Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przemek pewnie masz szczelną bramę i minimalnie wentylowany garaż, tak ?

U mnie przy nie zataknych dwóch wyrzutniach i czerpni powietrza fi200, słabo usczelnionej bramie (brak posadzki) i nie zamkniętym wyłazie na strych, najniższą temperaturę jaką zanotowałem w garażu 26m2 było 0 stopni przy mrozach do -18 stopni. Strop 20cm celuloza, ściany po 12cm EPS grafit, jedna ściana przytulona do domu, brak izolacji płyty fundamentowej, tylko opaska obwodowa.

Mam nadzieję, że będzie tylko lepiej i te 2-4 stopni uda się utrzymywać bez grzania po ukończeniu wszelkich prac - bo centralę wentylacyjną mam właśnie w garazu.

A tak wracając do tematu, to sączę piwko w bloku, gdzie kaloryfery grzeją cały czas - wow jest promieniowanie !!! , ale okna nieszczelne - komfortu za cholery brak jak wieje po nogach :) To ja już wolę brak promieniowania przy utrzymanych 20 stopniach, ale w szczelnym budynku i przede wszystkim z wentylacją mechaniczną bo to dla mnie podstawa komfortu.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przemek pewnie masz szczelną bramę i minimalnie wentylowany garaż, tak ?

U mnie przy nie zataknych dwóch wyrzutniach i czerpni powietrza fi200, słabo usczelnionej bramie (brak posadzki) i nie zamkniętym wyłazie na strych, najniższą temperaturę jaką zanotowałem w garażu 26m2 było 0 stopni przy mrozach do -18 stopni. Strop 20cm celuloza, ściany po 12cm EPS grafit, jedna ściana przytulona do domu, brak izolacji płyty fundamentowej, tylko opaska obwodowa.

Mam nadzieję, że będzie tylko lepiej i te 2-4 stopni uda się utrzymywać bez grzania po ukończeniu wszelkich prac - bo centralę wentylacyjną mam właśnie w garazu.

A tak wracając do tematu, to sączę piwko w bloku, gdzie kaloryfery grzeją cały czas - wow jest promieniowanie !!! , ale okna nieszczelne - komfortu za cholery brak jak wieje po nogach :) To ja już wolę brak promieniowania przy utrzymanych 20 stopniach, ale w szczelnym budynku i przede wszystkim z wentylacją mechaniczną bo to dla mnie podstawa komfortu.

Skoro wieje to i wentylacja.Skoro wolisz brak promieniowania przy 20 stopniach to znaczy,że nie wiesz o czym piszesz. Komfort to nie wentylacja, bo jej niski poziom i wysoki nie jest wyczuwalny przez organizm . Sprawdż zachowanie -odczucia organizmu przy 800ppm CO2 i 1800ppmCO2. Nie rozróżnisz. Różnica polega jedynie na tym,że naukowcy twierdzą ,że max to 1000ppm. Ale komfort w potocznym rozumieniu to świeże powietrze. Takie jest w tych widełkach.

ps. Skoro sączysz to piwko w ,,bloku",to co ty wiesz o wentylacji mechanicznej i komforcie? Spaliłeś wejście:)

Ja mam 35cm w podłodze i w mrozy miałem +6, a na zewnątrz -19.

To ciekawe jest. Dla uproszczenia można założyć,że przy izolacji od posadzki garażu 35cm(:o)emisja z dołu to 0kWh . Znaczy z masy garażu wynika ta moc.

Na zewnątrz -19oC a w środku +6oC. Znaczy farelka czy cuda?.A może krótkotrwały mróz?

Powinno zrobić sie inaczej - solidnie ocieplony strop, ściany i nieizolowana posadzka.

Powinno się nie wypierniczać bez sensu kasy na garaż w którym jest zimno. Wiata za ułamek ceny garażu wystarczy by na aucie nie było śniegu.

Dla mnie robienie zimnego garażu z którego nie ma przejścia do domu to jakiś Szczyt idiotyzmu.

nydar :

W bloku wieje mi mroźnym powietrzem, z wentylacji z odzyskiem ciepła będzie wiało znacznie cieplejszym i z taką wydajnością jaką będę chciał i o to mi chodzi.

To czy jest dobra wentylacja w domu, wiadomo po paru chwilach spędzonych w nim, po wejściu ze świeżego powietrza - nie potrzebuję do tego specjalnych pomiarów ani opini naukowców :)

Negowanie doświadczeń kogoś na podstawie tylko faktu, gdzie aktualnie się przebywa jest bezsensowne. Poza tym w bloku również spotyka się wentylację mechaniczną i są też mieszkania super komfortowe, ale co ty możesz o ty wiedzieć jak pewnie mieszkasz w domu tak ?

Gdybym nie mieszkał wcześniej w domu z WM i nie zaznał empirycznie różnicy między domem z went. naturalną - to bym jest nie zrobił :]

Ja pisałem o temperaturze w domu. Żadnych cudów, tylko okna, bo ładnie wtedy świeciło. Teraz kiedy jest pochmurno, mam w środku około +4,5stC, choć temperatura na zewnątrz wyższa. Bardzo też dużą rolę gra szczelność.

Jeśli chodzi o garaż, to nie wierzę w możliwość utrzymania dodatnich temperatur bez grzania, z powodu nieszczelności bramy i małych okien, a jak jest przy domu, to najczęściej okna od północy. Jeśli planujemy go tanio ogrzewać, to trzeba napakować styropianu i dać jakieś nadmuchowe, a jeśli ma być nie grzany, to tylko izolacja ściany pomiędzy domem i garażem i bez izolacji od gruntu.

Ja pisałem o temperaturze w domu. Żadnych cudów, tylko okna, bo ładnie wtedy świeciło. Teraz kiedy jest pochmurno, mam w środku około +4,5stC, choć temperatura na zewnątrz wyższa. Bardzo też dużą rolę gra szczelność.

Jeśli chodzi o garaż, to nie wierzę w możliwość utrzymania dodatnich temperatur bez grzania, z powodu nieszczelności bramy i małych okien, a jak jest przy domu, to najczęściej okna od północy. Jeśli planujemy go tanio ogrzewać, to trzeba napakować styropianu i dać jakieś nadmuchowe, a jeśli ma być nie grzany, to tylko izolacja ściany pomiędzy domem i garażem i bez izolacji od gruntu.

To u mnie są te cuda.... Nieogrzewany garaż a w nim temperatura zawsze na plusie... Faktycznie brama garażowa ma potężne nieszczelności ale mimo to temperatura nie spadła mi poniżej 4 stopni.... Czy mam się martwić? :p

Niestety w tym wątku (całym energooszczędnym) jest wiele przekłamań, bo wiele tu zapisanych teorii jest tylko zapisanych teoretycznie- bez konfrontacji z rzeczywistością. Mit, który mogę zdecydowanie obalić np, to teoria, wg której w nieogrzewanym i nieocieplonym garażu temperatura nie spadnie poniżej zera. Otóż spadnie. I nie chodzi o chwile, gdy otwierana jest brama garażowa, tylko np czas po nocy albo wieczorem. Warto zwracać na te prawdziwe fakty uwagę, bo to wprowadza w błąd inwestorów...

Jesteś jedną z nielicznych użytkowników takich domów jak w temacie, to napisz proszę coś więcej, jakie tu mamy ważniejsze przekłamania.

Bo mnie np gila czy w garażu będzie -4 czy +4.

A wcześniej chyba nikt nie pisał tu o garażu a tak, temat został zmieniony na "Komfort w garażu pasywnym". Na co ja liczyłem :bash:

Garaż ma jakieś zapotrzebowanie = ucieczka ciepła na zewnątrz, ustalone przy danej izolacji i delcie T. I teraz pytanie czy moc nieocieplonej podłogi (bo przecież jakiś strumień ciepła płynie od gruntu) wystarczy? 10cm styro od zewnątrz, 16cm styro od domu, w garażu nigdy nie spadło poniżej zera. Wniosek. Strumień ciepła od gruntu jest. Jaki, nie wiem, specjaliści od OZC na pewno potrafią to policzyć

Ale nie ciągnijmy już tego w tym temacie

Edytowane przez zibuch

Nie mam garażu.:D.

Przy obecnej technologii i klimacie ,staje się zbędny .Zwłaszcza w aspekcie kosztu . No może wiata .

A ja lubię mieć pewność, że jak jest -20, to mi auto rano zapali i w dodatku nie będę musiał skrobać szyb. Poza tym garaż to miejsce na różne sprzęty, oraz warsztat, który mi wydaje się niezbędny.

Ale faktycznie. Blokusy nie mają garaży i sobie radzą, tylko to oznacza również, że nie potrzeba wcale domu.