cezary.pl 05.01.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Mam pomysł na komfort. Malutka pompa ciepła P/W, ochładzamy powietrze wewnętrzne i przekazujemy uzyskane ciepło w podłogę. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Przy -20 to różnica 0,2-0,3st w zależności jaka temperatura wewnątrz domu. Przy 30cm ściana powinna mieć 19,5st dla 20st powietrza oraz 19,2st dla 20cm styro. Jak masz pirometr to sprawdź jaką masz temperaturę przegrody. Przy silce może być o 0,1st mniej bo to zimniejszy materiał. No i może mi jeszcze powiesz, że odczujesz te 0.3C podczas przebywania w domu ? Ty wiesz, o czym piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Kamil jest czulszy niż niejeden pirometr -( teoretycznie oczywiście ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Tak... Jeszcze niedawno upierał się, źe promieniowanie IR to dopiero od 60 C, a teraz różnice 0.3C rejestruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 No i może mi jeszcze powiesz, że odczujesz te 0.3C podczas przebywania w domu ? Ty wiesz, o czym piszesz ? W domu jak w temacie wszystko ma znaczenie, nawet te 0,3st przegrody. W domach które mają aktywne źródło grzewcze ta różnica jest bez znaczenia ale w pasywnym to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 06.01.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 W domu jak w temacie wszystko ma znaczenie, nawet te 0,3st przegrody. W domach które mają aktywne źródło grzewcze ta różnica jest bez znaczenia ale w pasywnym to już inna bajka. Kamil, tak z ciekawości. Te Twoje opinie to z doświadczenia czy teoria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Patatay ogarnij się zanim kamil tego pasywniaka zbuduje to 100 razy zmieni koncepcję i kolejne tysiące postów spłodzi - jest teoretycznym ekspertem od pasywniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 W domu jak w temacie wszystko ma znaczenie, nawet te 0,3st przegrody. W domach które mają aktywne źródło grzewcze ta różnica jest bez znaczenia ale w pasywnym to już inna bajka. Jestem ciekaw, czy stojąc 1m przed ścianą cieplejszą/chłodniejszą o 0.3C odczułbyś różnicę Strasznie teoretyzujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Jestem ciekaw, czy stojąc 1m przed ścianą cieplejszą/chłodniejszą o 0.3C odczułbyś różnicę Strasznie teoretyzujesz... Jak możesz tak pisac czy kamil gorszy od TB co 0,1 C wyczuwa i z taką dokładnością grzeje budowane przez siebie domy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 08.01.2016 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) problem polega jednak na tym, że ta stała temperatura podłogi nie może być wyższa niż temperatura powietrza, bo w przeciwnym wypadku przegrzejemy dom z tematu. z kolei podłoga o temperaturze powietrza jest lepsza niż chłodniejsza, ale bardziej komfortowo mieć trochę wyższą temperaturę pod stopami. ...... i generalnie wg mnie lepiej grzać dłużej, ale z mniejszą mocą. Jak temp. podłogi nie może być wyższa? Musi być wyższa (oczywiście mówimy o zimie) bo dopiero wtedy masz generowaną moc do powietrza a dalej przecież straty do ścian. Chodzi chyba o to, że nie może być za dużo wyższa niż powietrza. Widzę, że mniej więcej się zgadzamy, pod stopami jak najwyższa temp, która nie przegrzeje pomieszczenia. Czyli coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że zamiast grzać cienką wylewkę do 28* lepiej zagrzać do 24* grubą płytę fundamentową, która później będzie długo oddawała ciepło. już teraz wiem dlaczego na tym forum nie można się po czasie niczego doszukać, jak nie ma TB i jego teorii to zaraz znajdą się następcy Kamil spokojnie odczuje te 0,1*, jeśli oczywiście dotnie, dotyk "widzi" mniejsze różnice. Jeśli mówimy o odczuwaniu temp. w temacie komfortu to nie wydaje mi się. Tu trzeba by rozpatrywać czy damy tam (w ścianie) ogrzewanie czy nie, czyli różnica raczej 2* a nie 0,2* Edytowane 8 Stycznia 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 08.01.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Niestety w tym wątku (całym energooszczędnym) jest wiele przekłamań, bo wiele tu zapisanych teorii jest tylko zapisanych teoretycznie- bez konfrontacji z rzeczywistością. Mit, który mogę zdecydowanie obalić np, to teoria, wg której w nieogrzewanym i nieocieplonym garażu temperatura nie spadnie poniżej zera. Otóż spadnie. I nie chodzi o chwile, gdy otwierana jest brama garażowa, tylko np czas po nocy albo wieczorem. Warto zwracać na te prawdziwe fakty uwagę, bo to wprowadza w błąd inwestorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lajonel 08.01.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Mit, który mogę zdecydowanie obalić np, to teoria, wg której w nieogrzewanym i nieocieplonym garażu temperatura nie spadnie poniżej zera. Otóż spadnie. Trochę nie w temacie, ale czuję potrzebę doprecyzowania. Temperatura w garażu nieogrzewanym i nieocieplonym TYLKO OD GRUNTU nie powinna spaść poniżej 0. W nieogrzewanym i nieocieplonym spadnie przy większych mrozach.- taki stoi u rodziców. Przy -17 na zewnątrz w środku było -6. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.01.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Trochę nie w temacie, ale czuję potrzebę doprecyzowania. Temperatura w garażu nieogrzewanym i nieocieplonym TYLKO OD GRUNTU nie powinna spaść poniżej 0. W nieogrzewanym i nieocieplonym spadnie przy większych mrozach.- taki stoi u rodziców. Przy -17 na zewnątrz w środku było -6. Pzdr u mnie garaż całkowicie odcięty od domu, izolowany z boku (10 cm styro grafit) i z góry (10 cm EPS + 5 cm XPS), od gruntu nieizolowany, po północnej stronie budynku, więc z kiepskimi zyskami od słońca. przy ostatnich mrozach było już blisko 0*C, gdyby potrwało to dłużej, to mogłoby spaść poniżej. ale tylko w przypadku długotrwałych mrozów. mwie może ma nieizolowane ściany, skoro wychładza się tak szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 08.01.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 u mnie garaż całkowicie odcięty od domu, izolowany z boku (10 cm styro grafit) i z góry (10 cm EPS + 5 cm XPS), od gruntu nieizolowany, po północnej stronie budynku, więc z kiepskimi zyskami od słońca. przy ostatnich mrozach było już blisko 0*C, gdyby potrwało to dłużej, to mogłoby spaść poniżej. ale tylko w przypadku długotrwałych mrozów. mwie może ma nieizolowane ściany, skoro wychładza się tak szybko? Owszem, ściany są z pustaków keramzytowych, nieocieplone. Na dachu standardowa ilość wełny, pod posadzką piach i 15cm xps. temperatura w ostatnie mrozy zeszła lekko poniżej zera (do -1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 To jak ma nie zamarzać ? Powinno zrobić sie inaczej - solidnie ocieplony strop, ściany i nieizolowana posadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.01.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Owszem, ściany są z pustaków keramzytowych, nieocieplone. Na dachu standardowa ilość wełny, pod posadzką piach i 15cm xps. temperatura w ostatnie mrozy zeszła lekko poniżej zera (do -1). i to jest odpowiedź. przez tę izolację macie zimno w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.01.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 To jak ma nie zamarzać ? Powinno zrobić sie inaczej - solidnie ocieplony strop, ściany i nieizolowana posadzka. Plus izolacja ścian fundamentowych . Od zewnątrz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 08.01.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 i to jest odpowiedź. przez tę izolację macie zimno w garażu eh... nie pomyślałam... chciałam dobrze, a wyszło jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.01.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Ja mam 35cm w podłodze i w mrozy miałem +6, a na zewnątrz -19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.01.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Ja mam 35cm w podłodze i w mrozy miałem +6, a na zewnątrz -19. ale masz izolację w stropie i ścianach i okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts