Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy -20 to różnica 0,2-0,3st w zależności jaka temperatura wewnątrz domu. Przy 30cm ściana powinna mieć 19,5st dla 20st powietrza oraz 19,2st dla 20cm styro. Jak masz pirometr to sprawdź jaką masz temperaturę przegrody. Przy silce może być o 0,1st mniej bo to zimniejszy materiał.

No i może mi jeszcze powiesz, że odczujesz te 0.3C podczas przebywania w domu ? Ty wiesz, o czym piszesz ? :)

No i może mi jeszcze powiesz, że odczujesz te 0.3C podczas przebywania w domu ? Ty wiesz, o czym piszesz ? :)

W domu jak w temacie wszystko ma znaczenie, nawet te 0,3st przegrody. W domach które mają aktywne źródło grzewcze ta różnica jest bez znaczenia ale w pasywnym to już inna bajka.

Gość Gos**c
W domu jak w temacie wszystko ma znaczenie, nawet te 0,3st przegrody. W domach które mają aktywne źródło grzewcze ta różnica jest bez znaczenia ale w pasywnym to już inna bajka.

Kamil, tak z ciekawości. Te Twoje opinie to z doświadczenia czy teoria?

Jestem ciekaw, czy stojąc 1m przed ścianą cieplejszą/chłodniejszą o 0.3C odczułbyś różnicę :)

Strasznie teoretyzujesz...

problem polega jednak na tym, że ta stała temperatura podłogi nie może być wyższa niż temperatura powietrza, bo w przeciwnym wypadku przegrzejemy dom z tematu. z kolei podłoga o temperaturze powietrza jest lepsza niż chłodniejsza, ale bardziej komfortowo mieć trochę wyższą temperaturę pod stopami. ...... i generalnie wg mnie lepiej grzać dłużej, ale z mniejszą mocą.

Jak temp. podłogi nie może być wyższa? Musi być wyższa (oczywiście mówimy o zimie) bo dopiero wtedy masz generowaną moc do powietrza a dalej przecież straty do ścian. Chodzi chyba o to, że nie może być za dużo wyższa niż powietrza.

Widzę, że mniej więcej się zgadzamy, pod stopami jak najwyższa temp, która nie przegrzeje pomieszczenia. Czyli coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że zamiast grzać cienką wylewkę do 28* lepiej zagrzać do 24* grubą płytę fundamentową, która później będzie długo oddawała ciepło.

już teraz wiem dlaczego na tym forum nie można się po czasie niczego doszukać, jak nie ma TB i jego teorii to zaraz znajdą się następcy :yes:

Kamil spokojnie odczuje te 0,1*, jeśli oczywiście dotnie, dotyk "widzi" mniejsze różnice. Jeśli mówimy o odczuwaniu temp. w temacie komfortu to nie wydaje mi się. Tu trzeba by rozpatrywać czy damy tam (w ścianie) ogrzewanie czy nie, czyli różnica raczej 2* a nie 0,2*

Edytowane przez zibuch

Niestety w tym wątku (całym energooszczędnym) jest wiele przekłamań, bo wiele tu zapisanych teorii jest tylko zapisanych teoretycznie- bez konfrontacji z rzeczywistością. Mit, który mogę zdecydowanie obalić np, to teoria, wg której w nieogrzewanym i nieocieplonym garażu temperatura nie spadnie poniżej zera. Otóż spadnie. I nie chodzi o chwile, gdy otwierana jest brama garażowa, tylko np czas po nocy albo wieczorem. Warto zwracać na te prawdziwe fakty uwagę, bo to wprowadza w błąd inwestorów...

Mit, który mogę zdecydowanie obalić np, to teoria, wg której w nieogrzewanym i nieocieplonym garażu temperatura nie spadnie poniżej zera. Otóż spadnie.

Trochę nie w temacie, ale czuję potrzebę doprecyzowania.

Temperatura w garażu nieogrzewanym i nieocieplonym TYLKO OD GRUNTU nie powinna spaść poniżej 0.

W nieogrzewanym i nieocieplonym spadnie przy większych mrozach.- taki stoi u rodziców. Przy -17 na zewnątrz w środku było -6. Pzdr

Trochę nie w temacie, ale czuję potrzebę doprecyzowania.

Temperatura w garażu nieogrzewanym i nieocieplonym TYLKO OD GRUNTU nie powinna spaść poniżej 0.

W nieogrzewanym i nieocieplonym spadnie przy większych mrozach.- taki stoi u rodziców. Przy -17 na zewnątrz w środku było -6. Pzdr

u mnie garaż całkowicie odcięty od domu, izolowany z boku (10 cm styro grafit) i z góry (10 cm EPS + 5 cm XPS), od gruntu nieizolowany, po północnej stronie budynku, więc z kiepskimi zyskami od słońca. przy ostatnich mrozach było już blisko 0*C, gdyby potrwało to dłużej, to mogłoby spaść poniżej. ale tylko w przypadku długotrwałych mrozów. mwie może ma nieizolowane ściany, skoro wychładza się tak szybko?

u mnie garaż całkowicie odcięty od domu, izolowany z boku (10 cm styro grafit) i z góry (10 cm EPS + 5 cm XPS), od gruntu nieizolowany, po północnej stronie budynku, więc z kiepskimi zyskami od słońca. przy ostatnich mrozach było już blisko 0*C, gdyby potrwało to dłużej, to mogłoby spaść poniżej. ale tylko w przypadku długotrwałych mrozów. mwie może ma nieizolowane ściany, skoro wychładza się tak szybko?

Owszem, ściany są z pustaków keramzytowych, nieocieplone. Na dachu standardowa ilość wełny, pod posadzką piach i 15cm xps. temperatura w ostatnie mrozy zeszła lekko poniżej zera (do -1).