chemical 08.01.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Przemek pewnie masz szczelną bramę i minimalnie wentylowany garaż, tak ? U mnie przy nie zataknych dwóch wyrzutniach i czerpni powietrza fi200, słabo usczelnionej bramie (brak posadzki) i nie zamkniętym wyłazie na strych, najniższą temperaturę jaką zanotowałem w garażu 26m2 było 0 stopni przy mrozach do -18 stopni. Strop 20cm celuloza, ściany po 12cm EPS grafit, jedna ściana przytulona do domu, brak izolacji płyty fundamentowej, tylko opaska obwodowa. Mam nadzieję, że będzie tylko lepiej i te 2-4 stopni uda się utrzymywać bez grzania po ukończeniu wszelkich prac - bo centralę wentylacyjną mam właśnie w garazu. A tak wracając do tematu, to sączę piwko w bloku, gdzie kaloryfery grzeją cały czas - wow jest promieniowanie !!! , ale okna nieszczelne - komfortu za cholery brak jak wieje po nogach To ja już wolę brak promieniowania przy utrzymanych 20 stopniach, ale w szczelnym budynku i przede wszystkim z wentylacją mechaniczną bo to dla mnie podstawa komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.01.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Temat był już wałkowany: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242708-Ogrzewanie-gara%C5%BCu&p=7038183&viewfull=1#post7038183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.01.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Przemek pewnie masz szczelną bramę i minimalnie wentylowany garaż, tak ? U mnie przy nie zataknych dwóch wyrzutniach i czerpni powietrza fi200, słabo usczelnionej bramie (brak posadzki) i nie zamkniętym wyłazie na strych, najniższą temperaturę jaką zanotowałem w garażu 26m2 było 0 stopni przy mrozach do -18 stopni. Strop 20cm celuloza, ściany po 12cm EPS grafit, jedna ściana przytulona do domu, brak izolacji płyty fundamentowej, tylko opaska obwodowa. Mam nadzieję, że będzie tylko lepiej i te 2-4 stopni uda się utrzymywać bez grzania po ukończeniu wszelkich prac - bo centralę wentylacyjną mam właśnie w garazu. A tak wracając do tematu, to sączę piwko w bloku, gdzie kaloryfery grzeją cały czas - wow jest promieniowanie !!! , ale okna nieszczelne - komfortu za cholery brak jak wieje po nogach To ja już wolę brak promieniowania przy utrzymanych 20 stopniach, ale w szczelnym budynku i przede wszystkim z wentylacją mechaniczną bo to dla mnie podstawa komfortu. Skoro wieje to i wentylacja.Skoro wolisz brak promieniowania przy 20 stopniach to znaczy,że nie wiesz o czym piszesz. Komfort to nie wentylacja, bo jej niski poziom i wysoki nie jest wyczuwalny przez organizm . Sprawdż zachowanie -odczucia organizmu przy 800ppm CO2 i 1800ppmCO2. Nie rozróżnisz. Różnica polega jedynie na tym,że naukowcy twierdzą ,że max to 1000ppm. Ale komfort w potocznym rozumieniu to świeże powietrze. Takie jest w tych widełkach. ps. Skoro sączysz to piwko w ,,bloku",to co ty wiesz o wentylacji mechanicznej i komforcie? Spaliłeś wejście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.01.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Ja mam 35cm w podłodze i w mrozy miałem +6, a na zewnątrz -19. To ciekawe jest. Dla uproszczenia można założyć,że przy izolacji od posadzki garażu 35cm()emisja z dołu to 0kWh . Znaczy z masy garażu wynika ta moc. Na zewnątrz -19oC a w środku +6oC. Znaczy farelka czy cuda?.A może krótkotrwały mróz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.01.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Może niewyłączany na noc samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.01.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Może niewyłączany na noc samochód. No i rozwiązał zagadkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 08.01.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Powinno zrobić sie inaczej - solidnie ocieplony strop, ściany i nieizolowana posadzka. Powinno się nie wypierniczać bez sensu kasy na garaż w którym jest zimno. Wiata za ułamek ceny garażu wystarczy by na aucie nie było śniegu. Dla mnie robienie zimnego garażu z którego nie ma przejścia do domu to jakiś Szczyt idiotyzmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 08.01.2016 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 nydar : W bloku wieje mi mroźnym powietrzem, z wentylacji z odzyskiem ciepła będzie wiało znacznie cieplejszym i z taką wydajnością jaką będę chciał i o to mi chodzi. To czy jest dobra wentylacja w domu, wiadomo po paru chwilach spędzonych w nim, po wejściu ze świeżego powietrza - nie potrzebuję do tego specjalnych pomiarów ani opini naukowców Negowanie doświadczeń kogoś na podstawie tylko faktu, gdzie aktualnie się przebywa jest bezsensowne. Poza tym w bloku również spotyka się wentylację mechaniczną i są też mieszkania super komfortowe, ale co ty możesz o ty wiedzieć jak pewnie mieszkasz w domu tak ? Gdybym nie mieszkał wcześniej w domu z WM i nie zaznał empirycznie różnicy między domem z went. naturalną - to bym jest nie zrobił :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.01.