jasiek71 06.05.2016 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 generalnie tak, tylko obecne lodówki są za małe np ja mam lodówkę 180 cm wysokości w klasie ileś tam A i jakieś plusy, i ma agregat o mocy 100WAT tylko Są agregaty od różnych sklepowych wynalazków o mocy kilkuset watów , jakieś Lady w sklepach mięsnych itp, wystarczy się tylko zakręcić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.05.2016 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ja mam podobny problem, szukam pompki woda/woda o mocy jakieś 0,6 do 0,8 kW. Odwiedziłem ze 3-4 takie punkty i jeszcze nawiedzonego nie trafiłem. Wszędzie gdzie opisałem swój problem spotkałem się z pukaniem w czoło :/ A co to ma napędzać i w jakich parametrach ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.05.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 PC grunt -woda o małej mocy cieplnej to wcale nie taki problem . Ja zrobiłem pc inwerter gruntówkę o max mocy 5 kw , ale na nastawie 3,5kw w dół osiąga najlepszy cop . Na razie to sprawdzam u siebie w domu , wyciągnąłem mojego meetinga ( sprawny żeby nie było) i w te miejsce wstawiłem to moją samoróbkę . Po weekendzie zrobię dokładniejsze próby z wykresem sprawność/moc , ale po tych pierwszych próbach widać że te średni scop jest bardzooo obiecujący , chociaż nie o sam scop tu chodzi , to dla mnie trochę drugorzędna sprawa . Po moich doświadczeniach z ogrzewaniem domu za pomocą pc , doszedłem do wniosku ,że trzymanie się w miarę sztywno 2 taryfy , to jednak nie to, chodzi o mały komfort takiego ogrzewania , najlepsze odczucie ciepła osiągam jednak grzejąc podłogę od powiedzmy 3 rano do 6 ,później mniej więcej po 2 -3 godzinach mimo że w domu jest tem , jakięś odczucie chłodu , więc puszczałem pc na godzinkę i dwie -trzy godzinki przerwy na ,,rozładowanie" podłogi i tak w kółko. Tylko pc on/of pracuje od razu z dużą mocą , całkiem to nie potrzebne , ta moja samoróbka , jak się odpowiednio nastawi ,to pobiera ok 0 ,6 kw na godzinkę a daje wtedy ok 3 kw ciepła , nawet płacąc w drogiej taryfie tonie nabije mi kosztów , skoro nawet przy meetingu rok w rok mam zużycie poniżej 2000 kwh na sezon grzewczy .Inna zaleta inwertera to to że wystarczy w zasadzie zwykły zasobnik , nie musi być z jakąś mega wielką wężownica , więc kolejne koszta inwestycji mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.05.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ja mam podobny problem, szukam pompki woda/woda o mocy jakieś 0,6 do 0,8 kW. Odwiedziłem ze 3-4 takie punkty i jeszcze nawiedzonego nie trafiłem. Wszędzie gdzie opisałem swój problem spotkałem się z pukaniem w czoło :/ O mocy cieplnej 0,6-0,8 kw ? czy mocy pobieranej ?Jeśli cieplnej, to po co Tobie i to , taką mocą to CWU będziesz grzał pół dnia , tutaj raczej szukać trzeba inwertera o mocy max 2,5 kw , wtedy jak będzie potrzeba z pracą 0,6-0,8kw osiągniesz najlepszą sprawność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 07.05.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 O mocy cieplnej 0,6-0,8 kw ? czy mocy pobieranej ?Jeśli cieplnej, to po co Tobie i to , taką mocą to CWU będziesz grzał pół dnia , tutaj raczej szukać trzeba inwertera o mocy max 2,5 kw , wtedy jak będzie potrzeba z pracą 0,6-0,8kw osiągniesz najlepszą sprawność . chodziło mi o moc nominalną, tak żeby grzewczej wychodziło tak ponad 2 kW. mam zamiar dać dwa zbiorniki w domu ( przynajmniej teraz mam taką koncepcję) zbiornik zimny i ciepły. pompa by pompowała ciepło miedzy zbiornikami. W zależności od potrzeb i możliwości zimny zbiornik bym grzał ( powietrze odpadowe z rekuperacji, powietrze zewnętrzne, solary w zimie, nie wiem co jeszcze przyjdzie mi do głowy), a z ciepłego zbiornika wykorzystywał wodę do: podgrzania CO, dogrzania przepływowo CWU, do ogrzania powietrza nawiewowego w wentylacji. Zimnego zbiornika mógłbym używać do chłodzenia latem, ogrzewając przy tym ciepły zbiornik. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, idea jest taka aby zimny zbiornik (około 100 litrów) miał w miarę stałą temperaturę ( około 3-5 stopni) wtedy wymiana ciepła między nim a powietrzem odpadowym z reku, zewnętrznym, czy solarami w zimie zachodzić będzie sprawniej. A pompa będzie pracować na stałych ( w miarę) parametrach. Ciepły zbiornik miałby około 500 litrów i temperaturę 35-45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 07.05.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 powietrze odpadowe z rekuperacji, powietrze zewnętrzne, solary w zimie, nie wiem co jeszcze przyjdzie mi do głowy) Już Tobie kiedyś pisałem , za dużo kombinacji i kosztów związanych z budowa takich systemów,budujesz bardzo ciepły dom (pasywny) i wszelkie kombinacje systemowe na różne odzyski są bardzo nie współmierne do kosztów inwestycyjnych . Za pomocą małej PC ogarniesz CO i CWU za jakieś 600-800 pln rocznie , zrobisz jakieś rozbudowane systemu i oszczędzisz np . 200-400 pln , a koszta inwestycyjne poniesiesz na początku jakie? Kiedy się to ,,zwróci" - nie lubię tego słowa. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem Nie wiem czy dobrze zrozumiałem , ale pisałeś o pc woda-woda -wytłumacz to co u Ciebie będzie DZ -tem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.05.2016 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Pewnych urządzeń nie ma bo nie ma na nie rynku zbytu . Tu tylko funkcjonują samoroby. Jaki jest rynek domów niskoenergetycznych 15-20kWh/m2 ? Nie istnieje.Ale ..każdy dom produkuje 25-30m3/h/osobę wilgotnego ciepłego powietrza . Istnieją takie mini PC? Nie. Powód? Brak popytu w tysiącach sztuk. Energii w takim powietrzu w pip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 08.05.2016 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Czyli nawet pasywny musiał będzie mieć PC aby się załapać po 2021r ...? Albo fotowoltaika zbilansowana na 0 ... Absolutnie NIE. PC nie będzie konieczna chociaż p-p to najbardziej ekonomicznie uzasadniony wybór. Mam wszystko na prąd, określając udział prądu na ogrzewanie na 85% a biokominka na 15% mieszczę się w EP poniżej 70 ! Realnie szacuję, że udział będzie inny, 65% pompa ciepła p-p, 30% kable (w taniej taryfie), 5% biokominek - EP=53, EK=18,5. Biokominek lepszy niż koza jak sugeruje Przemek bo nie trzeba dziurawić ścian/stropu i można go śmiało używać, a jak ktoś ma fantazję to za niewielkie pieniądze może być ozdobą salonu. Nikt tak nie kombinuje jak my Polacy, wszystkie te normy będą omijane w ten czy inny sposób, już widzę jak górale się tym przejmują - przecież ich nawet prawo budowlane nie obowiązuje dopiero podwyżka energii będzie sama mobilizowała do zmian. Z drugiej strony jak radykalnie spadnie zużycie na paliwa przez całe społeczeństwo - to ich cena autmatycznie wzroście i nici z oszczędności dla przeciętnego Kowalskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 08.05.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Pewnych urządzeń nie ma bo nie ma na nie rynku zbytu . Tu tylko funkcjonują samoroby. Jaki jest rynek domów niskoenergetycznych 15-20kWh/m2 ? Nie istnieje.Ale ..każdy dom produkuje 25-30m3/h/osobę wilgotnego ciepłego powietrza . Istnieją takie mini PC? Nie. Powód? Brak popytu w tysiącach sztuk. Energii w takim powietrzu w pip. Na razie ich nie ma ( choć już nie długo) na rynku , bo nie rozpoznano jeszcze , z moich obserwacji dużego ,rosnącego rynku. Poczytaj wypociny niejakiego konsultanta np. z wieśka , czego tu się spodziewać po firmie zatrudniających takich fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Absolutnie NIE. PC nie będzie konieczna chociaż p-p to najbardziej ekonomicznie uzasadniony wybór. Mam wszystko na prąd, określając udział prądu na ogrzewanie na 85% a biokominka na 15% mieszczę się w EP poniżej 70 ! Realnie szacuję, że udział będzie inny, 65% pompa ciepła p-p, 30% kable (w taniej taryfie), 5% biokominek - EP=53, EK=18,5. Biokominek lepszy niż koza jak sugeruje Przemek bo nie trzeba dziurawić ścian/stropu i można go śmiało używać, a jak ktoś ma fantazję to za niewielkie pieniądze może być ozdobą salonu. Nikt tak nie kombinuje jak my Polacy, wszystkie te normy będą omijane w ten czy inny sposób, już widzę jak górale się tym przejmują - przecież ich nawet prawo budowlane nie obowiązuje dopiero podwyżka energii będzie sama mobilizowała do zmian. Z drugiej strony jak radykalnie spadnie zużycie na paliwa przez całe społeczeństwo - to ich cena autmatycznie wzroście i nici z oszczędności dla przeciętnego Kowalskiego Ile energii zużywasz na wszystko w ciągu roku ...( tak żywcem z licznika ...)? Ile jest z biokominka tak szacunkowo w kWh ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Pewnych urządzeń nie ma bo nie ma na nie rynku zbytu . Tu tylko funkcjonują samoroby. Jaki jest rynek domów niskoenergetycznych 15-20kWh/m2 ? Nie istnieje.Ale ..każdy dom produkuje 25-30m3/h/osobę wilgotnego ciepłego powietrza . Istnieją takie mini PC? Nie. Powód? Brak popytu w tysiącach sztuk. Energii w takim powietrzu w pip. Coś tam klecę w garażu , zobaczymy ile to tej energii da się uzyskać z powietrza wentylacyjnego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 08.05.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 pompa by pompowała ciepło miedzy zbiornikami. jak jeden zbiornik ,mniejszy (100l) ma być DZ , a większy (500l) GZ , no to już na prawdę musisz to przemyślęć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.05.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Coś tam klecę w garażu , zobaczymy ile to tej energii da się uzyskać z powietrza wentylacyjnego ... Na każde 100m3 dysponujesz ok . 0,92 kWh przy 22 oC /40Rh i bez szronienia wymiennika. Jaki czynnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Na każde 100m3 dysponujesz ok . 0,92 kWh przy 22 oC /40Rh i bez szronienia wymiennika. Jaki czynnik? R 600a ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.05.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Absolutnie NIE. PC nie będzie konieczna chociaż p-p to najbardziej ekonomicznie uzasadniony wybór. Mam wszystko na prąd, określając udział prądu na ogrzewanie na 85% a biokominka na 15% mieszczę się w EP poniżej 70 ! Realnie szacuję, że udział będzie inny, 65% pompa ciepła p-p, 30% kable (w taniej taryfie), 5% biokominek - EP=53, EK=18,5. Biokominek lepszy niż koza jak sugeruje Przemek bo nie trzeba dziurawić ścian/stropu i można go śmiało używać, a jak ktoś ma fantazję to za niewielkie pieniądze może być ozdobą salonu. Nikt tak nie kombinuje jak my Polacy, wszystkie te normy będą omijane w ten czy inny sposób, już widzę jak górale się tym przejmują - przecież ich nawet prawo budowlane nie obowiązuje dopiero podwyżka energii będzie sama mobilizowała do zmian. Z drugiej strony jak radykalnie spadnie zużycie na paliwa przez całe społeczeństwo - to ich cena autmatycznie wzroście i nici z oszczędności dla przeciętnego Kowalskiego Wymogi WT2021 jak i inne (2014, 2017) obejmują równiez cwu. Nie bedzie tak łatwo uzyskac bez pompy 70 kWh/m2, mało tego uwazam ze w zdecydowanej wiekszosci przypadków pompa (lub fotowoltaika lub kolektory termiczne)bedą konieczne. Chyba ze zmienią sie przepisy odnosnie obliczania Ep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.05.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 R 600a ... Wybuchowy wybór:D. Jaki przewidujesz parownik? Odparowanie ciekłego czynnika i podgrzanie gazu z -12oC do oczekiwanej to przepaść .Przy ograniczonej ilości energii z wentylacji powinno się to uwzględnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Wybuchowy wybór:D. Jaki przewidujesz parownik? Odparowanie ciekłego czynnika i podgrzanie gazu z -12oC do oczekiwanej to przepaść .Przy ograniczonej ilości energii z wentylacji powinno się to uwzględnić. Mam od tego magików od klimatyzacji ... Z tego co wiem ma być lekkie podciśnienie na ssanu i ok 2-2,5bar na tłoczeniu ... Sprężarka jest na taki czynnik, układ ma pracować tak aby to co po rekuperatorze zbijać do ok 0* tak aby nic nie zamarzało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 09.05.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Już Tobie kiedyś pisałem , za dużo kombinacji i kosztów związanych z budowa takich systemów,budujesz bardzo ciepły dom (pasywny) i wszelkie kombinacje systemowe na różne odzyski są bardzo nie współmierne do kosztów inwestycyjnych . Za pomocą małej PC ogarniesz CO i CWU za jakieś 600-800 pln rocznie , zrobisz jakieś rozbudowane systemu i oszczędzisz np . 200-400 pln , a koszta inwestycyjne poniesiesz na początku jakie? Kiedy się to ,,zwróci" - nie lubię tego słowa. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem , ale pisałeś o pc woda-woda -wytłumacz to co u Ciebie będzie DZ -tem. Wiem wiem że dużo kombinuję, zapewne masz rację co do niezwracalności tego systemu w rozsądnym terminie. Ale po to jest forum żeby taka dyskusje prowadzić. Taka mam naturę że idę pod prąd utartym schematom. W zasadzie jeszcze nie rozpracowywałem tematu ogrzewania i cwu w domu w odniesieniu do kosztów. Nie mam wycen na urządzenia. W zasadzie powoli się do tego przymierzam. Jestem otwarty na sugestie. Dlaczego mi się wydaje że taki układ ni będzie dużo droższy od powiedzmy klasycznego. Można użyć małej taniej pompy (włącz/wyłącz). Praca tej pompy będzie zawsze w zbliżonej temperaturze DZ i GZ. Można więc ją optymalnie dobrać. Pompa by miała dwa wymienniki, jeden w ciepłym zbiorniku drugi w zimnym. Zimna woda ma tą zaletę że można ja ogrzać praktycznie wszystkim, co jest tylko choć odrobinę cieplejsze od niej a 100litrów to wystarczająca pojemność, aby pompa chodziła w jakieś określonej histerezie w stosunkowo długich okresach czasu. Dopóki nie policzę sam nie będę wiedział czy ma to sens Na marginesie wieść gminna niesie że ktoś pod Stargardem ocieplał dom wielkimi płytami styropianu żeby nie było mostków. wiesz kto to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.05.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Na marginesie wieść gminna niesie że ktoś pod Stargardem ocieplał dom wielkimi płytami styropianu żeby nie było mostków. wiesz kto to? Ten ktoś nie robił tego żeby nie mieć mostków ( starał się to minimalizować ) tylko po to aby mieć przyzwoicie ocieplony dom , ten ktoś ma pod tym styro mur z BK 350 , ten ktoś po czterech czy pięciu sezonach grzewczych (już nie pamiętam) nie ma problemów z mostkami cieplnymi w murze ,akurat inne bolączki są . Akurat nie wieść gminna , tylko sam o tym pisałem , zdjęcia też zapodałem na forum .Ocieplenie za pomocą takich dużych płyt uważam za dobre rozwiązanie ( tak samo jak strop typu JS) jeśli robi się wszystko ,,tymi recami" to czas tracony na poszczególne etapy budowy jest najważnieszym elementem budowy , wcale nie są to najniższe ceny materiałów ,jak większość samorobów uważa. Nie rozumiem tej kombinacji z zbiornikami , pc przepompuje ciepło z zbiornika 100 l do zbiornika 500 l , czyli jak będzie w zbiorniku 100 l tem powiedzmy 10*C ,czyli 0,1m3X10*CX1,16=1,4 KWh , czyli pc 2 kw mocy cieplnej ,,przepompuje" te 10*C w pół godziny podniesie tem w zasobniku 500 l o jakieś 2-3*C i zamrozi wodę w 100 l zbiorniku. Praca pc na stałych parametrach 45*C w dużym zbiorniku (GZ) i 3*C w małym zbiorniku (DZ) wcale nie jest rewelacją , popatrz sobie na wykres cop jakieś PC to zobaczysz jaka to rewelacja jest. Napewno lepiej dla pc będzie , jak na potrzeby CO będzie pracowała przy DZ 5*C ( średnia z sezonu grzewczego w okolicach Stargardu ,beż problemu do osiągnięcia) i w Twoim przypadku raczej GZ góra 30*C , a te godzinka czy dwie pracy dzienni na potrzeby CWU (45*) nie zaszkodzą .Myślę że skoro budujesz pasywniaka , to też ta pc do niego nie będzie jakaś wielka ,myślę że jakaś mała inwerterówka gruntowa nie była by złym rozwiązaniem i na pewno dużo tańszym od Twoich ,,kombinacji" w cudzysłowie , bo piszę to słowo pozytywnym słowa znaczeniu , sam często coś robię co jest z ekonomicznego punktu widzenia nieopłacalne , ale taki mam charakter i lubię coś pokombinować .Ale wróćmy do rzeczy , PC jak w tym przypadku widzę to tak , powiedzmy PC 3-3,5 kw inwerterówka , ze 200 mb ruru PE 40 mm , zasobnik 300 l , armatura hydrauliczna na spięcie w całość powinieneś się zmieścić w 15 K , i masz i CO i CWU w ilu Ty wyrobisz szacunkowo łącznie z jakimś logicznym sterowaniem całości, i ile zejdziesz niżej ( o ile w ogóle zejdziesz) z rachunkami eksploatacyjnymi , jak to byś szacował ?Swoją drogą lepiej/bezpieczniej w pc zainstalować wymienniki płytowe , niż wpychać jakieś rury miedziane do tych zbiorników ( ba tak rozumiem , chcesz zrobić skraplacz i parownik .?! )OK w każdym bądź razie kibicuję temu Twojemu rozwiązania , jak zepniesz to w całość , to pochwal się kosztami inwestycyjnymi , i rozwiązaniami technicznymi , tymi drugimi to fajnie by było na bieżąco,może pozwoli Tobie to uniknąć jakiś ewentualnych kłopotó , których możesz na tym etapie nie widzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.05.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Mam od tego magików od klimatyzacji ... Z tego co wiem ma być lekkie podciśnienie na ssanu i ok 2-2,5bar na tłoczeniu ... Sprężarka jest na taki czynnik, układ ma pracować tak aby to co po rekuperatorze zbijać do ok 0* tak aby nic nie zamarzało ... Cały myk polega na tym by ciecz zamienić w lodowatą parę choćby kondensacją z nawet lodowatego powietrza ,lub kawałkiem gruntu ( na lato w sam raz dla klimy). Samo podgrzanie lodowatej pary to już pikuś dla powietrza wentylacyjnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts