta za rok 2016 murowane Choć - jakby na to spojrzeć z życiowej strony - mały pies je mniej, niż duży pies, więc ze ścianami musi być podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.05.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 mojej ekipie materiał na ściany był obojętny. do wyceny potrzebowali rzuty domu, pokrycie dachowe, rodzaj fundamentu, rodzaj stropów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 mojej ekipie materiał na ściany był obojętny. do wyceny potrzebowali rzuty domu, pokrycie dachowe, rodzaj fundamentu, rodzaj stropów Pewnie temu bo z góry liczą murowanie z ceramiki na tradycyjnej zaprawie. A jak klient wybrałby materiał na cienkiej spoinie czy nawet BK to byliby zadowoleni że za te same pieniądze mniej się narobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 To jest mistrz Złote Usta za rok 2016 murowane Choć - jakby na to spojrzeć z życiowej strony - mały pies je mniej, niż duży pies, więc ze ścianami musi być podobnie Tyle że w domu pasywnym lepiej nada się cieńszy mur niż grubszy, lepiej się z tego skorzysta bo jego potrzeby są minimalne w porównaniu do domu energooszczędnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 01.05.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 (...)Też jakby nie patrzeć to 15cm przegrody zje mniej ciepła niż 24cm. W tym też przypadku mniej pójdzie na straty. Powinien powstać dział "cytaty ludzi". Idealnie by tam pasowało. A tak poza tym to zazdroszczę wam uporu z jakim się tu udzielacie, mi by się za cholerę nie chciało kopać z koniem. Z drugiej strony fajnie czyta się niektóre kwiatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.05.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Pewnie temu bo z góry liczą murowanie z ceramiki na tradycyjnej zaprawie. A jak klient wybrałby materiał na cienkiej spoinie czy nawet BK to byliby zadowoleni że za te same pieniądze mniej się narobią. Cały Ty. Praktyki żadnej, za to pewność ferowania sadów zadziwiająca. A w praktyce sytuacja wygląda tak, ze nieważne z czego budujesz, w większości przypadków za robociznę płacisz tyle samo. A materiał jest tańszy. Edytowane 1 Maja 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 01.05.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Cały Ty. Praktyki żadnej, za to pewność ferowania sadów zadziwiająca. A w praktyce sytuacja wygląda tak, ze nieważne z czego budujesz, w większości przypadków za robociznę płacisz tyle samo. A materiał jest tańszy. Gdy ja szukałem wykonawcy domu to w dwóch firmach usłyszałem że z Silki nie będą murować- woleli z BK bo mniej roboty. We wszystkich pozostałych cena była taka sama niezależnie od materiału czy sposobu murowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Cały Ty. Praktyki żadnej, za to pewność ferowania sadów zadziwiająca. A w praktyce sytuacja wygląda tak, ze nieważne z czego budujesz, w większości przypadków za robociznę płacisz tyle samo. A materiał jest tańszy. Nie potrzeba praktyki aby wiedzieć że 7bloczków ułoży się szybciej niż 15. Nie trzeba praktyki by wiedzieć że łatwiej się buduje z materiału o niższej gęstości jakim jest BK. Więc chyba logiczne że jak z BK wymuruje się szybciej to i szef pracownikom zapłaci za mniej dni przepracowanych a sam do kieszeni zgarnie resztę. Więc jak ktoś nie umie się targować o niższą cenę (choćby te parę tysięcy) to nic nie poradzę. Wiadomo że to nie będzie 50% kosztów SSO ale zawsze coś idzie ugrać no chyba że załatwi się to w inny sposób, czyli jakiś bonus, ekstra coś zrobione za to że szybciej poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Gdy ja szukałem wykonawcy domu to w dwóch firmach usłyszałem że z Silki nie będą murować- woleli z BK bo mniej roboty. We wszystkich pozostałych cena była taka sama niezależnie od materiału czy sposobu murowania. Wniosek taki że wszyscy góry mają licznik za robotę niezależnie z czego i więcej zgarniają jak klient chce z BK mieć dom. Temu ja nie będę szukać ekipy od wszystkiego bo się to nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.05.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Nie potrzeba praktyki aby wiedzieć że 7bloczków ułoży się szybciej niż 15. Nie trzeba praktyki by wiedzieć że łatwiej się buduje z materiału o niższej gęstości jakim jest BK. Więc chyba logiczne że jak z BK wymuruje się szybciej to i szef pracownikom zapłaci za mniej dni przepracowanych a sam do kieszeni zgarnie resztę. Więc jak ktoś nie umie się targować o niższą cenę (choćby te parę tysięcy) to nic nie poradzę. Wiadomo że to nie będzie 50% kosztów SSO ale zawsze coś idzie ugrać no chyba że załatwi się to w inny sposób, czyli jakiś bonus, ekstra coś zrobione za to że szybciej poszło. Powodzenia w targowaniu się , jak już zaczniesz. Dla Twoje wiadomości - rodzaj materiału u większości ekip z którymi rozmawiałem nie miał znaczenia, co ścianą z silikatu czyniło tańszą w realizacji. I mam nadzieję, że to koniec tego off-topu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.05.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Powodzenia w targowaniu się , jak już zaczniesz. Dla Twoje wiadomości - rodzaj materiału u większości ekip z którymi rozmawiałem nie miał znaczenia, co ścianą z silikatu czyniło tańszą w realizacji. I mam nadzieję, że to koniec tego off-topu. W takim wypadku jak ekipa buduje to lepiej budować z takiego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 02.05.2016 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Nie podważam sensu akumulacji a nawet uważam że to ważny element w każdym domu ze względu na stabilność temperatury. Tyle że w domu pasywnym do tego wystarczą ściany wewnętrzne. Też trzeba zwrócić uwagę na koszt ściany zewnętrznej aby miało te same U bo w ogólnym rachunku to też ma znaczenie. Z BK łatwiej i szybciej się buduje a to też ma znaczenie szczególnie gdy chcemy tanio i dobrze czyli metoda gospodarczą. Nie chce mi się wierzyć że przykładowo budowlańcy w tej samej cenie będą murować z silki i BK nie mówiąc już o dalszych pracach jak będzie trzeba wchodzić w ścianę. W BK wszystko będzie łatwo i szybko szło bezproblemowo. O montaż szafek też nie trzeba się obawiać bo wszystko zamocuje się solidnie. Koszt prac murarskich z silikatu w moim przypadku był taki sam jak BK czy ceramiki poryzowanej. Często jest też tak, że lokalnie jakiś materiał jest tańszy niż inne i jest to często główny argument przemawiający za jego zastosowaniem. Silka mnie dużo nie kosztowała, a ma sporo zalet o których już wspomniano. BK też nie jest zły, ale dużo zależy też od konstrukcji budynku. Czasami przy ścianach z BK jest tyle trzpieni żelbetowych, że mimo lepszej lambdy BK U ściany nie jest już takie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 02.05.2016 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Ile ciepła z powietrza jest w stanie wchłonąć podłoga? Tak sobie myślę, że skoro paląc w kominku i przy włączonej DGP mam w nogi zimno, to znaczy, że trudno podłogę nagrzać nadmuchowo. Chodzę sobie nieraz w krótkich spodenkach w zimie, ale bosą stópką nie stanę bo mnie później boli noga aż po kolano. Temperatura podłogi przy wyłączonym grzaniu jest najniższa w całym domu i nie da się jej wcale nagrzać powietrzem, prawdopodobnie też nie uda więcej niż kilka milimetrów promieniowaniem, a jedyny sposób to ogrzewanie podłogowe. Według mnie podłoga jako magazyn energii zupełnie odpada w cyklu dobowym w domu pasywnym ogrzewanym nadmuchowo. Może przeniesie coś energii z lata na jesień, ale stabilizację temperatury przy grzejącym słońcu dadzą dopiero masywne ściany o dużej powierzchni i strop. Dokładnie jest tak jak piszesz. Przekazywanie ciepła w dół charakteryzuje się największym oporem, w górę najmniejszym. Dlatego podłoga fajnie grzeje, ale już dużo słabiej odbiera ciepło. Oczywiście mówimy cały czas o przekazywaniu ciepła z powietrza przez przewodnictwo. Jak przyświeci słoneczko bezpośrednio na podłogę, to nagrzeje się i będzie to zależało głównie od kąta padania promieni słonecznych. Tylko że równocześnie od tej podłogi będzie nagrzewać się powietrze i gdyby nie pojemność ścian i stropu, szybko zrobiłoby się za ciepło w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.05.2016 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Teraz chciałbym wam podać jeszcze jedną sprzecznosc którą zauważyłem. Jako zwolennicy dużej akumulacji często pisaliscie że komfort jest wtedy gdy jest wyraźne źródło promieniowania czyli jak chodzi ogrzewanie podłogowe. Nawet pisaliscie że lepsze 20st z promowaniem niż 22 bez ogrzewania. Tyle że kłóci się to z duża akumulacja dzięki której unika się potrzeby grzania. Namawiając do dużej akumulacji zaprzeczyliscie tezie że do komfortu potrzebne jest stałe źródło promieniowania. Jeżeli promieniowanie jest potrzebne to lepiej mieć szkieleciaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts