APZ 11.10.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 21oC ustawiam jedynie rano, bo przed wyjściem do roboty nie potrzebuję takiego ciepła jak popołudniu i wieczorem. Wieczorem będę celował w 21,5 - 22 oC. Muszę jeszcze tylko sprawdzić do ilu stopni będę musiał grzać w godzinach 13:00 - 15:00 i jaka będzie bezwładność podłogi, aby wieczorem "odczuwać" komfort cieplny. Moja podłoga to 12cm tzw. chudziaka, na to układane kable i zalewane (zasypywane) miksokretem - 8cm. Całość domu w panelach oprócz łazienki i WC. Dziś załączyłem ogrzewanie jedynie w salonie - 2kW na dwie godziny między 13-15, ale temperatura w domu praktycznie się nie zmieniła. Pewnie, żeby ruszyć 20cm betonowej podłogi muszę puścić ogrzewanie nieco dłużej. Obecnie mam dalej stabilne 21,5oC i 58% wilgotności (ok. 16:30 było 20,8oC) i stwierdzam, że brakuje te 0,5oC. Jutro spróbuję odpalić podłogę na dodatkowe dwie godziny między 4:00-6:00 rano. Testowałem też mój odzysk ciepła woda-woda i podczas prysznicowania na zasilaniu rurka z wodą wodociągową miała temp. 15oC, a rurka po odzysku 25oC. +10oC do przodu. Dużo, mało ? Co do ruszenia całego domu z posadzką tej grubości to trochę kWh zainwestujesz. U mnie mam jastrych grubości 11 cm. w sobotę odpaliłem ogrzewanie w dwóch sypialniach i zjadło około 10kWh. Co dziwne dla mnie komfort to właśnie ciepły poranek. Wstaje z łóżka w krótkich spodenkach, koszulce wygrzany z pod kołderki i chciałbym mieć jak najmniejszą różnicę temperatur - wtedy komfort poprawia klima. Po południu jestem już w ruchu tak więc ciepła mi już nie brakuje. To jest właśnie różnica w zapewnieniu komfortu. Nie da się porównać nawet dwóch takich samych domów przy różnych użytkownikach. Druga sprawa to różnica w wykończeniu posadzki. Panele mam w sypialniach i tam odczucie temp. jest wyższe - nie odczuwam tam tak chłodu. Teraz w sypialniach zrobiłbym wykładziny a w salonie bardzo dobrej jakości panele. Dlaczego wykładziny bo mam mięciutki dywanik pod łóżkiem i tak chciałbym mieć w całym pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 11.10.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Nie do końca bo w sypialni chcemy zjechać do 20* . Da się przekosić bo od reszty domu oddziela ją długi waski koryyarz ktory nie "przenosi" ciepła z salonu- to juz sprawdzilismy. Inna sprawa że ze względu na nadciągającego dzieciaka chcemy obniżyć temperatury otoczenia - wzgledy zdrowotne. I wtedy owszem strefa dzienna podyktuje temp. dla reszty domu ( z wył. sypialni) ale dopiero jak zjedzie do odpowiednich wartości. U mnie było odwrotnie i nadal jest. Dzieko = wyższa temperatura. Do kąpania, bo chore, bo katarek. Jak dla mnie różnica temperatury na poziomie 2oC w poszczególnych pomieszczenia powoduje dyskomfort. Czuć, że jest zimniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 12.10.2016 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 U mnie było odwrotnie i nadal jest. Dzieko = wyższa temperatura. Do kąpania, bo chore, bo katarek. Jak dla mnie różnica temperatury na poziomie 2oC w poszczególnych pomieszczenia powoduje dyskomfort. Czuć, że jest zimniej. To prawda, wyczuwalnie chłodniej jest w sypialni. Ale w wyższej temp. po prostu źle się nam śpi - wypróbowane i udowodnione A jeśli chodzi o dzieciaka to większość rodziców tak robi - jak pojawia się dzieciak to temperatura w górę, a powinno być odwrotnie. Względy zdrowotne. Ale każdy robi jak uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 12.10.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 u nas też poniżej 50%, ale jakoś nie przeszkadza. nikt nie lata koło termometrów, farelek itp. niby drugi sezon grzewczy, ale ciekawość wygrywa. trzeba czasem spojrzeć na termometr i licznik To ja z chęcią oddam część swojej wilgoci. U mnie w starej kamienicy, na parterze, mam teraz ok. 70% wilgotności:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 12.10.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 To prawda, wyczuwalnie chłodniej jest w sypialni. Ale w wyższej temp. po prostu źle się nam śpi - wypróbowane i udowodnione A jeśli chodzi o dzieciaka to większość rodziców tak robi - jak pojawia się dzieciak to temperatura w górę, a powinno być odwrotnie. Względy zdrowotne. Ale każdy robi jak uważa Trochę racji z tym masz, ale jest kąpiel, przy której musisz mieć więcej stopni, a właściwie bardziej już po samej kąpieli... z resztą zobaczysz jak wyciągniesz dzidzię z kąpieli i jak będzie za chłodno, to od razu czkawka... i żeby tylko na niej się skończyło. Na pewno dziecko na co dzień inaczej odczuwa temperaturę, bo jest w ciągłym ruchu, ale to już takie troszkę starsze (przynajmniej raczkujące), te młodsze jednak głównie leży... PS. Sorki za post jeden po drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.10.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 (edytowane) Co do ruszenia całego domu z posadzką tej grubości to trochę kWh zainwestujesz. U mnie mam jastrych grubości 11 cm. w sobotę odpaliłem ogrzewanie w dwóch sypialniach i zjadło około 10kWh. W nocy puściłem grzanie salonu na 4 godziny od 23:30 do 3:30. To wystarczyło, żeby naładować 20cm betonowej podłogi i rano temp. w salonie osiągnęła 21,5oC i wciąż rośnie. Temperatura paneli podłogowych miała 23,5oC (mierzone pirometrem). Niestety nie mam jeszcze zrobionego rejestrowania temperatury powietrza i podłogi i nie mogę określić bezwładności. Oceniam, że rano temperatura 21,5oC jest nieco za wysoka. Biegając w samych majtkach było ciepło. A może było to spowodowane oddającą ciepło podłogą ? Będę chciał jeszcze przetestować wysterowanie ogrzewania podłogowego o sam czujnik temperatury podłogi. No i ogrzewanie samą klimą, której nie mam jeszcze zamontowanej, mimo, że od dwóch miesięcy leży w garażu... Jeszcze dużo "biegania" przede mną, aby ustawić własne preferencje w systemie ogrzewania. Edytowane 12 Października 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 13.10.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Dziś, czyli dokładnie tak jak rok temu 13.10 - mój dom zaczął sezon grzewczy włączyło się ogrzewanie w naszej łazience. Pozostała część domu stoi na 21,5 -22,5 i ani w dół ani w górę, bez grzania. Wczoraj natomiast montowaliśmy dwie nowe szafki w salonie i podczas montażu dwie osoby podniosły temperaturę o 2*. W kominku zapaliliśmy do tej pory raz - 3 szczapy bez dokładania. Jest natomiast odczucie suchego powietrza. Muszę się wybrać do jakiegoś marketu i kupić higrometr. Podłoga jest chłodna. Wyczuwalnie. Sprawę rozwiązałem wełną Moja żona i tak chodzi w kapciach więc nie odczuwa. Nie chodzimy w polarach żeby była jasność; bluzki z długim rękawkiem. Zaglądnąłem do zapisków zużycia w zeszłym sezonie i przy takiej pogodzie i temperaturach dom ciągnął około 12-15kwh/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.10.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 do tej pory moja klima pociągnęła jakieś 10kWh. Kable jeszcze nie działają. W domu jakieś 21stC o 6:00 rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 13.10.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Dziś, czyli dokładnie tak jak rok temu 13.10 - mój dom zaczął sezon grzewczy włączyło się ogrzewanie w naszej łazience. Pozostała część domu stoi na 21,5 -22,5 i ani w dół ani w górę, bez grzania. Wczoraj natomiast montowaliśmy dwie nowe szafki w salonie i podczas montażu dwie osoby podniosły temperaturę o 2*. W kominku zapaliliśmy do tej pory raz - 3 szczapy bez dokładania. Jest natomiast odczucie suchego powietrza. Muszę się wybrać do jakiegoś marketu i kupić higrometr. Podłoga jest chłodna. Wyczuwalnie. Sprawę rozwiązałem wełną Moja żona i tak chodzi w kapciach więc nie odczuwa. Nie chodzimy w polarach żeby była jasność; bluzki z długim rękawkiem. Zaglądnąłem do zapisków zużycia w zeszłym sezonie i przy takiej pogodzie i temperaturach dom ciągnął około 12-15kwh/dobę. W lecie też tak podnosiła się temperatura przy użytkowaniu domu? U mnie żeby temperatura w salonie podniosła się o 2 oC to klima dmucha z dwie godziny. U mnie jeszcze nie było 21 na liczniku ale pewnie kable już 50kWk zużyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.10.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 u mnie temperatura nigdy nie wzrasta w takim tempie, pewnie przez dużą bezwładność (silikatowe ściany, u MAG czy Barth3z styropian od wewnątrz). nawet latem, jeśli wykluczyć zyski od słońca (temperatura zewnętrzna około 20°C i brak słońca). co do temperatur i komfortu - u nas najmniej na termometrze w salonie 22,4, grzejemy. w łazience inny termometr (regulator maty grzewczej) - minimum widziałem 23,3, a odczuwalnie to taka sama temperatura jak w salonie. w salonie na regulatorze 21,8. między najwyższym a najniższym wskazaniem 1,5 stopnia różnicy, więc ciężko porównywać temperatury. za to ja i córka nigdy nie chodzimy w długim rękawie czy spodniach, zawsze na boso bez skarpet. żona od zawsze zmarzluch, ale w naszym domu też zwykle w krótkim rękawku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.10.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Dzisiaj rano miałem już 20stC, a na zewnątrz -3. Chyba odpalę kable, tylko cosik jeszcze muszę podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.10.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 W domu wiadrolitrowym jak mój który stoi na fundamentach a ściany z silki nie są "odcięte" od fundamentów popykiwanie dawka energii nic nie daje. Trzeba wrzucić konkretną ilość żeby zasilić rozładowane ściany i podłogę. Później można sobie popykiwać o ile aura na zewnatrz pozwala. I to też na zasadzie monitoruj idź i włącz niż automatu. Dziwi mnie ze domy o kilka klas wyższe obroniły się raptem o 8 dni później z rozpoczęciem grzania. U mnie zacząłem 5.X i to też bardziej na zasadzie prewencji bo wiedziałem że i tak mnie czeka wladowanie o około 50 kWh na strzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.10.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 u mnie to zależy przede wszystkim od słońca, a ostatnie dni to było zachmurzenie totalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.10.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 u mnie to zależy przede wszystkim od słońca, a ostatnie dni to było zachmurzenie totalne. Fakt, słońce to POTĘGA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.10.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Jednego dnia puściłem podłogówkę w salonie na 10 godzin. Miało być tylko na 3-4 w nocy, ale aplikacja fibaro na smartfonie nie załapała recznego wyłaczenia ogrzewania Zorientowałem się dopiero w robocie. Mimo to, salonu nie przegrzałem. Prawdopodobnie dlatego, że to pierwsze ładowanie o którym pisze noname, a po drugie mam kable o mocy jedynie 10W/mb rozstawione co 20cm. No i grzałem tylko salon. W końcu po półtora tygodniu pojawiło się przed chwilą słońce i w ciągu godziny podbiło mi temperaturę w domu z 21 do 22oC. A dopiero jest 12:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.10.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Jednego dnia puściłem podłogówkę w salonie na 10 godzin. Miało być tylko na 3-4 w nocy, ale aplikacja fibaro na smartfonie nie załapała recznego wyłaczenia ogrzewania Zorientowałem się dopiero w robocie. Mimo to, salonu nie przegrzałem. Prawdopodobnie dlatego, że to pierwsze ładowanie o którym pisze noname, a po drugie mam kable o mocy jedynie 10W/mb rozstawione co 20cm. No i grzałem tylko salon. W końcu po półtora tygodniu pojawiło się przed chwilą słońce i w ciągu godziny podbiło mi temperaturę w domu z 21 do 22oC. A dopiero jest 12:00. Tylko że takie dawki słońca to jak wydmuszka.Nie podeprę tego wyliczeniami czy artykułami. Z obserwacji to tak działa. Dlatego wolę na sztywno w godzinach południowej taryfy stosować podbicie by wymusić pracę kotła - czy potrzeba, czy nie. Zyski słoneczne do 21 się nie przeniosą. A komfort kiedy pompka tłoczy 24 C (o 19) a nie 21C jest bezcenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.10.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Sorry że post pod postemPoza tym takie myki z włączaniem ogrzewania lub nie to można stosować ale przy wyjściu z sezonu grzewczego niż w niego wchodząc. I tak wpompuje w chalupę około 7600 kWh jak co roku od 3 lat....zmieni się tylko długość sezonu - liczba dni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.10.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Błagam adminie. Przestaw mi stopkę na hipertekst DOM 25kWh/m2*rok. 2000zł/m2. Zrobisz samemu.Niech prowadzi do mojego dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 16.10.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Błagam adminie. Przestaw mi stopkę na hipertekst DOM 25kWh/m2*rok. 2000zł/m2. Zrobisz samemu. Niech prowadzi do mojego dziennika budowy. Wpisz w stopce następujący kod usuwając znaki @ z początku i środka: [@URL=http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225172-Dom-wariat%C3%B3w][b@]DOM 25kWh/m2*rok. 2000zł/m2. Zrobisz samemu.[/b][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.10.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts