kamilb1987b 04.05.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 A gdzieś parę tygodni temu czytałem że w Finlandii już dawno doszli do wniosku że PC w domu pasywnym/energooszczędnym ma jak najbardziej sens . Trzeba też brać pod uwagę ze PC do takiego domu to wystarczy 2-3 kw z zapasem , wtedy wykonanie instalacji takiej moc pc nawet gruntówki da się zrobić poniżej 15 K , może nawet taniej , a biorąc pod uwagę jeszcze CWU a nie tylko dogrzewanie CO to po 2021 wcale nie będzie dziwne budowa nowego domu z mała PC . Mnie interesuje sprawność pompy poza sezonem grzewczym gdy pompa jest do CO i cwu. jak radzi sobie z grzaniem tylko cwu? Czy przy tak małych potrzebach ona nie będzie bzikować czy coś takiego. czy nie jest z nią tak jak z samochodem że na piątym biegu jak się jedzie 80km/h to jest najniższe spalanie ale jak na tym samym biegu zejdzie poniżej 50km/h to spalanie rośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Mnie interesuje sprawność pompy poza sezonem grzewczym gdy pompa jest do CO i cwu. jak radzi sobie z grzaniem tylko cwu? Czy przy tak małych potrzebach ona nie będzie bzikować czy coś takiego. czy nie jest z nią tak jak z samochodem że na piątym biegu jak się jedzie 80km/h to jest najniższe spalanie ale jak na tym samym biegu zejdzie poniżej 50km/h to spalanie rośnie? Zakłada się jak największy baniak do CWU i grzeje do niskiej ( 40-45*) temperatury ... Skoro pompą o mocy kilkunastu KW nie bzikuje to mniejsza tym bardziej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.05.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Zakłada się jak największy baniak do CWU i grzeje do niskiej ( 40-45*) temperatury ... Skoro pompą o mocy kilkunastu KW nie bzikuje to mniejsza tym bardziej ... Do cwu wystarczy pompa o mocy nie wiem, 2kW? Do CO i cwu byłaby o mocy min.5kW a nawet 7kW. Więc w lato pompa 7kW grzałaby zbiornik z wodą. Co Ci da większy zbiornik? Większy jak 300l dla rodziny do 5osób jest niepotrzebny. Większy zbiornik będzie miał większe straty i nawet jak nie zużyje się dużo wody to i tak pompa będzie musiała dobijać od określonej temperatury. Wiec będzie musiała sobie tak pykać bo trudno to nazwać normalną pracą, a taka praca pompy chyba nie jest najlepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Do cwu wystarczy pompa o mocy nie wiem, 2kW? Do CO i cwu byłaby o mocy min.5kW a nawet 7kW. Więc w lato pompa 7kW grzałaby zbiornik z wodą. Co Ci da większy zbiornik? Większy jak 300l dla rodziny do 5osób jest niepotrzebny. Większy zbiornik będzie miał większe straty i nawet jak nie zużyje się dużo wody to i tak pompa będzie musiała dobijać od określonej temperatury. Wiec będzie musiała sobie tak pykać bo trudno to nazwać normalną pracą, a taka praca pompy chyba nie jest najlepsza? Ale po co dorabiasz do tego swoją ideologię ... Nawet pompą o mocy 11kW bez problemu opędzisz pasywniaka i 300-400L baniak CWU co ci przeszkadza że będzie pracowała jedną czy dwie godziny w ciągu doby ... Dasz jakiegoś karzełka to na samo CWU będzie klepała pół dnia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.05.2016 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ale po co dorabiasz do tego swoją ideologię ... Nawet pompą o mocy 11kW bez problemu opędzisz pasywniaka i 300-400L baniak CWU co ci przeszkadza że będzie pracowała jedną czy dwie godziny w ciągu doby ... Dasz jakiegoś karzełka to na samo CWU będzie klepała pół dnia ... Wątpię aby chodziła przez 2h. Wody w zbiorniku nie grzeje od pełnego zimnego, wtedy byłaby inna sprawa. Mam baniak 300l i ustawioną temperaturę 45* wody. Więc jak przypuśćmy spadnie temperatura do 40* wtedy pompa musi podgrzać