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ja pisałem o temperaturze w domu. Żadnych cudów, tylko okna, bo ładnie wtedy świeciło. Teraz kiedy jest pochmurno, mam w środku około +4,5stC, choć temperatura na zewnątrz wyższa. Bardzo też dużą rolę gra szczelność. Jeśli chodzi o garaż, to nie wierzę w możliwość utrzymania dodatnich temperatur bez grzania, z powodu nieszczelności bramy i małych okien, a jak jest przy domu, to najczęściej okna od północy. Jeśli planujemy go tanio ogrzewać, to trzeba napakować styropianu i dać jakieś nadmuchowe, a jeśli ma być nie grzany, to tylko izolacja ściany pomiędzy domem i garażem i bez izolacji od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 09.01.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ja pisałem o temperaturze w domu. Żadnych cudów, tylko okna, bo ładnie wtedy świeciło. Teraz kiedy jest pochmurno, mam w środku około +4,5stC, choć temperatura na zewnątrz wyższa. Bardzo też dużą rolę gra szczelność. Jeśli chodzi o garaż, to nie wierzę w możliwość utrzymania dodatnich temperatur bez grzania, z powodu nieszczelności bramy i małych okien, a jak jest przy domu, to najczęściej okna od północy. Jeśli planujemy go tanio ogrzewać, to trzeba napakować styropianu i dać jakieś nadmuchowe, a jeśli ma być nie grzany, to tylko izolacja ściany pomiędzy domem i garażem i bez izolacji od gruntu. To u mnie są te cuda.... Nieogrzewany garaż a w nim temperatura zawsze na plusie... Faktycznie brama garażowa ma potężne nieszczelności ale mimo to temperatura nie spadła mi poniżej 4 stopni.... Czy mam się martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.01.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Narób figurek i pielgrzymów zaproś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Narób figurek i pielgrzymów zaproś. A co wstawić jak jest +7 przy -15-18 przez kilka dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 a co wstawić jak jest +7 przy -15-18 przez kilka dni? gwc ?? ( garażowy wymiennik ciepła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.01.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Wystarczy nie montować dziwnych patentów i da radę. Wystarczy skojarzyć pojemność cieplną gruntu ze średnią miesięczną temp. na zewnątrz. A na końcu zastanowić się,czy warto budować garaż i ile kosztuje wobec auta z podgrzewanymi szybami i fotelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.01.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Toś teraz pojechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 14.01.2016 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Niestety w tym wątku (całym energooszczędnym) jest wiele przekłamań, bo wiele tu zapisanych teorii jest tylko zapisanych teoretycznie- bez konfrontacji z rzeczywistością. Mit, który mogę zdecydowanie obalić np, to teoria, wg której w nieogrzewanym i nieocieplonym garażu temperatura nie spadnie poniżej zera. Otóż spadnie. I nie chodzi o chwile, gdy otwierana jest brama garażowa, tylko np czas po nocy albo wieczorem. Warto zwracać na te prawdziwe fakty uwagę, bo to wprowadza w błąd inwestorów... Jesteś jedną z nielicznych użytkowników takich domów jak w temacie, to napisz proszę coś więcej, jakie tu mamy ważniejsze przekłamania. Bo mnie np gila czy w garażu będzie -4 czy +4. A wcześniej chyba nikt nie pisał tu o garażu a tak, temat został zmieniony na "Komfort w garażu pasywnym". Na co ja liczyłem Garaż ma jakieś zapotrzebowanie = ucieczka ciepła na zewnątrz, ustalone przy danej izolacji i delcie T. I teraz pytanie czy moc nieocieplonej podłogi (bo przecież jakiś strumień ciepła płynie od gruntu) wystarczy? 10cm styro od zewnątrz, 16cm styro od domu, w garażu nigdy nie spadło poniżej zera. Wniosek. Strumień ciepła od gruntu jest. Jaki, nie wiem, specjaliści od OZC na pewno potrafią to policzyć Ale nie ciągnijmy już tego w tym temacie Edytowane 14 Stycznia 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 15.01.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 zibuch, co do temperatur w garażu nieogrzewanym i bez izolacji w podłodze, to masz tutaj info: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242708-Ogrzewanie-gara%C5%BCu&p=7038183&viewfull=1#post7038183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.01.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Toś teraz pojechał. Nie mam garażu.. Przy obecnej technologii i klimacie ,staje się zbędny .Zwłaszcza w aspekcie kosztu . No może wiata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.01.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Nie mam garażu.. Przy obecnej technologii i klimacie ,staje się zbędny .Zwłaszcza w aspekcie kosztu . No może wiata . A ja lubię mieć pewność, że jak jest -20, to mi auto rano zapali i w dodatku nie będę musiał skrobać szyb. Poza tym garaż to miejsce na różne sprzęty, oraz warsztat, który mi wydaje się niezbędny. Ale faktycznie. Blokusy nie mają garaży i sobie radzą, tylko to oznacza również, że nie potrzeba wcale domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 16.01.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Dla mnie rownież zdecydowanie garaż musi być! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts