Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak to robisz, że masz 38% wilgotność, skoro na zewnątrz wilgotność względna nie schodzi poniżej 45%, a powietrze po wpadnięciu do domu schładza się bez wykroplenia wody (więc wilgotność względna powinna rosnąć), w dodatku dochodzi gotowanie, kąpiele i inne źródła wilgoci? u mnie wilgotność około 55-65%

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie ja robię tylko natura ,myślę że tem w domu jakaś dość wysoka , więc podłoga ściany itp. sobie parują, przez te otwarte drzwi i okna ,powietrze śmiga do przesady licząc w m3/H ,,zabiera " ze sobą tą ,,wilgoć " . Masz chyba coś nie tak z wentylacją jak masz teraz 55-65 % wilgotności w domu ,trochę kisisz chałupę .

Ale jeżeli cieplejsze powietrze na zewnątrz ma dużą wilgotność względną, to po wpadnięciu do domu i ochłodzeniu się (od przegród) wilgotność ta tylko wzrośnie.

Tak to "robi" natura.

I nie ma opcji tego zmienić.

Sprawdź sobie higrometry.

u mnie w tej chwili:

zewnątrz: 16C - 97%

wewnątrz 23,5C - 61%

I to daje DOKŁADNIE tyle samo pary wodnej w powietrzu (ok 13 g/m3), i choćbyś nie wiem jak wentylował, wewnątrz poziom wilgotności ani drgnie.

Edytowane przez fotohobby

To nie ja robię tylko natura ,myślę że tem w domu jakaś dość wysoka , więc podłoga ściany itp. sobie parują, przez te otwarte drzwi i okna ,powietrze śmiga do przesady licząc w m3/H ,,zabiera " ze sobą tą ,,wilgoć " . Masz chyba coś nie tak z wentylacją jak masz teraz 55-65 % wilgotności w domu ,trochę kisisz chałupę .

przykro mi, ale bzdury jakieś wypisujesz. zimą przy suchym zewnętrznym powietrzu, dodatkowo podgrzanym, wilgotność u mnie spada do 40%, czasem nawet mniej. teraz takie rzeczy są niemożliwe, chyba że wysuszymy wpadające do domu powietrze jakimś klimatyzatorem, a potem je podgrzejemy. masz prawdopodobnie niesprawny higrometr

Ale jeżeli cieplejsze powietrze na zewnątrz ma dużą wilgotność względną, to po wpadnięciu do domu i ochłodzeniu się (od przegród) wilgotność ta tylko wzrośnie.

Tak to "robi" natura.

u mnie w tej chwili:

wewnątrz 23,5C - 61%

I to daje DOKŁADNIE tyle samo pary wodnej w powietrzu (ok 13 g/m3), i choćbyś nie wiem jak wentylował, wewnątrz poziom wilgotności ani drgnie.

Też mam taką wilgotność.

Tak to "robi" natura.

u mnie w tej chwili:

wewnątrz 23,5C - 61%

No tak , tylko wczoraj w dzień u mnie było na zewnątrz 23*C najwięcej wilgotność 43% , a w domu miałem 27*C , ale to w dzień wieczorem było już na zewnątrz 15*C a w domu 27*C , rano było 13*C na zewnątrz a w domu 26* C

Twoje dane nic ńie znaczą, jesli nie podajesz względnej wilgotności na zewnątrz.

Teraz u mnie 26C i 49% na zewnątrz, oraz 24C i 57% wewnątrz - i znów zawartość pary wodnej na zewnatrz i wewnątrz jestrówna, czyli większy stopień wentylacji jej nie zmieni...

Edytowane przez fotohobby

• 2 weeks później...
No tak , tylko wczoraj w dzień u mnie było na zewnątrz 23*C najwięcej wilgotność 43% , a w domu miałem 27*C , ale to w dzień wieczorem było już na zewnątrz 15*C a w domu 27*C , rano było 13*C na zewnątrz a w domu 26* C

Nieprawdopodobnie niska wilgotność na tę porę roku. Wilgotność w domu będzie zależała od wilgotności za zewnątrz, inna sprawa, jak powietrze przejdzie przez GWC albo uruchomisz klimę... (spadnie kilka %)

Podaj jaki masz model STACJI POGODY/ HIGROMETRU to wszsytko będzie jasne ;)

Ja mam RCC 260408, niby dokładność pomiaru +-5% ale sprawdziłem z legalizowanym z pracy, który dopiero przyjechał z laboratorium to realnie zawyża o 6-7%.

U Ciebie może być w drugą stronę.

Ja obserwuje u siebie wilgotność w przedziale 55-70%, a aktualnie mam 60% 23st.C wewnątrz , 36% i 32st na zewnąrz.

Nawiązując do tematu KOMFORTU to nie da się go przechwalić ! po 1,5 m-ca mieszkania (mimo wielu mniejszych/większych problemów) jestem w pełni zadowolony z domu dobrze ocieplonego z wentylacją mechaniczną.

Niebo a ziemia w porównaniu do mieszkania w bloku !

Brak przegrzewania budynku (a jak by co jest klima sterowana przez tel. ;] , aż miło wejść po pracy do domu w upalny dzień, brak owadów, rano w sypialni nie mam zaduchu. W łazience przy normalnej kąpieli pod prysznicem lustra są czasem tylko delikatnie zaparowane (a mam w razie W folię grzewczą).

Dom z silikatu jest cichy, normalny deszcz jest praktycznie niesłyszalny (kilka razy rano się zdziwiłem jak mocno padało) w końcu mam głęboki sen - budzik żony rano nie dał rady mnie jeszcze obudzić !

Wad żadnych na razie nie stwierdziłem, zobaczymy co będzie po sezonie grzewczym.

Podwójny by-pass reku mnie trochę rozczarował, bo nawiewane powietrze jest wyższe niż z czerpni generalnie o 2 stopnie, czasem się zdarza 3-4. Sądziłem, że będzie to 1-1,5st max.

PS

Jeszcze jedna bardzo ważna zaleta pośrednia WM, sprawdzałem ostatnio kosz na śmieci w odkurzaczu centralnym i przestraszyłem się, że coś nie tak jest, było ich dużo mniej niż byłem przyzwyczajony ! Pierwsze myśl to to, że zalegają w instalacji, ale po próbach wykluczyłem to. Filtry mam F7/G4 kieszeniowe i działa to naprawdę przyzwoicie.

Okazuje się, że kurzu w domu mam wielokrotnie mniej niż miałem w 40m2 mieszkaniu w bloku

Edytowane przez chemical

Nawiązując do tematu KOMFORTU to nie da się go przechwalić ! po 1,5 m-ca mieszkania (mimo wielu mniejszych/większych problemów) jestem w pełni zadowolony z domu dobrze ocieplonego z wentylacją mechaniczną.

Niebo a ziemia w porównaniu do mieszkania w bloku !

Brak przegrzewania budynku (a jak by co jest klima sterowana przez tel. ;] , aż miło wejść po pracy do domu w upalny dzień, brak owadów, rano w sypialni nie mam zaduchu. W łazience przy normalnej kąpieli pod prysznicem lustra są czasem tylko delikatnie zaparowane (a mam w razie W folię grzewczą).

Dom z silikatu jest cichy, normalny deszcz jest praktycznie niesłyszalny (kilka razy rano się zdziwiłem jak mocno padało) w końcu mam głęboki sen - budzik żony rano nie dał rady mnie jeszcze obudzić !

Wad żadnych na razie nie stwierdziłem, zobaczymy co będzie po sezonie grzewczym.

Podwójny by-pass reku mnie trochę rozczarował, bo nawiewane powietrze jest wyższe niż z czerpni generalnie o 2 stopnie, czasem się zdarza 3-4. Sądziłem, że będzie to 1-1,5st max.

Chemical pisałeś gdzieś o swoim rozwiązaniu -bojler 30 l i przepływowy ? Jak to sie sprawuje ? mógłbys coś więcej ?

no niestety nie podzielę się doświadczeniami empirycznymi, bojler zaizolowałem w weekend i przy rozruchu stwierdziłem, że nie obejdzie się bez naczynia przeponowego go w układzie :/ (może jakby nie było zaworu antyskażeniowego, to ciśnienie rozeszło by się na instalację...)

teoretycznie spodziewam się połączenia zalet i eliminacji wad tych rozwiązań jak stosuje się je osobno :

- mały bojler - małe straty ciepła (przy dużym 100l dobowe straty to ok. 1 kWh, czyli na miesiąc ok. 30kWh, przy czym w sezonie zimowym nie jest to strata, natomiast w letnim już tak, w ubiegłym miesiącu 2 os. zużyliśmy 51kWh na prysznic i drobne mycie naczyń - więc sens dużego bojlera albo solarów dla małej osób jest wątpliwy, a solary dają darmowe ciepło :) a ile go tracą po drodze, bo przecież jeszcze większe zbiorniki ?)

- podgrzewanie w taniej taryfie

- mały bufor ciepła na awarię prądu

- ciepła woda dostępna szybciej niż z przepływowego i dowolny strumień minimalny

- w razie awarii jednego źródła jest drugie

Ja mam "samoróbę" z nierdzewki zrobioną po kosztach, grzałki również, więc odpada konserwacja, wymiana anod, poza tym woda zmiękczona więc odpada problem z kamieniem kotłowym

W usa jest patent na taką hybrydę 2w1, ale gazowy.

• 4 weeks później...
Widzę że tu temat trochę przymilkł więc mam pytanie do mieszkańców domków około pasywnych, jak tam z komfortem w ciągu tych obecnych zimnych, deszczowych dni? Proszę abyście podali jakie temperatury panują w domu, czy ogrzewanie się załączyło czy nie i jak z odczuciem komfortu jeżeli to ogrzewanie nie chodzi? U mnie szczerze mówiąc do dziś wieczorem w domu było ciepło i nawet okno mogło być otwarte mimo deszczyku. Teraz czuję drobny chłodek ale przynajmniej będzie się lepiej spało. Dla przypomnienia powiem że mieszkam w kostce z lat 80-tych z teściową. Moja część domku jest z samego pustaka szarego o gr. 36cm bez ocieplenia. U teściowej jest trochę cieplej ale jej część jest inaczej robiona (bo moja dobudowana kilka lat później) i nie ma ocieplenia ale coś w rodzaju ściany z szczeliną która w tym przypadku spełnia rolę izolacji. Wystarczy aby miała cieplej niż u mnie. Domek bez szaleństw i do dziś koło 19 nie czułem chłodu więc mi by się już przydało zapalić w piecu i pewnie jak pogoda się nie zmieni to w weekend tak będzie trzeba zrobić. Obecnie termometr wskazuje niecałe 21*. A wy, mieszkańcy domków energooszczednych, jak oceniacie komfort u siebie? Też odczuwacie chłodek?

Instalowali mi niedawno internet i zostawiłem przez zapominalstwo otwartą klapę na strych na dwa dni. Nie mam też niektórych drzwi wewnętrznych bo mi kasy brakło chwilowo, więc ciepło z domu mogło sobie spokojnie uciekać. Cały czas mam uchylone, lub nawet otwarte drzwi na taras, po domu chodzę na bosaka i śpię bez koszulki. Teściowie byli wczoraj w odwiedzinach i od wejścia pytali czy palimy. Niby czym, skoro nawet nie mamy kominka, a podłogówka nie podłączona? Termometru w domu nie mam, ale na czuja jest ze 23-24st.

myślę że w sierpniu w żadnym współcześnie budowanym domu nie trzeba grzać, więc porównywanie tego do domu budowanego kilkadziesiąt lat temu ma sens raczej tylko jako ciekawostka.

Temu o to pytam bo wielu jednogłośnie stwierdzili że jak jest pochmurno i chłodni to czuć dyskomfort i że komfort jest tylko wtedy gdy chodzi ogrzewanie choćby na minimum ale by było to "promieniowanie". Więc temu pytam czy ktoś musiał palić aby było komfortowo.

Temu o to pytam bo wielu jednogłośnie stwierdzili że jak jest pochmurno i chłodni to czuć dyskomfort i że komfort jest tylko wtedy gdy chodzi ogrzewanie choćby na minimum ale by było to "promieniowanie". Więc temu pytam czy ktoś musiał palić aby było komfortowo.

mamy 23-24°C przez całe lato, w tym ostatnie dni i jest komfortowo.

Przzez kilka chłodniejszych dni ściany oddają energię, a że to silikat to trochę jej jest.