o te tylko 5* i w tym mam wątpliwość jak poradzi sobie z tym duża pompa a szczególnie jak to będzie efektywne? Nawet w sezonie pompa nie musi grzać jednocześnie cwu i CO. Moc pompy dobiera się na najniższe temperatury -20* (wiem że zdarza się niżej) a średnia w sezonie jest nawet dodatnia. A pompa musi sobie poradzić w najgorszych mrozach ale też i w przeciętnej temperaturze gdy będzie taka potrzeba. Nie chcę mi się wierzyć że tak samo efektywnie będzie pracować dużo większa pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.05.2016 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Podobno zużycie w okolicach 2000kWh rocznie na CWU jest w miarę typowe. Oznacza to 5,5kWh dziennie, czyli 2 godziny pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.05.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Podobno zużycie w okolicach 2000kWh rocznie na CWU jest w miarę typowe. Oznacza to 5,5kWh dziennie, czyli 2 godziny pracy pompy. Przeciętna PC na potrzeby CWU pracuje kilkadziesiąt minut na dobę ale wszystko zależy od zużycia wody , mocy pompy i wielkości baniaka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.05.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Wątpię aby chodziła przez 2h. Wody w zbiorniku nie grzeje od pełnego zimnego, wtedy byłaby inna sprawa. Mam baniak 300l i ustawioną temperaturę 45* wody. Więc jak przypuśćmy spadnie temperatura do 40* wtedy pompa musi podgrzać o te tylko 5* i w tym mam wątpliwość jak poradzi sobie z tym duża pompa a szczególnie jak to będzie efektywne? Nawet w sezonie pompa nie musi grzać jednocześnie cwu i CO. Moc pompy dobiera się na najniższe temperatury -20* (wiem że zdarza się niżej) a średnia w sezonie jest nawet dodatnia. A pompa musi sobie poradzić w najgorszych mrozach ale też i w przeciętnej temperaturze gdy będzie taka potrzeba. Nie chcę mi się wierzyć że tak samo efektywnie będzie pracować dużo większa pompa. Wiesz co to jest uwarstwienie zładu w zasobniku ...? Wypuszczasz ciepłą a na to miejsce napływa zimna w dolną część zbiornika, wężownica jest w dolnej części więc zawsze grzejesz najzimniejszą część ... Jak dla mnie największą głupotą jest dobieranie na styk pompy i projektowanie ogrzewania też na styk ... Aby nawet znacznie przewymiarowana pompa pracowała wydajnie to musi mieć odpowiednio dopasowane ogrzewanie podłogowe i zasobnik CWU ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.05.2016 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Wątpię aby chodziła przez 2h. Wody w zbiorniku nie grzeje od pełnego zimnego, wtedy byłaby inna sprawa. Mam baniak 300l i ustawioną temperaturę 45* wody. Więc jak przypuśćmy spadnie temperatura do 40* wtedy pompa musi podgrzać o te tylko 5* i w tym mam wątpliwość jak poradzi sobie z tym duża pompa a szczególnie jak to będzie efektywne? Nawet w sezonie pompa nie musi grzać jednocześnie cwu i CO. Moc pompy dobiera się na najniższe temperatury -20* (wiem że zdarza się niżej) a średnia w sezonie jest nawet dodatnia. A pompa musi sobie poradzić w najgorszych mrozach ale też i w przeciętnej temperaturze gdy będzie taka potrzeba. Nie chcę mi się wierzyć że tak samo efektywnie będzie pracować dużo większa pompa. To nie jest kwestia Twojej wiary, tylko obliczeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.05.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Też liczę na to, że kiedyś nadejdą gruntówki o mocy 3kW pod moje ggwc:) Pozdrawiam Cezary A jaki to problem gruntówka o mocy 3 kW ? Jakie masz to GGWC?-mb i średnica rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.05.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Mnie interesuje sprawność pompy poza sezonem grzewczym gdy pompa jest do CO i cwu. jak radzi sobie z grzaniem tylko cwu? Czy przy tak małych potrzebach ona nie będzie bzikować czy coś takiego. czy nie jest z nią tak jak z samochodem że na piątym biegu jak się jedzie 80km/h to jest najniższe spalanie ale jak na tym samym biegu zejdzie poniżej 50km/h to spalanie rośnie? TEMU o inwerterze gruntowym tu mowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.05.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 A jaki to problem gruntówka o mocy 3 kW ? Jakie masz to GGWC?-mb i średnica rury? Taki, że nie widziałem w sprzedaży PC pod DZ o mocy 3 kW i nie znam nikogo kto mógłby skręcić taką z dostępnych nowych części. Moje GGWC: 150 mb fi 32, zakopane na 1,8 - 2 m w gruncie. Teraz, co najmniej 50 cm wody gruntowej nad rurociągiem. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 05.05.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Taki, że nie widziałem w sprzedaży PC pod DZ o mocy 3 kW i nie znam nikogo kto mógłby skręcić taką z dostępnych nowych części. Moje GGWC: 150 mb fi 32, zakopane na 1,8 - 2 m w gruncie. Teraz, co najmniej 50 cm wody gruntowej nad rurociągiem. Pozdrawiam Cezary Co do pompy proponuję ( piszę to całkiem poważnie) pojeździć po serwisach chłodniczych i klimatyzacyjnych, poszukać najbardziej szalonego serwisanta w tej materii ( nawiedzoną jednostkę) i sprzedać mu temat. Jeśli ma się szczęście będzie wstanie zbudować taką PC tudzież dimplex wi10-22TU ma znamionowo 1,6 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 05.05.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 tudzież si6 tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.05.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Co do pompy proponuję ( piszę to całkiem poważnie) pojeździć po serwisach chłodniczych i klimatyzacyjnych, poszukać najbardziej szalonego serwisanta w tej materii ( nawiedzoną jednostkę) i sprzedać mu temat. Jeśli ma się szczęście będzie wstanie zbudować taką PC tudzież dimplex wi10-22TU ma znamionowo 1,6 kW Dzięki. Powoli pójdę tą drogą. Miałem robić glikolowe reku ze wspomaganiem GGWC, ale mogę się zweryfikować na powietrzne. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 05.05.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ja mam podobny problem, szukam pompki woda/woda o mocy jakieś 0,6 do 0,8 kW. Odwiedziłem ze 3-4 takie punkty i jeszcze nawiedzonego nie trafiłem. Wszędzie gdzie opisałem swój problem spotkałem się z pukaniem w czoło :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.05.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ja mam podobny problem, szukam pompki woda/woda o mocy jakieś 0,6 do 0,8 kW. Odwiedziłem ze 3-4 takie punkty i jeszcze nawiedzonego nie trafiłem. Wszędzie gdzie opisałem swój problem spotkałem się z pukaniem w czoło :/ Niech ktoś przerobi ci lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 05.05.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 generalnie tak, tylko obecne lodówki są za małe np ja mam lodówkę 180 cm wysokości w klasie ileś tam A i jakieś plusy, i ma agregat o mocy 100WAT tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.05.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 To z sześciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 06.05.2016 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 generalnie tak, tylko obecne lodówki są za małe np ja mam lodówkę 180 cm wysokości w klasie ileś tam A i jakieś plusy, i ma agregat o mocy 100WAT tylko A jaka moc agregatu z suszarki do ubrań? Najprościej to przerobić chyba jakąś klimę - tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts