dawid blasiak 03.05.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 no własnie o tym mówię. W mroźną zimę jest ok. ale jak na dworze jest 3-5 stC i nie świeci słońce, ogrzewanie się nie włącza bo temp w domu jest na zakładanym poziomie. A mi ku...wa zimno. Ta sama temp w domu przy włączonych grzejnikach i jest mi ciepło. Masz za niską zadaną temperaturę Perm Panele nie są dobrym pomysłem, ogólnie składany żelebetowy dom nie jest idealny do konstruowania samemu . Gdybym robił drugi to tylko lany monolityczny. Zauważam kilka problemów w takich panelach: 1. Ciężko byłoby poskładać panele żeby pasowały do siebie idealnie, Trzeba by było tynkować a to już koszt. 2. Przy niewystarczającym połączeniu takich paneli pod wpływem naprężeń mogą następować pęknięcia ścian w miejscach połączeń ( budynek pracuje). 3. Przy składaniu ścian 70% czasu to było ustawianie, poziomowanie, łączenie ze sobą ścian tymczasowe. Im więcej paneli tym więcej czasu i kosztu na składanie 4. Przy monolicie można zejść ze zbrojenia ( każdy element nie ma indywidualnego zbrojenia ) 5. Konstruktor musiałby liczyć każdy panel osobno ( koszta ) 6. Koszta wykonania większej ilości szalunków. Dlatego ja u siebie tak kombinowałem że o ile to możliwe połączenia płyt mam za ścianami poprzecznymi, na zasadzie jedna ściana jedna płyta. Co do kosztów....tutaj wiadomo wszystko zależy od tego co kto może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.05.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Jeszcze przypomnij jaką masz PC i ile Cię kosztowała. Ciekawi mnie jak spisuje się pompa do co i cwu poza sezonem do grzania samej wody. Chodzi o jej efektywność. PC 10 000zł, odwierty 10 000zł. Reszta standard. Latem średnio na jedną osobę wychodzi 10zł za CWU. Na dniach planuję podpiąć pod odwierty klimakonwektor i chłodzić dom za śmieszne grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 03.05.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 PC 10 000zł, odwierty 10 000zł. Reszta standard. Latem średnio na jedną osobę wychodzi 10zł za CWU. Na dniach planuję podpiąć pod odwierty klimakonwektor i chłodzić dom za śmieszne grosze. Pompa za 10k? Możesz podać model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.05.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Pompa za 10k? Możesz podać model? Tanio to już było, a mojego modelu już nie produkują. Teraz najtańsza jest za 12200 netto. http://www.ppcpompy.eu/cennik/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Tanio to już było, a mojego modelu już nie produkują. Teraz najtańsza jest za 12200 netto. http://www.ppcpompy.eu/cennik/ Ile mb masz odwiertów że tylko 10k kosztowały? Pompa12,2k ale to netto a żeby było 8%VAT to musi być ich montaż który ile kosztuje? Pytanie jeszcze czy w swoim domu jak chodzi ogrzewanie to czujesz ciepłą podłogę? Czujesz że chodzi ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Masz za niską zadaną temperaturę Perm Panele nie są dobrym pomysłem, ogólnie składany żelebetowy dom nie jest idealny do konstruowania samemu . Gdybym robił drugi to tylko lany monolityczny. Zauważam kilka problemów w takich panelach: 1. Ciężko byłoby poskładać panele żeby pasowały do siebie idealnie, Trzeba by było tynkować a to już koszt. 2. Przy niewystarczającym połączeniu takich paneli pod wpływem naprężeń mogą następować pęknięcia ścian w miejscach połączeń ( budynek pracuje). 3. Przy składaniu ścian 70% czasu to było ustawianie, poziomowanie, łączenie ze sobą ścian tymczasowe. Im więcej paneli tym więcej czasu i kosztu na składanie 4. Przy monolicie można zejść ze zbrojenia ( każdy element nie ma indywidualnego zbrojenia ) 5. Konstruktor musiałby liczyć każdy panel osobno ( koszta ) 6. Koszta wykonania większej ilości szalunków. Dlatego ja u siebie tak kombinowałem że o ile to możliwe połączenia płyt mam za ścianami poprzecznymi, na zasadzie jedna ściana jedna płyta. Co do kosztów....tutaj wiadomo wszystko zależy od tego co kto może Mam rozumieć że masz domek z płyt monolitycznych? Na Twoim blogu niewiele można się dowiedzieć o Twojej budowie. Opisywałeś to gdzieś szerzej? Jak nie to opisz tu o swoim domku szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Tanio to już było, a mojego modelu już nie produkują. Teraz najtańsza jest za 12200 netto. http://www.ppcpompy.eu/cennik/ Jeszcze jedno, niemożliwe aby taka pompa nadała się do domu 7l. Skąd wiesz że masz akurat taki dom o takim zapotrzebowaniu? Jak możesz to podaj parametry swojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.05.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Mieszkamy 10 miesięcy w domu pasywnym. Na temat komfortu przy wyłączonym źródle grzania powiem tak: ja uważam, że praktycznie się nie zmienia (w taki sposób, że jak tylko zgaśnie ogień w kominku albo zajdzie słońce to zaczynam czuć zimno- moim zdaniem to się zmienia bardzo stopniowo), a mąż uważa, że odczuwa brak promieniowania:). I bądź tu mądry, jak w 1 domu nie można wspólnie wysnuć podobnych wniosków:). Dom pasywny i trzeba trzymać ogień w kominku, żeby nie czuć zimna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.05.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Ile mb masz odwiertów że tylko 10k kosztowały? Pompa12,2k ale to netto a żeby było 8%VAT to musi być ich montaż który ile kosztuje? Pytanie jeszcze czy w swoim domu jak chodzi ogrzewanie to czujesz ciepłą podłogę? Czujesz że chodzi ogrzewanie? 120. Dzisiaj zrobiłbym je taniej, albo samemu za 3000-4000zł kolektor poziomy. Za pozostałe graty (zbiorniczki, pompki, ogrzewacze CWU(mam dwa), rurki, zaworki i montaż) zapłaciłem 7000zł. Te 8% to jest trochę umowne, bo instalator ma jeszcze działkę z pompy od producenta Ciepłą podłogę czuję wyłącznie przy dużych mrozach, ale i tak idzie wyczuć kiedy ogrzewanie pracuje. Jakieś tam promieniowanie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.05.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Jeszcze jedno, niemożliwe aby taka pompa nadała się do domu 7l. Skąd wiesz że masz akurat taki dom o takim zapotrzebowaniu? Jak możesz to podaj parametry swojego domu. Zakładając że moja pompa ma na CO COP3, i zużywa rocznie na CO około 3000kWh, to tyle by wychodziło. Raczej mam dom 6l, ale wolę nie popadać w samozachwyt Interesują mnie nie litry a rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 03.05.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Oj Liwko starzejesz się .nie tak dawno niejakiego J J. zajechałeś. Z tym jego domkiem pasywnym. A. Z. Kamilkiem nie dasz sobie radyps do takiego domu jak TWòj dzisiaj PC gruntòwkę z kolektorem poziomym można z rachunkiem VAT mieć swój 27000pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.05.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Masz za niską zadaną temperaturę Perm Panele nie są dobrym pomysłem, ogólnie składany żelebetowy dom nie jest idealny do konstruowania samemu . Gdybym robił drugi to tylko lany monolityczny. Zauważam kilka problemów w takich panelach: 1. Ciężko byłoby poskładać panele żeby pasowały do siebie idealnie, Trzeba by było tynkować a to już koszt. 2. Przy niewystarczającym połączeniu takich paneli pod wpływem naprężeń mogą następować pęknięcia ścian w miejscach połączeń ( budynek pracuje). 3. Przy składaniu ścian 70% czasu to było ustawianie, poziomowanie, łączenie ze sobą ścian tymczasowe. Im więcej paneli tym więcej czasu i kosztu na składanie 4. Przy monolicie można zejść ze zbrojenia ( każdy element nie ma indywidualnego zbrojenia ) 5. Konstruktor musiałby liczyć każdy panel osobno ( koszta ) 6. Koszta wykonania większej ilości szalunków. Dlatego ja u siebie tak kombinowałem że o ile to możliwe połączenia płyt mam za ścianami poprzecznymi, na zasadzie jedna ściana jedna płyta. Co do kosztów....tutaj wiadomo wszystko zależy od tego co kto możePisząc o panelach miałem na myśli kompletny system oferowany przez jedną lub wiele firm. Zamki do łączenia paneli, zbrojenie uwzględniające miejsce gdzie panel zostanie zamontowany itp. To dałoby się zrobić ale, jako że nikt takiego czegoś nie oferuje, trzeba przyjąć, że jest to nieopłacalne. Samoróba byłaby tym bardziej zbyt droga a efekty mogą być jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.05.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Co z tymi ścianami? Jasne, czy jasne, że ciemne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 03.05.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Mam rozumieć że masz domek z płyt monolitycznych? Na Twoim blogu niewiele można się dowiedzieć o Twojej budowie. Opisywałeś to gdzieś szerzej? Jak nie to opisz tu o swoim domku szczegóły. Z racji że jest on na bezmiar nietypowy średnio mogłem znaleźć firmę co by podjęła się jego budowy więc buduję go sam jest to zajęcie na cały etat i poświęcam mu sporo czasu. Dlatego generalnie blog odszedł w odstawkę. Jak wybuduję i przetestuję i będę wiedział że nie ma wstydu opiszę na blogu wszystko dokładnie. Obecnie kładę prąd, mam ocieplenie, szukam ekipy do pokrycia blachą na rąbek dachu ( łaty i folię już mam ). Po swoich doświadczeniach jeszcze raz mówię ... lać monolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 03.05.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Pisząc o panelach miałem na myśli kompletny system oferowany przez jedną lub wiele firm. Zamki do łączenia paneli, zbrojenie uwzględniające miejsce gdzie panel zostanie zamontowany itp. To dałoby się zrobić ale, jako że nikt takiego czegoś nie oferuje, trzeba przyjąć, że jest to nieopłacalne. Samoróba byłaby tym bardziej zbyt droga a efekty mogą być jak piszesz. Nie, nie dlatego. Miałoby to sens tak jak piszesz, problem leży gdzieś indziej...problemem jest "Panie tak się nie buduje". Firma musiała by zainwestować sporo kasy żeby przekonać najpierw deweloperów później indywidualnych odbiorców. Dalej budownictwo z prefabrykatów jest u nas niszowe dla odważnych i dla pasjonatów. Aby wybudowanie domu z prefabrykatów było sprzedawalne przez firmę, trzeba by było zrobić katalog 5-6 typowych domów, Przerabianie dowolnego domu na prefabrykaty wychodzi za drogo. Ja właśnie zacząłem od projektowania prefabrykatów w taki sposób żeby wyszedł dom i dlatego to miało sens. Na marginesie Dalej buduje się w Polsce wielką płytę w systemie W-70. Nie stosuje się tylko prefabrykowanych ścian osłonowych tylko muruje z solbetu czy porotermu. Dzięki temu dom wygląda normalnie...bo kto by chciał kupić od dewelopera nowiutką wielką płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Oj Liwko starzejesz się .nie tak dawno niejakiego J J. zajechałeś. Z tym jego domkiem pasywnym. A. Z. Kamilkiem nie dasz sobie rady ps do takiego domu jak TWòj dzisiaj PC gruntòwkę z kolektorem poziomym można z rachunkiem VAT mieć swój 27000pln Nie wiem czy da radę czy nie i po co bo ja i tak domu pasywnego nie zbuduję. Aby mi wyszło poniżej 15kWh/m2 to muszę kombinować z oknami a zostawiając te które mam wychodzi 18kWh/m2. Uszczuplając trochę izolacji do 25kWh/m2 mogę zejść. Skoro i tak nie łapnę się na pasywniaka to go zoptymalizuję do jakiejś pompy ciepła aby to miało sens ekonomiczny. Jeszcze będę nad tym nie jeden raz myślał. Dzięki temu że nie robię za dużych okien to myślę że nawet bez klimy mi się obejdzie w domu bo zap. na chłód 7kWh/m2 wychodzi więc tyle co nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Nie, nie dlatego. Miałoby to sens tak jak piszesz, problem leży gdzieś indziej...problemem jest "Panie tak się nie buduje". Firma musiała by zainwestować sporo kasy żeby przekonać najpierw deweloperów później indywidualnych odbiorców. Dalej budownictwo z prefabrykatów jest u nas niszowe dla odważnych i dla pasjonatów. Aby wybudowanie domu z prefabrykatów było sprzedawalne przez firmę, trzeba by było zrobić katalog 5-6 typowych domów, Przerabianie dowolnego domu na prefabrykaty wychodzi za drogo. Ja właśnie zacząłem od projektowania prefabrykatów w taki sposób żeby wyszedł dom i dlatego to miało sens. Na marginesie Dalej buduje się w Polsce wielką płytę w systemie W-70. Nie stosuje się tylko prefabrykowanych ścian osłonowych tylko muruje z solbetu czy porotermu. Dzięki temu dom wygląda normalnie...bo kto by chciał kupić od dewelopera nowiutką wielką płytę Panele ścienne dalej się produkuje tyle że ponoć w deweloperce bo inaczej im się to nie opłaca. Kiedyś z jakimś gościem gadałem co z żelbetu robią że dla indywidualnych klientów się nie podejmują tematu bo się to im nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 03.05.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Nie wiem czy da radę czy nie i po co bo ja i tak domu pasywnego nie zbuduję. Aby mi wyszło poniżej 15kWh/m2 to muszę kombinować z oknami a zostawiając te które mam wychodzi 18kWh/m2. Uszczuplając trochę izolacji do 25kWh/m2 mogę zejść. Skoro i tak nie łapnę się na pasywniaka to go zoptymalizuję do jakiejś pompy ciepła aby to miało sens ekonomiczny. Jeszcze będę nad tym nie jeden raz myślał. Dzięki temu że nie robię za dużych okien to myślę że nawet bez klimy mi się obejdzie w domu bo zap. na chłód 7kWh/m2 wychodzi więc tyle co nic. taniej będzie jak zainwestujesz w zyski bytowe...kup 2 duże psy spokojnie nadrobisz 3 kw/m2 Na marginesie bierz pod uwagę błędy budowlane bo ich nie unikniesz...celuj w najmniejsze zapotrzebowanie i kup tanią pompę powietrzną albo grzej prądem ( albo i to i to) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 03.05.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) Panele ścienne dalej się produkuje tyle że ponoć w deweloperce bo inaczej im się to nie opłaca. Kiedyś z jakimś gościem gadałem co z żelbetu robią że dla indywidualnych klientów się nie podejmują tematu bo się to im nie opłaca. dokładnie prefabrykacja tylko wtedy gdy dużo i podobnie, inaczej nie ma to sensu tak to wyglądało u mnie po złożeniu domu w całość Edytowane 3 Maja 2016 przez dawid blasiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.05.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Nie wiem czy da radę czy nie i po co bo ja i tak domu pasywnego nie zbuduję. Aby mi wyszło poniżej 15kWh/m2 to muszę kombinować z oknami a zostawiając te które mam wychodzi 18kWh/m2. Uszczuplając trochę izolacji do 25kWh/m2 mogę zejść. Skoro i tak nie łapnę się na pasywniaka to go zoptymalizuję do jakiejś pompy ciepła aby to miało sens ekonomiczny. Jeszcze będę nad tym nie jeden raz myślał. Dzięki temu że nie robię za dużych okien to myślę że nawet bez klimy mi się obejdzie w domu bo zap. na chłód 7kWh/m2 wychodzi więc tyle co nic. 25kWh/m2 Ogrzewanie takiego domu na dzisiejsze czasy opłacalne jest II taryfą czystego prądu, a nie pompą ciepła, która zamortyzuje się po kilkunastu latach. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts